ReMeK-e-hírlevél

XVIII. évf., 2023/1. szám                        ISSN: 1842-7448

************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele

Megjelenik havonta

************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

 

TARTALOM

 

PÁLYÁZAT

--Filozófiai esszépályázat középiskolásoknak

KITEKINTŐ

-- 220 éves és nem költözik az OSZK

--Mi lesz veled, kárpátaljai magyar irodalom?

--Újra Erős Kinga a Magyar Írószövetség elnöke

HAZAI

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei

--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei

--Nagykárolyban új könyvtár is épülhet

--Székelyudvarhelyi Könyvünnep – családias találkozó szerzőkkel, műfordítókkal

--Székelyudvarhelyen bezártak a kulturális intézmények a téli szünetben

--Könyv- és kézműves vásár a gyergyószentmiklósi könyvtárban

--A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium ünnepre hangolódása

--Erdélytől Kanadáig: lezárult a Tamási Áron-emlékév

--Sikeres volt a kolozsvári Adventi Könyvvásár

--Ki volt valójában Janovics Jenő – könyvbemutató Kolozsváron

--Fikl Klára: Talpon maradni. Temesvár kulturális metamorfózisa

--Ilyenek voltunk és Ceauşescu elvtárs, pajtás

--A világ, ahogyan én látom - versben és prózában

--Május végén újból SepsiBook

--Túrakalauz mint felkiáltójel

--Székelyföld arcai – könyvbemutató

AJÁNLÓ

--Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből

--Balázs Imre József legújabb verseskötetét mutatták be Kolozsváron

--Háromnyelvű könyv jelent meg az unitárius szellemiségről

--Szakács Gábor: 70 év, 70 írás

--‘Magamtól féltem eleitől fogva’ – Huszár Sándor naplóit mutatták be Kolozsváron

--Mesék versben, prózában

DÍJAK

--Dávid Gyula és Tamás Gáspár Miklós kapta a Bálint Tibor-emlékdíjat

--Díjazott a Magyar Művészeti Akadémia: Molnár Vilmosé az év legjobb könyve

-- Átadták a 2022-es Prima Primissima-díjakat

--A Látó nívódíjai 2022-ben

--Kisné Portik Irén néprajzkutató kapta az idei Hargita Megyéért Díjat

--Hegedüs Vera kapta 2022-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

ELHALÁLOZÁS

--Elhunyt Borsa Gedeon bibliográfus, irodalomtörténész

--Elhunyt Gál Éva Emese költő, képzőművész

INTERJÚ

--Mintha a láger kelt volna életre – beszélgetés Visky Andrással

--Belenézni a görbe tükörbe – beszélgetés Botházi Máriával

MOZAIK

--2022 legjobb könyvei – a Könyves Magazin szerint

--Alig valaki ment el a könyvdedikálásra, híres írók vigasztalták saját kudarcélményeikkel

 

 

PÁLYÁZAT

 

--Filozófiai esszépályázat középiskolásoknak

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem 2023-ban is várja a 9–12. osztályos diákok jelentkezését a filozófiai esszépályázatra. A 3–8 oldal terjedelmű pályaműveket e-mailen, aláírás nélkül az esszepalyazat.kmfi@gmail.com címre kell küldeni, beküldési határidő: 2023. április 9.

A pályázatok értékelése után az esélyes/nyertes pályamunkák szerzőitől elkérik személyes adataikat – név, iskola, osztály, kapcsolattartási információik (lakcím, telefon) –, valamint felkészítő tanáruk nevét. A pályamunkákat díjazzák, az első díj 500 lej, a második 300 lej, a harmadik 200 lej jutalommal jár. A pályamunkák szerzőit szívesen látják a Babeș–Bolyai Tudományegyetem filozófia szakának hallgatói között. Az eredményhirdetésre Kolozsváron az egyetem filozófia tanszékén kerül sor a 2023. április 22-én szervezett Filozófus nyílt nap alkalmából. A pályázókat e-mailben értesítik a pályázat eredményéről.

További információk a filozofia.hiphi.ubbcluj.ro honlapon.

Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/154797/filozofiai-esszepalyazat-kozepiskolasoknak

 

 

KITEKINTŐ

 

-- 220 éves és nem költözik az OSZK

Széchényi Ferenc gróf kétszázhúsz éve, 1802. november 25-én ajánlotta fel magángyűjteményét a nemzetnek, megalapítva a mai Országos Széchényi Könyvtárat. Magyarország első nyilvános nemzeti közgyűjteménye és közintézménye 1803-ban nyílt meg. 2020-ban csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott térképet, illetve újkori metszetet tettek digitálisan hozzáférhetővé, 2021 óta több mint 2600 digitalizált hangfelvétel – köztük Blaha Lujzával készült 1902-es hanganyagok – is elérhető online. 2006-ban avatták fel a nemzeti ereklyék bemutatására szolgáló kiállítóteret (elsőként Mátyás király könyvtárának egyik leggazdagabban díszített kódexe, a Philostratus-corvina volt látható, ezt követte az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Chronica Hungarorum bemutatása). Az intézmény 2011-ben közösségi oldalakon is megjelent, 2020-ban nyilvánosan is elérhetővé tette webarchívumát. 2022 februárjában adták át az OSZK digitalizáló központját.

Az intézmény évente a kulturális örökség napjai, a múzeumok éjszakája, valamint az augusztus 20-i ünnep alkalmából hagyományosan ingyenes programokkal várja az érdeklődőket, s az állandó és az ideiglenes kiállítások mellett egyéb konferenciákat és szakmai rendezvényeket is szervez. (Forrás: Könyvkultúra)

Azt kevesen sajnálják, hogy már a válság előtt lekerült a napirendről a nemzeti könyvár kiköltöztetése a budai Várból és egy fedél alá terelése más kulturális intézményekkel, ennek folyományaként azonban a régi helyszínén működő Országos Széchényi Könyvtár megújítása is elmaradt. (Forrás: HVG)

Via: KIT-hírlevél, 2022. november 30. (43. szám)

 

 

--Mi lesz veled, kárpátaljai magyar irodalom?

2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, de ez a háború nem most kezdődött, hanem 2014-ben. A kijevi kormány az Ukrajnában élő magyaroktól, más nemzeti kisebbségekhez hasonlóan, folyamatosan és szisztematikusan vonta és vonja el a már megszerzett jogokat. Az ukrán parlament, a Rada 2017. szeptember 5-én, az esti órákban fogadta el a súlyos jogfosztással járó nyelvtörvényt, amelynek 7. cikkelye tulajdonképpen felszámolja az országban élő nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatási rendszerét. A háború okozta nehéz helyzet dacára 2022. július 16-án életbe lépett az ukrán nyelvtörvény újabb felháborító cikkelye. Az ukrán rezsim szisztematikusan törekszik a magyar nemzeti kisebbség felszámolására, akár az asszimiláció, akár az elvándorlás útján. Napjainkban a magyar kultúra, a magyar nyelv, a kárpátaljai magyarság puszta fennmaradása is igencsak kérdéses. A nyílt háború kirobbanása felgyorsította az elvándorlást, olyan magyar családok tízezrei hagyták el szülőföldjüket, amelyek korábban az otthonmaradás mellett döntöttek, de a mostani helyzet már teljesen élhetetlenné tette a jobb sorsa érdemes országot.’

‘A kárpátaljai Együtt című kulturális, irodalmi, tudományos folyóirat idén (2022-ben – szerk. megj.) ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A háborús helyzet miatt Ukrajnában tilos bármiféle rendezvény vagy összejövetel, ezért április 8-án a Kárpátaljai Szövetség budapesti székházában tartottuk meg a folyóirat születésnapi ünnepségét. Ide nem jöhettek el a katonaköteles korú férfi irodalmárok, de hasonló volt a helyzet a május 10-i rendezvényen is, ahol a kárpátaljai irodalmárok és olvasók a 70 éves Füzesi Magda költőt és dr. Dupka György történészt, írót ünnepelték. Az idei Ünnepi Könyvhét is szomorúra sikeredett, a rendezvény szervezőinek csak annyira futotta az agyonhangoztatott szolidaritásból, hogy az ukrán lobogó színeibe öltöztették a kiadványukat, de az már nem jutott az eszükbe, hogy esetleg egy ingyenes pavilont bocsássanak a kárpátaljai magyar kiadók számára. 2019 óta tart az áldatlan állapot, amióta nincs külön standja Kárpátaljának. Idén a felvidékiek fogadták be a könyveinket.’

Lengyel János Magyarországon élő, kárpátaljai származású író tanulmányt készített az ukrajnai magyar irodalom helyzetéről, amelyet az Irodalmi Jelen közölt. A tanulmány elkészítése során 25 kárpátaljai irodalmárnak tette fel ugyanazt a kérdést: ‘Milyen hatással van a háború az életedre, illetve az irodalmi munkásságodra?’ A kérdésre mindössze heten válaszoltak.

