Vissza

Évtükör

 

Visszapillantó tükör – mint hasonlat is, egyre többször jut eszembe, egyre többször használom a kifejezést, és most, hogy leírtam, most biztosan tudom, egyre többször nézek bele autóvezetés közben is. Ott értelemszerűen a biztonságos haladás érdekében. Az évre, a munkánkra visszapillantva megerősítésként, hogy jó irányba megyünk. Igen, bármilyen paradox, vissza kell nézni, hogy lássuk, jó irányba megyünk-e – előre.

A Magyar Művelődési Intézet amatőr művészetekkel foglalkozó osztályát, csak amióta én itt dolgozom az Intézetben, vagyis tíz éve, már igen sok néven nevezték. Volt Kortárs Művészeti Főosztály, majd Osztály, Vizuális és Előadóművészeti Főosztály, Előadó- és Vizuális Művészeti Főosztály, Művészeti Osztály – számon tartani is nehéz. A tevékenység azonban nem változott a részleg-elnevezésekkel együtt, sőt!, ám nem maradt változatlan sem, sok minden elkopott, megváltozott, megújult, lett – mint ahogy az más területeken is megfigyelhető, érvényes megállapítás.

Ami a nagy mozgásokat illeti, most nem szándékom elemezni. (Csak azért nem, mert reménytelen pontos látleletet adni anélkül, hogy ezerszer elmondott “szomorúságok” – úgy mint az oktatások, a működési engedélyek /művészeti képzések/ megszűntetése s azáltal az Intézet jelentős presztízsvesztesége – ne kerülnének szóba, ez pedig igen terjedelmes história.)

Az elmúlt évre visszatekintve azt kell mondanunk, hogy sokszínű és fontos tevékenységek gazdái voltak a Művészeti Programok Főosztályának munkatársai.

Ezek között állandó, és ebben az évben talán egyszeri alkalommal, talán hagyományteremtően megvalósított rendezvények egyformán adódnak. (Hogy pontosan mi minden volt, mi mindenben vettek részt munkatársaink, azt a mellékelt lista tartalmazza: “Mikor hol voltunk…”)

Állandó programjaink között szerepel például a Tömöry Márta által megálmodott, jelen sorok írásakor éppen aktuális, 14 éve megrendezésre kerülő Nemzetközi Betlehemes Találkozó, amely minden év végén ünnepi fényekkel zárja az események sorát. A Kárpát-medencéből idesereglő betlehemesek a karácsonyi ünnepkör dramatikus játékának számtalan változatával örvendeztetik meg az adventi lelkeket, gyerekeket és felnőtteket. A hagyományainkat ápoló vagy éppen azokat újra tanuló csoportok idén is több helyszínen, a Fonó Budai Zeneházban, a Millenáris Park Fogadójában, a Néprajzi Múzeumban, az Angyalföldi Gyermekházban, a pesthidegkúti Közösségi Házban és másutt – szabadtéri adventi vásárokon, templomokban – mutatkoznak be.

Időben visszafelé, de Tömöry Márta rendezvényei közé tartozik a főként határon túli bábosok számára szervezett Kurta Kurzus, amely már több éve a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete rendezvényeinek sorába illeszkedik. A táborban folyó munka idén is sokszínű volt – részletes beszámoló készült róla, amely a Szárnyas Sárkány Hete nemzetközi utcaszínházi beszámoló eseményeit is feleleveníti. Az Intézet ennek a mára igen népszerűvé vált fesztiválnak a létrehozói között is ott volt, s mai napig szakmai támogatóként áll a rendezvény mellett.

December elején hívtuk össze azokat a civil szervezeteket, amelyek az öntevékeny (amatőr) művészet különböző ágaiban tevékenykednek. Az Intézet új főigazgatója, Borbáth Erika szorgalmazta, hogy jöjjön létre, alakuljon meg a Művészeti Tanács, amely szakmai tanácsadó és stratégiai szervezetként működik majd, s amelynek munkáját az Intézet, s ezen belül a Művészeti Programok Főosztálya koordinálja. Nagyon pozitív kicsengésű találkozó volt az első, amelynek következményeként megfogalmazódott a Művészeti Tanács szervezeti szabály-tervezete. Reméljük, a véleményezések után, januárban elkezdődhet a tényleges munka is.

A november eseményekben igen gazdag volt. Erre az időpontra esett a kamarazenekarok szövetségének létrejöttét segítő, abban bábáskodó zenei konferenciánk, amelyet Szekszárdon rendeztünk meg. Szakmai munkatársunk, Szilágyi György jó hangulatú, nem túl nagy létszámú, de talán éppen ezért igen hatékony munkát végző tanácskozásról számolt be. A kamarazenekarok vezetői itt határozták el, hogy civil szervezetként szövetséggé tömörülnek közös gondjaik megoldása és a hatékonyabb jövőbeni működés érdekében. Ugyancsak ő működött közre egy merőben más hangulatú rendezvény, a Rockzenei Gála lebonyolításában, amely egy tehetségkutató folyamat budapesti bemutatkozó koncertje volt – december 10-én, Budapesten, az A38-as hajón.

