ReMeK-e-hírlevél
XI. évf., 2016/6. szám                             ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- Nyílt bibliográfiai adatok az MNMKK-nál
-- Közvetlen brüsszeli pályázatok magyarul
-- Fiatal költők és írók támogatására alapítványt hoz létre Méhes György családja
-- Mikes-program, megrendelés
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
-- Meseszer a Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában
-- Kiállítás Teleki Domokos tudósról, utazóról
-- Alapszintű ingyenes fotótanfolyam a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban
KITEKINTŐ
-- Könyvtárhasználat Angliában - az utóbbi öt év változásai
-- Pénzhiány miatt zárták be a könyvtárakat - majd háromszor annyiért őrizték
HAZAI
-- Végrendelet mint bizonyíték a Batthyáneum-perben
-- Ingyenes könyvcsere-szolgáltatás indult
-- Ingyenes tankönyvek a 11–12. osztályosok számára is
-- 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
-- Nyitott könyvek, Tandemben
ÉVFORDULÓ
-- Tamási Áronra emlékeztek Aradon
-- „Igen, tessék Páskándit olvasni!”
-- Száz éve halt meg Sebők Zsigmond
DÍJAK
-- Kolozsvári írószövetségi elismerések
-- Kiosztották a Libri-díjakat
ELHALÁLOZÁS
-- Meghalt Réz Pál, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő
AJÁNLÓ
-- 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok Budapesten
-- Bihari Nyári Egyetem – 2016: könyvtárosok is jelentkezhetnek
-- Net! Mindenekfelett?: kompetenciák a digitális univerzumban
ÉRTÉKEINK
-- Mátyás király kincsei
KÖZELKÉPBEN
-- „A helyismereti könyvtáros a helytörténet Hamupipőkéje”
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- Nyílt bibliográfiai adatok az MNMKK-nál
A Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtára (MNMKK) az online katalógus összes bibliográfiai rekordját a „CC0 1.0 Univerzális (CC0 1.0) Közkincs nyilatkozat” licenc alapján teszi elérhetővé. Ez annyit jelent, hogy az MNMKK nem tart igényt a szerzői jogra, illetve lemond a bibliográfiai adatokkal kapcsolatos vagy azt érintő jogigényekről, valamint nem alkalmaz semmilyen retorziót az adatok utólagos felhasználóival vagy újrahasznosítóival szemben. A MNMKK semmilyen felelősséget nem vállal az adatok bármilyen használatából adódó esetleges károkért. A licenc feltételei elolvashatók itt: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.hu
Az MNMKK szeretne tudomást szerezni arról, milyen módon használják fel bibliográfiai adatait, hogy pontosabban láthassák azok nyílttá tételének előnyeit, és így fejleszthessék szolgáltatásaikat, ezért kéri, hogy a konyvtarinfo@hnm.hu címen osszák meg tapasztalataikat az intézménnyel. Kérik, ugyanakkor, hogy a bibliográfiai adatok felhasználásánál hivatkozzanak az MNMKK-ra: a megfelelő helyen helyezzenek el linket a http://mnm.hu/hu/muzeum/kozponti-konyvtar/nyilt-bibliografiai-adatok oldalra.
Forrás: http://mnm.hu/hu/muzeum/kozponti-konyvtar/nyilt-bibliografiai-adatok

 
-- Közvetlen brüsszeli pályázatok magyarul
A www.palyazatokmagyarul.eu mindenki számára elérhető, felhasználóbarát internetes felületen nyújt naprakész tájékoztatást a közvetlen uniós forrásokra pályázni kívánóknak.
Forrás: http://eupalyazatiportal.hu/kozvetlen-brusszeli-palyazatok-magyarul/

 
-- Fiatal költők és írók támogatására alapítványt hoz létre Méhes György családja
Fiatal költők és írók támogatására, valamint Méhes György irodalmi hagyatékának ápolására 100 millió forint hozzájárulással alapítványt hoz létre a Kossuth-díjas mese-, regény- és drámaíró családja - jelentette be Nagy Levente, Méhes György unokája a száz éve született erdélyi szerző tiszteletére szervezett ünnepségen Budapesten, 2016. május 14-én.
Az alapítvány fő feladata a minden évben kiosztott Méhes György Irodalmi Díj odaítélése lesz, emellett, a 2007-ben elhunyt író szellemiségét követve, ösztöndíjakkal és pályázatokkal fogja segíteni a fiatal szerzőket.
Teljes cikk itt: http://multikult.transindex.ro/?hir=9840

