Vissza

A MŰVÉSZETI OSZTÁLY 2003-AS FELADATAIRÓL

Összeállította: Tóth Zsuzsanna

Elöljáróban

A Művészeti Osztály igen színes alkotótevékenységek országos módszertani segítésére szakosodott munkatársai a megyei intézmények és a civil szakmai szervezetek munkatársaival összehangoltan vesznek részt az amatőr művészeti rendezvények, oktatások stb. szervezésében, egyes tevékenységformák évtizedek óta az Intézet saját hatáskörében szerveződnek.

Tevékenységünk áttekintése nem egyszerű feladat, a művészeti ágak eltérő nagysága, specifikumai, civil szerveződéseinek működési hatékonysága és a kapcsolatok minősége szerint – sőt, az intézeti munkatárs szakmai kapcsolatrendszerének aktivitása szerint – más és más mélységig és intenzitással kapcsolódunk egy-egy területhez.

 

OKTATÁSOK

Oktatásaink elsődlegesen a pedagógus és a közművelődési akkreditáció szerint elfogadott képzéseken alapulnak – s noha jóllehet több ilyen képzéssel rendelkezünk, beindításuk mégis rengeteg gondot okoz. Költséges meghirdetésük, a jelentkezők országos szórtsága vagy éppen a tanfolyamokkal telített piac nehezen teszik indíthatóvá tanfolyamainkat. Egyes terülteken érezzük kicsit jobbnak a helyzetet.

Ami beindult és sikeresnek mondható: Fényképekkel illusztrált szemléltetőeszközök készítése – pedagógusok részére akkreditált alapfokú tanfolyam, amely 2002. októberében kezdődött, és a Fényképezés a vizuális nevelésben, 2003. április 4-én indított pedagógus-továbbképző tanfolyam.

 

Évtizedek óta folyik az intézetbenTársastánc-csoportv-zető” tanfolyamok szervezése, amely nagy népszerűséggel bír annak dacára, hogy a megfelelő bizonyítványok (állami elismertség) kiadására 1994 óta nincs módunk. Talán némileg segít majd a helyzeten, hogy a közművelődési akkreditáció 2003 végén befogadta a programot. Ugyancsak kidolgoztuk az év folyamán és benyújtottuk a Közművelődési Akkreditációs Bizottsághoz másik táncos programunkat, “Moderntánc csoportvezető tanfolyam”, illetve kidolgoztuk, beadtuk közművelődési akkreditálásra “Versrendezői ismeretek” és Kiállítás rendezői” tanfolyamunkat. A terveket el is fogadták, ám meghirdetésükre – torlódó munkák miatt – még nem került sor.

Kidolgozunk egy – a megyei közművelődési hálózatban dolgozó szakreferenseknek szánt előadássorozatot is – ennek akkreditációjára még nem került sor, “Alkotó művészetek a közművelődésben” címmel.

 

2003-ban élő, de nem indult képzéseink:

Gyermektársastánc az iskolában (120 órás, pedagógus)

Bábozzunk! (60 órás, pedagógus)

Videókamera használata az oktatásban és a vizuális nevelésben (120 órás, pedagógus)

Szín-, vers-, báb- JÁTÉK (120 órás, pedagógus)

Színjátszó rendezői ismeretek (120 órás, közművelődési)

Modern művészet és elektrografika (120 órás, pedagógus)

Intenzív kórusvezetői továbbképzés (120 órás, pedagógus)

Fúvóskarnagyi továbbképzés (120 órás, pedagógus)

Az akkreditált képzések mellett több olyan továbbképzés jellegű, nyári tábor vagy hétvégi tréning formájában működő ismeretátadó, frissítő rendezvényünk van, amelynek népszerűsége számottevő. Sajnálatos módon, az anyagi támogatása ezeknek nem mindig megfelelő, 2003-ban – elsődlegesen az NKA pályázati kiírásának köszönhetően – végre volt valami, ami nagy segítségnek bizonyult a résztvevők számára.

Ilyen alkalmak voltak:

Hétvégi fotótréning különböző korosztályoknak (6 alkalom)

Fotóművészeti Nyári Egyetem

Bábos Kurta Kurzus (a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválhoz kapcsolódóan)

Társastáncoktatók továbbképzése

Tánctábor – társastánc csoportvezetők számára

Amator Artium díjazottainak tábora, Erdély – Árcsó és Gyergyószárhegy

Nyári és téli filmes alkotótábor fiatal filmesek részére

 