Két országos vers- és prózamondó verseny döntőjét rendeztük meg novemberben, a Magyar Versmondók Egyesületével együttműködve; az Illyés Gyula nevével fémjelzett versenyt második alkalommal, Ozorán, a Balassi Bálint és a reneszánsz dicsérete elnevezésűt Esztergomban. Ezek előkészítése még a múlt év végén, idén tavasszal kezdődött, az elődöntők többnyire tavasszal, de sok esetben kora-ősszel zajlottak. Mindkét eseményről részletes beszámoló készült, amely honlapunkon (elérési útvonal: www.mmi.hu / Osztályok/ Művészeti Programok Főosztálya/ versmondás) olvasható. /Megjegyzés: ezen az úton a lehető legfrissebb információkhoz lehet jutni, állandóan frissítjük, szakterületenként./

Hagyományosan novemberben került megrendezésre az adácsi Falusi színjátszó találkozó és konferencia is, amelyet az egri Megyei Művelődési Központtal és az adácsi József Attila Művelődési Házzal közösen gondozunk. Az idei volt a nyolcadik a sorban, s ha kicsit visszafogottabban, de ünnep volt ez alkalommal is. 14 csoport lépett fel – köztük olyanok, akik először jöttek el megmérettetni magukat. Ugyancsak az egri Megyei Művelődési Központ partnereként a nyugdíjas korosztály színjátszó találkozóját, az “Őszi játékok”-at is támogattuk, részt vettünk szervezésében. A beszámolót a fentebb megjelölt elérési útvonalon (a vége színjátszás!) elolvashatják az érdeklődők.

Augusztus végén hagyományosan a Diákfilmszemle megrendezésébe kapcsolódtunk be.

A 6-800 résztvevővel megrendezett XI. találkozó most is izgalmas alkotásokban volt gazdag, és elmondható, hogy egyre nagyobb érdeklődés kíséri külföldről is. A hozzá kapcsoló nyári és téli táborokban a fiatal alkotók szakemberek, köztük filmes szakreferensünk, Merza Gábor segítségével csiszolják filmkészítői készségeiket.

Ugyancsak augusztusban egy viszonylag friss kezdeményezés alapján (többek között Győri Lajos kollégánk ambicionálta), 29-én ünneplik meg szakmai körökben a Magyar Fotográfia Napját. Ehhez a rendezvénysorozathoz (mint sok máshoz) sem tudott az MMI anyagi támogatást nyújtani, de közreműködött az események népszerűsítésében, weblapja és infrastruktúrája informális szempontból meghatározó volt e jeles nap ismertté tételében.

Augusztus végén kezdődött Budapesten a FIAP 27. Nemzetközi Monochrom Fotókiállítása az Iparművészeti Múzeumban. Ezt a tárlatot együttműködő partnerként segítette az MMI képkeretekkel, installációval, díj felajánlásával és információs háttérrel. Harmincnégy ország alkotói érkeztek erre a rendezvényre, és maradtak egy héten át hazánkban.

A fotográfia területén még számos más esemény történt – emlegethetnénk az igen sikeres diáktáborokat, vagy az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő “Utazás a világ körül” fotópályázatunkat. Ezekről, új pályázatokról s más fotóművészeti eseményekről a fentebb jelölt honlapon állandóan friss információkat találnak az érdeklődők.

S ha már a vizualitásnál tartunk. Az év kiemelkedő vizuális művészeti eseménye volt a Fekete Márta által jegyzett “Vizuális művészeti fesztivál”, amely a több jelentős megyei rendezvénnyel és a fővárosi nyitókonferenciával képes volt arra, hogy valóban a műfaj s annak gyakorlói számára legfontosabb kérdéseket tűzze zászlajára. A konferencia és kiállítás-sorozat mellett a terület büszkélkedhet egy jól sikerült szobrász-alkotótáborral, amelyet Ózdon rendeztek. Az alkotókör vezetők szimpozionát tartottuk augusztus 20-30. között Erdélyben, ahová 17 megyéből érkeztek vezetők. A 10 napos program során alkalmunk nyílt arra, hogy a sajátos szakmai problémákat közösen elemezzük, megismerjük Hargita megye legjelentősebb amatőr művészeti törekvéseit, s hogy újra felfedezzük Erdély néprajzi és kultúrtörténeti értékeit.

Változatlanul népszerűek – noha nagy fájdalom, nem tudunk “megfelelő”, államilag elismert papírokat adni – különböző tánctanfolyamaink, amelyek gazdája dr. Petravichné Matyaczkó Olga. Társastánc csoportvezetői vagy pedagógusok számára szervezett (akkreditált) gyermektársastánc vezetői tanfolyamaink mellett sokan vesznek részt a szinten tartó, illetve a versenytáncosokat segítő tánctréningjeinken, táborainkban. Ezen a területen – mint a többi művészeti ágban is – több országos megmozdulás mellett vagyunk ott szakmai támogatóként, s adunk át a jelentős rendezvényeken díjakat, így történt ez a 30. Nemzetközi Formációs Táncfesztiválon, Miskolcon is.

Az év kiemelt rendezvénye, nagy eseménye volt a kazincbarcikai XVII. ifj. Horváth István Nemzetközi színjátszó találkozó, amelyre ezúttal elsősorban az Európai Unió régi és velünk együtt belépő tagállamaiból hívtunk külföldi vendégeket. Az előadások színvonala idén egészen egyenletes, magas volt, noha kiugró élményt jelentő, “szenzációs” produkcióval nem találkoztunk. (Részletes beszámoló olvasható a Művészeti Programok Főosztálya honlapján.)

Ennek kapcsán is említésre méltó, hogy fesztiválokról, workshopokról, szemináriumokról érkező információkat fordítottunk és továbbítottunk a magyarországi amatőr színházi csoportok felé. Gelencsér Tünde feladatai közé tartozott a kapcsolat kialakítása a magyarországi és a külföldi csoportok között, fesztiválra, workshopokra való jelentkezések szervezése és lebonyolítása, folyamatos kapcsolattartás a fesztiválszervezőkkel, illetve ajánlások írása a külföldi fesztiválra jelentkező magyar csoportok számára.

