Vissza

CIVIL KÖZÖSSÉGI HÁZ

néven határozta meg önmagát és a hozzájuk hasonlóan működő, korábban művelődésiotthon-egyesületként emlegetett társadalmiasítottan üzemelő közművelődési intézményeket az a csapat, amelyiket e hasábokon 'dobogókőiként' emlegettünk lapunk korábbi számaiban. A közülük jelentkezettek és néhány meghívott önkéntes számára 2004. február 23-27-ig képzést szervezett a Magyar Művelődési Intézet (MMI) a Franciaországi Ifjúsági és Művelődési Házak Konföderációjával (CMJCF) 2001 októberében e hasábokon ugyancsak emlegetett együttműködésének keretében. Az előadók: Bernard Kohler és Robert Colombies a szervezet Languedoc-Roussilon régiójának munkatársai. Személyükben nem először találkoznak magyar népművelőkkel illetőleg közösségi munkásokkal; közülük Bernard (akkor még regionális igazgatóként) már 1992-ben előadókörúton volt Magyarországon az egyesületi intézmény-működtetést népszerűsítendő. Ma, amikor már több mint 100 ilyen, társadalmiasítottan működő közművelődési intézmény van, valóban időszerű egy alapos tapasztalatátadás; ez kezdődött el ezen a februári héten. Még sort kerítünk arra, hogy – lehetőleg a résztvevők tollából – hírt adjunk a képzésről és tervezett folytatásáról, a társaság ugyancsak tervezett franciaországi tapasztalatcseréjéről, a francia intézményműködtető önkéntesek s az ottani népművelő-kollegák kiépülő együttműködéséről. Jelenleg pusztán az intézményformának a képzés során együttesen letisztázott önmeghatározását közöljük mások számára való továbbgondolás végett.

 

Alapelvek a civil kézben működő helyi közösségi művelődési intézményekről (tervezet)

 

Civil közösségi ház meghatározása

A civil közösségi ház olyan helyi közművelődési/közösségi művelődési intézmény, amelyet e célra alakult non-profit szervezet működtet. Tevékenységét mindenki (vagy egy korosztály minden tagja) számára nyitottan, a helybéli (korosztályi) igényekre figyelemmel végzi.

 

A civil közösségi ház épülete

A civil közösségi ház működési helyét a tulajdonossal kötött szerződés alapján önállóan használja. Épülete (épületrésze) közforgalmi helyről közvetlenül megközelíthető legyen. Alapterülete közösségi tevékenységre alkalmas, kellő infrastruktúrával rendelkezzék

 

A civil közösségi ház és a főhivatású népművelő

A civil közösségi ház által végzett kulturális, információs, művelődési, közösségfejlesztő munka szakmai irányítását nép-művelő képzettségű szakember lássa el. “Népművelő” alatt a művelődésszervező, kulturális menedzser, kulturális szervező stb. képzési szinonimákat elvégzett szakembereket értjük azzal a kiegészítéssel, hogy az e körben alkalmazni kívánt kollegának rendelkeznie kell civil tapasztalattal, közösségfejlesztői képességekkel és szaktudással is.

 

A civil közösségi ház finanszírozása

A civil közösségi ház a települési önkormányzat számára előírt feladatot lát el, az állam által fontosnak deklarált célok helyi megvalósítója. A tagok által vállalt anyagi hozzájárulás mellett, az átvállalt feladatok mértékében mind az illetékes települési önkormányzat, mind az állam rendszeres és garantált anyagi támogatását kell élveznie. A civil közösségi ház működésének finanszírozása több pilléren nyugszik: a tagok és a használók részvállalásán, az önkormányzat által vállalt működési támogatáson, állami hozzájáruláson, és (főleg helyi) szponzori, valamint pályázati összegeken.

 

A civil közösségi házak hálózata

A civil közösségi házak országos egyesületet hoznak létre érdekeik érvényesítése, munkájuk megismertetése, a már működők tevékenységének fejlesztése érdekében. Az országos egyesület a közösségi művelődési intézményekkel nem rendelkező településken/településrészeken/területeken a szisztéma elterjesztéséért, az intézménytípusért folyó általános elismertetésért, megismertetésért és lobbizásért dolgozik, egyidejűleg képzést szervez a hálózat intézményeiben dolgozó szakképesítés nélküli munkatársak számára. Az országos egyesület megteremtése mellett annak regionális rendszerét is ki kell alakítani.

Beke Pál