Forrás és a teljes írás itt: https://irodalmijelen.hu/2022-dec-19-1429/mi-lesz-veled-karpataljai-magyar-irodalom

 

 

--Újra Erős Kinga a Magyar Írószövetség elnöke

Erős Kinga kritikust, szerkesztőt, az Orpheusz Kiadó vezetőjét választotta újra elnökévé 2022. decemberi tisztújító közgyűlésén a Magyar Írószövetség – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

Közleményükben azt írták: Magyarország legrégebbi és legnagyobb tagságú irodalmi szervezetének tisztújító közgyűlésén megválasztották az 56 tagú választmány tagjait, majd a közgyűlést követően a választmány hattagú elnökségét és elnökét.

Erős Kinga amellett, hogy a Magyar Írószövetség elnöke, a Tokaji Írótábor Egyesület elnökségi tagja és az olvasat.hu szerkesztője. A szövetség tájékoztatása szerint a brassói születésű Erős Kinga 1990 óta él Magyarországon. Tizenöt éve közöl magyarországi és határon túli folyóiratokban, irodalmi esszéit lengyel és bolgár nyelvre fordították.

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.3szek.ro/load/cikk/154679/ujra-eros-kinga-a-magyar-iroszovetseg-elnoke

 

 

HAZAI

 

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei

Kárpátországi téridő – a SZMÚE hármas könyvbemutatója

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének (SZMÚE) legújabb, Kárpátországi téridő – Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig című könyvét, valamint két előző kötetét is bemutatták a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban 2022. december 16-án.

’Az est házigazdája, Sarány István, a Hargita Népe felelős szerkesztője az egyesület létrejöttéről és könyvkiadási programjáról beszélt. A három kötet ötletgazdája, Galbács Pál, a SZMÚE tiszteletbeli elnöke a könyvek tematikáját ismertette, és hangsúlyozta, külön értékük, hogy a teljes Kárpát-medencéből, sőt, még Ausztráliából, a Hawaii-szigetekről és Kanadából is sikerült társszerző kollégákat szerezni az ügynek. Szekeres Attila, az utolsó két kötet szerkesztője hangsúlyozta, a korokat és határokat átszelő írások bizonyságot tesznek arról, hogy mi, magyarok szétszabdaltságunkban is együvé tartozunk, közös a nyelvünk, kultúránk, történelmünk. A rendezvényen jelen volt még Schaffhauser Ildikó, mindhárom kötet – Gúnyhatár (2021), Múltból jövendőt (2021) és Kárpátországi téridő (2022) – társszerzője.’

Sajtóvisszhang: https://www.3szek.ro/load/cikk/154883/csak-azert-is-konyv

Forrás: https://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1131/karpatorszagi-terido--harmas-konyvbemutato-a-konyvtarban

Ribes nigrum, avagy egy történet a barátságról – a Fakalinka bábcsapat előadásai

Az adventi ünnepvárás időszakában több helyszínen is fellépett a Kájoni János Megyei Könyvtár bábcsapata, a Fakalinka. Csíkszentdomokoson, Csíkdelnén, Csíkcsomortánban és Kászonaltízen is bemutatták a gyermekeknek a Ribes nigrum, avagy egy történet a barátságról című legújabb bábjátékukat. A lelkes közönség nagy kíváncsisággal és izgalommal követte az eseményeket, míg kiderült, hogy a Ribes nigrum tulajdonképpen a gyógyerejű fekete ribiszke, ami bizony Székelyföldön is megterem! A bábelőadás után ünnepváró hangulatban énekelték együtt a gyerekek a csapat tagjaival a téli gyermekdalokat.

Forrás: https://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1130/ribes-nigrum-avagy-egy-tortenet-a-baratsagrol--a-fakalinka-babcsapat-eloadasai

100 haiku az életről – Imre Karin Anett első verseskötetét mutatták be

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett találkozón, 2022 december 15-én mutatkozott be első kötetével a nagyközönségnek a csíkszeredai fiatal szerző, Imre Karin Anett. 100 haiku az életről címmel jelent meg a kis könyvecske, amelyben egy tizennégy éves lány gondolatai, perspektívái fogalmazódnak meg haikuk formájában. Imre Karin Anett a csíkszeredai József Attila Általános iskola nyolcadikos diákja, magyartanárnője biztatására fordult figyelme a haiku műfaja felé. A könyvbemutatón a fiatal szerzővel Lövétei Lázár László költő, műfordító és Kőrössy Erika magyartanár beszélgetett.

Forrás: https://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1132/100-haiku-az-eletrol--elso-verseskotetevel-mutatkozott-be-imre-karin-anett

Az Erdélyi Túrák című magazint mutatta be Fadgyas Péter

Az erdélyi tájak és a természet különleges szépségei, a túrázás iránt érdeklődő közönség találkozott Fadgyas Péter fotós-filmes újságíróval, aki vetítéssel kísérve mutatta be az Erdélyi Túrák című magazint a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2022. december 12-én.

Fadgyas Péter Magyarországról költözött Erdélybe. Bevallott célja felhívni a figyelmet arra, hogy megannyi kincset, természeti szépséget és élményt tartogat számunkra Erdély. Az általa szervezett túrák általában nem a sokak által ismert területeket célozzák meg, hiszen számos természeti, illetve kulturális látnivaló rejlik a kevésbé reklámozott részeken is. Túrái segítségével az erdélyi emberek értékalapú mentalitását is szeretné megmutatni. Céljainak megvalósítása érdekében indította el az Erdélyi túrák elnevezésű Facebook-oldalt, illetve honlapot és magazint.

Forrás: https://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1127/az-erdelyi-turak-cimu-magazint-mutatta-be-fadgyas-peter

Fodor Sándor hagyatéka – a 95 éve született íróra emlékeztek

A 95 éve született és 10 éve elhunyt Fodor Sándorra emlékeztek 2022. december 7-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Filmvetítéssel, felolvasással és könyvkiállítással idézték fel az író alakját, szellemi hagyatékát. Fodor Sándor író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő egyénisége 1927. december 7-én Csíksomlyón született. 1979-ben megjelent Tíz üveg borvíz című kisregényében írta: ’Most hazulról – haza utazom. Kolozsvárról, a családomtól – Csíkba, a szüleimhez.’ Az otthon-itthon, Csík és Kolozsvár kettőssége kíséri mindvégig írásait. Egyik legsikeresebb és legismertebb műve a Csipike meseregény-sorozata volt. Az emlékesten Daczó Katalin televíziós újságíró, szerkesztő, az RTV Magyar Adása munkatársának válogatásában és szerkesztésében archív interjúrészleteket láthatott a közönség, illetve az író hagyatékában fennmaradt és meg nem jelent írásokból olvasott fel Tóth Bálint. Az évfordulóra a könyvtár munkatársai az író műveiből és műfordításaiból könyvkiállítást is készítettek.

Sajtóvisszhang: https://www.hargitanepe.ro/filmvetitessel-es-konyvkiallitassal-emlekeztek

Kevin és a bűvös malom – Száva Csanád mesekönyvét mutatták be

Kevin és a bűvös malom címmel jelent meg Száva Csanád csíkszeredai születésű, kolozsvári szerző első mesekönyve az Exit kiadó gondozásában, Dávid-Kátai Eszter illusztrációival. A könyv csíkszeredai bemutatóját a Kájoni János Megyei Könyvtárban tartották, 2022. december 5-én. A könyvtár előadótermét főként kisiskolás csoportok töltötték meg, akik helyi iskolákból érkeztek, de felnőttek és családok is szép számban részt vettek a bemutatón, ahol a szerzőt Szász Katalin kérdezte. Száva Csanád elmondta a jelenlevőknek, hogy igyekezett olyan történeteket írni, amelyek napjainkban játszódnak, ahogy az első mesében meghatározza: ’emberi hangon, de angyalok szereplésével.’ A könyv főszereplőjéről elárulta, hogy kitalált mesehős, nevének hangulata tetszett meg, ezért választotta, és története valószínűleg folytatódni fog egy újabb mesekönyvben. A bemutatón a gyerekközönségből sokan tettek fel kérdéseket a szerzőnek.

