Vissza

EREDMÉNYES, SIKERES ÉVEK A KÖZMŰVELŐDÉSBEN

Pintér Antal, a zalalövői “Salla” Művelődési Központ, Könyvtár és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának kettős kitüntetése

 

2004. augusztusában Pintér Antal a zalalövői “Salla” Művelődési Központ, Könyvtár és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója két kitüntetést is átvehetett. A helyi önkormányzat által odaítélt “Zalalövőért” Díjat a XXI. Zala Menti Napok rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén. Augusztus 20. alkalmából a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium által alapított Wlassics Gyula-díjat vehette át Koncz Erika helyettes államtitkár asszonytól az Iparművészeti Múzeum Aulájában ünnepélyes keretek között.

 

Mit jelent Önnek az a szó, hogy népművelés? Ma művelődésszervezésnek hívják. Melyik szimpatikusabb?

A művelődésszervezés. Röviden a következőképpen lehetne megfogalmazni egy művelődésszervező munkájának lényegét: a művelődési folyamatok kívülről történő szervezése, ezt nevezzük kulturális menedzsmentnek, illetve belülről történő alakítása, ami nem más mint kulturális animáció.

A társadalom, ahogy fejlődik, úgy megváltoztatja a régi és átfogó struktúrákat, és egy olyan szerkezetet alakít ki, amelyik egyre kisebb-kisebb csoportok növekvő tömörüléséből áll. Ez a szembeötlő és nyilván visszafordíthatatlan folyamat a modern technikák és új eljárások megjelenésének következménye. Egy olyan társadalmi politikai valóságban, amelyben a demokratizmus jelenségei fokozatosan bontakozik ki. Mit is értek ez alatt: míg régen egy teadélután, közös Tv-nézés, klubfoglalkozás, közös színházlátogatás, mozifilm megtekintése vonzotta az idősebbeket és fiatalokat egyaránt, ma ez a technika fejlődésével háttérbe szorult, hiszen minden otthonba eljut a kultúra, számos kommunikációs csatorna közvetítésével. A médiumok nagy mennyiségben tálalják a tömegkultúrát, mely szappanoperákban, különböző valóság-show műsorokban nyilvánul meg, ezzel a kultúra értékei egyre jobban elvesznek, és az igény is háttérbe, szorul. Ezért tartom fontosnak életre kelteni, aktivizálni egy-egy csoportot, mégpedig olyan formában, hogy tevékenységükkel bizonyos változásokat indítsanak el egy jobb minőség érdekében. Kialakuljon az emberek közötti párbeszéd lehetősége, segítse a különböző élethelyzetű emberek egymás mellett élését, egymás értékeinek, szokásainak elfogadását.

Az idei évben két díjat is kapott, egy” hazai” és egy állami kitüntetést.

Egy régi mondással kezdeném, miszerint senki sem lehet próféta a saját hazájában. Ez a megállapítás az én esetemben most megdőlt. Kezdjük a helyi kitüntetéssel! Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy éppen a Zala Menti Napok keretén belül vehettem át a Zalalövő Önkormányzat által alapított, helyi kitüntetést, melynek szervezésében és lebonyolításában idestova már több mint két évtizede aktívan részt veszek. Szeretném megköszönni a javaslattevőknek és a döntéshozó képviselőtestületnek, hogy méltónak találtak erre a díjra. Úgy érzem, ez nem csak az én kitüntetésem, hanem annak a művelődési és kulturális életnek is, melynek egyik képviselője vagyok. Számomra az, hogy a képviselőtestület a kitüntetésem mellett döntött, azt is jelenti - és egyben bizonyságot tett arról -, milyen fontosnak tartja városunk kulturális életének fennmaradását és fejlődését. Ezt külön is köszönöm, hisz nem csak nekem, hanem kollégáimnak, a csoportok vezetőinek és tagjainak is további biztatást ad a jövőbeni munkájukhoz.

Az állami kitüntetést inkább a szakmai munkámért kaptam.

A megszerzett ismereteim, képességem és gyakorlati felkészültségem alapján közel három évtizede közvetítem a kultúra javait és eszközeit, a megoldások során pedig alkalmazom a humán erőforrás-fejlesztés általános és speciális feladatait. A településen és a térségben tervezem, szervezem, fejlesztem, koordinálom és irányítom a művelődés folyamatait, és közvetítem az egyetemes emberi kultúrát. Az évek során megismertem a gazdaság és a kultúra összefüggéseit, a kulturális piac, a forprofit és nonprofit szektor működési sajátosságait.