Fő tevékenységi körünkbe tartozik az amatőr művészeti mozgalmak, tevékenységek támogatása, fejlesztése és rendezvények szervezése, támogatása. Munkánk egyik leginkább tradicionális területéről van szó, amelynek keretében az Intézet legrégebben és legtartósabban ezen a területen van jelen egy-egy közösség érdekében – s működik együtt partnerként, összefogva az országban sok ezer emberrel és közösséggel, fejlesztve az alkotói öntevékenységet, támogatva a közös produkciókat és segítve az alkotók és a programok találkozását a közönséggel. 2003-ban is feladatunk volt a hagyományok ápolása, a régi csoportok, rendezvények támogatása, a közösségek tagjai és vezetői részére képzések, fórumok, tanácsadás, szolgáltatások, kapcsolatok, információk stb. biztosítása, s ugyanezek a faladataink az újonnan létrejövő amatőr művészeti csoportokkal és kezdeményezésekkel kapcsolatban, a hazai nemzetiségek és a határon túli magyar közösségek vonatkozásában is. Széles amatőrmozgalmi és szakmai hálózati kapcsolataink (beleértve a nemzetközieket is) bázisán a 2003-as év egyik kiemelt feladatának tekintettük azt, hogy előkészítsük a Hagyományok Háza jelenleg közös épületünkből történő kiköltözése után a Budai Vigadóban kialakítandó Amatőr művészeti bemutató- és oktató központ tervének kidolgozását. Úgy véltük, az amatőr művészeti szakterületek jövőjét alapvetően meghatározza a Hagyományok Háza várható kiköltözése a Budai Vigadó épületéből. A megüresedő épületrésszel lehetőség kínálkozna egyebek közt az amatőr művészetek szakmailag hiteles képző központjává fejleszteni az épületet, amelyben a Magyar Művelődési Intézet (mint a közművelődés és a művészeti szakterületek, mozgalmak országos hatókörű intézménye) továbbra is koordináló és fejlesztő háttérként funkcionálna. Az amatőr művészeti bemutató- és oktatóközpont megteremtésének feltétele a művészeti és közművelődési területen működő civil szervezetekkel történő egyeztetés, közös álláspontok kialakítása, a konszenzuson alapuló együttműködés, de legelsősorban az épület jövőjét illető döntés. A feladat érdekében több egyeztető megbeszélést tartottunk – ahová a civil szervezetek és a megyei közművelődési intézmények képviselőit is meghívtuk. Összefoglaló és tájékoztató anyagok készültek, mentek ki véleményezésre. Igazi válaszok hiányában a kezdeményezés kifulladt.

 

A művészeti területen dolgozó valamennyi munkatárs a saját szakágában tartalmi és módszertani szaktanácsadást végez közművelődési és oktatási intézmények, a területek szakemberei és egyéb érdeklődők számára. Különböző rendezvényekhez szakembereket, csoportokat (alkotókat), zsűritagokat ajánlunk és biztosítunk. A NKÖM számára szakmai háttéranyagokat, a művészeti tevékenységben résztvevők számára pályázatokhoz ajánlásokat készítünk. Segítünk az alkotni vágyóknak megtalálni a számukra hasznos csoportokat, eligazodni az információk sűrűjében is.

A NKÖM számára komolyabb összefoglalások is születtek; így például a Gyermekek évére készítettünk jelentősebb anyagot, de minden szakmai területen születtek szakmai ajánlások, háttéranyagok és pályázati bírálatok is. .

 

Kapcsolattartás a megyei művelődési központok munkatársaival

A művészeti osztály munkatársainak zöme rendszeresen ápolja kapcsolatait a megyei közművelődési feladatokat ellátó intézményekkel, a közös célok érdekében összehangolt munka, a szakmai-módszertani együttműködés területein. Ahol a kapcsolat nem kielégítő, szorgalmazzuk a javítását. Több rendezvény megszervezésében működtünk sikeresen együtt megyei közművelődési intézménnyel. A kapcsolattartáson belül hagyományosan jól működik a színjátszós, versmondós, bábos terület, ahol a szakreferensek évenkénti értekezletére is sor kerül.

 

Szakmai rendezvények látogatása (belföld)

Munkatársainknak feladata az ország különböző településein zajló amatőr művészeti események, tevékenységek legalább alkalmi látogatása, előzetesen illetve a helyszínen történő segítés, tanácsadás. E látogatások keretében gyakran került sor az intézeti díjak átadására is.

Nagyobb rendezvények, amelyeket 2203-ban meglátogattunk (a teljesség igénye nélkül):

Sinkovits Imre Versmondó verseny (gála)– Tóth Erzsébet, Tóth Zsuzsanna (látogatók)

SZFMH – A és B osztályú táncbajnokság, Budapest – dr. Petravichné Matyaczkó Olga (látogatás)

Gyermekbábosok Országos Fesztiválja, Eger – Tömöry Márta (zsűri, két megyében is), Gelencsér Tünde (látogató)

Kemence – a Magyar Színjátékos Szövetség által összehívott többnapos konferencia

Tóth Erzsébet, Tóth Zsuzsanna, Gelencsér Tünde, Tömöry Márta (résztvevők)

Művészeti iskolák országos társastánc versenye, Szeghalom – dr. Pné Matyaczkó Olga (zsűri)

Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó – több megyei és regionális döntő – Tóth Zsuzsanna (néhol zsűriben is)

Kölyök Komédiások Fesztiválja, Győr – Tóth Zsuzsanna (tanácsadás, zsűri)

Történelmi társastánc találkozó, Budapest, Ferencvárosi MH – dr. Pné Matyaczkó Olga (szakmai tanácsadás, részvétel)

