Vissza

DÍJÁTADÁSOK A MAGYAR KULTÚRA NAPJA ALKALMÁBÓL

Csokonai Vitéz Mihály alkotói díj

Görgey Gábor kulturális miniszter, valamint Koncz Erika és Schneider Márta helyettes államtitkárok a Magyar Kultúra Napja alkalmából Márai Sándor-díjakat és – első ízben – Csokonai Vitéz Mihályról elnevezett alkotói, illetve közösségi elismeréseket adták át Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban. Ugyanezen alkalomból Vass Lajos közigazgatási államtitkár a magas színvonalú szakmai munkát végző minisztériumi köztisztviselőket államtitkári elismerésben részesítette.

A miniszter köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a magyar kultúra napján emlékezzünk és emlékeztessünk az év további napjaira, s gondoljunk azokra a szakemberekre, akik a mindennapokban a magyar kultúrát szolgálják. Görgey Gábor kiemelte: mindennapi kenyerünknek kell lennie a kultúrának, szükségünk van rá az egyre gyorsuló és érdesedő világban. Fontos, hogy az ifjabb generációknak is öröm legyen az olvasás, hiszen a kultúra öröm- és élményszerző tevékenység.

Márai Sándor-díjat kapott az idén Bordás Győző újvidéki író, folyóirat-szerkesztő, kiadóvezető magas szintű prózájáért, szülőfalujáról írt trilógiájának első két – Fűzfa-síp illetve Csukódó zsilipek című – kötetéért. Rakovszky Zsuzsa költő, műfordító első, A kígyó pillantása című, tavaly megjelent regényéért részesült az elismerésben. Szilágyi István Kolozsvárott élő Kossuth-díjas író – A kő hull apadó kútba és a Holló idő című regények szerzője – életművéért kapott Márai Sándor-díjat.

Az 1995-ben alapított Márai Sándor-díj az életmű elismeréseként, az adományozást megelőző évben napvilágot látott, kimagasló értékű prózakötetért, illetve magyar író külföldi elismerést szerzett munkásságáért adományozható.

A Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjat a nem hivatásos színjátszás, a vers- és prózamondás, a bábjátszás, a kórus- és zeneművészet, a képző-, fotó-, film- és videoművészet, a táncművészet, a hagyományőrzés, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén működő, hosszabb ideje kimagasló művészeti munkát végző egyéni alkotók, művészpedagógusok és művészeti együttesek vezetői kaphatják meg. E díjat – amelynek összege személyenként kétszázezer forint – minden alkalommal heten vehetik át a Magyar Kultúra Napján.

Az idén alkotói elismeréssel tüntették ki Botos József néptáncos koreográfust, előadóművészt, filmrendezőt, új-ságírót; Debreceni Tibort, a Magyar Művelődési Intézet nyugalmazott főosztályvezetőjét; Czabán György filmrendezőt, újságírót. Alkotói elismerést vehetett át Gabnai Katalin drámapedagógus, kritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, Pataki József képzőművész tanár, Tám László fotóművész és Vízvári László bábművész, pedagógus is.

A Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal a hosszabb ideje kimagasló művészeti munkát végző amatőr együttesek, művészi alkotóközösségek tevékenységét ismerik el. A kitüntetést – amelynek összege együttesenként ötszázezer forint – évente öt alkotóközösség veheti át.

Az idén Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal jutalmazták a bagi Muharay Elemér Népi Együttest hagyományőrző tevékenységéért, Veszprém Város Vegyeskarát kimagasló kórusművészeti tevékenységéért, s a szombathelyi Ferrum Színházi Társaságot az amatőr színjátszásban elért eredményeiért. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a tárgyalkotó népművészet ápolásáért és átörökítéséért, a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar színvonalas zeneművészeti tevékenységéért kapta meg a díjat.

A Csokonai-díjjal kitüntetett alkotó, együttes vagy közösség az adományozásról igazoló okiratot és érmet kap. A bronzból készült – 80 milliméter átmérőjű és 8 milliméter vastagságú – plakett Péterfy László szobrászművész alkotása. Az érmen a névadó költő arcképe látható, s a Csokonai Vitéz Mihály alkotói, illetve közösségi díj felirat olvasható.

Magas színvonalú szakmai munkájukért államtitkári elismerésben részesült minisztériumi köztisztviselők: Bánfalviné Beck Zsuzsanna, a Beruházási és Vagyonkezelési Helyettes Államtitkár személyi titkára; Bertáné dr. Varga Judit, a Múzeumi Osztály vezető tanácsosa; Dr. Cseh Tamás, a Beruházási és Vagyonkezelési Főosztály jogi referense; Csibran Katalin, a Politikai Államtitkárság titkárságvezetője; Kelenik István, a Gazdálkodási és Biztonságszervezési Főosztály pénzügyi referense, Lőrincze Zsuzsa, a Műemléki és Régészeti Főosztály Műemlékvédelmi Osztály osztályvezetője; Mankó Istvánné, a Miniszteri Titkárság hivatalsegédje, Nagy Csilla, a Költségvetési Főosztály költségvetési referense; Németh Józsefné, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály titkárnője; Dr. Papp Magdolna Emese, az Ellenőrzési Főosztály főosztályvezetője és Dr. Tóth Elek, a Könyvtári Osztály könyvtári és informatika referense.