Vissza

Beszámoló a Bécsben rendezett közösségfejlesztési konferenciáról

2004. október 1-3. között “Közösségfejlesztés a fejlődő Európában” címmel rendezett konferenciát Bécsben a Deutsche Gesellschaft für Sozialarbeit nevű szervezet Közösségfejlesztő Munkacsoportja, a Fachhochschule Campus Wien, és a Querstadt Egyesület, mely közösségfejlesztéssel és szociális tervezéssel foglalkozik.

A konferencia résztvevői elsősorban olyan tanárok és szakemberek voltak, akik Németországban, Svájcban és Ausztriában a közösségfejlesztés elméletével ill. gyakorlatával foglalkoznak. De a 70 résztvevő között találkoztam történésszel is.

 

Az Európai Unió úgy hirdeti magát, mint a szabadság, a biztonság és az igazság tere. Az Unió harcol a szociális kirekesztés és diszkrimináció ellen és fejleszti a szociális igazságosságot és védelmet. Mégis sok európai polgár kirekesztettnek érzi magát a jólétből, a szociális biztonságból, és  részvételhez való jogaiból. A közösségfejlesztés dimenzióit német kollégáink a következő pontokban fogalmazták meg:

-                       a közösségfejlesztés egy cselekvési irányultság, amely a szociális munka területére irányul, és az emberek hálózatát a problémák leküzdésére fenntartott tartalékként értelmezi.

-                       a közösségfejlesztés a hátrányos helyzetű városrészek és vidékek széleskörű fejlődésének cselekvési tere.

-                       a közösségfejlesztés egy cselekvési kezdeményezés az emberek önszerveződésének támogatására, saját ügyeikben való érdekeltté tételükre. A közösségfejlesztés abban segíti és erősíti meg a nehéz helyzetben lévő embereket, hogy ne áldozattá, hanem cselekvőképes személyekké válhassanak.

 

A konferencia fő témája e fenti pontok mentén a közösségfejlesztés fogalmának körüljárása, tisztázása volt. Fókuszukban állt a közösségfejlesztés tanításának helyzete és fejlődésének lehetséges irányai. Gyakorlati példaként megismerkedtünk Bécs egy 5000 fős lakótömbjében zajló fejlesztési munkával, az ott kialakult lakók közötti hálózatok működésével.

Kiemelt kérdése volt a tanácskozásnak, hogy hogyan lehet hatékony a közösségfejlesztés az európai határokon átívelve?

Szeretnének nyitni Európa más országai felé, elsősorban a most csatlakozott országok állnak érdeklődésük középpontjában. Felhívtam figyelmüket a Budapesti Nyilatkozatra, melyet a 33 ország 133 szakembere dolgozott ki annak érdekében, hogy a közösségfejlesztés elfogadottabb és elismertebb legyen az EU országaiban. Angol nyelven átadtam, ill. a konferencia után elektronikusan eljutattam a résztvevők számára a deklarációt. Egyöntetűen fontosnak tartják, hogy mihamarabb elkészüljön e dokumentum német nyelvű változata. Egy európai közösségfejlesztői hálózatot terveznek kiépíteni, és szakmai tapasztalatcsere programokat szeretnének szervezni. Érdeklődést mutatnak a Közép-Kelet Európai közösségfejlesztési folyamatok, irányok iránt. Az elkövetkező évek során dialógust alakítunk ki szakmai fogalmaink mélyebb tartalmi megismerése és nézőpontjaink közös és eltérő irányainak felfedezése céljából.

 

Ez a konferencia, és az itt kötött új kapcsolatok kiinduló lépése a német nyelvű országok közösségfejlesztő szakembereivel való jövőbeli együttműködésünk építésének. Meghívást kaptam legközelebbi találkozójukra 2005. március végére, valamint Michael Rothschuh professzorral március közepén közös előadásra készülünk Szombathelyen, ahol lehetőség lesz a német és magyar szakmai tapasztalatok megismerésére.

 

Hajnal Ágnes