Vissza

LÁTOGATÁS A PRÁGAI ÉS A POZSONYI INTÉZETEKNÉL

2003. július 8-10.

Dr. Balipap Ferenc és Tóth Erzsébet igazgatóhelyettesek, valamint a Közösségfejlesztési osztály Prágában végzett munkatársának, a csehül kiválóan beszélő Radnai Johannának társaságában 2003. július 8-9-én Prágában, július 10-én Pozsonyban jártunk, hogy az ottani Népművelési intézetek utódszervezeteivel újra felvegyük a szervezeti és szakmai kapcsolatokat, több mint évtized múltán. Erről a szándékról írtam a Szín 2003 áprilisi (8/2-es) számában “Köztes-Európa” címen. A bevezető írást a 8/3-as számtól kezdődően egy új rovat követte, Visegrádi né-gyek elnevezéssel.

 

A prágai utódintézmény IPOS (Informacní a Poradenské Stredisko pro Místni Kulturu) néven Praha 2. kerületében a Blanická 4. sz. alatti épületben működik Frantiąek Zborník igazgatósága alatt. A különböző néven és rövidítésekkel dolgozó szekciók az amatőr-művészeti élet, az információszervezés-információbiztosítás (statisztika), a jogi-gazdálkodási tanácsadás és a szakmai kiadványozás területén fejtik ki leginkább tevékenységüket. Az intézmény különféle adatokat, struktúra-leírást, alapszabályt, működési mód elemzést és kiadványokat hoztunk. Ezeket eredetiben (és részben fordításban) elkülönítetten kezdjük gyűjteni Szakkönyvtárunkban.

A kétszer fél napos megbeszélés során (amiben az igazgatónak társa volt Lenka Láznovská, az IPOS artama rövidítésű szekciójának = Útvar pro neprofesionální umeni a detské estetické aktivity igazgatója) egymás intézeteit ismertük meg kölcsönösen. Így egyrészt a költségvetés részleteit, a bevételek arányát; másrészt a működés jellegét, formáit, a terveket. Megismertük a kulturális intézmények decentralizálásával járó gondjaikat (amely szerint náluk most került megyei és települési működtetésbe a kulturális intézmények döntő többsége, az eddigi közvetlen minisztériumi működtetés helyett). Megtudtuk, hogy a művelődésiotthon-hálózattal csak akkor van feladatuk, ha azok vagy a települési önkormányzatok kérik; az autonóm települések felnőtt módon maguk végzik intézményeik irányítását, ebben tehát “hálózati” vagy bármiféle más felelősségük nincs, és feladatuk is csak kérésre van.

Megállapodtunk vezető munkatársaik 2003 szeptemberi budapesti látogatásában, és addig is honlapjaink kölcsönös kibővítésében – kapcsolatfelvételünket illusztrálandó.

Egyetértettek egy, a V4-es országok (és talán Szlovénia, Horvátország?) intézeteinek vezető munkatársait érintő találkozásban, később közös pályázatokban az EU lehetőségei felé.

Egyetértettünk abban, hogy alapításuk 2005-ben esedékes 100. évfordulójára rendezett konferencián az állam szerepe a helyi kulturális fejlesztésben témában eszmét cseréljünk. A konferencia kísérő programjaként egy 2004-ben közösen meghirdetendő fotópályázat kiállítását is fölvázoltuk, valamint lehetséges együtt-működéseinket a művészeti műfajok területén.

Prágai tartózkodásunk utolsó óráiban látogatást tettünk a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének Irodájában, ahol találkoztunk több önkéntes munkatárssal és az ugyancsak önkéntesként dolgozó Végh István elnök úrral. Vele részben az Intézettel kapcsolatos együttműködésekről, részben különféle pályázati lehetőségekről beszéltünk.