Országos Diákszínjátszó Találkozó – megyei és fővárosi rendezvények – Tóth Zsuzsanna (zsűriben)

Scherzo Zenés Ifjúsági Színpadok Találkozója, Pápa – díjátadás: Tóth Erzsébet, Tóth Zsuzsanna (látogatás)

József Attila Országos Vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny – megyei döntők, országos döntő – Tóth Zsuzsanna, Tóth Erzsébet (szervezés, díjátadás, zsűri)

Bartók Béla Megyei Művelődési Központ ünnepélyes megnyitás, Győr – Tóth Erzsébet Tóth Zsuzsanna (részvétel)

Krea-team – Eger – megnyitó:Tóth Zsuzsanna, Gelencsér Tünde (megnyitás, látogatás)

Kulturális civil szervezetek, konferencia, BMK – Tóth Zsuzsanna (előadás)

Gyermekszínházi szemle, Budapest – Tóth Zsuzsanna (látogatás)

II. Dél-Dunántúli Regionális Amatőr Bábfesztivál, Balaton-lelle – Gelencsér Tünde (látogatás)

Ködmön Együttes 25. évfordulója, Miskolc – dr. Pné Matyaczkó Olga (látogatás)

Tállya / Kiállítás – Tóth Erzsébet, Tóth Zsuzsanna (látogatás)

Délibáb Fesztivál, Pécs – Gelencsér Tünde (látogatás)

Fiatal alkotók filmes tábora, Balatonalmádi és Taliándörögd – Merza Gábor (szakvezetés)

A Magyar Tánc-sport Szövetség közgyűlése, Budapest – dr. Pné Matyaczkó Olga (látogatás)

Bábos Kurta Kurzus és a Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál, Nyírbátor – Tömöry Márta (szervezés, részvétel), Gelencsér Tünde (részvétel)

“Dunántúli szemle” társas- és divattánc verseny július 19-20-án Balatonberény – dr. Petravichné Matyaczkó Olga (látogatás)

Konferencia az akkreditált pedagógusképzéssel kapcsolatban, Pilisborosjenő – dr. Pné Matyaczkó Olga (látogatás)

Határon túli és hazai amatőr színjátszók találkozója, Zsámbék – Tóth Zsuzsanna (részvétel)

Siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, Siklós – Szilágyi György látogatás és díjátadás az Intézet részéről)

Soltis Lajos Színházi Fesztivál – Celldömölk – megnyitó: Tóth Zsuzsanna Szolnok megyei társastánc bemutatók – Szolnok – dr. Pné Matyaczkó Olga (zsűri)

OKIT Országos kiállítás – megnyitó, Budapest – Tóth Zsuzsanna (részvétel)

“Őszikék” Nyugdíjas versmondó találkozó, Budapest – Tóth Zsuzsanna (tanácsadás, zsűri)

Vörösmarty versmondó verseny, Kápolnásnyék – Tóth Erzsébet, Tóth Zsuzsanna (látogatás, díjátadás)

Peron” Amatőr Rockzenei Fesztivál és Verseny, Tatabánya – Szilágyi György (zsűrizés és díjátadás az Intézet részéről)

OKIT Országos kiállítás megnyitója – Tóth Zsuzsanna (látogató)

“Őszi játékok” Nyugdíjas színjátszók országos találkozója, konferencia, Eger – vitaindító előadás, szervezés: Tóth Zsuzsanna

Veszprémi Kamarazenekari Fesztivál – Tóth Erzsébet, Szilágyi György, Tóth Zsuzsanna (szervezői team)

Kárpátmedencei Énekmondó Találkozó, konferencia, Eger – Tóth Zsuzsanna (hozzászólás, látogatás)

Formációs magyar táncbajnokság, Miskolc – díjátadás, látogatás – dr. Petravichné Matyaczkó Olga, Tóth Zsuzsanna

Uray György Színjátszó Fesztivál - magyar művek szemléje, Budapest – Gelencsér Tünde (látogatás), Tóth Zsuzsanna (látogatás, díjátadás)

IV. Országos Egyetemi és Főiskolai Színjátszó Fesztivál, Pécs – Gelencsér Tünde (részvétel)

Dunántúli Független Filmszemle, Balatonalmádi – Merza Gábor (részvétel)

Somogy megyei Táncfesztivál, Tab – dr. Pné Matyaczkó Olga (zsűri)

Országos Fúvószenei és Mazsorett Konferencia, Sopron – Tóth Erzsébet, Szilágyi György, Tóth Zsuzsanna (szervezés), dr. Petravichné Matyaczkó Olga (látogatás)

Jászkun Táncszemle, Martfű – dr. Pné Matyaczkó Olga (zsűri)

VIII. Országos falusi színjátszó találkozó és konferencia, Adács – Tóth Erzsébet (megnyitó), Tóth Zsuzsanna (szervezés, műhelymunka)

Esszencia Tárlat, Budapest – Fekete Márta (szervezés), Tóth Zsuzsanna (látogatás)

Fiatal filmesek alkotótábora, Taliándörögd, Balatonalmádi – Merza Gábor (szakvezető)

XIII. Nemzetközi betlehemes találkozó, Budapest – Tömöry Márta, Gelencsér Tünde (szervezés, részvétel), Tóth Zsuzsanna (koordináció, látogatás)

Győri Lajos fotós referens 19 vidéki és 18 budapesti fotókiállítás megnyitóján vett részt (megnyitó személy)

Fekete Márta tanácsos, képzőművészeti referens 20 vidéki ill. budapesti zsűrizésen vett rész az Amator Artium kiállításai kapcsán.