 
-- Mikes-program, megrendelés
Hetente kerülnek fel újabb válogató listák az OSZK honlapjára, amelyek igény szerint „szépirodalom/szakirodalom”, és „hazai/külföldi megjelenésű” szempontok szerint szűrhetők is. A jobb áttekinthetőség érdekében csak nagyon rövid adatsorral jelenítik meg a kiadványokat, de a Részletek linkre kattintva az OSZK NEKTÁR adatbázisába lehet lépni, ahol a részletes bibliográfiai adatok is ellenőrizhetők. Bejelölve a megrendelni kívánt tételeket, és a lap alján a „Rendelés ellenőrzése" gombra kattintva, a kérőlap automatikusan kitöltődik.
A listák megtekinthetők itt: http://www.oszk.hu/mikes-program/igenyelheto-dokumentumok-listaja

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Márton Áron, Erdély nevelő püspöke – dokumentumkiállítás
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentumkiállítással tiszteleg Márton Áron püspök életpéldája előtt, születésének 120. évfordulóján, a Márton Áron-emlékév jegyében. A kiállítás megnyitóját a XII. Hargitai Megyenapok keretében tartották 2016. május 10-én, a könyvtár előadótermében, számos érdeklődő jelenlétében. A tárlat Márton Áron, Erdély nevelő püspöke címmel a nagy püspök neveléssel, oktatással kapcsolatos munkásságát állítja előtérbe. A megnyitón a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai is közreműködtek, Márton Áron püspök írásaiból szövegrészletek, valamint Ferenczes István Csíkszentdomokos balladái című versének részlete hangzott el. Az esemény házigazdájaként Kelemen Katalin könyvtáros köszöntötte a jelenlevőket, tolmácsolva Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba üzenetét.
'A kiállítás keretében legfeljebb szemelgethetünk Erdély nagy, gondolkodó püspökének életművéből, megpróbálva felmutatni sokrétű tanításából néhány olyan gondolatot, eszmét, amelyek ma éppen olyan igazak és aktuálisak, mint születésük pillantában, amikor Márton Áron püspök papírra vetette, hogy egész népét tanítsa.' – hangzott el a bevezetőben.
A kiállítás júniusban is megtekinthető a könyvtár nyitvatartási ideje alatt. A tárlat a könyvtár gyűjteményeiből, munkatársai által készült, korabeli erdélyi magyar kiadványokból, dokumentumokból, szövegekből és fotókból állt össze. Márton Áron püspök életének főleg arra a közel nyolc esztendejére helyezi a hangsúlyt, amely püspökké szentelését megelőzte, az 1932–1939 időszakra, amikor Kolozsváron, a katolikus egyetemisták fiatal lelkészeként, ifjúságszervezőként György Lajossal közösen útjára indítja és szerkeszti az Erdélyi Iskola című nevelésügyi folyóiratot. A kiállítás pannói néhány kiemelt címszó, téma köré csoportosítva mutatják be Márton Áron püspök ma is érvényes tanítását, eszméit.
Sajtóvisszhang: http://hargitanepe.eu/erdely-nevelo-puspoke/
http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/marton-aron-kiallitas-a-konyvtarban
Forrás és teljes cikk: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/381/marton-aron-erdely-nevelo-pospoke--megnyilt-konyvtarunk-kiallitasa
http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2016/05/kiallitas-marton-aron-katolikus-puspok.html
'Ismerjük meg értékeinket!' – Hargita megyei honismereti vetélkedő elődöntője
A Kájoni János Megyei Könyvtár a Honismeret éve jegyében hirdetett vetélkedőt Ismerjük meg értékeinket! címmel, 5–7. osztályos Hargita megyei diákoknak, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A vetélkedő első két fordulója a XII. Hargitai Megyenapok eseménysorozat keretében szevezett elődöntővel zárult, 2016. május 12-én. Összesen 111 diák vett részt a vetélkedő első fordulóján, Hargita megye 18 településéről, 21 iskolából 37 csapat oldotta meg és küldte be a feladatlapot. A legtöbb pontot elérő 14 csapat vehetett részt a megyei könyvtárban rendezett elődöntőn, a megye 10 településéről. Az elődöntőn a három főből álló csapatok saját településük vagy környéke valamely kulturális, néprajzi vagy természeti értékéről, műemlékéről, hagyományáról mutatták be az általuk előzetesen elkészített képes ismertetőket. A verseny szoros volt, minden csapat igyekezett úgy bemutatni saját településének értékeit, hogy mások is kedvet kapjanak megismerni azokat. Az elődöntő zsűrije különdíjjal jutalmazta a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 5. osztályos csapatának bemutatóját. A két első forduló összesített pontszáma alapján 8 csapat mérheti össze tudását a vetélkedő döntőjében, a következő településekről és iskolákból: Csíkszentmihály, Arany János Általános Iskola (2 csapat); Zetelaka, Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Középiskola; Csíkszentimre, Arany János Általános Iskola; Kápolnásfalu, Kriza János Általános Iskola (2 csapat); Csíkcsicsó, Kájoni János Általános Iskola; Csíkdánfalva, Petőfi Sándor Iskolaközpont. A vetélkedő döntőjét ugyancsak a  Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezik meg, 2016. októberében.
Részletes beszámoló a könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/383/ismerjuk-meg-ertekeinket--honismereti-vetelkedonk-elodontoje
Forrás: http://hargitanepe.eu/honismereti-vetelkedo/
