Jagasics Béla: Civil történet. A nonprofit szektor a ’90-es években. Tanulmányok
Landorhegy Alapítvány Nonprofit Szolgáltató Központ, Zalaegerszeg, 2001.

A könyvben megjelent tanulmányok, vitairatok, javaslatok és cselekvési programok a magyarországi nonpro-fit szektor egyik kulcsszereplőjének tollából származnak. Jagasics Béla az elmúlt húsz évben mindenütt ott volt, ahol a civil társadalom és a közösségi szervezetek érdekében tenni lehetett. Kivételes elkötelezettséggel és imponáló energiával vett részt a helyi és regionális közösségfejlesztésben, a külföldi tapasztalatok, modellek hazai meghonosításában, a civil szervezetek együttműködési fórumainak kialakításában, a kormányzattal folytatott párbeszéd megindításában, a nonprofit szervezetek működését segítő szolgáltatások koncepciójának kidolgozásában és gyakorlati megvalósításában, valamint azokban a vitákban és küzdelmekben, amelyek a nonprofit szektor szabályozási környezetének és támogatási rendszerének átalakítására irányultak. Szinte hihetetlen, de ezt a rendkívül intenzív gyakorlati tevékenységet sikerült egy másik szerepkörrel, a krónikás, az elemző, a kutató egészen más-féle kvalitásokat kívánó szerepével is összeegyeztetnie.

A kötetben összegyűjtött írások ugyanolyan sokszínűek, amilyen sokoldalú a szerzőjük. Ami közös bennük, az a megértés és megértetés szándéka. Jagasics Béla nemcsak egyszerűen gondolkodó emberként, hanem a tudományos elemzés eszközeivel is felfegyverkezve közelít az általa megélt (mi több, aktívan alakított) valósághoz. Megszenvedett saját véleménye van a fogalmakról és definíciókról, s egyaránt támaszkodik a nonprofit elméletek tanulságaira, a nonprofit szektor egészéről rendelkezésre álló mennyiségi információkra, az általa végrehajtott empirikus adatgyűjtések eredményeire, valamint a gyakorlati munkája során szerzett tapasztalatokra. A tanulmányokban a szakmai igényesség jól megfér az életszerűséggel, a tárgyilagosság az erős közösségszervezői elkötelezettséggel. A szerző nyilvánvalóan nem törekszik hűvös távolságtartásra, tudományos elemzéseivel éppúgy a civil szféra erősítését kívánja szolgálni, mint a gyakorlati munkájával. A kutatási eredmények, a fogalmi, szabályozási kérdések, az országos és a nyugat-európai tapasztalatok azért fontosak számára, mert felhasználhatók a civil szervezetek mindennapi munkájában, a döntések szakmai megalapozásában, az érdekérvényesítés intézményrendszerének és érvkészletének kialakításában, a nonprofit szektoron belüli és a szektorok közötti együttműködés fejlesztésében.

Az elméleti és gyakorlati megközelítések összekapcsolása nemcsak az elemzéseket teszi árnyaltabbá és gazdagabbá. Az olvasó szempontjából további előnye az, hogy a kötetben szinte mindenki találhat új információt, felfedezhet a saját horizontját tágító összefüggést. A szervezet- és szerveződéstörténeti írások, az esettanulmányok a kutató számára jelentenek kincsesbányát, az elméletibb (de korántsem elméletieskedő) tanulmányok pedig a gyakorlat embereinek kínálnak támpontokat a napi valóság – sokszor zavarbaejtően ellentmondásos – jelenségei közötti eligazodáshoz.

Mindezeken túl lehetséges a tanulmányoknak egy másik olvasata is. Ami ebben a kötetben megjelenik, nem más, mint egy darabka megélt történelem. Bár maguk az írások az utóbbi tíz évben keletkeztek, az elemzések az el-múlt húsz év “civil történelmét” dolgozzák fel. Ha a könyvben sorjázó információkat “egybeolvassuk”, igen plasztikusan rajzolódik ki előttünk az a folyamat, amely a nonprofit szektor mai helyzetének kialakulásához vezetett. A nyolcvanas évek egyesületi mozgásai, a rendszerváltás hatása, a kilencvenes évek elejétől zajló fogalmi viták és a hátterükben meghúzódó érdekütközések, a nonprofit szabályozás körüli csaták, a közös fellépés eredményei és kudarcai, a nonprofit érdekképviseletek kialakításának országos nehézségei és zalai sikerei, az illúzióvesztés, a pragmatizálódás és a professzionalizálódás kihívásai a különböző írásokban mind-mind reflektorfénybe kerülnek, s az értő olvasó számára lassan összeáll a kép. A kötet így végül is több lesz egyszerű tanulmány-gyűjteménynél, s minden esélye megvan rá, hogy hozzájáruljon a nonprofit szektor jövőjével kapcsolatos stratégiai gondolkodás és együttműködés kialakulásához.

Kuti Éva