 

Külföldi programok 2003-ban, amelyekben részt vettünk:

Dunamenti Tavasz – Dunaszerdahely – Gelencsér Tünde, Tóth Zsuzsanna, Tömöry Márta (látogatás)

II. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás; Párkány 2003. április 16. – Győri Lajos (megnyitó)

Europäische Amateurtheatertage – 2003. május 22-25. Rudolstadt, Németország – Gelencsér Tünde (részvétel)

World Theatre Congress and Festival – 2003. július 13-19. Halifax, Nova Scotia, Kanada – Gelencsér Tünde (részvétel)

XX. MAFOSZ Szalon, Marosvásárhely – 2003. október 4. – Győri Lajos (megnyitó)

Városi fotókiállítás – Komárno – 2003. október 19. – Győri Lajos (megnyitó)

Scénická ®atva –  2003. október 24-29. Martin, Szlovákia – Gelencsér Tünde (részvétel)

Cinema Off – Nemzetközi Filmszemle – 2003. november 26-30., Poznan, Lengelyország – Merza Gábor (részvétel)

Mai Manó(k) Fotókör kiállítása – Sepsiszentgyörgy, 2004. október 24. – Győri Lajos (megnyitó)

 

Kapcsolattartás, együttműködés országos hatókörű civil művészeti szervezetekkel

A tevékenységünkben jelentős részt elfoglaló kapcsolattartásnak anyagi vonzata gyakorlatilag nincs. A szakemberek a legtöbb esetben képesek felülemelkedni minden kicsinyes harcon – és a közös célok érdekében konzultálni, terveket megfogalmazva együtt dolgozni a művészeti területek fejlesztése érdekében. Szinte minden területtel van élő kapcsolatunk, még akkor is, ha nem mindegyik civil szervezettel mondható igazán élőnek. Rendkívül fontosnak ítéljük meg, hogy az eddig elhanyagolt területeken is elősegítsük munkatársainknak a civil szakmai szervezetekkel való jó, harmonikus együttműködését.

Civil szervezetek, amelyekkel kapcsolatban állunk (a teljesség igénye nélküli felsorolás):

Magyar Fúvószenei Szövetség

Peron Egyesület

KÓTA

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

Magyar Színjátékos Szövetség

Szabad Színjátszásért Egyesület

Magyar Drámapedagógiai Társaság

Magyar Versmondók Egyesülete

Magyar Versmondásért Alapítvány

Országos Diákszínjátszó Egyesület

Szakmunkásokért Kulturális Egyesület

VASZE (Veszprém Megyei amatőr Színjátszók Egyesülete)

Bábjátékos Egyesület

UNIMA Magyar tagozata

Bábos Testület

Országos Képző- és Iparművészek Társasága (OKIT)

Művészetbarátok Egyesülete

Független Magyar Szalon

Magyar Független Filmesek Szövetsége

Táncművészek Országos Szövetsége

Magyar Tánc-sport Szövetség

Magyar Táncpedagógusok Egyesülete

Magyar Divattánc Egyesület

Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége

Magyar Fotóművészek Világszövetsége

 

ORSZÁGOS ÉS/VAGY NEMZETKÖZI JELENTŐSÉGŰ RENDEZVÉNYEK

Kissé unalmasnak és száraznak tűnhet a külső szemlélő számára, amikor azokat a rendezvényeket próbáljuk összeszedni, amelyeknek szervezésében operatívan vettek részt a Művészeti Osztály munkatársai. A rendezvények mindegyike több szót érdemelne, az összefoglalás erre jelen írás keretei nem adnak lehetőséget.

Fotókiállítások rendezése az MMI aulájában (szinte folyamatosnak mondható tevékenység, általában két hetente váltják egymást a kiállítások)

Történelmi Társastánc Találkozó (segítőként kapcsolódtunk be a Ferencvárosi Művelődési Ház és a Garabonciás Egyesület szervezőmunkájába)

József Attila országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny, Tatabánya

Az intézet a kezdetektől részt vesz a nagyhagyományú és magas színvonalú verseny megrendezésében, támogató és operatív jelleggel. A verseny egyike a hazai legfontosabb versmondó alkalmaknak.

11. Szárnyas Sárkány Hete – nemzetközi utcaszínházi fesztivál

Az Intézettel idén is társrendezésben zajlott fesztivál egyre népszerűbb és vonzóbb, remek visszhangja van. A 2003. évi koncepció alapján nemzetközi kooperációban készült a közös záró utcaszínházi akció; “Báthory István vadászata” címen.