A honlapon is megjelenő rendezvénynaptár folyamatos frissítéssel tartalmazta az aktuális hazai és külföldi fesztiválok pontos idejét és helyét, a rendezvény rövid leírását, a jelentkezés feltételeit. (Ez így lesz a jövőben is.)

S hogy még mi volt a fentiek mellett? Több cikket írtak munkatársaink, közreműködtek kiadványok megjelenésében. Előadássorozattal próbáltuk meg az amatőr művészetek jelenlegi helyzetét elemezni, megmutatni a találkozási pontokat, segítséget nyújtani az információk közötti eligazodásban; négy helyszínen, háromszor három alkalommal találkoztunk a kollégákkal, a visszajelzések alapján túlnyomórészt sikeresen.

Folyamatosan készítettünk háttéranyagokat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma számára, de megkerestek bennünket szakmai véleményezést kérve olyan szervezetek is, mint például a KEM Közoktatási Alapítvány, amely táncművészeti kérdésben kért tőlünk állásfoglalást. Csoportok, alkotók pályázataikhoz kértek tőlünk ajánlásokat, van olyan munkatárs, aki 15-nél is több ajánlást készített. Segítettük ily módon a Csokonai Vitéz Mihály alkotói és közösségi díjra érdemesek felterjesztését, egyrészt önálló kezdeményezésre, másrészt a szakmai civil szervezetek beadványát támogatva.

Ilyen rövid terjedelemben nem lehet érdemben összefoglalni a tevékenységet, s igazságosan szót ejteni az egyes részekről.

Tény, hogy vannak területek, amelyeken élénk, másutt kimagasló, megint másutt átlagosnak mondható munka folyik. Ennek okai igen különbözőek.

A mellékelt “Mikor, hol voltunk” táblázat, és a kiadványok, cikkek jegyzéke segít bizonyítani, milyen sokszínű és értékes munka folyik az amatőr művészeti területen országszerte – és természetesen az Intézetben is.

Összeállította: Tóth Zsuzsanna

 

Mikor, hol voltunk?

Időpont 2004.

A rendezvény neve

helyszíne

A résztvevő munkatárs

A részvétel minősége

01. 16.

Ecser kulturális öröksége fotópályázat

Ecser

Győri Lajos

zsűri

01. 17.

Kortárs versmondó verseny

Veszprém

Tóth Zsuzsanna

zsűri

01. 18.

Kortárs Fotóművészeti Kiállítás

Kalocsa

Győri Lajos

zsűri

01. 22.

Csokonai – díjkiosztás

Budapest

Tóth Zsuzsanna

vendég

01. 23.

Diák fotópályázat zsűrizése

Budapest

Győri Lajos

zsűri

01. 23.

Romantika című fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

kiállítás rendező, megnyitó

01. 23-25.

Madách Imre ISZ

Balassagyarmat

Tóth Zsuzsanna

szervező, zsűri

01. 27-02. 03.

Játékfilmszemle

Budapest

Merza Gábor

résztvevő

02. 05-08.

Budapesti Független Filmszemle

Budapest

Merza Gábor

résztvevő

02. 07-08.

Európai Uniós Pályázati szakmenedzser továbbképzés

Piliscsaba Pázmány P. K. E. Bölcsésztudományi Kar

Fekete Márta

hallgató

02. 07.

Színjátszó tréning

Velem

Tóth Zsuzsanna

műhelymunka-vezető

02. 08.

Fotóklubok és fotókörök vezetői tanácskozás

Budapest

Győri Lajos

vendég

02. 13.

Mobilitas konferencia /táborok pályázat/

Székesfehérvár

Fekete Márta

meghívott

02. 14.

A 2003-as Fotóműv. Nyári Egy. Fotókiállítása

Szolnok

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

02. 14.

JNSz megyei területi táncbajnokság

Karcag

Matyaczkó Olga

vendég

02. 14. -15.

Európai Uniós Pályázati szakmenedzser továbbképzés

Piliscsaba Pázmány P. K. E. Bölcsésztudományi Kar

Fekete Márta

hallgató

02. 18-19.

Amator Artium Díjazottjainak vándorkiállítása – Vizuális Művészeti Fesztivál – megnyitó

Budapest

Fekete Márta

kiállítás rendező, szervező

02. 19.

Vizuális Művészeti Fesztivál – megnyitó

Budapest

Tóth Zsuzsanna

vendég

02. 20.

II. Országos Monochrom Fotókiállítás

Békéscsaba

Győri Lajos

zsűri

02. 21.-22.

Európai Uniós Pályázati szakmenedzser továbbképzés

Piliscsaba Pázmány P. K. E. Bölcsésztudományi Kar

Fekete Márta

hallgató

02. 22.

“Farsangi rögtönzések” Impro-fesztivál

Budapest

Tóth Zsuzsanna

vendég

02. 22.

“Farsangi rögtönzések” Impro-fesztivál

Budapest

Gelencsér Tünde

vendég

02. 24.

Azok a csodálatos férfiak c. orsz. fotópályázat

Veszprém

Győri Lajos

zsűri

02. 25.

II. kerületi diák versmondó verseny

Budapest

Tóth Zsuzsanna

zsűri

02. 28.

JNSZ moderntánc bajnokság

Martfű

Matyaczkó Olga

vendég

02. 28.-29.