Mindig a közművelődés területén dolgozott?

Nem. A szakközépiskolai érettségit követőn a helyi Vegyesipari Szövetkezethez kerültem, mint faipari gyártás-előkészítő. Ezt követően a Zalalövői Testedző Körnél sportszervezőként folytattam munkámat, közben ifjúsági vezető lettem, majd a Zala Villamosipari Szövetkezetnél vezettem a kismegszakítókat gyártó részleget.

Az igaz, hogy másodikos középiskolásként már a művelődési ház ifjúsági klubvezetőjeként dolgoztam. Miszori Imre tanár úr kért fel rá, és a szakmai munkámhoz Gaál Károly a művelődési ház igazgatója nyújtott segítséget. Irányításommal háromszor sikerült elnyernünk a Kiváló Ifjúsági Klub címet.

 

Mikor volt az a pillanat, amikor úgy gondolta, hogy mindenképpen a közművelődés területét választja?

1985-ben, amikor a megüresedett helyi Művelődési Ház igazgatói álláshelyet megpályáztam és elnyertem. Majd egy év után a körmendi Művelődési Központba kerültem, mint népművelő. Itt sajátítottam el a közművelődés minden fortélyát, melyet két tanítómesternek - Horváth Györgynek, aki a szombathelyi és Borosán Gyulának, aki a zalaegerszegi MMIK igazgatója – köszönhetek. Mindketten olyan példát mutattak számomra, hogy a faipari végzettségemet hátrahagyva a közművelődés szakmát válasszam.

 

Az évek során feladatot feladatra halmozott. Biztosan sok sikerélménye volt, és a kudarcok sem kerülték el. Mi volt az, amit a munkájában a legsikeresebbnek ítél?

Legsikeresebbnek a Zala Menti Napok programsorozat elindítását tekintem, ami mára kulturális fesztivállá nőtte ki magát. Sikerült a művelődési intézmény átépítésével az épület arculatát megváltoztatni. Belső helyiségeit úgy kialakítani és felszerelni, hogy az a kor kihívásainak és a közművelődési elvárásoknak megfeleljen. Több éves előkészítő munkának köszönhetően elindult az alapfokú művészeti oktatás nép- és modern tánc tanszakokkal. Sikernek könyvelem el, hogy kezdeményezője voltam több civil szervezet létrehozásának. Az egyik a Gondoskodás Alapítvány, mely 1992 óta működik. Célunk az volt, hogy a kilencvenes évek elején máról holnapra a településre zúduló munkanélküliségből kiutat találjunk. Információ áramoltatással, átképző tanfolyamok szervezésével az akkori 34,8%-os munkanélküliségi rátát mára sikerült 6,5%-ra leszorítani. Az Alapítványon keresztül próbáltam segíteni az alapítvány munkatársaival közösen, hogy a rászoruló, elkeseredett emberek ismét megtalálják önmagukat, és visszakerüljenek munka világába.

De említhetném például a Helyi Tv Stúdióért Alapítvány létrehozását is. Amikor hónapokon keresztül agitáltam, hogy a településen található három különálló antennarendszert egyesíteni kell, melynek eredményeként létrejöhetett a helyi stúdió. Külön csatornán váltak láthatóvá a helyi események felvételei. Ma elmondhatjuk, hogy a településen technikailag a legmodernebb kábelhálózat működik, és a stúdió adását Zalacsében és Salomváron is láthatják.

Ahhoz, hogy minél több pályázati forráshoz jussunk, kezdeményeztem a Zalalövő és Környéke Közéletéért, Kultúrájáért, Környezetéért Alapítvány létrehozását. Melyen keresztül a Zala Menti Napok rendezvénysorozatot bonyolítjuk. Útbaigazító táblákat készítettünk, hozzájárultunk a zalamindszenti emlékmű felújításához, összefogtuk a vasutállomáson található emlékoszlop készítését, elkészítettük a település központjának parképítési tervét - hogy a legfontosabbakat említsem.

