Vissza

BESZÁMOLÓ A PRÁGAI TESTVÉRINTÉZET LÁTOGATÁSÁRÓL

A Magyar Művelődési Intézet vezetőségének prágai látogatását viszonozva az MMI vendége volt a csehországi “A Helyi Kultúra Információs és Tanácsadó Központja” (IPOS) igazgatója és osztályvezetői.

A Prágában elindított ismerkedés célja a két rokon-intézmény struktúrájának megismerése és lehetséges együttműködésének kialakítása volt.

A vendég-delegációt 2003. október 8-tól október 9-én délutánig látta vendégül az MMI vezetősége: Beke Pál igazgató, Tóth Erzsébet művészeti igazgató helyettes és Frumen Gyula gazdasági igazgató.

Október 8-án megismerkedtek az MMI szervezeti felépítésével, este pedig Budapest kulturális újdonságát, az A38 hajót mutatta be a hajót üzemeltető kft. művészeti vezetője (Gáncs Andrea) és a XI. kerületi önkormányzat egyik képviselője (Jellinek János).

Október 9-én délelőtt  a cseh vendégek kezdeményezésünk és javaslatunk alapján látogatást tettek a Hagyományok Házában. Az ismerkedés sikerességét bizonyítja a kapcsolatfelvétel és programcsere. Ezután az MMI és az IPOS osztályvezetői kölcsönösen bemutatták saját osztályukat, területüket, és a tevékenységek, munkaterület hasonlósága a lehetséges együttműködések sorát indította el. Az MMI részéről bemutatta osztályát: Hargitai Mária, Tóth Zsuzsanna, Borbáth Erika, a Kutatási osztály képviseletében Dudás Katalin, Mátyus Aliz a Szín főszerkesztője.

Az IPOS részéről a delegáció tagjaként jelen volt:

PaedrDr. Frantisek Zborník igazgató,

Mgr. Lenka Láznovská az ARTAMA, az Amatőr Művészetek és a Gyermekek Esztétikai Nevelése osztályának vezetője,

PhDr. Jana Radová a CIK, a Kulturális Információk Központja osztályvezetője,

Jana Rychtová az ARTAMA, az Amatőr Művészetek és a Gyermekek Esztétikai Nevelése osztályának népművészettel foglalkozó vezetője,

Ludmila Kucerová “A Helyi Kultúra” c. kiadvány főszerkesztője.

Az MMI vezetőinek prágai látogatásán elhangzottak megerősítést nyertek ezen találkozás alkalmából:

1. Az IPOS vezetői meghívják az MMI vezetőit a  100 éves jubileumát 2005-ben ünneplő intézményük rendezvényére.

2. Kölcsönösen megjelentetnek írásokat a MMI Szín c. és a IPOS Helyi kultúra c. kiadványában.

3. Honlapjaikon kölcsönösen megjelentetik az egymást érintő információkat.

Az MMI tervezi, hogy honlapjának tartalmát cseh nyelven is megjelenteti. 

4. Művészeti szakterületen két konkrét megállapodás született:

– a XVII. Ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztiválra meghívást nyer egy, az IPOS által delegált színjátszó csoport (2004. jún. 30 – júl. 4. )

– az MMI lehetőséget kapott 50 fotóból álló kollekció bemutatására, közös kiállításon a cseh alkotókkal Csehországban, majd pedig Magyarországon mutatkoznak be a cseh fotósok egy kiállítás keretében. (A csehországi kiállítás időpontja: 2004. május 8.)

– Hargitai Mária a Könyvtár és Információs Központ vezetője meghívást kapott az IPOS meglátogatására a közeljövőben.

– A két intézmény vezetősége szorgalmazza, hogy országos művészeti rendezvényeikre kölcsönösen meghívják a szakterületek referenseit.

– Az IPOS igazgatója érdeklődéssel fordult a Kutatási Osztály tervei felé, jelezve egy elkövetkező találkozás szükségességét az osztály dolgozóival.

– Az MMI vezetősége szorgalmazza egy olyan nemzetközi találkozó létrejöttét, amelyen a V4-ek országain kívül Szlovénia, Horvátország és – a kapcsolatfelvétel sikerétől függően – más szomszédos országok hasonló kulturális intézményeinek vezetői és munkatársai vennének részt.

 

A találkozó baráti, egyre közvetlenebb és egyértelműen a kapcsolatot, együttműködést örömmel fogadó és azt szorgalmazó légkörben zajlott.

 

Budapest, 2003.október 15.

Tóth Erzsébet