 

Pozsonyban a már Budapestről korábban megismert Dr. József Kvarda államtitkár várt bennünket a Kulturális Minisztériumban (vele a Szín 8/3-as számában közöltünk interjút). Tájékoztatott bennünket arról az erőfeszítéséről, amelyet a V4-es országok kulturális minisztériumainak együttműködése tárgyában eleddig kifejtett, illetőleg, hogy ellát minket egy olyan együttműködési javaslat-szöveggel, amelyet az év végét megelőzően még aláírnának. Javasoltuk, hogy ennek aláírása kapcsán találkozzanak az intézeti igazgatók és vezető munkatársak, illetőleg, hogy ebbe a szövegbe a közművelődési (képzési, kutatási, intézményfejlesztési konferenciák és fesztiválok szervezése stb.) feladatköröket is rögzítsenek.

Ezt követően látogatást tettünk a pozsonyi Népművelési Intézetben (Národné Osvetové Centrum), ahol találkoztunk – a 2002. őszén már Budapesten járt – Eva Pernecká igazgatóhelyettessel, és Stefán Zimával, a Szlovák Folklór Unió elnökével. Ők beszámoltak egy korábbi rendezvényükről, amelyet V4-es folklórtalálkozóvá fejlesztettek, egyidejűleg felvetették, hogy valamennyi V4-es országban ki kéne alakítani a különféle amatőr művészeti ágak évenkénti visegrádi fesztiváljait. Megbeszéltük, hogy erre még az ősz folyamán visszatérünk, s az épp külföldön tartózkodó igazgatójukkal pontosítjuk. Mindezeket Martin Kovác főigazgató úrral, a Szlovák Kulturális Minisztérium helyettes államtitkári rangban lévő munkatársával is megerősítettük, egy vele való rövid találkozás alkalmával. Megjegyzem, hogy szlovákiai szándékainkról egyidejűleg személyesen tájékoztattuk Czimbalmosné Molnár Évát, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete igazgatóját.

Beke Pál

 

 

 

A POZSONYI FOLYÓIRATRÓL

A Národná osvetá-t, a pozsonyi Népművelés-t a Národné osvetové centrum (NOC), a Nemzeti Művelődési Központ, azaz a Népművelési Intézet havonta megjelenő folyóiratát a XIII. év-folyamának 1-4. számai alapján mutatom be.

A Národná osveta A hagyomány és a jelen melléklettel az alkotó művészet és a helyi kultúra fejlesztésének havi lapja.

A folyóirat több mint tíz éve fordítja figyelmét a helyi és regionális lehetőségek adta közművelődésre, az amatőr művészeti tevékenységre, a kulturális turizmusra, a vidék fejlesztésére, a hagyományos és népi kultúra megőrzésére, a folklórhagyományokra és a krónikára. A kiadvány érdekes riportokat, kulturális rendezvények és fesztiválok szakmai értékelését, monográfiák recenzióját, valamint a szlovák regionális és helyi kultúrák fejlődési lehetőségeit mutatja be. Éppen ezért ez a folyóirat nem hiányozhat egyetlen településről sem, ahol a kultúrára időt fordítanak, ahol bármilyen együttes vagy hagyományőrzés létezik, illetve ahol foglalkoznak a turizmus fejlesztésével.

Felhívnám az érdeklődő figyelmét a folyóirat állandó rovataira, mely eligazításul szolgál a maga állandóságával.

A tartalomjegyzék mellett található a BEVEZETŐ – Úvodník,melyben a lap főszerkesztője az 1/2003 számban szólítja meg olvasóit a Kultúra gyógyír a lélekre – címmel, míg a 2/2003 számban Vladimír Blaho, a NOC munkatársa a közelmúltban elhunyt karmesternek, a zenei élet kiemelkedő egyéniségének, Viktor Málkának állít emléket. A 3/2003 számban Jozef Buric NOC munkatárs elmélkedik az amatőr együttesek anyagi gondjairól, és a fesztiválokon való részvétel nehézségeiről. A 4/2003 számban dr. Bakos Samuel a Közművelődési Dolgozók Egyesületének tiszteletbeli elnöke, a NOC és elődje – 50 éves múltja – eredményeit, gondjait vázolja.

