Vissza

MAGYAR FOTÓSOK A CSEHEK ORSZÁGOS KIÁLLÍTÁSÁN

ÉS VERSENYÉN

A Magyar Művelődési Intézet (MMI) és a csehországi Nemzeti Kultúra Információs és Tanácsadó Központja (NIPOS) közötti kapcsolatfelvétel eredményeként a magyar amatőr fotósok meghívást nyertek 2004. május 15-dikére Svitavyba, a cseh amatőr fotósok országos kiállítására és versenyére.

 

A 24. alkalommal megrendezett “Amatőr Fotósok Nemzeti Versenye és Kiállítás 2004” című, nagy tradícióval bíró esemény A3 kategóriájában versenyeztek fotósaink, amelynek témája: a művészeti alkotás születése és bemutatása a kultúra és az amatőr művészetek területén.

 

A kiküldött kollekciót Győri Lajos az MMI fotóművészeti referense állította össze.

A versenyre nevezett 50 képből 22 került kiállításra, amelyből Frank Yvette az egyéni kategória I. helyezését nyerte el, és Kollekció I. helyezés díjával ismerték el a magyar fotósok munkáját.

A zsűri elnökének Prof. Miroslav Vojtechovskynak értékelése szerint, a magyar fotósok részvételének köszönhetően kiemelkedő művészi értékű és technikai színvonalú alkotások emelték a kiállítás színvonalát.

Véleményét a kiállítás katalógusában is olvashatjuk.

 

Az ünnepélyes megnyitón jelen voltak:

Tóth Erzsébet az MMI művészeti igazgató helyettese,

Radnai Johanna tolmács, az MMI munkatársa,

Győri Lajos az MMI fotóművészeti referense,

Nagy Attila operatőr, az MMI “Látószög” Stúdiójának vezetője,

Dobos Szilveszter és Széman Richard, kiállító fotósok.

Az eseményről videofelvétel készült, amelynek segítségével az interneten is hírt adhatunk a sikeres szereplésről és a két intézmény együttműködésének legújabb állomásáról.

2004 decemberében – megbeszéléseink értelmében – Magyarországon láthatjuk a közös kiállítást.

Tóth Erzsébet