Vissza

A MAGYAR KULTÚRA EMLÉKKÖNYVE

Helyettem írták...

Én is így gondoltam,,,

Ugyanezt éreztem...

 

Hányan vagyunk így egy-egy irodalmi élmény kapcsán, az életünk, tanulmányaink során belénk ivódott-égett idézetek citálásakor! Mennyi segítséget, eligazodást jelentettek, jelentenek a magyar irodalom nagy íróinak, költőinek gondolatai, nagy embereink, tudósaink szellemi kisugárzása.

 

Vajon mennyire élnek bennünk felnőtt fejjel az emlékkönyvekbe írt idézetek?

Melyek azok a gondolatok, amelyek végigkísérik életünket? Melyek azok, amelyek mindig felbukkannak, kapaszkodót jelentenek a kilátástalan helyzetekben?

Melyek azok, amelyek vigaszt nyújtanak, új próbálkozásra, erőpróbára bíztatnak?

Melyek azok, amelyeket szívesen továbbadnánk ­ őrző angyalul ­ az utánunk jövőknek?

Melyek azok a fontos gondolatok, amelyeket kamaszkorunk mindenben újat kereső, lázadó szelleme fedez föl?

Melyek azok, amelyekre azt gondoltuk, gondoljuk, végre valaki kimondja, ki meri mondani helyettünk? Amely a legpontosabban fogalmazza meg érzéseinket, a szerelmet, amelynek mélységét a költő és én tudhatom csak igazán.

Melyek azok a gondolatok, amelyek 2004-ben a legfontosabbak számunkra a magyar irodalomból, a magyar szellemiségből?

 

A Magyar Kultúra Emlékkönyve címmel a Magyar Művelődési Intézet színházi estet, kiállítást szervez, és album megjelentetését tervezi 2005 januárjában a Magyar Kultúra Napja tiszteletére.

Felhívással fordul mindenkihez a határon innen és túl, hogy képeslapon ­ a település fotójával ­ küldje el azt az egy idézetet, amely a legfontosabb számára.

A képeslapra, az idézet és annak szerzője mellett, írja rá nevét, életkorát és címét.

 

A képeslapot 2004. október 1-ig várjuk az alábbi címre:

Magyar Művelődési Intézet

A MAGYAR KULTÚRA EMLÉKKÖNYVE

1011 Budapest, Corvin tér 8.

 

Információ: Tóth Erzsébet igazgatóhelyettes, tel: 06-1-201-50-53, e-mail: tothe@mmi.hu

Kérjük az intézményeket, szervezeteket, hogy felhívásunkat minél szélesebb körben terjesszék, hogy eljuthasson a legapróbb településig, eljuthasson az iskoláktól-egyetemektől a munkahelyeken át a nyugdíjas közösségekig.

 

 

 

Közlemény

 

A nemzeti kulturális örökség minisztere a magasabb színvonalú feladatellátás és a költséghatékonyság követelményeinek teljesítése érdekében a közeli jövőben átszervezi a Magyar Művelődési Intézetet. Az átszervezés előkészítésével 2004. március 1-jei hatállyal miniszteri meghatalmazottként dr. Baloghné Borbáth Erikát bízta meg. A miniszteri meghatalmazott részletes feladatai:

­ együttműködik az NKÖM Közművelődési Főosztályával az MMI új alapító okiratának megfogalmazásában, az ennek kiadására irányuló előterjesztés összeállításában;

­ a minisztérium munkatervében meghatározott határidőre és az országos hatókörű civil közművelődési szak-mai szervezetekkel folytatott, feladatátadást egyeztető, továbbá a megyei közművelődési szakmai tanácsadó és szolgáltató szervezetekkel az MMI regionális szervezetének kialakításáról folytatott megbeszéléseire figyelemmel javaslatot készít az MMI Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására;

­ javaslatot tesz az Intézet elhelyezésére, és a működés korszerű feltételeinek kialakítására;

­ a jóváhagyott új Alapító Okirat és a módosított Szervezeti és Működési Szabályzat szerint – szoros együttműködésben az illetékes NKÖM főosztályokkal (Közművelődési, Humán-közszolgálati, Jogi) – megkezdi az Intézet átszervezésének előkészítését, elkészíti az Intézet további működtetésének szakmai koncepcióját.

A miniszter megbízásából a Magyar Művelődési Intézet képviseletében részt vesz a fenti feladatokkal kapcsolatban létrehozott bizottságok, munkabizottságok ülésein, szakmai megbeszéléseken, amelyek a feladatellátáshoz szükségesek. A miniszteri meghatalmazott megbízása Beke Pál jelenlegi igazgató munkáltatói és egyéb jogkörét, felelősségét nem érinti.

 

Budapest, 2004. március 5.                                          Magyar Művelődési Intézet