Sajtóvisszhang: https://www.hargitanepe.ro/emberi-hangon-angyalok-szereplesevel

Forrás: https://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1124/kevin-es-buvos-malom--szava-csanad-mesekonyvet-mutattak-be-konyvtarunkban

Virtuális séták Székelykeresztúron és Csíkpálfalván

A Kájoni János Megyei Könyvtár Virtuális séták elnevezésű projektje keretében szerveztek találkozókat és előadásokat a Székelykeresztúri Városi Könyvtárban 2022. december 14-én, valamint a Csíkpálfalvi Községi Könyvtárban december 16-án. A rendezvényeken sor került a projekt keretében elért eredmények, illetve a programban részt vevő munkatársak jó gyakorlatainak bemutatására, a tapasztalatok megosztására. A találkozókat a Kájoni János Megyei Könyvtár a Pro Libris Könyvtári Egyesülettel, a Székelykeresztúri Városi Könyvtárral és a Csíkpálfalvi Községi Könyvtárakkal közösen szervezte. Az események házigazdái – Székelykeresztúr és Csíkpálfalva – mellett jelen voltak a projektbe bekapcsolódott további települések, Csíkszereda, Gyimesközéplok, Szentegyháza könyvtárainak munkatársai. A program a Magyar Kormány támogatásával valósult meg. A megyei könyvtár Hargita Megye Tanácsának támogatásával néhány települési könyvtárral közösen hozta létre a Virtuális séták elnevezésű online helyismereti adatbázist 2020-ban, a szolgáltatás célja, hogy a megye településein fellelhető helyismereti tartalmakat – elsősorban régi fotográfiákat, képeslapokat – digitalizálja, gyűjtse és egy közös online felületen elérhetővé tegye. A könyvtár tevékenységét támogató Pro Libris Könyvtári Egyesület 2022-es sikeres pályázata révén a Bethlen Gábor Alaptól nyert, 700 000 forint értékű támogatás lehetővé tette, hogy 2022 második felében újabb öt település könyvtára csatlakozhasson a projekthez (Csíkpálfalva, Csíkszentkirály, Maroshévíz, Bélbor és Gyergyótekerőpatak).

Forrás: https://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1126/virtualis-setak-szekelykereszturon-es-csikpalfalvan

 

 

--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei

A mese örök - Száva Csanád könyvbemutatója

Különleges ajándékban részesültek azok a gyerekek, akik jelen voltak Száva Csanád Kevin és a bűvös malom című, a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában idén megjelent mesekönyve bemutatóján a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében, 2022. december 6-án. Ritkán adatik meg ugyanis egy emberpalánta életében, hogy a mesélő szemein át nyerjen betekintést egy varázslatos képzeletbeli világba. A szerzővel és a történeteinek egy-egy mozzanatát papírra álmodó Dávid-Kátai Eszter illusztrátorral Tamás Dénes író beszélgetett.

Száva Csanád első mesekönyvét a méltatója különleges, a szokványostól eltérő, egy titokzatos világot költői érzékenységgel megjelenítő, felnőttként is olvasható kiadványként minősítette. Megállapításának igazát a jelen lévő népes gyereksereg már helyben visszaigazolta egy rövid részlet felolvasása után feltett kérdések özönével.

Fotók itt: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5794454697259316&type=3

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.hirmondo.ro/kultura/a-mese-orok/

Szöllősi Mátyás Sepsiszentgyörgyön - Irodalom és fotográfia összefonódásában

Szöllősi Mátyás magyarországi költő, író és fotóművész legújabb, Szabad című verseskötetét mutatták be a sepsiszentgyörgyi Zamat kávézóban a Bod Péter Megyei Könyvtár társszervezésében 2022. december 10-én. A vetített képes fotónézegetéssel egybekötött könyvbemutatón a szerző beszélgetőtársa Tamás Dénes író, költő volt.

Szonda Szabolcs könyvtárigazgató köszöntötte a vendégeket, kiemelve Szöllősi irodalmi munkásságának és fotósi tevékenységének összefonódását. Mindkettőnek sajátos a látásmódja: a fényképek megörökítése, a szerzői beszédmód megalkotása. A képekben és a szövegben egyaránt a részletek igényessége és igénye nyilvánul meg – mondotta.

Tamás Dénes a szerző feltűnő aktivitására kérdezett rá, kiemelve: Szöllősi következetesen építkező alkotó, akit egyfajta fegyelmezettség vezényel, ugyanakkor nagyon tevékeny, verseket, kisregényeket, drámákat és zenekritikákat ír, közben megfordult a háború sújtotta Ukrajnában, Oroszországban és Indonéziában is.

A bemutató az Erdő című vers felolvasásával zárult. „Lélegezz. Figyeld a fákat, / éj közeledtén lombjuk mélyre hull. / Nyújtsd ki a kezed. Érints egy ágat, / de csakis úgy, mint aki ölelni tanul.”

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.3szek.ro/load/cikk/154688/irodalom-es-fotografia-

Lezárult az Aranyfonál program második kiadása

A Bod Péter Megyei Könyvtár Aranyfonál című programjával sok előkészítős és első osztályos kisgyermeket, valamint családjaikat sikerült megszólítania, akik lelkesen gyűjtötték a könyvtárlátogatásért kapott matricákat. A magyar és román nyelven zajló program során 263 család teljesítette a kihívást, és legalább háromszor ellátogatott a könyvtárba. Közülük sorsolták ki azt az 56 gyermeket, akik könyvajándékban részesültek.

Forrás és részletek itt: https://www.facebook.com/aranyfonalbodpeter/posts/134886619306506

 

 

--Nagykárolyban új könyvtár is épülhet

Összesen több mint 37 millió lejt, azaz csaknem 8 millió eurót sikerült lehívnia az európai közös kasszából Nagykároly városának 2022-ben – kerékpárutak épültek, megújult a közvilágítás és az oktatási intézmények, majdnem kész a Somos, és új könyvtár is épülhet.

A tervek szerint mélygarázzsal és vetítőteremmel ellátott új könyvtárépület is lesz Nagykárolyban. Ez a projekt jelenleg az engedélyeztetés fázisában van. 23,1 millió lej áll a város rendelkezésére ennek a tervnek a megvalósításához, amelyet jövő év végéig be kell fejezni.

Forrás: https://frissujsag.ro/sikeres-palyazati-ev-nagykarolyban

 

 

--Székelyudvarhelyi Könyvünnep – családias találkozó szerzőkkel, műfordítókkal

Száva Enikő szubjektív beszámolója a Székelyudvarhelyen 2022. november 25. és 27. között szervezett Könyvünnepről:

 ‘Könyvlabirintus – így lehetne jellemezni a székelyudvarhelyi Könyvünnep helyszínét. A városi könyvtár és a polgármesteri hivatal háromnapos rendezvényén 12 erdélyi kiadó mutatta be legfrissebb könyveit és díjnyertes kiadványait; az olvasók erdélyi és anyaországi szerzőkkel, műfordítókkal, illusztrátorokkal ismerkedhettek meg.’

‘Nincs az a könyvszerető ember, akit a pár fillérért elvihető régi könyvek látványa be ne csalogatna egy rendezvényre. Erre számítottak a székelyudvarhelyi városi könyvtár munkatársai is, amikor a sült gesztenyét, ‘kókós’ lepényt, cukormázas almát kínáló faházikók mellé könyvturkálót is berendeztek a Könyvünnep helyszínének bejárata előtt. A téka családias hangulatú könyvlabirintussá alakult: a kölcsönző és a folyosók zugaiban kiadók standjai, az alagsorban illusztrációk kiállítása, az olvasóteremben író-olvasó találkozók, az audiovizuális teremben dedikálásra is alkalmas kávézó. Az apró fényekkel megidézett adventi hangulat mellett olvasókuckókkal tették otthonossá a teret a szervezők; késztetést éreztem arra, hogy egy verskötet vagy egy jó regény társaságában kivonuljak a világból.’

Forrás és a teljes cikk itt: https://kultura.hu/szekelyudvarhelyi-konyvunnep-csaladias-talalkozo-szerzokkel-muforditokkal/

 

 

--Székelyudvarhelyen bezártak a kulturális intézmények a téli szünetben

A téli vakáció idejére Székelyudvarhelyen bezárt a könyvtár, a múzeum, a színház, a művelődési ház és táncműhely is. A városvezetés döntése leginkább a Tomcsa Sándor Színházat érintette, amelynek le kellett mondania a hagyományos szilveszteri előadásáról – ezzel a megoldással az egyre növekvő energiaszámlákon szeretne spórolni a városvezetés.

A drágulások miatt több energiatakarékossági intézkedést is bevezetett a székelyudvarhelyi városvezetés, elég ha csak a város díszkivilágítására vagy az épületek fűtésére gondolunk – fejtette ki Ölvedi Zsolt alpolgármester a 2022. december 13-i sajtótájékoztatón.

’Hasonló intézkedésekre szólították fel a városházához tartozó intézményeket is, hogy a nekik biztosított összeget ne a rezsiszámlák törlesztésére, hanem inkább kulturális rendezvényekre lehessen költeni. Ennek alapján a Művelődési Ház, a városi könyvtár, a Haáz Rezső Múzeum, a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely vezetősége úgy döntött, hogy december 24. és január 9. között nem fogad látogatókat. Az udvarhelyi intézményvezetők egyetértettek az intézkedéssel, szerintük a leállás kevésbé érinti tevékenységüket, az említett időszakot részben szabadságolásokkal hidalják át, de a kevesebb energiafogyasztással járó adminisztratív munka többnyire folytatódik.’

