FELHÍVÁS, INFORMÁCIÓ

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Muvelodési Intézet, a Magyar Írószövetség, a Magyar Vers-mondók Egyesülete, Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Közmuvelodési Szolgáltató Iroda, Tatabánya Megyei Jogú Város, a József Attila Megyei Könyvtár és a Közművelődés Háza Közhasznú Társaság meghirdeti a

VI. ORSZÁGOS
JÓZSEF ATTILA VERS-, ÉNEKELT VERS-
ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYT

A nevezés feltételei:

1. A versenyre amator vers- és prózamondók, énekesek jelentkezését várjuk, akik betöltötték 14. életévüket, és befejezték általános iskolai tanulmányaikat.

2. A jelentkezok hat verssel, megzenésített verssel, vagy prózával nevezhetnek az alábbiak szerint:

– három József Attila vers vagy próza,

– egy Petofi Sándor vers,

– egy vers vagy próza ma élo költok, írók muveibol választva,

– egy próza a Novelláskönyv – 42 rövidpróza a 20. századi magyar irodalomból (Válogatás és szerkesztés: Debreczeni Tibor – diaprint 2001) címu kötetbol, amely megtalálható a megyei könyvtárakban, illetve megrendelheto, megvásárolható a Magyar Muvelodési Intézet szakkönyvtárában. (1011 Budapest, Corvin tér 8. Tel.: 06/1 2013766, Hargitai Mária)

Énekelt verssel nevezok esetében egy vers az egyetemes magyar költészetbol.

3. A versenyzok más országos versenyen helyezést el-ért produkcióikkal nem nevezhetnek.

A verseny rendezoi örömmel fogadják az új megzenésített versek eloadását!

A VI. Országos József Attila vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny lebonyolítása:

A verseny felmeno rendszeru. A városi, megyei válogatókat – saját döntésük alapján – a muvelodési intézmények szervezik. (Elso körben a jelentkezok keressék a megyei intézményeket!)

A megyékbol 2-2 fot, Budapestrol 6 fot várunk a döntore.

A szomszédos országok magyar anyanyelvu versmondóinak továbbjutását, nevezését 1-3 foig várjuk.

Az országos dönton a zsuri minden versenyzotol három produkciót hallgat meg.

A produkció ideje lehetoleg ne haladja meg az 5 percet!

A megyei fordulókról továbbjutók nevezési lapjait 2003. március 17-éig kérjük elküldeni a következo címre:

A Közmuvelodés Háza Közhasznú Társaság
2801 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

Nevezési lap kérheto a fenti címen, vagy letöltheto a w3.enternet.hu/akhkht honlapról.

Az országos dönto nevezési díja: 1500 Ft, amely összeget a küldo intézmények is átvállalhatják. A nevezési díj – postai utalványon, vagy banki átutalással – a nevezési lappal együtt küldendo be.

Az országos dönto idopontja: 2003. április 17-18-19. Helyszíne: A Közmuvelodés Háza Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

Az országos dönto szervezoje:

A Közmuvelodés Háza Közhasznú Társaság
(tel.: 34/ 316 644, fax: 34/ 310 759,
e-mail: akhkht@enternet.hu) és a

Magyar Muvelodési Intézet
(1011 Budapest, Corvin tér 8. tel.: 06/1 201 3766, fax: 06/1 201 5764)

A rendezok és a támogatók biztosítják a versenyzok ellátását (szállás, étkezés) 2003. április 17-én (csütörtökön) 16 órától 19-én (szombaton) 22 óráig. Külön kérésre április 19-én éjszakára is biztosítanak szállást.

Tatabánya, 2002. november

Közmuvelodés Háza Kht, Tatabánya

FELHÍVÁS
kamarazenekarok részére

A Magyar Művelődési Intézet és a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet 2003-ban Országos Kamarazene-kari Fesztivált rendez Veszprémben.

A Fesztivál 1965 és 1988 között 12 alkalommal került megrendezésre. Ezt a hagyományt szeretnék a szervezők és támogatóik feleleveníteni, korunk változásait is figyelembe véve: a koncertek és díjak mellett segítséget nyújtva a zenekari műhely-munka problémáinak megoldásához, kapcsolódási pontokat teremtve a kamarazenekarok és zenei szervezetek, esetleges támogatók, kortárs zeneszerzők, kiadók között.

A Fesztivál időpontja: 2003. október 17, 18, 19.

Az eseményre olyan együttesek jelentkezését várjuk, melyekben együtt zenélnek “amatőr” és “profi” muzsikusok, tanárok, tanítványok, zenebarátok – tehát nem iskolai vagy ifjúsági növendékzenekarok és nem koncertezésből élő hivatásos együttesek.

A zenekaroknak – a résztvevők számától függően – kb. 30 perc műsoridő áll rendelkezésre, ebből egy műsorszám (lehet tétel is) XX-XXI. századi magyar mű legyen.

