Vissza

 

 

A PRÁGAI HELYI KULTÚRA CÍMŰ HAVILAPRÓL

Az IPOS-ról (Informační a poradenské středisko pro místní kulturu), A helyi kultúra információs és tanácsadó központjáról a Szín 8/4-es számában már szó esett. Ezt a prágai székhelyű országos hatókörű intézményt a cseh Kulturális Minisztérium tartja fenn. Az IPOS küldetésének célja a kultúra fejlesztésének támogatása, elsősorban kiemelt terület az állampolgárok kulturális-társadalmi és alkotó tevékenységének támogatása a településeken és régiókban, különös tekintettel az amatőr művészeti tevékenységek területére, valamint a szerzői alkotások közcélú felhasználására, az információs szolgáltatások és szakmai konzultáció nyújtására a területi önkormányzatok intézményei és dolgozói, az államigazgatás, a társadalmi szervezetek, jogi és természetes személyek, valamint egyéb, a települési és regionális kultúra területén működő alanyok számára. Mindezt a kultúra területén végzett elemző és kutató tevékenységéből származó elméleti és gyakorlati ismeretek rendszeres kiaknázására, valamint a művészeti tevékenységek különböző ágaiból származó szakmai ismeretek felhasználására alapozva végzi.

Az IPOS szakmai tevékenysége továbbá a közcélú kulturális szolgáltatásoknak a régió szociális-gazdasági fejlődésében betöltött általános szerepéről és helyéről származó ismeretek szerzésére és elemzésére irányul.

Az IPOS a gyermekek és az ifjúság amatőr művészeti tevékenységének és esztétikai nevelésének szakmai területe.

Az IPOS küldetését főként a tanulmányi, ismeretterjesztő, kutatási, elemző-tervező, dokumentációs, tanácsadó, szakmai-szervező, kiadói és könyvkiadói tevékenységekben valósítja meg.

Az IPOS szervezeti struktúráját az alábbi egységek alkotják:

Artama az amatőr művészeti tevékenységek és az esztétikai nevelés területe;

CIK a kultúra információs központja (a kultúra területéről származó információk gyűjtése, feldolgozása és értékelése, melyek alapján készül például a Cseh Köztársaság kulturális ágazati statisztikája);

Regis – ez a részleg biztosítja a helyi kulturális élet alanyainak a szakmai információkat és a konzultációs lehetőségeket;

Helyi Kultúra havilap szerkesztősége – az @információs szolgálat és a Monitor szerkesztőségével együtt biztosítja a Helyi Kultúra előkészítését és kiadását nyomtatott, valamint elektronikus formában, és az IPOS információs szolgálatának feladatkörét is ellátja;

EPU – gazdasági osztály;

Igazgatóság.

A fentiek közül az alábbiakban a Helyi Kultúra szerkesztőségének bemutatása olvasható, hiszen ezen írás célja a havilap bemutatása. A Helyi Kultúrát kiadó osztály a kultúra regionális és helyi problematikájának azokat a kérdéseit vizsgálja és publikálja, amelyek nem csak a cseh Kulturális Minisztérium és más hivatalos állami szervezetek, a parlamenti és önkormányzati kulturális bizottságok képviselői és egyéb kiemelt fontosságú intézmények számára biztosítottak, hanem a helyi és megyei önkormányzatok, kulturális intézmények, civil szerveződések, média stb. részére is. A szerkesztőség elemző tevékenysége elsősorban a helyi és regionális szintű kultúra aktuális állapotának monitorozására irányul, mindeközben felhasználja a helyi és regionális sajtót, az internetet, a telefonos és e-mailes kapcsolattartási lehetőségeket a helyi információforrásokkal, valamint a munkatársak terepmunka során szerzett tapasztalatait. Az így nyert ismereteket feldolgozzák és folyamatosan publikálják.

A szerkesztőség kiadói tevékenysége többirányú. Meghatározhatja a közlésre szánt információ milyensége vagy a felhasználók igénye.