’Szőcs Endre könyvtárigazgató hangsúlyozta, valamilyen szinten jól is jön nekik a szünet, hiszen rengeteg számítógépes és papírmunka gyűlt fel náluk.’

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/bezarjak-hogy-ne-kelljen-futeni

Sajtóvisszhang: https://maszol.ro/belfold/Szekelyudvarhely-takareklangra-kerul-a-kultura-az-unnepi-idoszakban

 

 

--Könyv- és kézműves vásár a gyergyószentmiklósi könyvtárban

Második alkalommal szervezett könyv- és kézműves vásárt a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár 2022 decemberében, hogy megkönnyítse az ünnepekre az ajándék beszerzését, ugyanakkor még több embert bevonzzon az intézménybe.

‘Értéket szeretnénk kínálni ajándékként a városlakóknak és az idelátogatóknak, mert könyvet adni mindig érték. A gyerekekre koncentráltunk leginkább, de az egyévestől a 100 esztendősig mindenki talál kedvére való kötetet. Több mint 130 cím közül lehet választani. Az új könyveknek is kedvezményes az áruk a kiadókkal való egyezségnek köszönhetően, és emellett antikvár kötetek is vannak, amik jelképes összegért beszerezhetők’ – részletezte Vincze Csilla, a könyvtár igazgatója. A könyvek mellett kézműves termékeket is találhattak a látogatók, Ferencz Zoltán és Nagy Éva munkái, bőrből készült táskák, pénztárcák, valamint újságpapírból formált kosarak és más tárgyak közül válogathattak.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/konyv-es-kezmuvesvasar-a-gyergyoszentmiklosi-konyvtarban

 

 

--A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium ünnepre hangolódása

2022. december 16-án a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtár előtti asztala újra megtelt karácsonyt felidéző költeményekkel és illusztrációkkal. A kiállítást ezúttal, tekintettel az adventi ünnepkör időszakára, a könyvtáros ismert erdélyi és székelyföldi magyar lírikusok költeményeiből válogatta össze. Az illusztrációk erdélyi és székelyföldi téli ünnepi élményeket idéztek, a képek zöme is helyi folyóiratokból, képeslapokból és évkönyvekből származott. A könyvtár karácsonyi témával foglalkozó dokumentumait, könyveit felajánlotta a diákoknak és pedagógusoknak kikölcsönözés, valamint helyben olvasás céljából. Az érdeklődőknek, akik verseket vagy más részleteket akartak felhasználni az adott dokumentumból, fénymásolták azt, vagy ők maguk le is fényképezhették. A felajánlott kötetek nagyrésze a könyvtár tulajdona, de akadtak közöttük otthonról hozottak is. A világháló adta lehetőségeket sem mellőzték, nyomtatás és sokszorosítás céljából. A karácsonyváró kiállítás a téli szünidő kezdetéig volt megtekinthető.

Forrás: http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2022/12/unnepvaro-2022.html

 

 

--Erdélytől Kanadáig: lezárult a Tamási Áron-emlékév

Irodalmi vetélkedőt, illusztrációs pályázatot, prózamondó versenyt is szerveztek a 125 éve született székely író, Tamási Áron tiszteletére a 2022 december végén lezárult emlékévben. A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnöke és Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője főszervezésében, a Magyarság Házával közösen bonyolította le az emlékévet, amelyben egyik legfontosabb feladatuknak azt tartották, hogy a fiatalok bevonják a programokba – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az év első felében irodalmi vetélkedőt, illusztrációs pályázatot, telefonos prózamondó versenyt is hirdettek a világ bármely pontján élő magyarok számára, amelyre Erdélytől Kanadáig számos pályamű érkezett. A Nemzeti Színházban január 22-én Tamási Áron darabjaiból adtak elő jeleneteket fiatalok az Ádámok és Évák ünnepén. Ezek közül a legjobbakat Gyulán is vendégül látták a Tamási Áron Napokon. A teátrum továbbá a színháztörténeti vetélkedőt is Tamási Áron emlékének szentelte, de megszületett a Tündöklő Jeromos előadása is a Gyulai Várszínházzal együttműködve. A színház az emlékévet a Vitéz lélek előadásával zárta.

Az író egykori iskolájában, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban az emlékévnek köszönhetően éledt újjá a diákszínjátszás, de a szervezők megvalósítottak egy kerítéskiállítást is a Magyar Művészeti Akadémiával közösen, amelyet az Andrássy úton láthattak az érdeklődők december közepéig. A tablók másolatai bejárták a Kárpát-medencét, bemutatkoztak Csíksomlyón, Tusványoson, a csíkcsomortáni verstáborban, Ausztriában, a Délvidéken és Székelyudvarhelyen is, valamint az író szülőfalujában, Farkaslakán.

A gyulai fesztiválon öt előadás mutatkozott be az író műveiből. Ősszel öt újabb színházi bemutató is megszületetett, több a határon túl, közülük egy Kolozsváron, ahová Tamási Áron annak idején az első drámáját küldte.

Szeptemberben születésnapi ünnepséget is rendeztek Farkaslakán a szülőháznál, készült egy kuriózumokat tartalmazó Tamási-emlékszám a Hitel folyóiratban, és megszületett több mint nyolcvan év után az Ábel-trilógia új, illusztrált kiadása is Szilágyi Varga Zoltán grafikáival.

Forrás: https://kronikaonline.ro/kultura/lezarult-a-tamasi-aron-emlekev

 

 

--Sikeres volt a kolozsvári Adventi Könyvvásár

Két év kihagyás után az erdélyi magyar könyvkiadók ismét megtartották az Adventi Könyvvásárt Kolozsváron. A nyolcadik alkalommal megrendezett seregszemle 2022. december 8-án nyílt meg a Vallásszabadság Házában, majd december 11-ig várták a könyvbarátokat, 250 négyzetméteren, kilenc standnál több ezer kiadványt kínáltak megvételre. A vásárt délutánonként könyvbemutatók és zenés est színesítettték, a földszinten berendezett Napsugár Játszóházban gyerekfoglalkozásokat tartottak. Az adventi könyvvásárt az IDEA Könyvtér és az Exit Kiadó szervezte, a Napsugár Kiadóval együttműködve.

Nagy Péter, az Idea Könyvtér vezetője a Krónika megkeresésére elmondta, a 9 kolozsvári kiadó részvételével szervezett könyves szemlén rengetegen megfordultak, és az érdeklődők vásároltak is. ‘A kiadók több ezer kiadványt kínálnak a vásáron. A legnagyobb a gyerekkönyvek iránti kereslet, és az újdonságokat is sokan veszik, ilyen például Botházi Mária új kötete, a Fűnyíró a Tündérkertben’ – mondta a szervező. Arra is kitért, több száz tombolajegy fogyott el a vasárnap délutáni tombolára, ez is mutatja, hogy népszerű volt az Adventi Könyvvásár.

Forrás: https://kronikaonline.ro/kultura/harom-nyelven-az-unitarius-szellemisegrol-n-kotetbemutato-a-kolozsvari-adventi-konyvvasaron

 

 

--Ki volt valójában Janovics Jenő – könyvbemutató Kolozsváron

Janovics Jenő színész, rendező, színházigazgató, producer és aktív közéleti szereplő volt, a kolozsvári filmgyártás úttörője, a színház megújítója, konok, kitartó, következetes, nagy munkabírású ember, akinek igazgatóként világos célja volt a színházzal. Nagyon sokan dicsérték és nagyon sokan kritizálták, de egyvalami biztos: rendezései modern szemléletűek voltak – derült ki a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2022 december 8-i könyvbemutatóján, ahol Janovics Jenő életművéről is beszélgettek.

Janovics Jenő születésének 150. évfordulóján mutatták be a Kolozsvári Állami Magyar Színház előcsarnokában a 2022-ben a FilmHungary Kiadónál megjelent, Janovics Jenő – Egy élet a magyar kultúra szolgálatában, a színháztól a mozivászonig című kötetet, amelyet dr. Kollarik Tamás és Zágoni Bálint szerkesztettek, felelős kiadója pedig dr. Takó Sándor. Az est házigazdája a színház igazgatója, Tompa Gábor volt, aki Salat Zakariás Erzsébet színházkutatóval, a kolozsvári magyar teátrum volt munkatársával, Bartha Katalin Ágnes egyetemi tanárral, színházkritikussal, Ferenczi Szilárddal, a könyv egyik szerzőjével és Zágoni Bálinttal, a kötet szerkesztőjével beszélgetett.