Európai Uniós Pályázati szakmenedzser továbbképzés

Piliscsaba Pázmány P. K. E. Bölcsésztudományi Kar

Fekete Márta

hallgató

02. 28-29.

Fotókör- fotóklub vez. regionális tanácskozás

Balatonalmádi

Győri Lajos

vendég

03. 03.

Amator Artium Díjazottjainak vándorkiállításának bontása, szállítása

Kaposvár

Fekete Márta

kiállítás rendező, szervező

03. 05.

Nőnapi virágcsokor című fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

03. 06.

APS Fotóstúdió vendég-kiállítása

Túrkeve

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

03. 06.

Templomi bábjátékos találkozó (BJE)

Máriabesnyő

Tömöry Márta

vendég

03. 06.

Kevi Horizont című orsz. fotópályázat

Túrkeve

Győri Lajos

zsűri

03. 06-07.

Szabolcs-Szatmár megyei műv. isk. bajnoks.

Nyíregyháza

Matyaczkó Olga

zsűri

03. 06.-07

Európai Uniós Pályázati szakmenedzser továbbképzés

Piliscsaba Pázmány P. K. E. Bölcsésztudományi Kar

Fekete Márta

hallgató

03. 12-14.

ODE budapesti elődöntők

Budapest

Tóth Zsuzsanna

zsűri

03. 13

Európai Uniós Pályázati szakmenedzser továbbképzés

Piliscsaba Pázmány P. K. E.

Fekete Márta

hallgató

03. 19.-20

Vizuális Művészeti Fesztivál

Kaposvár

Fekete Márta

szervező, előadó

03. 20.

Reneszánsz tánctalálkozó

Budapest

Matyaczkó Olga

szervező

03. 20.

Reneszánsz tánctalálkozó

Budapest

Tóth Zsuzsanna

megnyitó

03. 20

Budapesti bábos előválogató, Egerbe

Kelenvölgy

Tömöry Márta

zsűri

03. 21.

ODE budapesti elődöntő

Budapest

Gelencsér Tünde

vendég

03. 20-21.

Fotótréning

Balatonalmádi

Győri Lajos

szervező

03. 26.

Utazás a világ körül c. fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

szervező, kiáll. megnyitó

03. 27

Bábművészek Szövetsége, közgyűlés

Kecskemét

Tömöry Márta

résztvevő

03. 26-28.

ODE budapesti elődöntők

Budapest

Tóth Zsuzsanna

zsűri

04. 01-04.

51. Országos Független Filmszemle_

Hajdúböszörmény

Merza Gábor

előadó

04. 03

UNIMA Tisztújító Közgyülés

Budapest

Tömöry Márta

résztvevő

04. 03

Bábjátékos Egyesület tisztújító közgyűlés

Budapest

Tömöry Márta

résztvevő

04. 07-08.

Nemes Nagy Ágnes versmondó verseny

Budapest

Tóth Zsuzsanna

zsűri

04. 09.

Utazás a világ körül c. fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

szervező, kiáll. megnyitó

04. 10.

Mazsorett és hip-hop táncverseny

Törökszentmiklós

Matyaczkó Olga

zsűri

04. 16.

Határon túli szervezetek támogatása Illyés Alapítvány

Budapest

Fekete Márta

résztvevő

04. 17.

Regősök húrján versmondó verseny

Budapest

Tóth Zsuzsanna

zsűri

04. 18.

Somogy megyei amatőr művészeti gála

Kaposvár

Tóth Zsuzsanna

vendég

04. 19-22.

Zoom to Europe Nemzetközi Filmkonferencia

Makó

Merza Gábor

előadó

04. 20.

N.C.A. Kuratóriumainak bemutatása konferencia

Budapest (BMK)

Fekete Márta

résztvevő

04. 21.

ART EXPO – Képzőművészeti kiállítás

Debrecen

Tóth Zsuzsanna

megnyitó (NKÖM felk.))

04. 22.

Győr-Sopron megyei díjazottak kiállítása

Győr

Fekete Márta

megnyitó

04. 23.

Utazás a világ körül c. fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

szervező, kiáll. megnyitó

04. 23.-24.

Vizuális Művészeti Fesztivál

Eger

Fekete Márta

megnyitó, szervező

04. 23-25.

“Weöres Sándor” gyszj. találkozó – megyei

Mátészalka

Tóth Zsuzsanna

zsűri

04. 23-25.

Délibáb Fesztivál – amatőr színjátszó fesztivál

Pécs

Gelencsér Tünde

vendég

04. 24.

Indiai táncdélután

Budapest

Matyaczkó Olga

vendég

04. 25.

27. Monochrom Nemzetközi Fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

zsűri

04. 26-30.

Media Wave Nemzetközi Filmfesztivál

Győr

Merza Gábor

előadó

04. 27-30.

Romániai delegáció kísérése

Budapest

Fekete Márta

szervező, tolmács

04. 28.

Budapesti hangulatok című fotópályázat

Budapest

Győri Lajos

zsűri

04. 29-05. 01.

Helikoni ünnepségek

Keszthely

Tóth Zsuzsanna

zsűri

04. 29-05. 02.

Országos Diákszínjátszó Találkozó - döntő

Dombóvár

Gelencsér Tünde

vendég

05. 06.

Bács-Kiskun Megyei Fotópályázat

Kecskemét

Győri Lajos

zsűri

05. 07.

Utazás a világ körül c. fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

szervező, kiáll. megnyitó

05. 08.

Országos Diák Fotópályázat

Érd

Győri Lajos

zsűri

05. 08-09.

“Weöres Sándor” gyszj. találkozó ­ regionális

Eger

Tóth Zsuzsanna

zsűri

05. 09.