A BESZÉLGETÉS Rozhovor rovatban egy-egy rendkívül érdekes interjú található. A 1/2003 számban például arról, hogy növekedett az érdeklődés a szimbólumok iránt. (Ezt tükrözi a folyóiratok hátsó borítóján található vármegyék címerkiállítása is.

Ebben a rovatban olvashatók a helyi együttesek rendezvényeiről szóló tudósítások, a nemzetiségek kultúráját bemutató írások, valamint a honvédség fúvós zenekaráról írott cikk.

A KALENDÁRIUM Személyiségek események rovatban a Szlovák Kultúrtörténeti naptár alapján tömören jellemzik az adott hónapban kerek évfordulót ünneplő, kiemelkedő kultúrtörténeti személyiség életútját.

A 4/2003 számban a keresztény hagyomány gyökereiről Szlovákiában Dr. Miroslav Holecko A szlovák egyházi provincia független negyed százada címmel ír.

A NEVEZETES NAPOK Mozaik – az adott hónapban a szlovák állami, egyházi, nemzetközi eseményekről tudósít, illetve kiemelkedő személyiségek foglalkozik – évfordulójuk kapcsán.

A SZLOVÁK VIDÉK  a következő alcímek alatt közöl cikkeket: Vidéki turizmus – Idegenforgalom – Tudomány és kutatás – Vidékfejlesztés.

A 2/2003 számban A vidék társadalma fejlődésének lehetőségei – címmel szociológiai felmérésre alapozott tanulmány jelent meg.

A 3/2003 számban Néhány észrevétel a Slovakiatours Pozsonyi 9. Nemzetközi Vásár Idegenforgalmi Kiállításáról.

A FOLKLÓR a Hagyományos népi kultúrának és a Keresztény népszokásoknak ad teret.

A 4/2003 számban Tavaszi keresztény ünnepek költészete – a Görögkatolikus Húsvét Felső-Szepesben.

A 3/2003 számban olvashatunk a Dragovská ruľa – népdal versenyről, amelyet – Kassa és vidéke számára – immár 33. éve rendezik meg Svinica községben. Ebben a számban olvashatunk a Nové mesto nad Váhom-ban 6. alkalommal megrendezett regionális kulturális seregszemlével egybekötött ünnepségről, amelyen elismerő oklevéllel értékelték a régióban kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési szakemberek munkáját.

A 2/2003 számban a Kassa vidéki Seň községben megrendezett Roma Ifjúsági Népdal versenyről informálható az olvasó. A 3/2003 számban Az amatőr népművészeti kiállításokról tudósítanak.

REFLEXIÓ annak a rovatnak a címe, amelyban az 1/2003 számban ing. Danuąa Moraviková írása található A kulturális örökség felismerése és felhasználása Az etnológia feladata címmel.

A 2/2003 számban Ingrid Hupková, a Kultúra és Közvélemény-kutató Intézet munkatársának cikke olvasható A leghatékonyabb út a prevenció – címmel.

A 3/2003 számban Jozef Nôta ír Örökségünk felélesztése – A Detvai faragott kapuk jelene és múltja címmel. A cikkből megtud-hatjuk, hogy 2002. szeptember 14-én Detván a Római Katolikus templom mellett felállították a múltat visszaidéző faragott kaput.

ÉLŐ MÚZEUM – Az elmúlt idők levegője

A 4/2003 számban Anna Holtmanová, a Sariąi Múzeum munkatársa beszámol a 100 éves évfordulóját ünneplő Barde-jovské Kúpele, azaz Bártfafürdő skanzen, Népi Architektúra Múzeum kiállításairól és tevékenységéről.