Forrás és a teljes cikk itt: https://maszol.ro/kultura/Ki-volt-valojaban-Janovics-Jeno-1

 

 

--Fikl Klára: Talpon maradni. Temesvár kulturális metamorfózisa

2022. december 14-én Temesváron bemutatták Fikl Klára: Talpon maradni című kötetét az Új Ezredév Központ koncerttermében. A Temesvár kulturális metamorfózisáról szóló könyvet a nagyváradi Europrint Kiadónál jelentették meg 2022-ben. A kötetet Bodó Barna, a könyv szerkesztője vezette fel. A művet Illés Mihály mutatta be, részletet olvasott a könyvből Fall Ilona színművész. Fellépett Milan Ilici 10 éves zongoratehetség, nemzetközi versenyek díjazottja, a temesvári Zenelíceum tanulója, Bodó Mária növendéke.

Forrás: https://www.nyugatijelen.com/kultura/fikl_klara_talpon_maradni_temesvar_kulturalis_metamorfozisa.php

 

 

--Ilyenek voltunk és Ceauşescu elvtárs, pajtás

2022. december 8-án az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmárnémeti székházában mutatták be Fábián Tibornak a Ceaușescu elvtárs, pajtás és az Ilyenek voltunk című köteteit. A könyvbemutatókra természetesen főleg abból a korosztályból érkeztek legtöbben, akik személyesen is átélték az akkori, kommunista időket, így még inkább azonosulni tudtak a szerző humoros, de őszinte gondolataival. Az egybegyűlteket Veres-Kupán Enikő köszöntötte, röviden ismertetve Fábián Tibor munkásságát és a kötetekről vallott véleményét, meglátásait, majd felidézett egy részletet Temesvár '89-es ostromáról, hiszen elmondása szerint ő akkoriban ott volt diák.

Forrás és a teljes cikk itt: https://frissujsag.ro/ilyenek-voltunk-es-ceausescu-elvtars-pajtas

 

 

--A világ, ahogyan én látom - versben és prózában

2022. december 6-án az RMDSZ Arad Megyei Szervezete székházának nagytermében tartott szavalóestet Czernák Ferenc, a lippai Degré Alajos Olvasókör elnöke, A világ, ahogyan én látom címmel. A bevezetőben bemutatta a vele érkezett Gali Teréz zenetanárt, aki gitáron, illetve énekkel biztosította a zenei aláfestést. Czernák Ferenc a lippai magyarság mindenese, az ottani olvasókör vezetője és a helyi RMDSZ elnöke, aki fellépése során számos, a magyarság problémáit, a szülőföldet bemutató költeményt szavalt el. Abban a reményben zárta szavalóestjét, hogy a résztvevők a világ dolgaiban jobban eligazodva, ugyanakkor a közelgő ünnepekre lélekben felkészülve távoznak, miután részt vettek a szeretetvendégségen.

Forrás: https://www.nyugatijelen.com/kultura/a_vilag_ahogyan_en_latom_versben_es_prozaban_1.php

 

 

--Május végén újból SepsiBook

Május utolsó hétvégéjén tartják a 2. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. A szervezők leszögezték a pontos dátumot: a rendezvényre 2023. május 25. és 28. között kerül sor a Sepsi Arénában.

A SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház partnerségben szervezi.

Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/154577/majus-vegen-ujbol-

 

 

--Túrakalauz mint felkiáltójel

A székelyek pazarlók, nem vigyáznak a kincseikre – állítja Zsigmond Enikő, akinek A Szent Anna-tó és Bálványosfürdő térségének túrakalauza című könyvét mutatták be Sepsiszentgyörgyön a Bene-házban 2022 december 5-én.

A Kőváry László-díjas turisztikai szakíró maga is úgy érzi: ez a – sorrendben tizenegyedik – kötete sikerült a legkritikusabbra. Azért, mert nagyon aggasztják a fejlemények.

Zsigmond Enikő könyvét Dukrét Lajos, a Háromszéki EKE tiszteletbeli elnöke ismertette, aki szerint egyszerű túrakalauznál jóval többet, a kistérség valóságos monográfiáját veheti kézbe az olvasó. Helyismeret, honismeret tanulható belőle: a természeti kincsek (látnivalók, borvizek, mofetták, gyógyiszapok) és történelmi emlékhelyek mellett betekintést ad a geológiai és gazdasági kutatásokba is, haszonnal forgathatják nem csupán a természetjárók, hanem a környezetvédők, pedagógusok, önkormányzati vezetők, vendéglátók, orvosok és mások is. Magát a túrázást 22 ösvény leírása segíti (ezekhez nem csupán a jelzéseket adta meg a szerző, hanem a menetidőket, szintkülönbségeket is, ahogy kell), 103 színes fénykép, 3 részletrajz és egy szokatlan léptékű, de használható térkép.

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.3szek.ro/load/cikk/154527/turakalauz-mint-felkialtojel-a-

 

 

--Székelyföld arcai – könyvbemutató

Rég volt Baróton olyan könyvbemutató, ahol a szerzők vastapsot kaptak volna a közönségtől, jutalmul azért a kiváló munkáért, amelyet könyvük megírása során végeztek. Erdővidéken ez történt a 2022. december 19-i héten.

A baróti Tortoma Könyvkiadónál nemrég megjelent és az azon a héten a Demeter Zoltán szervezte Tortoma Önképzőkör keretében több településen bemutatott Székelyföld 1000 arca – Erdővidék olyan könyv, amely anyagának összegyűjtése hosszadalmas munkát, empátiát, sok energiát, odafigyelést és nem utolsósorban tudást is igényelt.

Annál is inkább figyelemre méltó a teljesítmény, hogy „a tettet” két erdővidéki fiatal, Szőcs Szilárd és Deák Andris követte el, akik könyvükben nem kevesebb, mint 42 erdővidéki idős embert szólaltatnak meg, akiktől régi életbölcseleteket, sorsfilozófiát, mindennapi egyszerű intelmeket kértek, hogy maradjon egy jel az utókornak, hogyan éltek, miképp gondolkoztak öregjeink a 21. században.

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.hirmondo.ro/korkepek/szekelyfold-arcai/

 

 

AJÁNLÓ

 

--Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből

Különleges kötet látott napvilágot Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből címmel, a nem mindennapi gasztronómiai kalandra hívó kiadványt 2022. december 20-án mutatták be Csíkszeredában a városházán. A Full Culture Egyesület, a Csíkszereda Kiadó és a Tortoma Kiadó gondozásában megjelent könyv a Marosvásárhelyen született, Magyarországon élő Dragomán György író ajánlásával, Saly Noémi művelődéstörténész bevezető tanulmányával, Mihály László fotóival jelent meg. Amint a Ferencesek főztje ismertetőjében szerepel, Szőcs Előd gasztrovarázslataival, Szőcs-Veres Imola díszleteivel, látványvilágával, Csillag István művészeti szerkesztésében, Orbán Ferenc gasztrokommentjeivel, Gyarmati Zsolt vezetésével jelent meg a könyv. Mihály László, a fotók készítője a Krónika megkeresésére kifejtette, a könyv létrehozását nagymértékben támogatták a csíksomlyói ferencesek, sőt, a borítófotó az erdélyi rendtartomány főnökéről, Urbán Erikről készült, és ő írta az egyik ajánlót a kötetbe. A szerzetesek egyébként segítenek a kötet népszerűsítésében is. Mihály László azt is elmondta, nem volt könnyű a látványvilágot megteremteni, mert az 1690-es szakácskönyv értelemszerűen kézirat, ábrázolások nélkül, így csak elképzelni tudták, hogy milyen volt a környezet.

Forrás: https://kronikaonline.ro/kultura/kulonleges-kotetet-mutatnak-be-csikszeredaban-ujjaszuletett-a-szerzetesek-tobb-mint-haromszaz-eves-szakacskonyve

 

 

--Balázs Imre József legújabb verseskötetét mutatták be Kolozsváron

Balázs Imre Józsefnek 2022-ben három különböző műfajú könyve jelent meg, a gyerekeknek szóló Egyformázni, különbözni című verseskötet a Gutenberg Kiadónál, az Éjszakák a zenben című felnőtteknek szóló verseskötet és egy tanulmánykötet A szürrealizmus története a magyar irodalmi mezőben címmel. A kolozsvári Adventi Könyvvásáron 2022. december 9-én mutatták be a Prae Kiadó és a Lector Kiadó közös gondozásában megjelent, Éjszakák a zenben című kötetet. Balázs Imre Józseffel Sánta Miriám költő beszélgetett; a Zenről, sárkányokról, szürrealizmusról és Hervay Gizelláról is szó esett.