Latin Fiesta

A Latin Karnevál címet viselő rendezvény két éve Latin Fiesta címmel került megrendezésre, a Budapesti Búcsú rendezvénysorozatának keretében.

10. Országos Diák és Ifjúsági Film és Videó Szemle

Hagyományosan megrendezésre kerülő, országos hatókörű ifjúsági rendezvény, amely a magyarországi filmezéssel foglalkozó általános iskolai, középiskolás és fiatal filmesek egyetlen korosztályi környezetben megrendezett bemutatkozási lehetősége.

III. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás, konferencia és fotótréning

A határon túli fotóművészeti alkotócsoportok szórványosan, alkalmanként és véletlenszerűen mutatkozhatnak be alkotásaikkal nálunk. Ezt intézményesítenénk oly formán, hogy évente egy alkalommal lehetőséget kínálunk számukra a közös kiállítás megrendezésével.

A művelődés hete – a tanulás ünnepe

Az immár másodjára megrendezett nagyszabású rendezvény szervezési munkáiban az osztály teljes állománya részt vett. A nagyszabású eseménysorban közvetlenül az Osztály feladatához tartozott több esemény is.

Országos Diák Fotókiállítás megrendezése

(Közösen a Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvánnyal).

Veszprémi Országos Kamarazenekari Fesztivál

Az 1988-ban “elhalt”, addig nagy sikerű rendezvényt a Veszprém Megyei Közművelődési Intézettel szoros együttműködésben sikerült újraindítani. Segítségünkre volt ebben a NKÖM és az NKA is. A nagy szakmai sikerű rendezvény egyik hozadéka, hogy már a helyszínen körvonalazódni látszott az országban működő kamarazenekarok szándéka a rendszeres kapcsolattartásra, együttműködésre, tapasztalatcserét. Ebben a folyamatban az MMI koordinatív, vezető szerepet kíván játszani.

Őszi játékok” Nyugdíjasok országos színjátszó találkozója – konferenciával

Az egri megyei Művelődési Központtal teljes együttműködésben indítványoztuk és megszerveztük az Őszi játékok” nyugdíjas színjátszó fesztivált, szakmai tanácskozással kiegészítve, – amelyen gerontológus orvos, nyugdíjas érdekvédelmi szervezet és az önkormányzat nyugdíjasokkal foglalkozó munkatársai, valamint a játszók, csoportvezetők vettek részt.

Országos Fúvószenekari és Mazsorett Konferencia

A Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetséggel körvonalazódó kapcsolatunk, együttműködésünk keretében került sor a konferencia megvalósítására, amelynek teljes szervezése és lebonyolítása az intézet feladata lett. A konferencia megszervezéséhez anyagi segítséget pályázati úton nyertünk.

VII. Országos falusi színjátszó találkozó és konferencia, Adács

Remek együttműködésben a helyi József Attila Művelődési Házzal, az egri Megyei Művelődési Központ partnerségével valósítottuk meg a rendezvényt Adácson.

“Szabad e bejönni ide betlehemmel?” – nemzetközi betlehemes konferencia

Több éve hangoztatott vágyunk teljesült, amikor az ELTE Néprajzi tanszéke, az MTA Néprajzi kutatócsoportja szakmai részvételével és segítségével közösen meghirdetett konferenciát kapcsoltunk a XIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozóhoz.

XIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó

Hagyományosan az Intézethez kötődő esemény, amely a teljes Kárpát-medence betlehemes hagyományait újra-élesztő hatást mondhat magáénak.

Utazás a világ körül – VI. Nemzetközi Fotókiállítás

valamint a kiállítás vándoroltatása és a hozzá kapcsolódó fotótréningek megrendezése. Ez a kiállítás ma Magyarország legnagyobb ilyen rendezvénye.

Amator Artium Tárlat megyei elő-zsűrijeinek szervezése, valamint az országos Esszencia Tárlat megrendezése

Az országos, felmenő rendszerű képző- és iparművészeti tárlat elő-zsűrijeinek lebonyolítása, a szakterület megyei referenseinek részvételével, az alkotókörök vezetőinek bevonásával, az országos zsűri jelenlétében történt meg. A XVIII. Amator Arti-um Tárlat fővárosi rendezvényén 19 megye és Budapest zsűrijei által kiválogatott alkotások kerültek bemutatásra. A korábbiakban is több száz művel reprezentáltuk az amatőr mozgalom legjobbjait.

