Vissza

A SZÍN - KÖZÖSSÉGI MŰVELŐDÉS ILLYÉS PÁLYÁZATÁNAK DÍJAZOTTJA

Szemes Zsuzsa

A Szemes Zsuzsa által szerkesztett Integrált Roma Foglalkoztatási Központi Program. Térségi Roma Partnerségi Kerekasztal. Tápiószele 2003. november 21. című íráshoz kapcsolódó Szemes Zsuzsa programvezető vallomása című munkát a folyóiratunk 7/4-es számában közreadott – Illyés Gyula születésének századik évfordulója alkalmából meghirdetett – pályázatkiírás feltételei szerint kiemelt szerzői honoráriummal fizetjük, és tervezzük kötetben való megjelentetését.  

Szemes Zsuzsa író. Első publikálása 1966-ban a Szembesítés című antológiában volt, ahol A lány meg a ló című kisregényét közölték. Ettől kezdve novellái és elbeszélései jelentek meg az Élet és irodalom-ban, a Kortárs-ban, az Új Írás-ban, a Magyar Nemzet-ben, a Tekintet-ben. A Westpennes osztrák irodalmi folyóiratban látott napvilágot a Kancahotel, és a németországi Kursbuch-ban a Csillag leszek című novella. Önálló kötetei közül 1980-ban jelent meg A hallgatag mélyből címmel kisregény, amely egy betiltott, nem megvalósult játékfilm irodalmi forgatókönyvének regényesített formája (Szépirodalmi Könyvkiadó.) A sor folytatása: 1987-ben Kancahotel címmel novellák a Magvető Könyvkiadónál, 1988-ban Boldog sziget címmel regény a Szépirodalmi Könyvkiadónál. 1995-ben főszerkesztője és újságírója a Pátyi Kurír c. községi újságnak.

Megvalósult és bemutatott filmforgatókönyvei, népszerű-, tudományos és dokumentum kisfilmjei, tévéfilmjei, játékfilmjei és rajzfilm sorozat forgatókönyvei között voltak a következők: 1983-ban Nyitott utak (Dokumentumfilm a magyarországi egyházakról (1 órás); 1984-ben Hazánk (Dokumentumfilm Magyarországról, 1óra 20 perc); 1985-ben Naszreddin Hodzsa országában. Tadzsikisztán népművészete (3 részes tévéfilm, 2 óra. A forgatókönyvet a televízió Nívó-díjban részesítette); 1987-ben a Sánta dervis (Játékfilm Vámbéry Árminról. – magyar-szovjet koprodukció); 1988-ban Gyökereink (Egy népzenész – Birinyi József – portréja. Dokumentumfilm, 76 perc.) 1987-88-ban A zene mindenkié I-VI. (Kodály Zoltán zenei öröksége 6 db 1 órás film a magyar zenepedagógia hagyományairól); 1989-ben Csobán Anna (Dokumentum kisfilm 25 perc); 1989-ben Kalotaszegi táncok, tiszaháti táncok. (Dokumentumfilmek a – Tímár Sándor féle – Magyar Állami Népi Együttes táncjátékáról); 1994-ben Az erdő kapitánya II. (13 epizódból álló rajzfilm forgatókönyv).

1977-1990-ig Kis József – Kossuth díjas, Nemzetközi Békedíjas és Érdemes Művész – haláláig, mint felesége vett részt a közös alkotásban, filmjeik forgatókönyv írójaként.

(Szerk.)