Az 1/2003 számban Katarína Babiová, a Trencsén Múzeum munkatársa, a múzeum kulturális-turisztikai rendezvényeiről ad hírt. Programokkal indítják meg a fantáziát és növelik az érdeklődést, így éjszakai várlátogatást, várjátékokat szerveznek.

A 2/2003 számban Mgr. Tatiana Figurová, a Detvai Múzeum munkatársa,  a Poµana vidék Múzeumának 2002 évi tevékenységéről ad tudósítást.

A 3/2003 számban dr. Michal Hvizd tájékoztatja az olvasót a Svidník Ukrán-Ruszin Kultúra Múzeumának rendezvény programjáról. 1956 óta ez a skanzen ad otthont a ruszin és ukrán nemzetiségek hagyományos kulturális ünnepségeiknek.

KAMERA – amatőr fotó – film – videó

Az 1/2003 számban Vladimír Melek ad hírt a Ruľomberský/ Rózsahegyi fotóklub 2002 évi nemzetközi sikeréről, Ivana Leąková tudósít a Zihlavai filmszemléről, Rudolf Bihary írásában olvashatunk a Diák Fotóverseny 4. évfordulójának eredményeiről is. Ebben a számban mutatja be Mgr. Soňa ®abková Rastislav Bero Besztercebánya és Prága építészetét bemutató fotókiállítását.

RÖVIDEN ugyanebben a témakörben, a 2/2003 számban Zuzana ©koludová, az Amatőr Művészeti Alkotók Intézete munkatársa ad hírt a szlovák fotózásról, filmezésről, videózásról. A 4/2003 számban ugyancsak ő informálja az olvasót a 2002. évi Országos Amatőr Fotópályázat és Diapozitív pályázat értékeléséről.

A 4/2003 számban Bibiana Tauberová – Fotóalkotások 2003 Szepesi Szalonja címmel közöl írást, Andrea Jármayová a Családi videó amatőr filmesek versenyéről és az eredményekről tájékoztatja az olvasót, Vladimír Melek A Ruľomberok Fotószalon és Nemzetközi Szalon közös szervezésében 18. alkalommal megrendezett fotóművészeti kiállításról tájékoztatja az olvasóközönséget.

Az ETÜD rovatban az olvasó  a zenei- és kórusmozgalom életéről, valamint azok nemzetközi kapcsolatairól kap tájékoztatást.

A 4/2003 számban dr. Alexander Móľi népzenész, a Szlovák Zenei Egyesület népzene mérlegét készíti el, a szervezet tevékenységéről, terveiről, céljairól számol be.

Az 1/2003 számban Vilma Krauspeová Vranov nad Topµou Művészeti Magániskola jubileumi ünnepi koncertjéről tudósít.

És RÖVIDEN – a kórusok, a kamara- és szimfonikus zenekarok programajánlatát fűzték csokorba Dagmar Oenáąová és Vadimír Blaho.

Az EGY SZÓRA: Hírek – információk a régiók fontos köz-művelődési eseményeiről.

A 3/2003 számban Mgr. Soňa ®abková híre, hogy Besztercebánya Állami Tudományos Könyvtárában a rekonstrukció után átadták a 3. évezred tanulószobáját.

KÖNYVAJÁNLÓ rovat ismerteti az újdonságokat.

Az 1/2003 számban Kliment Ondrejka etnográfus, folklorista bemutatja Ondrej Krupa magyarországi szlovák etnográfus könyvét – a magyarországi szlovákok gyermekfolklórjának gyűjteményét “ Omrvinky detského folklóru a hier naąich Slovákov” címmel.

 A RECEPTTÁR-ban, ahány falu, annyi konyha alcímen nagymamák ételreceptjeinek gyűjteményét találhatja az olvasó. Különböző tájegységek ételkülönlegességei kerülnek bemutatásra.

A PROGRAMNAPTÁR nem más, mint Szlovákia helyi kulturális rendezvényeinek havi programnaptára.

Hollósy Tiborné