Vissza

MIT MONDUNK, HA VERSET MONDUNK

Gondolatok egy könyv olvasása közben Nehéz terhet vállalt magára Kiss László és Tóth Zsuzsanna, amikor elhatározták, hogy a Versmondók Könyvtára 2. kötetében kortársaink verseiből gyűjtenek össze egy jó adagot mai és eljövendő versmondók számára. Nehéz a teher, mert nagy a felelősség, mely egy ilyen válogatás megszületését végigkíséri.

Tetszetős lenne úgy kezdeni a könyv bemutatását, hogy egy ilyen válogatás eleve nem lehet sikeres, hiszen valamennyiünknek megvannak a “saját” kortársai, így azután okkal-joggal hiányolhatunk neveket, verseket e mostani gyűjteményből. Miként a másik véglet is könnyen elfogadható, hiszen a Kortársaink címmel most napvilágot látott könyv olyan régi hiányt pótol, hogy minden esetlegessége dacára korszakos jelentőségű megjelenése, legalább is a versmondók nagy családjában.

Ki ne érzett volna még lelki ellazulást (csipetnyi restséget!) egy-egy közhellyé kopott verscím felhangzásakor versenyeken, bemutatókon, versmondó körben. Ki nem vágyott még szakszerű “ablaknyitásra”, a kortársi verstermés friss levegőjének betódulására számos együttlétünkön.

Tóth Zsuzsanna vállalkozott arra, amiről oly sokszor és sokat beszéltünk, amire oly sokan vártak a versek előadásának különös művészetével jegyesek közül. “Sajnos a kortársak ... nincsenek eléggé divatban. Természetesen akad olyan költő, aki megérdemelten népszerű, de jó lenne, ha mások is pódiumra jutnának. Még akkor is, ha olykor sokkal nehezebb megfejteni egy-egy formabontó alkotást, vagy mert nincs kapaszkodónk, biztos ítéletünk magáról a költőről. Arra szeretnék mindenkit buzdítani, csak adják át magukat a versnek magának, csak hagyják, hogy elkezdjen élni. Ez az egy dolog motivált tehát: jól mondható verseket válogatni.” – írja a kötetet indító gondolatsorában a szerkesztő.

E kitűnő ajánló sorokat elolvasva gyakorlatilag minden kételyünk megszűnhet, mely esetleg a válogatással szemben korábban megfogalmazódott. Így lesz érthető az a mára teljességgel szokatlan csoportosítás, melyben mondjuk Baranyi Ferenc, Nagy Gáspár, Széki Pataki László, Schein Gábor, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Karafiáth Orsolya egy könyvben várja új és eljövendő versfeltámadását most és mindörökké egyaránt. Miként az sem igényel akár utószóba közölhető magyarázatot, miként közeledjenek a kortárs versekhez az őket választók.

Soha ilyen nyilvánvaló nem volt számomra, mint ezt a könyvet végigolvasva – vagy akár versenként megküzdve a befogadás élményéért –, ha verset mondok, választok, olvasok, valójában azzal a korral, azzal az emberség-lenyomattal szembesülök, melyben a költői szándékkal fogant szöveg világra jött. Kortársaink e kötetben most nekünk szólnak, mai élethelyzeteket fogalmaznak meg – a szerkesztői válogatásban bízva –, idővel talán klasszikus érvényességgel, a jövőben is érthetően üzenve: RÓLUNK.

Köszönet mindazoknak, akik hitükkel és anyagiakkal egyaránt hozzájárultak e könyv létrejöttéhez.

N-th-J

A Kortársunk c. kötet megrendelhető, megvásárolható a Magyar Versmondók Egyesülete rendezvényein.