Vissza

BESZÁMOLÓ

a 3. Budakalászi Találkozó munkájáról

Hetvenhét szervezet küldötteinek részvételével rendezte meg a Magyar Kollégium, a Magyar Művelődési Intézet és a Pest Megyei Közművelődési Információs Központ a Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezetek Fórumát. Az Ausztriából, Romániából, Szerbia és Montenegróból, Szlovákiából és Ukrajnából érkezett vendégek 2003. június 26-28. között immár harmadik alkalommal tanácskoztak a Budakalászi Faluházban.

A szervezők nemcsak a fenti civil szervezetek képviselőit

hívták meg, hanem a magyarországi ún. "nagy" illetékes szervezetek (a Határon Túli Magyarok Hivatala, az Illyés Közalapítvány, a Magyar Művelődési Intézet, a Magyarok Világszövetsége, a Miniszterelnöki Hivatal Kisebbségi Ügyekért Felelős Politikai Államtitkársága és Civil Kapcsolatok Főosztálya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Főosztálya, a Nemzeti Kulturális Alapprogram) vezetőit is. A Határon Túli Magyarok Hivatala osztályvezetői szinten; a Magyar Művelődési Intézet igazgatója és igazgató helyettese által; a Magyarok Világszövetsége elnöke révén; a Miniszterelnöki Hivatal Kisebbségi Ügyekért Felelős Politikai Államtitkársága kabinetfőnöke, míg a Civil Kapcsolatok Főosztálya osztályvezetői szinten, végül a Nemzeti Kulturális Alapprogram Bizottságának elnöke által képviseltette magát.

A tanácskozás programját a szervezők a 2001. június 21-23. között megszervezett második találkozó tapasztalatait hasznosítva, az azon felmerült igényeket kielégítendő állították össze.

Az első napon Halász Péter bevezetője után Beke Pál, a Magyar Művelődési Intézet igazgatójának és Harcsa Lajos Budakalász polgármesterének köszöntői hangzottak el. Ezt követően Romhányi András tartott előadást “Magyar kultúrával Európába(n)” címmel. Ezután Petróczi Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal Kisebbségi Ügyekért Felelős Politikai Államtitkárságának kabinetfőnöke mondta el a Kedvezmény-törvénnyel kapcsolatos legfrissebb információkat, majd közel három órát beszélgetett a résztvevőkkel, válaszolt kérdéseikre.

A beszélgetést követően a vacsora után a résztvevők kötetlenül vitatták meg legégetőbb gondjaikat. A beszélgetések a szálláshelyen folytatódtak.

A második napon a kerekasztal-beszélgetésre szóló meghívást Balipap Ferenc, a Magyar Művelődési Intézet igazgatóhelyettese; C. Tóth János a Határon Túli Magyarok Hivatalának osztályvezetője; dr. Bódi György, a Miniszterelnöki Hivatal Civil Kapcsolatok Főosztályának osztályvezetője; dr. Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke; Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke fogadta el.

Délután időszerű témákat, a korábbi tervek megvalósulását beszélték meg a résztvevők és a szervezők, majd két szekcióban (képzés, kitörési stratégiák) folytatódott a munka. A szekcióülések és a vacsora után a szálláshelyen kötetlen formában zajlott az eszmecsere.

A fórum harmadik napján dr. Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának korábbi elnöke volt a tanácskozás vendége, aki sok fontos háttér-információt adott a résztvevők számára. Ezt követően válaszolt a jelenlévők kérdéseire. Távozása után a jelenlévők plenáris ülésen vitatták meg a legfontosabb kérdést: a magyarságtudat megőrzésével kapcsolatos gondok, feladatok témakört. Ezután a szekcióvezetők számoltak be a kiscsoportokban végzett munkáról. Végül a tanácskozás résztvevői megfogalmazták és elfogadták a 3. Budakalászi Találkozó Nyilatkozatát, s megbízták a szervezőket, hogy azt juttassák el a sajtóhoz és az illetékes szervek vezetőihez.

A résztvevők a fórum intézményét nagyon fontosnak tartották. Szervezők és résztvevők megerősítették korábbi álláspontjukat, miszerint a tanácskozást évente meg kell rendezni.

A szervezők a tanácskozás teljes anyagát kiadványban jelentetik meg.

Romhányi András

 

A Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezetek 3. Fórumának

Nyilatkozata

A Budakalászi Találkozón résztvevő (Ausztria, Románia, Szerbia és Montenegró, Szlovákia, Ukrajna,) 77 magyar civil szervezet képviselői a három napos tanácskozás eredményeként a következőket nyilatkozza:

1. A résztvevők üdvözlik a lehetőséget, hogy tevékeny szerepet vállalhatnak a mindenkori Fórum munkájában. Ennek fontossága abban nyilvánul meg, hogy ez az egyedüli olyan Kárpát-medencei fórum, amely ebben a formában biztosítja a tapasztalatátadást és az egymástól való tanulás lehetőségét.

2. Kérjük a Fórum további, évenkénti összehívását és ennek anyagi támogatását az illetékes szervek részéről.

3. Üdvözöljük az anyaország Európához való csatlakozását, de csak a magyarság önazonossága és értékei megőrzése mellett. Ugyanakkor aggodalmunkat fejezzük ki a határon túl élő magyarság kapcsolattartási lehetőségeit illetően a csatlakozás utáni időszakban.

4. Tudomásul vesszük a Státus-törvény/Kedvezmény-törvény legutóbb elfogadott változatát. Kinyilatkoztatjuk, hogy az abban megfogalmazottak nem merítik ki a lehetőségeket az egységes magyar nemzethez való biztonságos tartozást illetően.

5. Szükségesnek tartjuk a magyarságtudat és a nemzeti ön-azonosságtudat megerősítését. Nevezetesen:

a). Történelmi örökségünk – nemzeti történelmünk, irodalmunk, műemlékeink, néphagyományunk – megismerését, megőrzését, ápolását.

b). A magyarságtudat szellemének ápolását a családban, az oktatásban, az egyházi intézményekben, a vállalkozói szférában.

c). Az anyanyelv tudatos megőrzését és használatát.

6. Mindezen célkitűzések megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a civil szervezetekben tevékenykedők anyanyelvű, állandó szakmai továbbképzését. E tevékenységben javasoljuk a Fórum szervezőinek aktív szakmai részvételét.

7. Üdvözöljük a Kárpát-medencei kisebbségi magyar kulturális civil szervezetek adatbázisának létrehozását, mely szervezeteink kapcsolattartását segíti elő. Felkérjük az összes civil szervezet aktív részvételét ennek továbbfejlesztéséhez, tökéletesítéséhez és állandó frissítéséhez.

8. Üdvözöljük a Nemzeti Civil Alap létrehozását. Kívánatosnak tartjuk az ennek révén elérhető támogatások kiterjesztését a kisebbségben élő magyarságra is, megkülönböztetett figyelemmel a szórványban élőkre.

9. Kérjük a határon túli magyarság életét segítő támogatások elosztási rendszerének javítását, megkönnyítését.

10. Elvárjuk az írott és elektronikus sajtó nagyobb érdeklődését és támogatását tevékenységünk tárgyilagos megismerte-

tése céljából.

Budakalász, 2003. június 28-án

A 3. Budakalászi Találkozó résztvevői,

77 szervezet képviselője