Szabad Színjátszásért Egyesület – fórum

Eger

Tóth Zsuzsanna

vendég, konzulens

05. 09.

Pannónia Diaszalon és Fotó Fórum

Veszprém

Győri Lajos

vendég

05. 12.

Ifjú Alkotók Kiállítása

Budapest

Győri Lajos

vendég, díjátadó

05. 13-16.

Media Fest Ifjúsági Filmszemle

Berlin

Merza Gábor

előadó

05. 14.

“Weöres Sándor” szj. bemutatók

Budapest

Tóth Zsuzsanna

vendég

05. 14-15.

Nemzetközi fotókiállítás

Csehország

Győri Lajos

vendég

05. 18.

Regionális konferencia

Balatonfüred

Tóth Zsuzsanna

résztvevő

05. 21.

Utazás a világ körül c. fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

szervező, kiáll. megnyitó

05. 22.

Jótékonysági Gyermekfesztivál

Székesfehérvár

Fekete Márta

megnyitó

05. 22.

Ősbemutató

Hajdúnánás

Tóth Zsuzsanna

vendég

05. 23.

Budapesti hangulatok című fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

05. 23.

Talentum művészeti iskola vizsgaelőadása

Budapest

Matyaczkó Olga

vendég

05. 27

Csongrád Megyei Fotópályázat

Szeged

Győri Lajos

zsűri

05. 28-30

Fából vaskarika Nemzetközi Vizuális Konferencia

Budapest

Fekete Márta

előadó

05. 29.

Előkészítő megbeszélés

Kazincbarcika

Tóth Zsuzsanna

szervező

05. 29.

Előkészítő megbeszélés

Kazincbarcika

Gelencsér Tünde

szervező

05. 29-30.

Művészeti iskolák országos minősítő versenye

Szeged

Matyaczkó Olga

vendég

06. 01.

Kulturális Observatórium munkamegbeszélés

Budapest

Fekete Márta

nemzetközi munkacsoport tagja, javaslattevő

06. 03.

Nyári Filmes tábor

Balatonalmádi

Merza Gábor

rendező

06. 04.

Utazás a világ körül c. fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

szervező, kiáll. megnyitó

06. 04.

Vizuális Művészeti Fesztivál

Békéscsaba

Fekete Márta

szervező, előadó

06. 04-05.

Országos Gyermek Bábfesztivál

Eger

Tömöry Márta

vendég, szakértő

06. 06.

“Weöres Sándor” gyermekszínjátszó gála

Budapest

Tóth Zsuzsanna

vendég

06. 06.

“Weöres Sándor” gyermekszínjátszó gála

Budapest

Gelencsér Tünde

vendég

06. 07.

Mai Manó(k) Fotókör kiállítása

Budapest

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

06. 08.

Országos Vasutas Fotópályázat

Szeged

Győri Lajos

zsűri

06. 08.

Tánc-dráma tanároknak szóló műsorok bemutatása és szakmai megbeszélés

Budapest

Matyaczkó Olga

résztvevő

06. 09.

Fényképész tanulók év végi fotópályázata

Budapest

Győri Lajos

zsűri

06. 12.

Akrobatikus RnR csoportok bemutatója

Budapest

Matyaczkó Olga

vendég

06. 15-18.

Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál

Pécs

Gelencsér Tünde

vendég

06. 15

Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál

Pécs

Tömöry Márta

résztvevő

06. 19.

Hídünnep; táncos események – Budai Színpad

Budapest

Matyaczkó Olga

szervező

06. 25-30.

One Take Film workshop

Leba Lengyelo.

Merza Gábor

előadó

06. 18.

Utazás a világ körül c. fotókiállítás

Budapest

Győri Lajos

szervező, kiáll. megnyitó

06. 25-07. 03.

Fotóművészeti Nyári Egyetem

Nyírbátor

Győri Lajos

vendég

06. 30-07. 04.

Ifj. Horváth István Nemzetközi színj. feszt.

Kazincbarcika

Tóth Zsuzsanna

szervező

06. 30-07. 04.

Ifj. Horváth István Nemzetközi színj. feszt.

Kazincbarcika

Gelencsér Tünde

szervező

07. 04.- 10.

Régizene Fesztivál

Csíkszereda

Fekete Márta

szervező

07. 06.

Tisza tájak, emberek című orsz. fotópályázat

Csongrád

Győri Lajos

zsűri

07. 05-11

Nyírbátori Bábos Kurta Kurzus és sárkányműhely

Nyírbátor

Tömöry Márta

a kurzus vezetője

07. 09-11

Szárnyas Sárkány hete, Nemzetközi utcaszínházi Fesztivál

Nyírbátor

Tömöry Márta

szervező, résztvevő

07. 09-11.

Szárnyas Sárkány Hete

Nyírbátor

Gelencsér Tünde

vendég

07. 16.-26.

Vizuális Művészeti Fesztivál

Ózd

Fekete Márta

szervező, előadó

07. 18-20

Theateralter ,Alternatív Színházi Fesztivál

Szeged

Tömöry Márta

vendég, résztvevő

07. 25- 08. 08.

Diákok fotós alkotótábora

Balatonalmádi

Győri Lajos

vendég

08. 04.- 07.

Gyergyószárhegyi Művésztelep 30 éves évfordulója

Gyergyószárhegy

Fekete Márta

előadó

08. 09.

Tisza tájak, emberek Országos Fotókiállítás

Csongrád

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

08. 19.-30.

