Vissza

         SZAKMAI HÍREK

 

2004. augusztus 01-től Borbáth Erika a Magyar Művelődési Intézet főigazgatója. Nyertes pályázata olvasható honlapunkon (http://www.mmi.hu/vezetok.htm).

 

Wlassics Gyuláról, szakmai kitüntetéseink egyikének névadójáról jelent meg könyv Wlassics Gyula és a művészetek címmel, Levelek a XIX. Századvégről alcímmel. (210×297 mm 152 oldal 1980 Ft ff képek ISBN 963 09 4624 6.) Mint tudjuk, Wlassics Gyula kultuszminiszterként nagy hangsúlyt fektetett a művészi és esztétikai képzésre. Ez az összeállítás a kortársak – Benczúr Gyula, Blaha Lujza, Deák Ferenc, Fedák Sári, Feszty Árpád, Jókai Róza, Goldmark Károly, Gyulai Pál, Herman Ottó, Hóman Bálint, Jókai Mór, Kossuth Ferenc, Malonyay Dezső, Mikszáth Kálmán, Szekfű Gyula és mások – leveleiből vett részletekkel mutatja be azt a kultúrpolitikust, akinek oly sokat köszönhetnek a magyar szépművészetek.

 

Elkészült “A határon túli magyar felsőoktatási és kutatásfejlesztési tevékenység támogatásának vizsgálata, elsősorban hazai és külföldi humán erőforrások bevonásával” – Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 5/150/2001. kutatási projekt – A Határon Túli Felsőoktatási és K+F Támogatások és Hasznosulásuk (NKFP 5/150/2001) záró beszámolója. Projektvezető: Berényi Dénes. 4. fejezet: Egyed Albert: A magyar felsőoktatási és K+F támogatáspolitika kvalitatív és kvantitatív elemzése.

 

2004. szeptember 22-23-án a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával együttműködve szakmai tanácskozáson gyűltek össze a megyei közművelődési intézmények vezetői és munkatársai Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban (Balatonalmádi, Városház tér 4.).

A megbeszélés témái: 2004. szeptember 22-én 10–18 órakor A regionális feladatellátás szervezeti és tartalmi kereteinek megvitatása, a megyei együttműködések rendszerének kialakítása. Résztvevők: Koncz Erika, NKÖM helyettes államtitkár, Nagy Mihály, NKÖM Európai Uniós és Stratégiai főosztály vezetője, a NKÖM Közművelődési Főosztály munkatársai, a Magyar Művelődési Intézet munkatársai.

2004. szeptember 23-án 9 órától: A Magyar Művelődési Intézet és a megyei közművelődési intézmények munkakapcsolatának kialakítása, a kiemelt feladatok tervezése. Az információs rendszer fejlesztésének aktuális kérdései. A 2004. évi hátralévő rendezvények, események.

A konferencián Koncz Erika államtitkár asszony tartott előadást a Közkincs Programról, B. Hegedűs Katalin az Egységes Regionális Információs Közművelődési Adatbázisról (ERIKA).

 

6. Országos Közművelődési Telematikai Konferencia időpontja és helye volt 2004. szeptember 30-tól október 1-ig Miskolc.

 

Találkozások a kultúrával 1. A művelődési házak közönsége, helye, szerepe a kulturális fogyasztásban 2004. május Találkozások a kultúrával 2. A fesztiválok közönsége, helye, szerepe a kulturális fogyasztásban 2004. július Írta: Hunyadi Zsuzsa. Sorozatszerkesztő: Kuti Éva. Konzulensek: Harsányi László és Vitányi Iván. A Magyar Művelődési Intézet és az MTA Szociológiai Kutatóintézete közös kiadványsorozata

 

Győri Lajos - Fotográfiai hírek.

A Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele

Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos.

Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 201-5692; Telefax: (1) 225-3786 Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1) 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.

Utazás a világ körül – 2005. Beküldési határidő: 2005. január 10.