 ‘Balázs Imre József legújabb verseskötete egy sokdimenziós labirintus. Útjai egyenrangúak, vezessenek szobákon, kihűlt világítótornyok romjain vagy hegyek mélységes mélyén át. Az elágazásoknál mindig meglepetés vár, leereszkedünk az alvilágba, majd lifttel száguldunk egy másik idősíkban meglátni, kitapintani, hallani, érezni, megtapasztalni, ami rejtve van, és ami nyilvánvaló. A prózaversek áradó mondatainak szövetét moha szálai és hajszálak gubanca adja, amelyben ott küzd fennakadva a történelem, a mitológia, a természet és az épített környezet. A szörnyek sem hiányoznak, hol a Gringottsból kitörő sárkány repül az olvasó fölé, hol Smaug félig nyitott szemébe kell belenéznie, hogy továbbhaladhasson a legmélyebb titkokat rejtő lény: önmaga felé’ – olvasható a friss kötet fülszövegében.

Forrás és a teljes cikk itt: https://maszol.ro/kultura/Balazs-Imre-Jozsef-legujabb-verseskotetet-mutattak-be-Kolozsvaron

A Litera portálon beleolvashatunk Balázs Imre József legújabb könyvébe: https://litera.hu/irodalom/konyvajanlo/balazs-imre-jozsef-ejszakak-a-zenben-reszlet.html

 

 

--Háromnyelvű könyv jelent meg az unitárius szellemiségről

A Magyar Unitárius Egyház – történelem, szellemiség, örökség című, szépen kivitelezett, fotókkal gazdagon illusztrált, több mint 200 oldalas magyar nyelvű könyvet 2022. december 10-én mutatták be az Adventi Könyvvásárnak otthont adó Vallásszabadság Házában Kolozsváron. A kötet szerzőinek, szerkesztőinek részvételével tartott eseményen elhangzott: a kiadványban – amely 2020-ban már megjelent román és angol nyelven is – tömörítve olvasható mindaz, amit az unitárius egyház el szeretne mondani magáról más anyanyelvűeknek, más felekezetűeknek.

Forrás és a teljes cikk itt: https://kronikaonline.ro/kultura/harom-nyelven-az-unitarius-szellemisegrol-n-kotetbemutato-a-kolozsvari-adventi-konyvvasaron

 

 

--Szakács Gábor: 70 év, 70 írás

Szakács Gábor, aki a Magyar Demokratának – Magyarország egyik nemzeti elkötelezettségű lapjának – volt bő két évtizedig a munkatársa, 70 év 70 írás című könyvében válogatott írásait gyűjtötte, szerkesztette egybe. Feltűnő és szokatlan, hogy a borítón a szerző neve és a cím nemcsak latin betűkkel, hanem ősi rovásírásunk jeleivel is megjelenik. Ha egyéb nem, már ez is felkeltheti a figyelmünket. És rögtön fel is tehetjük a kérdést: miért tarthatta ezt fontosnak Szakács Gábor?

Azért jó, hogy megszületett írásainak ez a gyűjteménye is, hogy ismételten felhívja a figyelmünket tennivalóinkra, kötelességeink tömkelegére. Aki ezt a háromszázegynéhány oldalt elolvassa, több lesz, mélyebbről fogja látni, átérezni a dolgainkat, feladatainkat.

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.3szek.ro/load/cikk/154653/szakacs-gabor:-70-ev-70-

 

 

--‘Magamtól féltem eleitől fogva’ – Huszár Sándor naplóit mutatták be Kolozsváron

A kolozsvári 8. Adventi Könyvvásáron tartott kötetbemutatók sorában, a Vallásszabadság Házában 2022. december 9-én Huszár Sándor prózaíró, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori igazgatója és A Hét című folyóirat 1970 és 1983 közötti főszerkesztője naplóinak közreadásáról tartott előadást Balázs Imre József irodalomtörténész.

A Polis Könyvkiadó gondozásában megjelent vaskos kötet Huszár Sándor Magamtól féltem eleitől fogva címet viselő, az 1967–1970 időszakot felölelő naplójegyzeteit tartalmazza, amely kétségkívül sajátos rálátást ad a korszakra, és betekintést nyújt az 1968-at megelőző és követő kelet-európai időszakba is. ‘Huszár legjelentősebb írói és közéleti pályájának részét képezi ez az időszak, ezért is jelentettük meg’ – fogalmazott Kozma Csaba, a Polis kiadó vezetője.

Huszár Sándor életpályája alighanem legfontosabb mozzanatának is marad lenyomata ezekben a feljegyzésekben, hiszen 1970-ben alapító főszerkesztője volt A Hét című országos társadalmi-politikai-művelődési hetilapnak (ahonnan 1983-ban politikai határozattal el is távolíttatták Horváth Andor főszerkesztő-helyettessel együtt). Huszár feljegyzéseiből kiderül az is, hogy milyen előkészületek és hosszas politikai ‘meccsek’ előzték meg hetilap indulását, mivel egy ilyesfajta lap megteremtése nem kevés munkába került a szocialista Romániában.

Forrás és a teljes cikk itt: https://maszol.ro/kultura/Magamtol-feltem-eleitol-fogva-Huszar-Sandor-eletrajzi-muveinek-harmadik-kotetet-mutattak-be-Kolozsvaron

 

 

--Mesék versben, prózában

Józsa Attila Gyermekláncfű. 77 mese Hetedhétországból című meséskönyvét mutatták be 2022. december 7-én a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A versben és prózában megírt mesék a kötet méltatói szerint nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

A sepsiszentgyörgyi szerző meséiben, mint minden jó mesében, ott a tanulság, a világismeret, a buzdítás, hogy nem kell csüggedni, de az is, hogy milyen jó, hogy itt élünk, a szülőföld körülvesz bennünket, csak észre kell venni szépségeit – mondta a Tekergők kis­együttesének hangulatindító előadása után Tapodi Zsuzsa irodalomtörténész. A mese ugyanis gyógyít, minden jó történetnek az a feladata – és Józsa Attila történetei is ezt nyújtják –, hogy élni, világunkat megismerni tanítson, és nem utolsósorban arra buzdítson, önmagunkat is próbáljuk megismerni általa. A jó mese pozitív értékeket közvetít, Józsa Attila versikéi, meséi is ezt sugározzák, összegezett Tapodi Zsuzsa.

Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató Józsa Attila életútjának ismertetése után kitért a kötet címválasztásának egyediségére, mely – mint mondta – már önmagában meseolvasásra gerjeszt. Ismertette a könyv tagolását: az első részben 57 verses mese található évszakokra felosztva, a második rész húsz, prózában megírt mesét tartalmaz.

Meseolvasással, a Tekergők újabb előadásával – zárszóként a közönség által is énekelt-dúdolt Micimackó-dallal – zárult a szépszámú érdeklődőt vonzó rendezvény.

Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/154667/mesek-versben-

 

 

DÍJAK

 

--Dávid Gyula és Tamás Gáspár Miklós kapta a Bálint Tibor-emlékdíjat

2022. december 16–17-én Bálint Tibor-emlékkonferencia zajlott Kolozsváron, a Vallásszabadság Házában Bálint Tibor 90 – Textusok, kontextusok címmel, az író születésének 90. évfordulójára emlékezve. Az irodalomtörténeti előadásokat követően a konferencia szervezői kiosztották a Bálint Tibor-emlékdíjat az író munkásságának megismeréséhez és értelmezéséhez való értékes hozzájárulás elismeréseként. A díjazottakat Bányai Éva irodalomtörténész, a Bukaresti Egyetem oktatója és Bartha Katalin Ágnes, a kolozsvári BBTE oktatója, a Kriterion Kiadó kutatója méltatta.

Bálint Tibor-emlékdíjban részesült Tamás Gáspár Miklós, fontos elméleti munkái közül különösen A punga című esszéjéért, a díjazott azonban nem tudott részt venni a díjkiosztó ünnepségen. A szervezők továbbá Dávid Gyula irodalomtörténészi tevékenységét jutalmazták. A díjkiosztót követően kerekasztal-beszélgetés zárta a konferencia első napját, amelyen Dávid Gyula, Demeter Zsuzsa, Egyed Emese és Vida Gábor vettek részt.

Az emlékkonferencia előadói Antal Balázs, Balázs Imre József, Bányai Éva, Barcsay Andrea, Berki Tímea, Boka László, Cseke Péter, Dávid Gyula, Demeter Zsuzsa, Egyed Emese, Gintli Tibor, Horváth Csaba, Németh Zoltán, Pál-Lukács Zsófia, Papp Ágnes Klára, Szajbély Mihály és Tapodi Zsuzsa voltak. A kétnapos nemzetközi emlékkonferencia szervezői a Helikon irodalmi folyóirat, a Bálint Tibor Baráti Társaság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Bukaresti Egyetem voltak.