 

Ha kudarcba fullad egy kezdeményezés, hogyan éli meg?

Nehezen. Az életben minden apró dologért meg kell küzdeni, semmit sem tálalnak elénk kész állapotban. Csak az a bosszantó, amikor egyesek még a kákán is a csomót keresik. A kudarcok egy kicsit motiválnak abban, hogy csak azért is véghezvigyem az elképzelésemet. Az évek során megfigyeltem és tapasztaltam, hogy akik ellenállást tanúsítanak munkámmal szemben, előbb-utóbb rájönnek, hogy az a vonulat, amit képviselek célravezető és járható út, és később, mint saját ötletet próbálják azt eladni. Igaz ez dupla energiát emészt fel, de Pilinszky János szavaival élve, “egy kis város gazdasági élete mellett, fontos a szellemisége is”. A közös gondolkodás döntő fontosságú egy település jövője szempontjából. Mivel az élet mindig szembesít azzal, hogy a munkánkat jobban is lehet végezni. Mindig lehetünk alaposabbak, körültekintőbbek, határozottabbak, együttműködőbbek. Úgy érzem, mindig igyekeztem kivenni részemet a közös munkából.

 

Azon a területen, ahol tevékenykedik, szerteágazó kapcsolatokkal kell rendelkezni. Sikerült kiépíteni egy jól működő információs hálózatot?

Ma kapcsolatok hiánya nélkül nem lehet nagyon érvényesülni. Úgy gondolom, az évek során sikerült kiépítenem egy jól működő információs rendszert a politikai és gazdasági szférában egyaránt. Talán e kapcsolat rendszernek köszönhető, hogy mind az intézmény, mind az alapítványok sikeresen pályáznak különböző projektekre. Nem sok civil szervezet mondhatja el, hogy megalakulása óta önfenntartó. A munkámat és a kapcsolattartást ma már az is elősegíti, hogy a Magyar Teleház Szövetség Nyugat-dunántúli Regionális tagozatának elnöke is vagyok, és első kézből jutnak el fontos információk, lehetőségek, melyekkel élni lehet.

 

Mi a következő cél, amit kitűzött maga elé?

Első célom, hogy a környező települések elfogadják - az UNIO elvárásoknak megfelelően - Zalalövő kistérségi központ szerepkörét, mivel a gondtalan jövő mindenki számára csak így képzelhető el. Fontos szerepe van a kistérségi együttműködésnek a globalizáció mellett. Előtérbe kerül a lokalitás, a helyi identitás megerősítése, melyből az itt élő emberek csak profitálhatnak.

A másik célom és törekvésem, hogy elősegítsem olyan nagyságrendű és kaliberű cégek letelepedését, mint az Elanders Hungary Kft. Ezzel is elősegítve azt, hogy a településen és környékén élők megtalálják számításaikat, bízva abban, így többet tudnak majd áldozni a kultúrára is.

Azon szeretnék munkálkodni még, hogy minél előbb megvalósuljon a “Salla” fürdő, mely nagyon nagy lökést adna a település fejlődésének. Még azt sem tartanám elképzelhetetlennek, hogy megvalósítása ismét az Önkormányzat kezébe kerüljön, mivel a tervdokumentáció egyedülálló Közép-Európában. Kis lépésekkel, pl. első lépcsőben a medencék megépítésével, előbbre léphetnénk, és a végleges tervdokumentáció megvalósítása ezzel egyre közelebb kerülne. Csak így látok reális esélyt a fürdő megépítésére - ennyi év után.

Mint Önkormányzati képviselő el szeretném érni, hogy Zalalövő egy barátságos kisváros legyen, megfelelő minőségű úthálózattal, járdákkal, parkokkal, játszóterekkel és pihenőhelyekkel.

Ehhez nagyon fontos, hogy a jövőben együtt működjünk, együtt cselekedjünk városunk és a benne élők boldogulásáért, akikre úgy számítok, mint eddig is, hogy segítenek megtalálni a lehetőségeket, amelyekkel élve közösen előbbre juthatunk. Ahogy régmúlt időkben Shakespeare fogalmazta: “ha összekapcsoljuk többek életét és munkáját, együttesen mindnyájan sokkal messzebbre jutunk, mint külön haladva, bárki is eljuthatna!”.

Bischofné Hesinger Katalin