A Magyar Művelődési Intézet az utazási szezon megkezdése előtt meghirdeti hagyományos fotópályázatát, amelyre minden olyan felvétel beküldhető, amelyet tulajdonosa utazás közben készített. A címet nem kell szó szerint érteni! Nem követelmény a Föld megkerülése ahhoz, hogy valaki sikeresen szerepeljen a kiállítás-sorozaton. Lehet, hogy elég a szomszédos településre átruccanni, s máris elkészülhet a pályamű.

A pályázatra egyaránt beadhatók itthon és külföldön készült fényképek, bármilyen arányban. Egy szerző maximum 10 db fekete-fehér, monochrom vagy színes papírképet adhat be, kizárólag 13x18 cm-es méretben. Az ennél kisebb képek bizonyosan nem kerülnek zsűri elé, a nagyobbakat pedig a paszpartu takarná le, ezért nem válogatják be a kiállítandó képek közé.  A témaválasztás kötetlen, ebből következik, hogy úti élményként bármi megörökíthető: egy szép táj, vagy városkép; egy virágszál vagy egy egész erdő; egy cserebogár vagy egy elefánt, attól függően, mivel találkozott s mi nyűgözte le az úton levőket. De beadhatók természetfotók, portréképek, épületfotók, eseményfotók, műemlék felvételek, makrofotók, éjszakai hangulatképek, kreatív alkotások és minden más is, amit alkotója szeretne a kiállításokon nyilvánosságra hozni. Fontos szempont, hogy a felvételek az utóbbi öt év vizuális élményeit meséljék el a látogatóknak.

Szabadon megválaszthatók a felvételek elkészítéséhez használt technikák és technológiák is, de a végeredmény fénykép legyen. A fénymásológéppel vagy rossz minőségű digitális nyomtatóval készült printeknek nincs sok esélye a nyilvános bemutatásra.

A fotók előválogatásában szívesen közreműködik az országban található 109 fotóklub, fotókör és alkotócsoport. Szaktanács kérhető a Magyar Művelődési Intézet Művészeti osztályától is. Októberben, vagy novemberben pedig két napos fotótréningen készülhetnek fel a tapasztalat nélküli fényképezőgép tulajdonosok a pályázatra.

Minden beküldött kép hátoldalán jól olvashatóan legyen feltüntetve a szerző neve, postacíme, és a kép címe, tovább a pályamű sorszáma, amelynek egyeznie kell a nevezési lapon levő adatokkal. A nevezési lap kitöltése kötelező, igényelhető a gyoril@mmi.hu email címről, vagy postán arról a címről, ahová a képeket is be kell majd küldeni. Telefonon az (1) 201-5692-es számról kérhetnek az érdeklődők adatlapot.

A kiállítás-sorozaton szereplő képek fele fotóalbumban is megjelenik, amennyiben ehhez hozzájárulásukat adják az alkotók. Erről és az egyéb feltételekről nyilatkozni a nevezési lapon lehet. Nevezési díj: a beküldött képek számától függetlenül 1.000 Ft/fő, amelyet kizárólag a rendezők által küldendő sárga, pénzesutalványon lehet az MMI bankszámlájára befizetni. Beküldési cím: Magyar Művelődési Intézet, Művészeti Osztály, 1011 Budapest, Corvin tér 8. Ugyanitt személyesen is beadhatók a fotók de csak december 1. és január 10. között.

Kiállítás: az első tárlatot a Hungexpo területén, az Utazás című kiállítás és vásár idején tervezik a rendezők. A többi tárlatra a Magyar Művelődési Intézetben kerül sor. A pontos helyszínekről és időpontokról a résztvevők időben kapnak tájékoztatást, ha a posta is úgy akarja. (A fotópályázat a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által minősített rendezvény, ezért az ezen való szereplés pontszerző, s beleszámít Az év fotográfusa cím elnyerésébe, illetve a fotóművészeti diploma igénylésének feltételébe.)

 

A Transindex internetes portál pályázati hírlevele 1999 áprilisától jelenik meg, hetente. Elérhetősége: www.transindex.ro

A hírlevelet előjegyezni, ill. lemondani a http://hirlevel.transindex.ro címen lehet, a közlésre szánt anyagokat hozzánk eljuttatni az ugyelet@transindex.ro vagy l_ildike@yahoo.com címen lehet.