Forrás: https://maszol.ro/kultura/David-Gyula-es-Tamas-Gaspar-Miklos-kapta-a-Balint-Tibor-emlekdija

Sajtóvisszhang: https://www.helikon.ro/bejegyzesek/david-gyula-es-tamas-gaspar-miklos-kaptak-a-balint-tibor-emlekdijat

 

 

--Díjazott a Magyar Művészeti Akadémia: Molnár Vilmosé az év legjobb könyve

Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei – Rendhagyó legendárium című kötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának a tavalyi év legjobb könyvét elismerő díját. A 2022-es Könyv Nívódíjat Jánosi Zoltán Antigoné gyűrűi – Kézjelek Kreón árnyékára című tanulmánykötete, Medvigy Endre Népiség, Erdély, Trianon című tanulmánykötete, Szakonyi Károly A csend napjai című kisregénye és Visky András Kitelepítés című regénye nyerte el. A díjakat hagyományosan a tagozat Élő folyóirat-sorozat estjén, 2022. december 5-én, a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában adták át.

Az irodalmi tagozat Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, akadémikus, a Nemzet Művésze javaslatára 2014-ben, nyolc évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az MMA által évente kiosztott elismerő oklevelekre a tagozatok rendelkezésére bocsátott összegből megalapítják Az év legjobb könyve díjat és a Könyv Nívódíjakat, amelyekre a jelölteket minden év novembere és a következő év októbere között megjelenő könyvek közül műfajtól függetlenül választják ki. Az irodalmi tagozatban tevékenykedő akadémiai tagok minden évben javaslatot tesznek a díjazottakra, majd titkos szavazással döntenek arról, hogy az előterjesztettek közül kik a legérdemesebbek.

Forrás: https://kultura.hu/molnar-vilmos-korosi-csoma-kotete-lett-az-ev-konyve/

Sajtóvisszhang: https://www.3szek.ro/load/cikk/154624/molnar-vilmose-az-ev-legjobb-konyve-dijazott-a-magyar-muveszeti-akademia

 

 

-- Átadták a 2022-es Prima Primissima-díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a Müpában megtartott, 2022. december 2-i gálaesten. A díjat az irodalom kategóriában Dobai Péter költő, író, dramaturg kapta.

2022-ben tizenkilencedik alkalommal adták át a Prima Primissima díjakat. A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Az OTP Bank immár tíz éve tartja fenn a díjat, amelyet tíz kategóriában adnak át: magyar irodalom, magyar színház-, film- és táncművészet, magyar képző- és iparművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet, magyar ismeretterjesztés és média, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, valamint magyar zeneművészet.

Kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül végül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

Forrás és a tavalyi Prima Primissima-díjasok névsora itt: https://litera.hu/hirek/atadtak-a-2022-es-prima-primissima-dijakat.html

 

 

--A Látó nívódíjai 2022-ben

2022-ben harmincegyedik alkalommal osztotta ki a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége a lapban publikált szerzők közül válogatva évzáró nívódíjait. Harminc év alatt közel 100 alkotó vehette át vers, próza, esszé és debüt kategóriában a pénzjutalommal járó elismerést. A nívódíj 2019-től az 1000 dollárral járó Jackovics-díjjal bővült, amelyet a legjobb dráma szerzőjének oszt ki a szerkesztőség. A nívódíjak átadására 2022. december 15-én került sor a marosvásárhelyi Bernády Házban. 2022-ben Ármeán Ottilia, Borsodi L. László, Fischer Botond és Szabó K. Attila vehette át a Látó-nívódíjjal járó pénzjutalmat. A Jackovics-díj nyertese Szántó T. Gábor. Az est házigazdája Vida Gábor volt. Laudációt mondott: Codău Annamária, Demény Péter, Láng Zsolt és Szabó Róbert Csaba. Részlet hangzott el Szántó T. Gábor A zsidó kutya című drámájából.

A rendezvény és a díj támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és az Aranka György Alapítvány voltak.

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.lato.ro/hir/a-lato-nivodijai-2022-ben

 

 

--Kisné Portik Irén néprajzkutató kapta az idei Hargita Megyéért Díjat

Ünnepélyes keretek között adták át 2022. december 8-án a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban a Hargita Megyéért Díjat. Hargita Megye Tanácsa 2022-ben a gyergyószentmiklósi Kisné Portik Irén néprajzkutató munkásságát ismerte el a kitüntetéssel. A díjat azoknak adományozzák, akik kiemelkedő tevékenységükkel, helyi és országos szinten egyaránt, hozzájárultak a megye jó hírének öregbítéséhez. A díj birtokosai példaképként szolgálnak a jelen és a jövő generáció számára is – hangzott el a kitüntetés átadója alkalmával.

Kisné Portik Irén néprajzkutató ‘a nemzet iránti elkötelezettsége mellett néprajzkutatóként felbecsülhetetlen értékű munkát végzett és teszi ezt mind a mai napig’.

A kitüntetett gyűjtő- és alkotómunkája mellett különböző tisztségeket töltött be életpályája során: szövés-, varrás-, hímzésoktatás mellett kulturális felügyelőként tevékenykedett a helyi polgármesteri hivatalban. Jelentős szerepe van a gyergyószentmiklósi múzeum berendezésén végzett munkálatokban, kezdeményezésére megalakult az Ethnographia Gyergyóiensis Alapítvány, amelyet azóta is irányít, és amely a város kulturális tevékenységének jelentős színtere – emelték ki Kisné Portik Irén méltatása során.

Forrás és a teljes cikk itt: https://maszol.ro/kultura/Kisne-Portik-Iren-neprajzkutato-kapta-az-idei-Hargita-Megyeert-Dijat

 

 

--Hegedüs Vera kapta 2022-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

Hegedüs Vera nyerte el 2022-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat, amellyel a legtehetségesebb pályakezdőket, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzőket díjazzák. Tizedik alkalommal adták át a A nettó 6 ezer eurós díjat 2022. december 8-én, a díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott Ostoba című, a Műút kiadásában megjelent regényét, miután hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején. Bejelentette, hogy a program az alapító 2022 júniusban bekövetkezett halála ellenére a jövőben is folytatódik, célja továbbra is a díjazottaknak egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése.

Forrás: https://konyvesmagazin.hu/friss/hegedus_vera_horvath_peter_irodalmi_osztondij.html

 

 

ELHALÁLOZÁS

 

--Elhunyt Borsa Gedeon bibliográfus, irodalomtörténész

2022. december 24-én, életének századik évében elhunyt Borsa Gedeon Széchenyi-díjas bibliográfus és irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár bibliothecarius emeritusa, az irodalomtudományok doktora. A gyászhírt az OSZK honlapján tették közzé.

‘Borsa Gedeon Budapesten született 1923. október 11-én. Ügyvédnek készült, a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg jogi diplomáját 1945-ben. Rövid ideig kiskereskedőként próbálta eltartani magát, s amikor a politikai helyzet rosszra fordult, széles körű humán műveltségét kamatoztatva az Országos Könyvtári Központ, a Népkönyvtári Központ, majd 1954-ben az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa lett egészen (papíron 1983-ban, ténylegesen 2013-ban bekövetkezett) nyugdíjba vonulásáig.

Munkássága kezdetén jelentős érdemei voltak az államosított könyvanyag megmentése és tudományos rendezése terén, majd az OSZK állománygyarapításának irányítását végezte. De Borsa Gedeon (a régikönyveseknek országhatáron innen és túl Gida bácsi) mindenekelőtt a régikönyves szakma doyenje volt, akinek nevét ismerik a világ minden szegletében, ahol ősnyomtatványokat őriznek, legyen az közgyűjtemény vagy magánbibliotéka. Hungarika-kutatásai során bejárta a világot, és nem ismert lehetetlent sem Salt Lake Cityben, sem Berlinben. Közvetlen munkatársaiból hamarosan tanítványok lettek, akik manapság elismert európai hírű tudósok saját szakterületükön.

A Régi Magyarországi Nyomtatványok című sorozat keretében huszonöt éven át szervezte a hungarikaanyag feltárását és regisztrálását. 2007 és 2017 között tizennégy kötetben adta ki az Osztrák Nemzeti Könyvtár antikvakatalógusát. Több mint harminc kötet szerzője, szerkesztője, tizennégy könyv közreműködője, társszerzője volt. Kétszáznál is több szakcikk és nyolcvan könyvismertetés fűződik nevéhez. Gazdag életműve több ponton is mintát adott a nemzetközi bibliográfiai-tipográfiai kutatásoknak (Régi magyarországi nyomtatványok I–V. 1971–2023; Clavis typographorum librariorumque Italiae 1465–1600). 1973 és 2013 között született összegzései Hess András budai ősnyomdászról alfáját és ómegáját jelentik a XV. századi művelődéstörténeti kutatásoknak.