 

A Helyi Kultúra c. havilap 2003-ban már 13 éves múltra tekint vissza. 2001-ben az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján pontosították a tartalmát, mégpedig azért, hogy az informatika fejlődésének és a változó társadalmi feltételeknek megfeleljen.

A nyomtatott verzió 1450–1500 példányban jelenik meg havonta. Éves előfizetési díja 190 Kč, mely helyettesíthető a megrendelő saját kiadványának viszontküldésével. A havilap továbbá a Kulturális Minisztérium, az Országgyűlés, a megyei és helyi önkormányzatok kulturális bizottságai, szakkönyvtárak, külföldi cseh intézetek és néhány további felhasználó igényét is kielégíti. A nyomtatott havilapra támaszkodva készítik elő és publikálják egyidejűleg a Helyi Kultúra internetes változatát – www.ipos-mk.cz/casopis –, mely mára elnyerte az olvasók tetszését. Igaz ugyan, hogy néhány előfizetőt – főként azokat, akik csak bizonyos témák és nem az összefüggések, a kulturális élet lokális részeinek fontos kérdései iránt érdeklődnek – a havilap elvesztett, viszont az önkormányzatoknál, kulturális intézményekben, könyvtárakban, civil szervezeteknél egyre szélesebb körű olvasótábora van. Az internetes – egyre olvasottabb – oldalakon az aktuális mellett megtalálhatók a korábbi számok is, és az érdekesebb, fontosabb cikkek téma szerint is kereshetők.

A Helyi Kultúra állandó rovatai:

Általános kérdések;

Törvényhozás − gazdaság;

Informatika;

Települések – megyék – régiók;

Gyermekek – ifjúság;

Kulturális örökség;

Zenei és képzőművészeti kultúra;

Külföld.

 

Némely számban a fentieket valamilyen melléklet, mint pl. a 2003/7–8-as számban “A települési és megyei kultúra támogatása a nyilvános költségvetésből 2002-ben” egészíti ki, máshol (2003/3-as szám) különböző kulturális eseményeket ajánlanak.

A továbbiakban a 2003/7–8-as szám tartalma olvasható:

Általános kérdések

Szerkesztőségi hírek

Törvényhozás gazdaság

Állami kitüntetések és a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériumának kitüntetései

Milyen projektekkel közelítsünk az EU-s alapok világához

Informatika

Nemzeti számítógépes műveltségi program

Az év könyvtára – várjuk javaslataikat

A plzeni körzet regionális funkciója

Települések megyék régiók

Ünnepek, ünnepek, ünnepek

Archívumok–krónikák

Kultúrházak

A Cseh Köztársaságok nemzetiségei – néhány probléma

Gyermekek ifjúság

A könyvtárban zaj van

Iskolai újságok szerkesztőinek versenye

Kulturális örökség

A kulturális örökség Európai díja

Népi mesterségek hagyományainak hordozói

Miért rendeznek folklórfesztiválokat

Gloria musaealis

Műemlék ingatlanok

Zenei és képzőművészeti kultúra

Irodalmi vetélkedők        

Cseh tánctalálkozó

A Modern Művészet Galériája Hradec Královéban

Külföld

Tapasztalatok – inspirációk – együttműködés

Melléklet

A települési és megyei kultúra támogatása a nyilvános költségvetésből 2002-ben

 

A Helyi Kultúra havilap főszerkesztője Zdenčk Jírový a 2003/7–8-as számban elköszönt az olvasóktól és helyét Ludmila Kučerová vette át, akivel a Magyar Művelődési Intézet munkatársai 2003. október 9-én találkozhattak az IPOS vezetősége hivatalos budapesti látogatásnak alkalmával. Az új főszerkesztő a lap struktúráját nem kívánja jelentősen megváltoztatni, de – mint arról a 2003/9-es számban írt – színesíteni kívánja a havi-lap tematikáját például az IPOS Kultúra információs centruma által összegyűjtött rövid hírekkel, valamint adott témákról különböző nézőpontú írások megjelentetésével.

 

Radnai Johanna