 

Díjfelajánlások országos rendezvényeken

A jelentősebb országos eseményeken – szakmai segítségünk, támogatásunk mellett és annak jeleként díjakkal is megpróbálunk jelen lenni. Erre természetesen nem minden esetben van anyagi lehetőségünk. Ahol megjelentünk 2003-ban:

Sinkovits Imre Versmondó Verseny

Anyám, fekete rózsa" – magyar nyelvű versmondók versenye

Gyermekbábosok X. Országos Fesztiválja

“Scherzo” Zenés ifjúsági amatőr színházak IX. országos találkozója

VII. Peron Music Amatőr Rockzenei Fesztivál és Verseny

Siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó

X. Globe Fesztivál – országos diákszínjátszó találkozó

Miskolci Formációs Táncfesztivál

Dunántúli Független Filmszemle

Uray György Fesztivál – magyar művek szemléje

Kodály Zoltán III. Magyar Kórusverseny

Fotóművészeti plakett (2003-ban átadásra került: 9 alkalommal 13 plakett)

 

NAPRAKÉSZ INFORMÁCIÓK

Valamennyi munkaterületen, valamennyi művészeti ágban elsődleges feladatunknak tekintjük a naprakész információkkal való szolgáltatás biztosítását. Gyűjtenünk, rendszereznünk, és továbbítanunk kell információkat a művészeti eseményekről és rendezvényekről személyesen, telefonon, levélben, hírlevélben, Interneten. 2002 őszén kezdtük megújítani a honlapon szereplő információk rendszerét. Célunk, hogy 2003. január végére az új rendszerű honlap, a munkatársak “alá” rendezett, személyhez igazított információkkal, a megfelelő keresővel, a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb információtovábbítást és gyűjtést tegye lehetővé – megvalósult, természetesen tovább dolgozunk rajta. Adatgyűjtő és közvetítő tevékenységünket az alaptevékenységünkben megfogalmazottak szerint végezzük; közreadjuk a művészeti szakágak általunk ajánlott szakértőinek listáját is. Nyilvántartjuk és gondozzuk a művészeti tevékenységet végzők listáját, a velük foglalkozó civil szervezetek adatait.

Összművészeti rendezvénynaptár

Elkészítettük a teljes amatőr művészeti terület rendezvény-naptárát, pontos időpont, helyszín, rendezőszerv és információs címek megadásával. Megjelentettük saját és/vagy társrendezői felhívásainkat, az általunk támogatott rendezvényeket, jelentkezési lapokat s más egyéb információt. 2003. november végéig elkészült a 2004-es rendezvények alaplistája, ezt véleményezésre, kiegészítésre megküldtük a megyei intézményeknek, civil szervezeteinknek . A bővített, javított változatot a jövő évben folyamatosan gondozzuk, frissítjük.

Színfolt – a színjátszás, versmondás, bábozás híreivel.

Jelenleg az osztály egyetlen működő, nyolcadik évfolyamába lépő, rendszeresen megjelenő hírlevele, a Magyar Színjátékos Szövetség kiadásában, amely jelenleg - anyagi természetű problémák miatt – csak az Interneten olvasható. A Színfolt-on-line; több honlapra felkerül. Az információk gyűjtésében, továbbításában számos civil szervezet és megyei művelődési központ tevékenyen részt vesz. Jelenleg behatárolt mennyiségű Internetes címre jut el (színjátszók, versmondók, bábosok, pedagógiai intézetek, megyei referensek, minisztériumi és más színjátszós szakemberek stb.), ám sajnálatos módon az Internethez nem  férő csoportoknak nélkülözniük kell. 

 

KIADVÁNYOK

Az Osztály anyagi támogatások tükrében, elsősorban pályázati pénzekből – minimális kiadványozási munkát folytat. 2003-ban mégis “büszkék” lehetünk az elért eredményekre. Az alábbi kiadványaink jelentek meg, készültek el:

Aranyhíd” a veszprémi kamarazenekari fesztiválok története

Amator Artium – Esszencia Tárlat – katalógus (II. kötet, könyv)

III. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás (katalógus, szerk., 2003) és képeslap

Színjátékos Kiskönyvtár (6 színdarab)

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapott támogatás lehetővé tette, hogy a valamikor igen népszerű Színjátékos Kiskönyvtár néhány darabját “leporolva”, felfrissítve az interneten közzétegyünk.

Itt kell megjegyezni, hogy a Művészeti Osztály internetes honlapján gyűjti azokat a darabokat, forgatókönyveket is, amelyet a színjátszók, bábozók felhasználhatnak, s amelyet térítésmentesen adnak át internetes közlésre az alkotók. Az osztály munkatársai saját anyagokkal is megjelennek az oldalon.

 

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

Intézetünkön belül Osztályunk a “székhelye” a Nemzetközi Amatőrszínházak Szövetségének.

(AITA/ IATA) Teljes jogú tagként veszünk részt a nemzetközi szövetség munkájában, ezen belül döntően a CEC, vagyis a Közép-Európai Bizottság tevékenységében. A kapcsolattartáson túl a nemzetközi rendezvényeken való részvétel joga illet meg bennünket, a csoportok delegálásának lehetősége, szavazati joggal rendelkezünk a testületben.

A kapcsolattartás keretében segítjük a magyar csoportok külföldi fesztiválokra történő bemutatkozását, a nemzetközi együttműködéseket.