Alkotókör vezetők Szimpoziona

Gyergyószárhegy

Fekete Márta

előadó, szervező

08. 24-29.

XI. Diákfilmszemle

Budapest

Merza Gábor

rendező

08. 27- 09. 02.

Nemzetközi Fotóműv. Szöv. Kongresszusa

Budapest

Győri Lajos

vendég

08. 28.

IV. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiáll.

Budapest

Győri Lajos

szervező, megnyitó

08. 29.

Magyar Fotográfia Napja

Budapest

Győri Lajos

szervező, vendég

08. 31- 09. 05.

Scénická Žatva – nemzetközi színjátszó feszt.

Martin (Szlovákia)

Gelencsér Tünde

AITA / IATA képviselő

09. 03.

Fotótúra

Eger, Hollókő

Győri Lajos

vendég

09. 04.

Fotótúra

Komárom, Esztergom

Győri Lajos

vendég

09. 06.

Kortárs fotóművészet tendenciái

Nagyvárad

Győri Lajos

előadás

09. 07.

“Fény” Amatőr képzőművészeti kiállítás

Kaba

Fekete Márta

megnyitó

09. 10.

Juhok és juhászok című orsz. fotópályázat

Budapest

Győri Lajos

zsűri

09. 13.

Előkészítő megbeszélés, Ozora

Szekszárd

Tóth Zsuzsanna

szervező

09. 14.

Előkészítő megbeszélés

Esztergom

Tóth Zsuzsanna

szervező

09. 16.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Győr

Tóth Zsuzsanna

szervező, előadó

09. 16.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Győr

Matyaczkó Olga

előadó

09. 16.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Győr

Szilágyi György

előadó

09. 16.

29. Életünk c. orsz. fotópályázat

Nagykanizsa

Győri Lajos

zsűri

09. 17.

Kárpátaljai táncest

Budapest

Matyaczkó Olga

vendég

09. 18.

Hétköznapok c. Orsz. Fotókiállítás

Szegvár

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

09. 21.

Baráth Hajnal kiállítása

Budapest

Fekete Márta

rendező

09. 21.

Magyar Versmondók Egyesülete kabinetülés

Budapest

Tóth Zsuzsanna

vendég, konzulens

09. 23.

Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján konferencia

Tatabánya

Fekete Márta

résztvevő

09. 23.

Megyei igazgatók értekezlete

Balatonalmádi

Tóth Zsuzsanna

előadó

09. 24.

Sepsiszentgyörgyi fotósok kiállítása

Budapest

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

09. 24.

Illyés versmondó verseny, elődöntő

Székesfehérvár

Tóth Zsuzsanna

zsűri

09. 27. -10. 03.

Kiállítás rendező továbbképzés

Balatonalmádi

Fekete Márta

szervező, előadó

09. 29.

Megyei munkatársi értekezlet

Veszprém

Tóth Zsuzsanna

előadó

09. 30.

Amatőr művészetek a közművelődésben 

Győr

Tóth Zsuzsanna

szervező, előadó

09. 30.

Amatőr művészetek a közművelődésben 

Győr

Győri Lajos

előadó

10. 02.

Illyés versmondó verseny, elődöntő

Szeged

Tóth Zsuzsanna

zsűri

10. 02.

Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemle

Salgótarján

Győri Lajos

zsűri

10. 06.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Nyíregyháza

Tóth Zsuzsanna

szervező, előadó

10. 06

Alkotó művészetek a közművelődésben

Nyíregyháza

Tömöry Márta

előadó

10. 06-10.

theater4daagse

Maastricht (Hollandia)

Gelencsér Tünde

AITA / IATA képviselő

10. 09.

“Őszi játékok…” szépkorúak színj. találk.

Eger

Tóth Zsuzsanna

szervező, előadó

10. 09.

Országos Diákfotó Kiállítás

Budapest

Győri Lajos

szervező, kiállítás megnyitó

10. 12.

I. Nemzetközi Ifjúsági Fotópályázat

Budapest

Győri Lajos

zsűri

10. 12.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Szeged

Tóth Zsuzsanna

szervező, előadó

10. 12.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Szeged

Matyaczkó Olga

előadó

10. 12.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Szeged

Szilágyi György

előadó

10. 13.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Nyíregyháza

Gelencsér Tünde

előadó

10. 13.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Nyíregyháza

Matyaczkó Olga

előadó

10. 13.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Nyíregyháza

Szilágyi György

előadó

10. 13.

Testvérintézmények konferenciája

Balatonalmádi

Fekete Márta

tolmács

10. 14.

Az MMI testvérintézeteinek találkozója

Balatonalmádi

Tóth Zsuzsanna

vendég

10. 14.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Győr

Merza Gábor

előadó

10. 14.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Győr

Gelencsér Tünde

előadó

10. 14

Alkotó művészetek a közművelődésben

Győr

Tömöry Márta

előadó

10. 15-17.

Globe – országos diákszínjátszó fesztivál

Szolnok

Gelencsér Tünde

vendég

10. 17.

Illyés-Balassi versmondó verseny elődöntő

Budapest

Tóth Zsuzsanna

zsűri

10. 19.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Szeged

Tóth Zsuzsanna

szervező, előadó

10. 19.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Szeged

Gelencsér Tünde

előadó

10. 20.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Nyíregyháza

Merza Gábor

előadó

10. 20.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Nyíregyháza

Fekete Márta

előadó

10. 20.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Nyíregyháza

Győri Lajos

előadó

10. 21.

Művészeti iskolák konferenciája

Szeghalom

Matyaczkó Olga

vendég

10. 21-24.

