Vissza

PORDÁNY SAROLTA

KÖZMŰVELŐDÉSI STATISZTIKA AZ INTERNETEN

Statisztikai tájékoztató közművelődési tevékenységről 2001–2002 címmel a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) Közművelődési Főosztálya valamint Informatikai Főosztálya 164 oldalas, 91 táblázatot tartalmazó, közös kiadványban jelentette meg az elmúlt két év közművelődési feladatellátóinak statisztikai adatait.

A 2000-ben elindított informatikai fejlesztés részeként alakult ki az egységes, elektronikus kulturális statisztikai adatgyűjtési rendszer. Az elektronikus statisztikai adatgyűjtés lehetővé teszi az internetes adatszolgáltatást, az elemi adatok adatbázisban történő tárolását valamint az adatokhoz való, Interneten keresztül biztosított, széles körű hozzáférést. A 2001. és 2002. években végzett kulturális feladatellátásról szóló statisztikai adatok feldolgozása is ezzel az új rendszerrel történt. Ennek alapján készült el a papír alapú és az Interneten is megtalálható kiadvány. A kiadvány a NKÖM honlapjáról elektronikus formában is elérhető, http://istar.nkom.hu/ címen, ahol a 3456 közművelődési feladatellátó adatait tartalmazó statisztikai adat-bázis összes 2001 és 2002 évekre vonatkozó táblázata megtekinthető és letölthető további felhasználás céljából.

Ez az igen jelentős fejlesztő munka a megyei közművelődési szolgáltató és módszertani intézmények vezetőinek és munkatársainak együttműködésével és segítségével valósult meg. A megyei adatbázisok kialakítását és feltöltését Nadrai Lászlóné (Zala megye), Szarvas Irén, Pámer Jakab (Tolna megye), Várnagy Enikő (Pest megye), Fogel Károlyné, Kenyeres Judit (Jász-Nagykun-Szolnok megye), Polyák Albert, Haskó Renáta (Bács-Kiskun megye), Kary József, Mályinkóné Mihályfi Rita (Heves megye), Pál Miklósné, Szantner Tiborné (Békés megye), Tolvajné Z. Éva (Fejér megye), Benkő Benedek, Magyar Zsolt (Komárom-Esztergom megye), Zánki Renátó, Papné Kovács Éva (Nógrád megye), Őszi Zoltán (Somogy megye), Kovács Szilvia, Kostyál Zsuzsanna (Csongrád megye), Miskolczi Gábor, Gyulai Lajos (Borsod- Abaúj –Zemplén megye), Popella Szilvia, Tahin Balázs (Vas megye), Novák Miklósné, Fábián Judit (Veszprém megye), Bozó Mária, Szőke János, Csizi Endre (Hajdú-Bihar megye), Ring Krisztina, Kovács Márta (Budapest), Váradi Judit (Baranya megye), Dr. Dékány Sándorné, Szűcs Péter (Győr-Moson-Sopron megye), ifj. Gozman József (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) végezte el.

Külön említést érdemel a projekt elindítója, Makai Judit, az NKÖM Informatikai Főosztályának korábbi vezetője. Az ő toleráns és támogató vezetői magatartása nélkül ez a nagyszabású fejlesztés – benne a közművelődési elektronikus statisztikai adatbázis kiépítése – nem valósulhatott volna meg.

Az összegző kiadványt a NKÖM dolgozói: Bölcskey Ferenc informatikus, Nagy Tamásné statisztikus, Lotz Károly informatikus és jómagam szerkesztettük. A papír alapú, kinyomtatott példány, amely megegyezik az Internetről letölthető kiadvánnyal, a Magyar Művelődési Intézet könyvtárából kikölcsönözhető.

Ugyan jogszabály írja elő, de mégis külön köszönet jár annak a közel tízezer főre becsülhető önkormányzati alkalmazottnak, polgármesternek, jegyzőnek, közművelődési intézményvezetőnek és munkatársnak, civil szervezeti vezetőnek, kulturális vállalkozónak, aki kitöltötte és visszaküldte az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) 1438. számú 2001. évi és 2002. évi közművelődési jelentőlapját. Ennyi ember jó szándéka és együttműködése kellett ennek az új elektronikus rendszernek a megszületéséhez. Már csak arra van szükség, hogy folyamatosan javítsuk és használjuk.

2003. december