Atomreaktorok, atomfegyverek és radiológiai berendezések – Zsombori Vilmos előadásai
Zsombori Vilmos geofizikus mérnök indított tudományos ismeretterjesztő elődássorozatot idén májusban a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Atomreaktorok, atomfegyverek és radiológiai berendezések – velük vagy nélkülük? címmel 2016. május 19-én és 26-án tartotta meg első előadásait. A hat előadásból álló sorozat folytatódik júniusban. Zsombori Vilmos 2004-től a Nukleáris Tevékenységet Ellenőrző Bizottság tevékenységéért felelős államtikárként, 2008 és 2015 között a nukleáris tevékenységért felelős területi igazgatóként dolgozott. Szerepe volt a nukleáris területet szabályozó sarkalatos törvény elfogadásában a román parlamentben, betiltotta a kötelező radioaktív átvilágítást Romániában. Sokat javított a nukleáris rendszerben dolgozó szakemberek bérezésén és a biztonságos munkakörülményen.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/385/zsombori-vilmos-eloadasa-atomfegyverekrol-atomreaktorokrol-radiologiai-berendezesekrol
Kenéz Ferenc költészetéből nyújtott ízelítőt Kozma Mária
2016. május 23-án tartotta szokásos havi találkozóját a Kájoni János Megyei Könyvtár Olvasóköre. A sóvárgás birodalma című Kenéz Ferenc-kötet idén jelent meg a csíkszeredai Pallas-Akadémia kiadó gondozásban, Kozma Mária író szerkesztésében. Az olvasókör meghívottjaként a kötet megjelenése kapcsán Kozma Mária főszerkesztő a Magyarországra áttelepült költő életútjáról, munkásságáról, jelentősebb köteteiről beszélt, költészetének sajátos jegyeire is kitérve. A Sóvárgás birodalma többműfajú gyűjtemény, tartalmaz verseket, naplórészleteket, interjúkat – ezeket olvasva a Kenéz-életmű értékeit is tisztán láthatja az olvasó. A költészet lényegének keresése, boncolgatása az egész Kenéz-életművön végigvonul, ezt a gondolatot versek, versrészletek felolvasásával illusztrálta Kozma Mária. A témáról tartalmas beszélgetés alakult ki a jelenlévők között. Kenéz irodalmi munkássága mellett komoly újságírói munkát is végzett, említette meg Cseke Gábor író, aki fel is olvasott abból az internetes Kenéz-kötetből, amelyben húsz romániai magyar kisgyerek jövőképéről 1981-ben készült interjúk és ezek alapján később készült versek szembesülnek.
Az 1956-os forradalom irodalmi megjelenítése témájához kapcsolódó ismeretető is elhangzott, ezúttal dr. Pongrátz Gergely Corvin-köz 1956 cimű memoárjával kapcsolatos véleményéről a kör tagja, Somay Pál számolt be. Befejezésül Zsigmond Márton képzőművész olvasta fel Hamvas Béla 1956-tal kapcsolatos gondolatait. Cseke Gábornak a találkozóról készült részletes beszámolója elérhető az Olvasókör honlapján: https://sites.google.com/site/olvasokoer/18-tizenoetoedik-talalkozo-2016-majus-23
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/388/az-olvasokor-majusi-talalkozoja-kenez-ferenc-kolteszetebol-kozma-maria-nyujtott-izelitot
Ellenzékben, ellenszélben – Nagy Benedek új kötetének bemutatója
Ellenzékben és ellenszélben. Politikusi feljegyzések oldalnézetből (1989 december – 1993 január) címmel frissen jelent meg Nagy Benedek közíró legújabb kötete, a csíkszeredai Pallas- Akadémia kiadó gondozásában. A szerző parlamenti naplójának első részét tartalmazó könyvet 2016. május 24-én mutatták be Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Sarány István, a könyv szerkesztője beszélgetett a szerzővel és a kötethez jegyzeteket, névmutatót készítő Vas Rékával.
Nagy Benedek azon kevesek közé tartozik, akik szeretik dokumentálni munkájukat – hangzott el Sarány István felvezetőjében. Megírta ’56-os emlékeit, börtönéveit, életének történéseit is, Erdélyi kötéltánc címmel 2013-ban megjelent életrajzi kötetének mottója: kudarcból kovácsolj életet, otthont, hazát. Ez a mottó végigkíséri életét, hangsúlyozta Sarány, és feltette a kérdést: honnan a késztetés a naplóírásra?
Az utókor tanulságára a megtörtént eseményeket rögzíteni hasznos dolog – fejtette ki válaszában a szerző. Új kötetének alapját parlamenti jegyzetfüzetei képezik. A füzetekből, mint kiderült a beszélgetésből, legalább 45 darab őrződött meg, teleírva az 1989 és 1996 közötti két parlamenti törvényhozási ciklus ülésein készült jegyzeteivel. A kötet 1993-ig tartalmazza a feljegyzéseket, Vas Réka jegyzetei és az általa készített névmutató a szakmabeliek és az érdeklődő laikus olvasók, a mai fiatalok számára is könnyebben befogadhatóvá teszik a szöveget, amely a romániai magyar kisebbség 1989 utáni történetére, valamint az RMDSZ történetére vonatkozó számos adalékkal is szolgál. Sarány István kérdéseire válaszolva a szerző felidézte a könyvben tárgyalt időszak parlamenti csatározásait, saját vívódásait, kitért az elért eredményekre is, az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatásáért folyó küzdelemre. A találkozón jelen lévő Székedi Ferenc közíró a közösség iránti felelősség vállalását emelte ki Nagy Benedek közéleti pályája egyik fontos jellemvonásaként.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/389/ellenzekben-ellenszelben--nagy-benedek-parlamenti-feljegyzeseibol-keszult-kotetenek-bemutatoja
 