 

Határon túli magyar színjátszó és versmondó egyesületekkel való együttműködés

A lehetséges együttműködések során információcserék, személyes találkozások, megbeszélések történtek. A legtöbb szövetséggel, csoporttal laza kapcsolatban állunk – a

Jádzó Társasággal (Sepsiszentgyörgy, Erdély, Románia) és a

Pódium Társasággal (Komárom, Felvidék, Szlovákia) írásos együttműködési megállapodásunk van, amelyet a többiekkel Testvériség-Egység Művelődési Egyesület – Kisoroszi, Vajdaság, Jugoszlávia; Életjel Irodalmi Újság Szabadka, Vajdaság, Jugoszlávia) is szorgalmazunk megkötni. Éledőben a kapcsolat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, valamint a Szlovákiai Magyar Versmondók Egyesületével (…) A kapcsolattartás keretében információkat továbbítunk, csoportokat ajánlunk és segítjük határon túli csoportok magyarországi bemutatkozását.

Határon túli bábjátékos kapcsolatok

Tartjuk a kapcsolatot határon túli magyar és bábos szervekkel – az UNIMA nemzeti központjaival (Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége, lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, a vajdasági magyar pedagógusok szövetsége, Csemadok, ARTERA, FIAD Alapítvány stb.).

 

Határon túli képzőművészeti kapcsolatok

Hargita Megyei Alkotóközpont (Gyergyószárhegy) – közös rendezvények, pályázati támogatások, szakmai kapcsolatok

 

Egyéb szakmai tevékenységünk

Az osztály munkatársai számos kezdeményezéshez csatlakoznak szakmai támogatásukkal, munkájukkal. Így például bábos kollégánk részt vett egy, az Intézet által kiírt pályázat győztesével közösen, őt támogatva, Séd Teréz bábművész-pedagógussal mélyinterjú készítésében.

Az osztály munkatársai saját szakterületük szókincsének feltérképezésével részt vettek (vesznek) az EU kulturális szakszótár összeállításában.

2003-ban már elkezdődtek a 2004-es év kiemelkedő eseményeinek szervező munkái, többek között meghirdetésre került a

Balassi Bálint és a reneszánsz dicsérete – magyar nyelvű nemzetközi vers-, próza-, és énekmondó verseny (a Magyar Írószövetség, Magyar Versmondók Egyesülete, Esztergom város önkormányzata és Intézetünk közös szervezésében). Az

Illyés Gyula – II. magyar nyelvű nemzetközi vers- és prózamondó verseny – Ozora

(A Magyar Írószövetség, Magyar versmondók Egyesülete, Ozora önkormányzata és Intézetünk közös szervezésében). Mindkét nagyrendezvényben számítunk a megyei intézmények segítségére, együttműködésére.

Januárban kerül sor a XXIX. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok – a kamarajátékok fesztiválja elnevezésű eseményre, amely igen fontosnak számít, kiemelt helyet kap a hazai színjátszó élet rendezvény-naptárában. Nem különben fontos, ha nem a legfontosabb a XVII. ifj. Horváth István Nemzetközi Amatőr Színjátszó Fesztivál – Kazincbarcika

A találkozó előszervezői munkáin már túl vagyunk.

 

A Művészeti Osztály munkatársai közül többen rendszeresen adnak közzé szakmai anyagokat is, így például:

Győri Lajos:

Önálló kiadványok:

Magyar fotográfiai évkönyv és adattár (Bp., 2003);

Utazás a világ körül (fotóalbum, szerk., Bp., 2003);

XX. MAFOSZ Szalon (katalógus, szerk., Bp., 2003);

III. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás (katalógus, szerk., 2003);

Magyar Fotográfia Napja (programfüzet, Bp., 2003);

Országos Diák Fotókiállítás (katalógus, szerk., Bp., 2003.)

Magyar fotográfusok külföldi kiállításokon – 2002-ben (kézirat, 2003)

 

Cikkek, pályázati kiírások:

Fotográfusok Pásztói Társasága (Fotómozaik, 2003.1.sz.)

Hogyan készüljünk fel egy hazai fotópályázatra? (www.mafosz.hu, 2003. január)

Fényképezés a vizuális nevelésben (Módszertani Lapok – Speciális Pedagógia, 2003/2. sz.);

Hogyan készüljünk fel a külföldi fotópályázatokra? (www.mmi.hu, 2003.febr.);

Magyarok a nagyvilágban (Fotómozaik, 2003/2. sz.);

Kiállításról, kiállításra (www.mafosz.hu, 2003. febr.);

A II. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás Sepsiszentgyörgyre érkezett (www.mmi.hu)

Utazás a világ körül – 2003 (Fotómozaik, 2003/3. sz.);

Közgyűlést tartott a MAFOSZ (www.mafosz.hu, 2003. márc.);

Magyar Fotográfia Napja – 2003 (Szín, 2003/3. sz.);

Monochrom fotók Békéscsabán (www.mafosz.hu, 2003. március);

Utazás a világ körül – 2004 (Szín, 2003/3. sz.);

Fotóművészeti Nyári Egyetem (www.mafosz.hu, 2003. április);