A zenekarok összeállítása az előadandó művek szerint lehet vonószenekari, vagy szerepelhetnek az együttesben fúvós, illetve más hangszeresek, szólisták is.

A Fesztivál alapvetően találkozó jellegű, de a zsűri döntése alapján díjak is kiosztásra kerülnek.

Az érdeklődőknek a Fesztivál során szeretnénk biztosítani a szakmai fejlődés lehetőségét, rövid kurzus illetve próbák beiktatásával – a zsűri tagjai, elismert muzsikusok segítségével.

A Fesztivál a résztvevők szállását, étkezését biztosítja.

Kérjük az érdeklődőket, szíveskedjenek részvételi szándékukat jelezni – 2002. december végéig – a következő címeken, hogy jelentkezési lapot küldhessünk. A döntéshez ugyanitt további információt kaphatnak az eseményről.

Magyar Művelődési Intézet
Szilágyi György zenei referens
Budapest 1011 Corvin tér 8.
Telefon: (06 1) 201 5692, 213 8647
Fax: (06 1) 225 3786 Mobil: 06 30 9710 749
e-mail: szilagyigy@mmi.hu

 

A Szabad Színjátszásért Egyesület és a Magyar Színjátékos Szövetség, Bag, Galgahévíz, Hévízgyörk településekkel közösen ismét megrendezi

Országos Falusi Színjátszó Találkozó és Muhelyfesztiválját

2003. május 23-25-én.

Olyan falusi, illetve falvaknak, kisvárosoknak játszó csoportok és egyének jelentkezését várjuk, akik készek egy-egy felkért szakember vezetésével részt venni muhelymunkában. A fesztivál elsodleges célja nem a minosítés és díjazás, hanem szakmai együttgondolkodás a minoségileg jobb produkciók létrejöttének érdekében. A csoportok ellátásáról gondoskodunk, csak az utazást és 500 ft/fo nevezési díjat kell állniuk a résztvevoknek. (Csoportos jelentkezés esetén a 10 fon felül érkezo résztvevoknek nem kell nevezési díjat fizetniük.) Aki szívesen vállalná ezt a közös munkát, jelezze az egyesület irodájában, Zalatnay Edith egyesületi titkárnál.

Program:

május 23. péntek: érkezés, majd 16 órától megnyitó, ezt követoen 18 órától három helyszínen a hozott eloadások bemutatói; késobb – aki igényli – éjszakai szakmai munka, megbeszélés.

24. szombat: próbák egész nap – a produkciók egy-egy részletének alapos megmunkálása segíto szakemberrel, a továbbgondolkodás szándékával; este közös buli – gulyás-party, zene, táncház.

25. vasárnap: délelott fopróba-órák! 15 órától bemutatók a korábbi helyszíneken; vacsora, közben zárás.

Várjuk azon csoportok jelentkezését, akik szeretnének részt venni a 2003. év elso muhelyfesztiválján, s részint a megmutatkozás, részint a közös munka szándékával jönnének el május 23-án Bagra. A jelentkezok közül 6 társulattal az egyesület szerzodést köt, s megkezdi a körülmények biztosítását.

A jelentkezés határideje: 2003. március 21-e.

További információ: Szabad Színjátszásért Egyesület: Budapest, BMK, 1119 Etele u. 55.
Telefon: 371-2760/704, 06-30/977-1110
Fax: 371-2761
E-mail: szszee@freemail.hu

XXX. Veszprém megyei Vers-
és Prózamondó verseny

A Megyei Közművelődési Intézet 2002. december 7-én rendezi meg a Veszprém megyei Vers- és Prózamondó versenyt.

Az idei találkozó jubileumi ünnep. Az Ajkán helyi munkás-versmondó versenyként indult megmérettetés három évtizede bővült megyei szintűvé.

A találkozót ifjúsági (14-18 évesek) és felnőtt (18 éven felüliek) kategóriákban hirdették meg.

A találkozóra két verssel vagy prózával lehetett nevezni a magyar és világirodalomból.

Választható volt:

1. A II. világháborútól napjainkig született alkotás.

2. Egy ma élő költő, író alkotása.

A döntőben (a verseny második fordulója) a zsűri által ajánlott kortárs magyar versekből lehet választani, amelyeket 10-15 percnyi ismerkedés után kell a versenyzőknek előadniuk.

Megyei Közművelődési Intézet
8200 Veszprém, Kossuth u. 10.
Tel: 88/429-510

XII. Országos Betlehemes Találkozó

A Magyar Művelődési Intézet partnereivel, a Millenáris Kht-vel, a Néprajzi Múzeummal közösen megrendezi a XII. Betlehemes Találkozót, mely már hagyományosan a hazai, határon túli magyar és nemzetiségi együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje.

Hagyományőrző felnőtt és gyermek, báb, színházi és egyházi csoportok jelentkezését várjuk, akik a népi hagyományok alapján dolgoznak.

A találkozó időpontja: 2002. december 20 - 22.
A találkozó fő színhelye:
Millenáris Park

1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 39.

Tömöry Márta bábreferens