 
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Lélekkabát és Kolindárium: kettős könyvbemutató
A könyvtár társszervezésében Demény Péter költő, író, publicista Lélekkabát (Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2015) és Kolindárium (Exit Kiadó, Kolozsvár, 2015) című verseskötetei bemutatójának színhelye volt 2016. május 12-én a sepsiszentgyörgyi Tein teázó és kávéház. A Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, házigazda irányította beszélgetésen jelen volt a Lélekkabát múzsája és illusztrátora, Eperjesi Noémi is.
Demény Péter sokoldalú szerző, aki 22 éve alkot, és majdnem minden műfajban jelen van – költőként, dráma- és prózaíróként, műfordítóként –, ugyanakkor egyetemi oktatóként és bloggerként is ténykedik.
A Lélekkabát című verskötet – a szerző egész nemzedékére jellemző – alaptémája az értékvesztés, -keresés, az átöröklendő értékrend elfogadásának és/vagy tagadásának dilemmája. Az első költemények az újrakezdés szárnypróbálgatásai, s mint minden újrakezdés, újabb számvetés elé állítja a költőt, míg a kötet második része a beteljesült szerelem élményének lírai megfogalmazása, változatos versformákban, beszédmódokban.
Eperjesi Noémi, a múzsa és illusztrátor kép és szöveg kapcsolatáról beszélt személyes élmények alapján.
A Kolindárium verses névnaptár vagy névnap-tár, egy szabadabb, játékosabb kötet, habár a költő lányának nevét fémjelző versből itt is visszaköszönt a „lélekkabátos” hangulat. Demény egy évig névnap-verseket írt, ezeket pedig az általa csak munkafelületként, piszkozatként emlegetett Facebookon tette közzé, majd utólag szerkesztette kötetté. Az alkotó humorosan jegyezte meg a versekkel kapcsolatosan, hogy bizony könnyebb volt azokról a nevekről írni, amelyek családja, rokonai, ismerősei köréből visszaköszöntek, igaz, utólag többen számon kérték tőle, hogy ez vagy az a vers róluk szól-e.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/77680-Bkt-keres-hajtrtt.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/91546/vendegeink_a_kolteszet_szallobol_demeny_peter_kettos_konyvbemutatoja
Képes történetek – népszerű volt a vetélkedőfelhívás
A fenti címmel hirdette meg a könyvtár és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum közös idei kreativitási és műveltségi vetélkedőjét, Kovászna megyei 5–8. osztályos diákok részére. „Ha ránézünk egy képre, eszünkbe jut róla egy történet, ha olvasunk, hallunk egy történetet, képek jelennek meg lelki szemeink előtt. Ezért választottuk idei felhívásunk címeként a Képes történeteket. A vetélkedőn nyelvi, irodalmi, néprajzi, helytörténeti megközelítéssel világítunk rá arra, hogy képes történetek vesznek körül bennünket, képekkel, történetekkel elmesélhető minden, ami bennünk és körülöttünk van.” – áll a vetélkedő felhívásában. A június 11-én a társszervező múzeum székhelyén sorra kerülő versengés jelöli ki azokat a csapatokat, amelyek jutalma részvétel a két intézmény júliusi olvasó- és kézműves táborában.
A vetélkedő mezőnye szorosnak bizonyul, a felhívásra harminc háromtagú csapat, kilencven diák jelentkezett.
Forrás: http://tinyurl.com/hrxbcn3
A könyvtár tavalyi mérlege
A Bod Péter Megyei Könyvtár a rendelkezésére álló keretek között mindent megtesz azért, hogy a könyvet, az olvasást közelebb hozza a háromszéki lakosokhoz, kiemelten a fiatalokhoz, hangzott el a Kovászna megyei tanács májusi rendes ülésén.
A megyei könyvtár 2015-ös évi tevékenységi beszámolóját ott bemutató Szonda Szabolcs igazgató tájékoztatása szerint az intézményben harmincan dolgoznak, rájuk megy el a költségvetés 62 százaléka. Az épület 7,7 millió lejre becsült felújítása „annyira megfeneklett”, hogy egyes vélemények szerint egyszerűbb lenne új tervek szerint elölről kezdeni…
Teljes cikk itt: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/77484-olvass-lmny.html
 