Brünói Nemzetközi Filmfesztivál

Brünó

Merza Gábor

résztvevő

10. 23.

Formációs Táncfesztivál

Miskolc

Matyaczkó Olga

vendég

10. 23.

Szabad Színjátszásért Egyesület, Magyar Színjátékos Szövetség – kibővített elnökségi

Budapest

Tóth Zsuzsanna

konzulens

10. 26.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Szeged

Merza Gábor

előadó

10. 26.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Szeged

Fekete Márta

előadó

10. 26.

Alkotó művészetek a közművelődésben

Szeged

Győri Lajos

előadó

10. 29-31.

Dunántúli Független Filmszemle

Balatonalmádi

Merza Gábor

zsűri

11.03.

Országos Diákhét

Debrecen

Tóth Zsuzsanna

megnyitó (NKÖM)

11. 06.

Gyermek társastánc fesztivál

Barcs

Matyaczkó Olga

zsűri

11. 06-07.

Illyés Gyula II. Nemzetközi magyar nyelvű  vers- és prózamondó verseny

Ozora

Tóth Zsuzsanna

szervező, zsűri

11. 12-13.

Radnóti Miklós Versmondó verseny

Győr

Tóth Zsuzsanna

vendég, díjazott

11. 19-21.

VIII. Országos falusi színjátszó találkozó és konferencia

Adács

Tóth Zsuzsanna

szervező, előadó

11. 22.

Szabad Színjátszásért Egyesület, Magyar Színjátékos Szövetség – kibővített elnökségi

Budapest

Tóth Zsuzsanna

konzulens

11. 27-28.

“Balassi Bálint és a reneszánsz dicsérete”

Esztergom

Tóth Zsuzsanna

szervező

11. 27-28.

Fotótréning

Balatonalmádi

Győri Lajos

szervező

11. 27-28.

Kamarazenekar-vezetők I. országos konferenciája

Szekszárd

Szilágyi György

szervező, előadó

11. 30.

Kiállítás-rendezői képzés (gyakorlat)

Budapest

Fekete Márta

tanfolyamvezető

12. 01.

Művészeti tanács alakuló ülés

Budapest

MINDENKI

 

12. 06.

IV. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás

Léva

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

12. 08.

Nagy Miklós emlékkiállítása

Budapest

Győri Lajos

kiállítás megnyitó

12. 09.

OKJ 4. Művészet, közművelődés, kommunikáció szakcsoport megbeszélés

Budapest

Tóth Zsuzsanna

bizottsági tag

12. 09. - 12. 12.

Téli Filmes Tábor

Balatonalmádi

Merza Gábor

rendező

12. 10.

Rockzenei Gála

Budapest

Szilágyi György

szervező

12. 17-18-19.

XIV. Nemzetköz Betlehemes Találkozó

Budapest

Tömöry Márta

szervező, felelős

12. 17-18-19.

XIV. Nemzetköz Betlehemes Találkozó

Budapest

Gelencsér Tünde

szervező

12. 17-18-19.

XIV. Nemzetköz Betlehemes Találkozó

Budapest

Tóth Zsuzsanna

látogató

12. 17-30..

Cseh Kortárs Fotóművészeti Kiállítás

Budapest

Győri Lajos

rendező

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004 – publikációs lista

 

GYŐRI LAJOS

 

Önálló kiadványok:

Győri Lajos: Magyar fotográfiai évkönyv és adattár - 2003 (Bp., 2004; 268 p.)

Utazás a világ körül - 2004 c. fotóalbum (szerk. Győri Lajos; Bp., 2004; 112 p.)

Foto Homo Sapiens c. fotóalbum (szerk. Győri Lajos; Bp., 2004; 112 p.)

IV. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás c. katalógus (szerk. Győri Lajos; Bp., 2004; 40 p);

XXI MAFOSZ Szalon c. katalógus (szerk. Győri Lajos; Bp., 2004; 40 p.);

Országos Diákfotó Kiállítás - c. katalógus (szerk. Győri Lajos; Bp., 2004; 32 p.);

Augusztus 29. - A Magyar Fotográfia Napja c. műsorfüzet (szerk. Győri Lajos; Bp., 2004; 24 p.);

27th Biennial of Monochrome Photos - Budapest, 2004 című katalógus (szerk.: Győri Lajos; Bp., 2004; 136 p.);

Fotósélet c. elektronikus hírlevél (szerk. Győri Lajos; Bp., 2004.);

Fotós eseménynaptár - 2003 (Bp., 2004; 24 p.);

Magyar fotogáfusok külföldön - 2003 (Bp., 2004; 16 p.).

 

Cikkek:

Győri Lajos: Magyarok sikerei külföldön (Fotómozaik, 2004. 1 .sz. 51. p);

Győri Lajos: Kortárs fotóművészeti 1x1 (Fotómozaik, 2004. 1. sz. 54-55. p.);

Győri Lajos: Búcsúzunk … (Fotómozaik, 2004. 1. sz. 67.p.);

Győri Lajos: Eredmények az Utazás a világ körül  c. pályázaton (Fotómozaik, 2004. 2. sz. 23.p.);

Győri Lajos: Kiállításról, kiállításra  (Fotómozaik, 2004. 2. sz. 50-51 p.);

Győri Lajos: A fotogárfia sajátos kifejezőeszközei  (Fotómozaik, 2004. 3. sz. 54-55.p.);

Győri Lajos: Virágcsokor Nőnapra - fényképekből  (Fotómozaik, 2004. 3. sz. 58.p.);