VII. Országos Diabemutató (Fotómozaik, 2003/4. sz.);

A fotográfiai közélet hírei (Fotómozaik, 2003/5.);

Fotop 100 és Partnereket keresünk a Magyar Fotográfia Napja megünnepléséhez (Fotómozaik, 2003/5. sz.);

Diákok fényképezőgéppel (www.mafosz.hu, 2003. május);

Az előző év termése (a 2002-es Fotóművészeti nyári Egyetemen született alkotások kiállítása (www.mafosz.hu, 2003. május),

Hogyan nevezzelek? (www.mafosz.hu, 2003. június);

Magyar Fotográfia Napja – 2003 (Hetedhéthatár, 2003. 17. szám)

Szaktudás és önkifejezés (Fotómozaik, 2003/6. sz.);

XX. MAFOSZ Szalon (www.mafosz.hu, 2003. június);

Védetté nyilvánították (Fotómozaik, 2003/7. sz.);

Kiállításról, kiállításra (www.mafosz.hu, 2003. július);

Új fotós könyvek (Fotómozaik, 2003/8.);

I. Tarka Nemzetközi Fotókiállítás (www.mafosz.hu, 2003. aug.),

MAFOSZ kitüntetések, diplomák (www.mafosz.hu, 2003. aug.);

A Magyar Fotográfia Napja rendezvényei (Fotómozaik, 2003/8. sz.);

Beszámoló a FOTOP 100 kiállításról (www.mafosz.hu, 2003. szept.);

14. Pannónia Fotószalon Sopronban (www.mafosz.hu, 2003. szept.);

IX. Alföldi Fotószalon Szentesen (www.mafosz.hu, 2003. október),

Alföldi tájak, emberek c. kiállítás Törökszentmiklós (www.mafosz.hu, 2003.okt.)

Barátság Hídja Kaposváron (www.mafosz.hu, 2003. november), 

Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemle (Fotómozaik, 2003/11. sz.);

Fotóművészeti 1x1 (katalógus előszó, Kecskemét, 2003. nov.)

Köszöntő (katalógus előszó, MÁV Fotókör, 2003. nov.)

Magyar fotográfusok sikerei külföldön (Szín, 2003. december)

Tóth Zsuzsanna

Színfolt on line – 2003-ban megjelent 10 alkalommal (szerkesztés, közreadás) ASzínfolt híreit több megyei hírlevél is továbbítja, illetve más honlapokra is felkerül.

Szín – valamennyi lapszámban jelentek meg szakmai híreim

Szín 8/2: Művészeti bázis – munkaanyag és együttgondolkodás (Tóth Erzsébettel közösen)

Ferrum Színházi Társulás, Szombathely (riport)

Szín 8/3: A VI: Országos József Attila vers-, énekelt vers, és prózamondó verseny döntőjéről. Színes beszámoló.

Szín 8/4: Öninterjú egy Wlassics-díjassal

Szín 8/5: Szakmaiság, tendenciák – kérdő- és felkiáltójelek az amatőr színjátszásban (tanulmány)

Szín 8/6: “A végén hármas szerelem lesz” – rögtönzött beszámoló Adácsról

Játékos (2003-ban egy összevont lapszám jelent meg)

A komikus jellem. (tanulmány)

Hó hull a mozdulatlan szánra (kritika)

A VI. Falusi Színjátszó Találkozó és Konferencia (beszámoló írás)

Évtükör 2002. (áttekintés fesztivál-ügyben)

Versmondó: “Őszi ragyogás” – a nyugdíjasok versmondó versenyéről

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium www.ezüstkor.hu honlapján – “Őszi ragyogás” “Őszi játékok” – beszámoló a nyugdíjas színjátszók országos találkozójáról

Deszka (a VASZE lapja) – több hír, írás, legutóbb – “A végén hármas szerelem lesz” – rögtönzött beszámoló Adácsról

 

Tömöry Márta

Bátorító. In: Sárkányfog c. nyírbátori fesztiválújság

Vízváry László köszöntése. In: Szín 8/2 

A 10. Sárkány-fesztivál. In: Játékos 2003

A káosz nem pök új világokat. (Katona Bánk bánjáról és Nemzeti Színházbeli előadásáról folytatott beszélgetésünk Szász Zsolttal és Pálfi Ágnessel.) In: Magyar Napló 2003. április

 

Gelencsér Tünde

9 fesztivál-beszámoló jelent meg a Színfoltban

Ti hogy csináljátok? Az amatőr színjátszás itthon és Európában. In: Szín, 8/5.

A közönséget érzi az ember. Beszélgetés Stenczer Bélával. In: Zsöllye 2003. március

Elszabadul egy titokzatos impulzus... Beszélgetés Vinnai Andrással. In: Zsöllye 2003/11..

 

Fekete Márta

Hajdú-Bihar Megye és Heves Megye Amator Artiumának kiállítási katalógusában előszavak.

 

Munkatársaink az év folyamán több fesztiválon tartottak megnyitóbeszédet, készültek rádió és (helyi) televízió interjúk, tanácskozásokon szólaltak fel.