--A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
A kézdivásárhelyi könyvtárban 2016. május 3. és 31. között könyvkiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, Lázár Ervin (1936–2006) születésének 80. évfordulója tiszteletére.
Májusban folyatódott a Meseklub tevékenysége. Ebben a hónapban is internethasználati útmutatót vehettek igénybe az érdeklődők a könyvtárban.
A Székely Hírmondó napilap Mi fán terem a biblioterápia? – Olvassunk lelki egészségünk megőrzéséért címmel, interjú keretében, foglalkozik a könyvtár által indított képzéssel, foglalkozássorozattal. A beszélgetés itt olvasható: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/eletmod/77926-terem-biblioterpia.html
Forrás: Dénes Mária könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely

 
-- Meseszer a Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában
2016. május 5-én a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola alsó tagozatának diákjai szerét ejtették a mesemondásnak és a népmesék ápolásának. A szervezésben részt vett az iskola igazgatósága, a tanítók, Nagy Aranka könyvtáros és az intézményben dolgozók nagy része.
A házigazdák a vendégeknek először a Baka János nevét viselő könyvtár-központot mutatták be. Az épület hajdan a járásbíróság fogdájaként fungált, mostanra azonban hiteles kulturális központtá nőtte ki magát. A háromszintes épület nem csupán könyvtárként működik, multifunkcionális terem is helyet kapott benne. Ebben alakítottak ki emlékszobát Baka János kántortanítónak, népnevelőnek, a gyerekzene-tanítás egyik úttörőjének, pedagógiai szakírónak. A régi iskolaépületben a vendégek az oktatási központ ereklyéit tekintették meg.
A meseszer délelőtt tíz órakor vette kezdetét az iskola melletti Sportközpont előadótermében. Elsőként Pál Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket, majd a rendezvény egyik szervezője, Cseke Margit mondta el, hogy miért is vették szerét ennek az eseménynek, kiemelve a népmese szerepét a gyerekek fejlődésében.
A meseszerről az általános tájékoztatót Borbé Levente mondta el, megnevezve az Egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárát, ahonnan ez a mozgalom útjára indult. Felvázolta a meseszeresek legfőbb szabályait, valamint a stafétaátadás alapvető lényegét.
A bevezető beszédek után mesemondás következett, Bene Natália és Bálint Boglárka hagyományos székely ruhába öltözve adta elő a meséket.
A mesemondást a meseszer-társasjáték követte, amelyben részt vett a régi meseszeres dánfalvi csapat, a két új csapat, a kászonújfalvi és a delnei általános iskolákból, valamint a házigazdák csapata Csíkszentmártonról. A játékot megelőzően minden egyes csapatnak hat-hat népmesét kellett megtanulnia. Ezekből voltak feltéve agyafúrt kérdések, megtévesztő állítások, titkos mesés gondolatok és tréfás megjegyzések. A társasjátékot háromtagú zsűri értékelte ki. Mindegyik csapat jelesre vizsgázott, és bekövetkezett a stafétaátadás ünnepélyes pillanata is, díjkiosztással egybekötve. A gyermekek az oklevelek mellett értékes könyvjutalommal gazdagodtak, amelyhez a Borbé Levente által ajándékozott könyvjelzők párosultak.
A meseszeres vetélkedőt népmesei jelmezekbe beöltözöttek bemutatója követte a szabadtéri sportpályán, ahol lovagok vívtak a sárkánnyal a királykisasszony kezéért, majd következhetett a kiérdemelt ebéd, a bográcsban készült pityókás tokány.
A rendezvény záróakkordját a Csíkszeredai Boszorkák csoportjának bábszínházi előadása jelentette, amelyben Kacor Király története elevenedett meg.
Beszámoló a programról: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/szentmartoni-meses-esemenyek
http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2016/05/a-meseszeres-tivai-nagy-imre.html
Forrás: Borbé Levente, könyvtáros, Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda

 
-- Kiállítás Teleki Domokos tudósról, utazóról
A sáromberki születésű Teleki Domokos utazónak, útirajzírónak (1773–1798) köszönhető az első magyar nyelvű, magyar tájakat bemutató útleírás, amelyet 1796-ban, pontosan 120 évvel ezelőtt adtak ki. A Teleki–Bolyai Könyvtár ideiglenes kiállítótermében őszig látogatható tárlat kurátora Petelei Klára, a könyvtár munkatársa, aki úgy szerkesztette össze a kiállított anyagot, hogy a néző fogalmat alkothasson arról a fiatal tudósról, kutatóról, nagy utazóról, aki rövid élete alatt több tudományágban is képes volt elmélyülni, egyedit alkotni. Mivel Utazásai című művének kéziratai megőrződtek, azokat most könyvének első, magyar, illetve második, német nyelvű kiadásának kíséretében láthatják az érdeklődők. Ezek mellett néhány olyan könyv is látható a tárlókban, amelyeket a szerző megemlít, vagy amely a saját könyvtárából származik, ahogyan az az útleírás is megtekinthető, amely a híres angol utazó, Robert Townson tollából született.
A pannókon látható összeállítás Teleki Domokos négy jelentősebb útját szemlélteti: az első „egy erdélyi nemes ifjú hazafinak Magyarország felső résziben tett utazásának leírása”, amelyben a homoródi borvízről, illetve a veresvágási opállelőhelyről ír. A második utazása a „magyar nemes ifjúnak” Marosvásárhelyről tett megfigyeléseit emeli ki, ahogyan fogalmaz: „nem lehet szép városnak mondhatni, azonban sok nagy és derék épülettel bír”, megemlíti a református kollégiumot, amely „érdemes tudós tanítókkal dicsekedhetik”, illetve annak „bibliotékáját”, és azt is, hogy 1616-tól Marosvásárhely szabad királyi város.
Harmadik utazásában Kecskemétről és az ott 1794-ben bekövetkezett nagy tűzvészről ír, a negyedikben pedig „Magyarország, a Dunán fekvő alsó részén, Horvátországban, a Magyar Litorálén és Trieszt városán keresztül” tett útját meséli el 1795-ből.
Teleki Domokos – a könyvtáralapító Teleki Sámuel és Bethlen Zsuzsanna fia – Sáromberkén született 1773. szeptember 5-én, Marosvásárhelyen hunyt el 1798. szeptember 18-án. Életrajza Deé Nagy Anikó kutatásainak köszönhetően vált ismertté – hangsúlyozta Petelei Klára a megnyitón, rámutatva arra, hogy a kiállítás anyaga a Teleki Sámuel által összegyűjtött és a Tékában elhelyezett hagyaték egy részéből áll. A korán elhunyt tudós bécsi egyetemi tanulmányai után az udvar szolgálatába állt, majd Pesten, a Királyi Kúriánál jurátusként dolgozott, közben egészsége helyreállítása céljából utazni kezdett – ismertette az életutat a kiállítás kurátora. 1795-ben a jénai Természetvizsgálók Társasága tagjává választotta, 1797-ben kinevezték a marosvásárhelyi Királyi Tábla számfeletti bírájának, következő évben a jénai Ásványtani Társaság elnökének választották. Július 19-én eljegyezte Teleki Anikót, de a házasság nem köttetett meg, Domokos szeptemberben bekövetkezett halála miatt.
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/kiallitas-teleki-domokos-tudosrol-utazorol
 

-- Alapszintű ingyenes fotótanfolyam a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban
Ingyenes fotográfiai kurzust szervezett a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Bibliofil Alapítvány 2016. május 27. és 31. között az érdeklődőknek. A résztvevőknek Szabó Károly fényképész, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyagrészlegének vezetője tartott elméleti és gyakorlati ismertetőt a fényképezés alapjairól, a fényképezőgép felépítéséről, expozíciós és kompozíciós, valamint fénytani ismeretekről. A tanfolyam végén a résztvevők fotóiból kiállítás készült. A programot támogatta Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.
Forrás: https://www.facebook.com/events/274968206186762/

 
KITEKINTŐ
 
-- Könyvtárhasználat Angliában - az utóbbi öt év változásai
Az angliai Kulturális Minisztérium a könyvtárhasználati szokásokat vizsgálta, illetve az elmúlt öt évben bekövetezett változásokat és azok okait.
- 2014 és 2015 szeptembere között a megkérdezettek 34%-a látogatott és használt könyvtári szolgáltatásokat. Jelentős a visszaesés a 2005. évi 48%-ról.
- A látogatók elégedettsége viszont ezalatt 92%-ról 94%-ra emelkedett. Az elégedetlenek aránya 3,6-ról 2,6-ra mérséklődött.
- Az elégedetlenség fő okai:
-- a kölcsönzött anyagok állapota
-- a könyvtári dolgozók mogorva hozzáállása, a segítőkészség hiánya.
- Az elmúlt három év könyvtárelhagyóinak indokai: 1) máshonnan szereznek olvasnivalót, 2) inkább e-könyvet olvasnak.
- Mind a kaukázusi, mind a kisebbségi / nemzetiségi használók száma csökkent az elmúlt években, több felhasználó tartozott a bértábla magasabb osztályába. (ref.: NM)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a19743