Győri Lajos: Mesterségük címere: a fényképezőgép  (Fotómozaik, 2004. 3. sz. 60.p.);

Győri Lajos: Feketén-fehéren (Fotómozaik, 2004. 3. sz. 62.p.);

Győri Lajos: Országról, országra (Fotómozaik, 2004. 4. sz. 56. p.);

Győri Lajos: Földlakók találkozója (Fotómozaik, 2004. 4. sz. 57-58. p.);

Győri Lajos: Előzetes a Fotóművészeti Nyári Egyetemről (Fotómozaik, 2004. 4. sz. 62. p.);

Győri Lajos: Kiállításról, kiállításra (Fotómozaik, 2004. 4. sz. 68-69. p.);

Győri Lajos: Látogatás az Európai Unió országaiba (Fotómozaik, 2004. 5. sz. 54-55. p.);

Győri Lajos: Külföldi magyar sikerek (Fotómozaik, 2004. 5. sz. 60. p.);

Győri Lajos: Magyar Fotogáfia Napja - előzetes (Fotómozaik, 2004. 5. sz. 65. p.);

Győri Lajos: Ifjú alkotók (Fotómozaik, 2004. 6. sz. 49. p.);

Győri Lajos: A XXI. MAFOSZ Szalon (Fotómozaik, 2004. 6. sz. 54.  p.);

Győri Lajos: Magyar sikerek külföldön (Fotómozaik, 2004. 6. sz. 62. p.);

Győri Lajos: Az országos diák fotópályázat eredményei (Fotómozaik, 2004. 6. sz.63.  p.);

Győri Lajos: Gizella Napok, fotós események (Fotómozaik, 2004. 6. sz. 64. p.);

Győri Lajos: Kiállításról, kiállításra (Fotómozaik, 2004. 6. sz. 68-69. p.);

Győri Lajos: A fotográfiai közélet hírei (Fotómozaik, 2004. 7. sz. 52. p.);

Győri Lajos: Kulturális járulék fizetése (Fotómozaik, 2004. 7. sz. 64. p.);

Győri Lajos: Foto Homo Sapiens (Fotómozaik, 2004. 7. sz. 65. p.);

Győri Lajos: Nyílt levél a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnökének (Digitális Fotómagazin, 2004. július);

Győri Lajos: A FIAP 27. Monochróm Biennáléja Budapesten (Fotómozaik, 2004. 8. sz. 36-37. p.);

Győri Lajos: FoTop 2004 (Fotómozaik, 2004. 8. sz. 56. p.);

Győri Lajos: A Magyar Fotogárfia Napja (Fotómozaik, 2004. 8. sz. 62. p.);

Győri Lajos: A IV. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás (Fotómozaik, 2004. 9. sz. 41. p.);

Győri Lajos: Autonóm fotóművészet - nemzeti fotókulturális örökség (Alkotó emberek c. könyv, 2. Kiadás, Bp., 2004.);

Győri Lajos: Magyar sikerek külföldön (Fotósélet, 2004. okt. 25.);

Győri Lajos: Alföldi Fotószalon (Fotósélet, 2004. okt. 25.);

Győri Lajos: Magyar diákok sikere Luxemburgban (Fotósélet, 2004. nov. 8.)

Győri Lajos: Az I. Nemzetközi Ifjúsági Fotókiállítás (Fotósélet, 2004. nov. 16.);

 

TÓTH ZSUZSANNA

 

Önálló kiadványok:

Alkotó emberek. 2. jav.- bőv. kiad. NKÖM, 2004. (szerk.)

Kortársaink. Válogatás kortárs költők verseiből. Versmondók  Kiskönyvtára sorozat. MVE, 2004. (válogatás és szerkesztés)

 

Cikkek:

A Művészeti Osztály 2003-as feladatairól = Szín, 2004/1

“S zeng, ugye zeng, ugye zeng a szíved!?” /A NaNá Színház: Zengőerdő c. mesemusicaljének premierjéről/ = www.erikanet.hu (szakmai oldal, amatőr művészetek, visszhang)

Ez volt a XVII. ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztivál = www.erikanet.hu  (szakmai oldal, amatőr művészetek, visszhang) + DESZKA (A VASZE kírlevele, 2004. 29. szám)

Homályos tükör által –portréféle Fodor Mihályról = Drámapedagógiai Magazin, 2004/2.

Kondítom a vészharangot = Versmondó, 2004/? (megjelenés alatt)

Őszi verőfény a Pipo-kastélyban = Versmondó, 2004/? (megjelenés alatt)

“Tükör által – homályosanvisszapillantó színjátszó-versmondó eseményekre = Intézeti almanach (megjelenés alatt)

Évtükör = Szín, 2004/5-6. (on-line)

 

FEKETE MÁRTA

Amator Artium XVIII. Országos Képzó- és Iparművészeti Tárlat katalógusa = Szín, 2044/1.

Amatőr képző- és iparművészeti események 2004-ben, határon innen és túl = Intézeti almanach (megjelenés alatt)

 

TÖMÖRY MÁRTA

A XI. Szárnyas Sárkány Hete, mely új dimenziókat nyitott = Szín, 2004/1

 

MERZA GÁBOR

Beszámoló a 10. Országos Diák- és Ifjúsági Film és Videószemle eseményeiről = Szín, 2004/1.

Beszámoló a 11. Országos Diák- és Ifjúsági Film és Videószemle eseményeiről = Intézeti almanach (megjelenés alatt)

 

dr. PETRAVICHNÉ MATYACZKÓ OLGA

Az amatőr társastáncélet helyzete Magyarországon = Szín, 2004/2.