1972-ben megkapta az Akadémiai Díjat, 1980-ban a Szabó Ervin-emlékérmet, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje polgári tagozatát, 2003-ban a Széchényi Ferenc-díjat, 2005-ben a Magyar Örökség Díjat, 2014-ben pedig a Széchenyi-díjat. A nemzeti könyvtár 2012-ben bibliothecarius emeritus címmel ismerte el több évtizedes szolgálatát.

Borsa Gedeon a nemzeti könyvtár közösségének felejthetetlen és pótolhatatlan tagja.‘

Forrás: https://www.oszk.hu/hirek/elhunyt-borsa-gedeon-1923%E2%80%932022

 

 

--Elhunyt Gál Éva Emese költő, képzőművész

2022. december 11-én, 67 éves korában elhunyt Gál Éva Emese romániai magyar költő, képzőművész. Szatmárnémetiben született 1955. március 22-én. Szülővárosában érettségizett a Zene- és Képzőművészeti Középiskolában 1974-ben, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1980-ban. Gyergyóalfaluban tanított, majd Gyergyószentmiklóson dolgozott muzeológusként.

Az 1970-es évek elejétől-közepétől rendszeresen közölt az Utunk, Igaz Szó, Ifjúmunkás, Korunk és más folyóiratok hasábjain. Az Ötödik Évszak című antológiában (1980) verssel és grafikával szerepel. Első verseskötete, az Ajándékgömb – amelyet további nyolc könyv követett – 1982-ben jelent meg a Kriterion kiadónál. Újságíróként is dolgozott, az 1990-es években a Romániai Magyar Szó székelyföldi munkatársa volt. Gyergyószentmiklóson élt.

Forrás: https://www.helikon.ro/bejegyzesek/elhunyt-gal-eva-emese

https://www.hargitanepe.ro/veszteseg-a-romaniai-magyar-irodalomnak

 

 

INTERJÚ

 

--Mintha a láger kelt volna életre – beszélgetés Visky Andrással

’Egy osztrák-magyar család a román gulágon: olyan történet ez, amelyet mindenképpen el kell mondani, főként ha gyerekfejjel élte át az ember. Visky András Kitelepítés című regényében a Duna-delta melletti sztyeppe egyik lágerének mindennapjait, a soknemzetiségű foglyok különös történeteit ismerjük meg nem sokkal ’56 után.’

(Kritika a regényről itt: https://konyvterasz.hu/boldogsag-fogsagban/)

A megírás gondjairól, a román-magyar viszonyról és a megbocsátásról beszélgetett Visky Andrással Papp Sándor Zsigmond.

’– Hosszú évtizedekig vártál azzal, hogy megírd ezt a családi történetet. Miért kellett ilyen sok idő a Kitelepítés megírásához?

– Meg kellett érkeznie hozzám az újabb, teljességgel váratlan fogságélménynek: a demokráciában való hit megingásának. Amit csak elmélyített a világjárvány miatti bezártságélmény. Ez pedig, váratlanul, ismert testi szenzációkban részesített, kiterjesztette az érzékeléseim tartományát, és visszavitt a fogság ismerős terébe.

– Ez ijesztő pillanat volt?

– Meglepetésemre inkább boldog, semmint rémisztő időszak volt ez nekem. Hozzám nagyon közel álló, kifinomult értelmiségiek összeesküvés-elméletek sötét terében találták magukat, naponta kaptam, és még most is kapom az egybites magyarázatokat arról, hogy miben is vagyunk, és mi a háború minden kétséget kizáró magyarázata. Mintha a Lăteşti láger kelt volna életre, a sokszor tíz év börtön után kényszerlakhelyre ítélt fogvatartottak fantazmáival. Így az évtizedekig hordott és már a túlhordás tüneteit produkáló könyv egyszerre megszületett, mintegy három év alatt.’

Forrás és a teljes beszélgetés itt: https://konyvterasz.hu/mintha-a-lager-kelt-volna-eletre-beszelgetes-visky-andrassal/

 

 

--Belenézni a görbe tükörbe – beszélgetés Botházi Máriával

‘Évek óta olvassuk, kacagunk vagy éppen meghökkenünk Botházi Mária történetein, ráismerünk magunkra, a szomszédunkra, élethelyzetekre, az erdélyi lét sajátosságaira. A szerző ismét egy kötetnyi történettel tart görbe tükröt nekünk, a nemrég megjelent Fűnyíró a Tündérkertben című könyvében Kovácsék vezetnek végig az erdélyi mindennapok tekervényes ösvényein.’

Botházi Mária első, a Boldogság juszt is a tiéd című kötete 2016-ban jelent meg, rá három évre látott napvilágot a Biorobot, és néhány hete pedig a Fűnyíró a Tündérkertben című kötet, mindhárom a kolozsvári Koinónia kiadónál.

A szerzőt frissen megjelent kötetéről és eddigi életútjáról is kérdezte Péter Beáta újságíró, a Liget.ro portálon olvasható az interjú: https://liget.ro/studio/belenezni-a-gorbe-tukorbe

 

 

MOZAIK

 

--2022 legjobb könyvei – a Könyves Magazin szerint

A Könyves Magazin 2022-ben is elkészítette szubkjektív sikerlistáit.

‘Az idei év már-már olyan volt, mint a koronavírust megelőző időszak, beindultak az irodalmi fesztiválok, élőben találkozhattunk a szerzőkkel, és rengeteg könyv jelent meg. 2022-ben sokkal többet foglalkoztunk tényirodalmi könyvekkel, ezért úgy döntöttünk, az előző évektől eltérően a számunkra legmeghatározóbb non-fiction köteteket külön listába szedjük.‘

https://konyvesmagazin.hu/nagy/2022_legjobb_non_fiction_konyvei_tenyirodalom.html

‘Szépirodalmi listánkra idén is sajnos csak ötven könyv került fel, a helyek száma véges, mindig akadnak nagy hiányzók, és mint minden lista, igazságtalan. A lista szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket - egyszóval, amelyeket az idei év legemlékezetesebb és legizgalmasabb olvasmányainak találtunk.’

‘A Könyves Magazin szerkesztősége idén Visky András Kitelepítés című regényét szerette a legjobban: a román diktatúra szétszakít egy igazán nagy családot, a református lelkész apát bebörtönzik és teljes vagyonelkobzásra ítélik, amíg a feleséget a hét gyerekkel kitelepítik. Hitről, túlélésről, szeretetről és a Bibliáról is szól ez a családregény, amely Visky András személyes története, mégsem non-fiction, hanem szépirodalom. Különleges erők tartanak össze egy családot egy különlegesen erőszakos rendszerben, így derűt és reményt is ad.’

A szépirodalmi toplisták tízes bontásban itt találhatók:

https://konyvesmagazin.hu/nagy/az_ev_konyve_2022_50_41.html

https://konyvesmagazin.hu/nagy/az_ev_konyve_2022_40_31.html

https://konyvesmagazin.hu/nagy/az_ev_konyve_2022_30_21.html

https://konyvesmagazin.hu/nagy/ev_konyve_20_11.html

https://konyvesmagazin.hu/nagy/2022_legjobb_konyvei_10_1.html

 

 

--Alig valaki ment el a könyvdedikálásra, híres írók vigasztalták saját kudarcélményeikkel

Az első könyvét épp megjelentetett Chelsea Banning a Twitteren írt arról, mennyire felzaklatta és milyen kínosnak érzi, hogy összesen ketten vettek részt könyvének dedikálásán annak ellenére, hogy harmincheten jelezték a részvételüket. A fiatal író bejegyzése azonban óriásit robbant a Twitteren, ezernyi kommentelő érkezett vigasztalni őt, köztük néhány igazán híres író is: Stephen King, Neil Gaiman és Margaret Atwood is válaszolt a tweetre néhány hasonló kudarcélményt megosztva. Margaret Atwood, A szolgálólány meséje Man Booker-díjas szerzője úgy reagált: Üdv a klubban. Volt egy dedikálásom, ahová senki nem jött el, egy pasi kivételével, aki ragasztószalagért jött, és azt hitte, a személyzet tagja vagyok.

Neil Gaiman elmesélte azt a sztorit, amikor Terry Pratchett és ő közösen dedikálták volna az Elveszett próféciákat, de senki nem ment el. Kettővel előttünk jársz! – biztatta a szerzőt Gaiman. Stephen Kingnek is volt kapcsolódó története: Az első Borzalmak városa dedikálásomon egyetlen érdeklődő volt. Egy kövér kölyök, aki azt kérdezte: Hé, haver, nem tudod, hol vannak náci könyvek?

Forrás: https://24.hu/kultura/2022/12/07/konyvbemutato-iro-stephen-king-neil-gaiman-margaret-atwood/

 

 

Szerkesztők:

 

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@gmail.com

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

 

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

 

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztői: Borbé Levente és Kelemen Katalin.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.