Javaslat
állami közösségi művelődési ösztöndíjakra

Várhegyi Attila politikai államtitkárral folytatott egyik beszélgetésünk során felvetődött, hogy vajon miért nincs a művészeti szakterületek fiatal tehetségeit segítő ösztöndíjakhoz hasonlóan közművelődési, közösségi művelődési ösztöndíj-lehetőség. Abban maradtunk, hogy bizonyára azért, mert ez eleddig senkinek sem jutott az eszébe. Ám miután nekünk igen, az alábbi javaslatot készítettem számára:

Ha azt akarjuk, hogy a közösségi művelődés struktúrát, és tulajdonképpen “rendszert” váltson, s hogy szakértői, a közösségi munkások a társadalomfejlesztés megbecsült szakemberei legyenek, ez utóbbiak számára különféle, a más foglalkoztatási ágakhoz hasonló előnyöket kell bizto-sítani. Ilyen előny, nevesített lehetőség lehet a fiatal kö-zösségi munkások által évenként megpályázható ösztöndíj is. Ez a különböző művészeti ágakat művelő fiatal tehetségek számára jelenleg (és évek, évtizedek óta) természetes lehetőség, a közösségi művelődés területén azonban mind-ezidáig ismeretlen.

Javasolom tehát, hogy a fiatal közösségi munkások, a közművelődés, a népművelés aktív, a polgárokkal, a konkrét feladatokkal érintkező területein elhivatottsággal dolgozó szakemberek; illetőleg a művelődéselmélet, a művelődésszociológia iránt érdeklődő, vagy a közösségi művelődés oktatásában dolgozó fiatal szakemberek számára a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2002-től kezdődőleg teremtsen egy-egy éves ösztöndíjas lehetőséget. Ennek segítségével a mindezekben tehetséges szakemberek saját feladataikból és környezetükből kiemelkedhetnek, és az őket érdeklő területek gyakorlására vagy kutatására fordíthatnak egy-egy esztendőt.

1. Jelen javaslatomban két közösségi művelődési ösztön-díj alapítására gondoltam:

1.1. dr. Kiss Gyula ösztöndíj alapítása a közösségi művelő-dés területén bárhol és bármilyen beosztásban, főhivatás-ban foglalkoztatott szakemberek számára abból a célból, hogy a szakmát megújító szándékaikat az általuk válasz-tott közegben és helyzetben szabadon megvalósíthassák, s hogy a megvalósítás folyamatát és eredményét a szakma teljessége számára leírják;

1.2. Heleszta Sándor ösztöndíj alapítása a közösségi művelődésben oktatóként vagy kutatóként alkalmazott szakemberek számára, akik e szakterület valamilyen elméleti kérdésének feltárását, valamilyen élethelyzet vagy társadalmi probléma megoldását jelentő oktatói program elkészítését, vagy egy esztendő alatt megoldható, a közösségi művelődéssel kapcsolatos önállóan értelmezhető, befejezett helyzetelemzést, kutatást vállalnak.

2. Az ösztöndíjak felső korhatára a betöltött 35 év. Fontos feltétel, hogy a pályázónak az adott szakterületen kell dolgoznia. Ez alól csak azok mentesíthetők, akik önkéntesként különösen fontos tevékenységet szerveztek konkrét közegben, illetőleg akiknek jeles dolgozatai jelentek meg már a közösségi művelődés valamilyen részletkérdéséről, és akiknek az ösztöndíj egyidejűleg pályaváltást je-lent, avagy a pályaváltás lehetőségét adja.

3. Az ösztöndíjak időtartama egy év, amely időtartam a végzett munka kívánalmai szerint maximum további egy évvel meghosszabbítható. A meghosszabbítás iránti igényt az ösztöndíj 9. hónapjának végeztével kell megpályázni.

4. Az ösztöndíjak összege havi 150.000.- Ft nettó összeg legyen, amelyben a felvállalt feladattal kapcsolatos valamennyi költség térítése is beleértendő.

5. Az ösztöndíjakra való felhívást a Kulturális Közlönyben, valamint legalább 2 országos napilapban kell(ene) megjelentetni a beadási határidőt megelőzően egy hónappal.

6. Az ösztöndíjak részletes és alapos programmal legyenek pályázhatók minden év június közepéig. A miniszter által felkért bíráló bizottság július végéig tehet javaslatot az évenként 6-6 ösztöndíj megítélésére, amelyet az augusztus 20-i ünnepek idején szervezett szakmai kitüntetések átadására szervezett ünnepségen lehet(ne) kihirdetni. Az ösztöndíj egy éves időtartama így az adott év szeptember elsejétől a következő év augusztus 31-ig terjedne.

7. Az ösztöndíj lejártakor az adott idő alatt elvégzett feladatról záró-tanulmányt kell készíteni, amit az ösztöndíj kezelője közread. Amennyiben az ösztöndíj témája és fel-adata valamilyen helyszíni szakmai fejlesztőmunka volt, úgy annak koncepcióját, megvalósításának részleteit, do-kumentumait és eredményét kell összegyűjteni és leírni, vagy más módon dokumentálni.

8. Az ösztöndíjjal kapcsolatos feladatokat a Magyar Művelődési Intézet végezhetné, gondozására a miniszter 7 ta-gú kuratóriumot kérhetne fel.

Megjegyzem, hogy dr. Kiss Gyuláról és Heleszta Sándorról életrajzokat kértem szakmánk két jeles személyiségétől, Pósfay Pétertől és Bauer Bélától. Friss javaslatomat a napokban az ő kiegészítéseikkel továbbítottam a minisztériumnak.

Budapest, 2001. október 26-án.

Beke Pál