-- Pénzhiány miatt zárták be a könyvtárakat - majd háromszor annyiért őrizték
Költségcsökkentés címén két könyvtárat záratott be, de végül háromszor annyit költött az őrzésükre egy londoni kerület, Lambeth önkormányzata. Mindezt ráadásul a nyári vizsgaidőszak kezdetekor tette. A részletes adatokat a The Guardian követelésére hozták nyilvánosságra, amik mutatják, hogy háromszor annyi ment el a könyvtárak őrzésére, mint ha meghagyták volna őket eredeti működésükben, írja a napilap.
Az egyik könyvtár őrzése azért volt költségesebb, mert a bezárása ellen tüntető helyiek tíz napig elfoglalták, és a biztonsági intézkedéseket szigorítani kellett. De a másik intézmény védelme is kétszer annyiba került, mintha nyitva tartották volna, pedig ott még tüntetés sem volt.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a19741


HAZAI

-- Végrendelet mint bizonyíték a Batthyáneum-perben
Batthyány Ignác püspök végrendeletének hitelesített másolatát is csatolnia kell a perirathoz a Román Nemzeti Könyvtárnak a gyulafehérvári Batthyáneum visszaszolgáltatásáért indított per következő, 2016. július 14-i tárgyalásán.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye erre vonatkozó kérését a legutóbbi tárgyaláson hagyta jóvá a gyulafehérvári táblabíróság, az alapfokon zajló perben a restitúciós bizottság visszaszolgáltatást elutasító határozatának az érvénytelenítését kérte a katolikus egyház.
Az Agerpres hírügynökség szerint a Román Nemzeti Könyvtárnak, amelynek kezelésébe a gyulafehérvári közgyűjtemény tartozik, Batthyány püspök 1798. július 31-én keltezett végrendeletének hitelesített másolata mellett a latin nyelvű szöveg hitelesített fordítását is be kell mutatnia. Annak érdekében, hogy ne merüljön fel kétség a fordítás hitelességét illetően, a felek közösen választják majd ki az ennek elkészítésére alkalmas szakembert. A peranyaghoz a Batthyáneum 1948 utáni leltárait is mellékelnie kell, ugyanis az egyház azt állítja, hogy az intézmény államosításakor nem készült leltár az értékes közgyűjtemény átvételéről.
Mint ismeretes, a román kormány alárendeltségében működő restitúciós bizottság tavaly szeptemberben elutasította a Batthyáneum visszaszolgáltatását. Ezt a döntést támadta meg az egyház a bíróságon. A román államot 2012-ben kártérítés fizetésére kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy évtizedeken át nem hozott döntést a Batthyáneum visszaszolgáltatása ügyében.
A Batthyáneum a legnagyobb értékű ingatlan és gyűjtemény, amelyet a katolikus egyház visszakért a román államtól. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyedét. A könyvtárat a kommunista állam vette el a katolikus egyháztól, és a rendszerváltozás utáni kormányok Batthyány Ignác püspök végrendeletére hivatkozva nem szolgáltatták mindeddig vissza. A püspök végrendeletében a katolikus egyházra és Erdély provinciára hagyta a páratlan értékű gyűjteményt. A román politikai elit úgy értékeli, hogy Erdély provincia jogutódjaként a román állam is jogosult a gyűjtemény tulajdonjogára.
Forrás: http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/vegrendelet-mint-bizonyitek-a-batthyaneum-perben

 
-- Ingyenes könyvcsere-szolgáltatás indult
Ingyenes könyvcsereoldalt indított Erdélyben a Rukkola Magyarország – közölte a vállalat az MTI-vel 2016. május 10-én. A közlemény szerint a rukkola.ro internetes oldalon – hasonlóan a 2012-ben indult rukkola.hu portálhoz – papír alapú könyvek cserélhetnek gazdát. A felhasználók, pontokat gyűjtve, saját polcukról ajánlhatnak fel könyveket, a pontokért cserébe pedig más könyvei közül válogathatnak ingyenesen. A könyvek átadása személyesen, postai úton vagy csereponton keresztül történik. Az erdélyi oldal indításának oka, hogy a magyarországi könyvcsereoldalnak nagyon sok erdélyi felhasználója lett az elmúlt években, akik eddig rendszeres heti transzferrel oldották meg a könyvek szállítását a két ország között. Az erdélyi felhasználók könyvcseréjét három cserepont segíti. A rukkola.hu könyvcsereoldal felhasználóinak száma mára meghaladta a 33 ezret, és több mint 250 ezer könyv közül válogathatnak az érdeklődők – áll a közleményben.
Forrás:  http://www.e-nepujsag.ro/op/article/ingyenes-k%C3%B6nyvcsere-szolg%C3%A1ltat%C3%A1s-indult

