Vissza

 

A MAGYAR MŰVELŐDÉSI TÁRSASÁG ILLYÉS GYULA

PÁLYÁZATÁRÓL

“Mit mondanánk, ha a kicsit huncut, mégis történelmi felelősséget sugalló tekintetével valóban ránk nézne és megkérdezné: hogyan állunk ma emberség, műveltség, irodalmi ízlés dolgában?” – ez a kérdés állt a Magyar Művelődési Társaság pályázati felhívásának elején, melyet Illyés Gyula születésének 100. évfordulója alkalmából hirdettünk. A rövid terjedelmű esszé vagy tanulmány írására szóló felhívásunk célja az volt, hogy felmérje, mennyire élnek a köl-tő művei, gondolatai a 21. század elején. A pályázat országos jellegű volt, azon bárki részt vehetett.

A beadási határidőt 2002. november 2-ára tűztük ki, Illés Gyula születésnapjára, hogy a dátum tudatosodását ezen az úton is segítsük. Talán a szerencsésen megfogalmazott kérdéseinknek is köszönhető, hogy 78 pályamunka érkezett, 28 Budapestről, 41 vidékről, 10 Erdélyből, 2 Délvidékről, 1-1 az Egyesült Államokból, illetve Angliából.

Társaságunk elnökségéből és irodalmár tagjainkból alakult 4 előzsűri válogatta ki a legjobb munkákat, nehéz döntések után végül 29 dolgozat került a 3 tagú bírálóbizottsághoz. Alexa Károly irodalomtörténész, Jankovics Marcell filmrendező, társaságunk elnöke és Kristó Nagy István irodalomtörténész ítélte a díjakat a legérdemesebbeknek.

Az ünnepélyes eredményhirdetést – a felhívásban tett ígéretünk szerint – 2003. január 22-én tartottuk, a Magyar Kultúra Napján, a Magyar Írószövetség székházában. Megjelentek a pályázók, valamint társaságunk tagjai közül sokan. Kalász Márton, házigazda, az írószövetség elnöke köszöntőjében Illyés Gyula szellemi örökségét méltatta. Jankovics Marcell a beszédében összekötötte a Magyar

Kultúra Napjára való emlékezést és a pályázat értékelését.

Földiák András, a társaság társelnöke mondott köszönetet a lebonyolításban közreműködő tagtársainknak, és számos támogatónknak.

Az I. díjat megosztva adtuk ki Szűcs Magdolna szolnoki pedagógus és Vajda Kornél budapesti irodalmár számára, mindketten 60.000 forint jutalomban részesültek. A II. díjat Prágai Tamás budapesti pályázónk kapta 50 ezer forinttal, a III. díjat 30 ezer forinttal Veress Miklós budapesti költő nyerte el.

A Kölcsey Alapítvány két 30 ezer forintos különdíjat adományozott Görög Levente Károly (Erdély) és Bata János (Vajdaság) részére. A Móricz Zsigmond Társaság 10 ezer forintos különdíját Németh István Péter tapolcai pályázónk kapta. Könyvcsomaggal jutalmazott különdíjat nyert még Kovács Emőke budapesti, Ferentzi Eszter pápai középiskolai tanuló és Apáti Lajosné budapesti pályázónk. Támogató társszervezeteink jóvoltából, a különdíjakkal együtt összesen tíz résztvevőt tudtunk díjazni, bár jóval többen lettek volna erre méltók.

A díjakhoz és a különdíjakhoz az említetteken kívül kiemelkedő segítséget adott a Nemzeti Alapítvány, továbbá az Anyanyelvi Konferencia, a Kráter Műhely Alapítvány, a Honismereti Szövetség, a Magyar Írószövetség. A pályázat lebonyolítását támogatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Kulturális Szövetség.

Szeretnénk a legjobb tanulmányokat önálló kötetben megjelentetni, de erre csak akkor lesz lehetőségünk, ha a jövőben társaságunk is eredményesen fog pályázni támogatásért. Addig is egy-egy írás megjelentetését ajánlotta fel a Zempléni Múzsa, a Polisz és a Honismeret.

Földesdy Gabriella