 
-- Ingyenes tankönyvek a 11–12. osztályosok számára is
A 2016–2017-es tanévben ingyenes tankönyvekre van kilátás a 11–12. osztályosok számára is - írja a román tanügyminisztérium honlapján (http://www.edu.ro/index.php/pressrel/24366).
A tankönyvválasztékot először leküldik a tanfelügyelőségeknek, azok továbbítják az iskolákhoz. A tankönyvek rendelése három szakaszban fog lezajlani: 1. május 20-ig (ami már megesett) a kiadók elküldik az általuk ajánlott tankönyveket a bukaresti Országos Értékelési és Vizsgáztató Központnak, ahol ezekből összeállítják a választható tankönyvek katalógusát. 2. május 31-ig az érdekelt kiadók, amelyeket kiválasztottak, elküldik tankönyveiket az összes érdekelt iskolai intézménynek, ahol található líceumi oktatás. A könyvcsomagok mellé hivatalos Katalógus is tartozik, amelyből szakok szerint csoportosítva választhatnak a középiskolai tanárok. 3. május 16. és június 10. között az iskolák tanárai, a rendelkezésükre álló tankönyvek szelekciója után, bejelölve a küldött katalógusban azokat, megfogalmazzák rendelésüket az elkövetkező tanévre. Ezt követően a tanügyminisztériumi szerződés alapján a megrendelt könyveket lekérik a kiadóktól, majd kiosztják az iskolák között.
Megjegyezendő, hogy a felkínált lehetőségekhez mérten van olyan tantárgy, ahol „egy közül” lehet választani. Nem beszélve arról, hogy ezek a könyvek még mindig nincsenek lefordítva az országban élő más nemzetiségek nyelvére, így magyarra sem, bár ebből lenne a legnagyobb igény.
Forrás: Borbé Levente, könyvtáros, Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda

 
-- 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
2016. május 12. és 15 között zajlott le a 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amely idén is a Fogoly utcában kapott helyet. A rendezvény az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Romániai Magyar Könyves Céh, illetve a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közös szervezésében jött létre.
Az idei rendezvény központi témája Tamási Áron halálának 50. jubileuma volt, az ő közéleti szerepére, publicisztikájára fektették a hangsúlyt a könyvhéten tartott konferenciákon. A másik fontos témakör Szilágyi Domokos Öregek könyve című munkája köré szerveződött, amellyel kapcsolatban műfordításokkal, szakmai fordításokkal és a szerző halálának 40. évfordulójával is foglalkoztak.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9779
http://www.bukarestiradio.ro/2016/05/13/egy-korty-konyv-unnepi-konyvhet-kolozsvaron/

 
-- Nyitott könyvek, Tandemben
2016. május végéig két helyszínen volt látogatható a Tandem (Románia Legszebb Könyvei) című kiállítás Marosvásárhelyen. A K’arte Teremben a legfrissebb, a 2015-ös év díjnyertes kiadványait, valamint Adorjáni Márta különleges művészkönyveit és tematikához kapcsolódó alkotásait tekinthették meg az érdeklődők, a B5 Stúdióban pedig az elmúlt évek versenyeinek jelentős gyűjteményével ismerkedhetett a közönség, Răzvan Anton képzőművész kiállításának kíséretében. A kiállítások alternatív könyvtárként működtek, és az olvasás élményét teljes perceptuális gazdagságában biztosították a látogatónak. A Tandem című kettős kiállítás termei nyugodtak, világosak és befogadóak voltak, a kiállított könyvek pedig igazán nyitottak: témáikban, koncepciójukban és vizualitásukkal is. Egyedi jelenlétükkel őszintén közöltek – megannyi tartalmat, megannyi élvezetes módon.
Teljes cikk itt: http://multikult.transindex.ro/?cikk=25970

 
ÉVFORDULÓ
 
-- Tamási Áronra emlékeztek Aradon
Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör 2016. május 17-én tartotta soros munkaülését a megyei könyvtár Concordia Termében. A rendezvény első részében a közösség tagjai a napokban elhunyt Kiss Károly újságíróra emlékeztek Horváth Imre Származásom című költeményével, mely a halálról és a feltámadásról tett tanúbizonyságot.
Regéczy Éva ny. röntgen-asszisztens Egy kis szívesség című karcolatát ismertette, majd Tamási Áron írásművészete került bemutatásra az író halálának 50. évfordulója alkalmából. Nagy Gizella ny. irodalomtanár kimerítő tanulmányát színesen, élvezetesen adta elő a hallgatóságnak.
Előadása által betekintést nyerhettünk az író családi hátterébe, gyermekkorába, egyetemi tanulmányaiba, tisztviselői munkájába, amerikai tartózkodásába, irodalmi munkásságába.
Beszélt a szerző Lélekindulás (1925) című kötetéről, az Ábel-trilógiáról (1932), a Bölcső és bagoly (1953), a Vadrózsa ága (1966) című regényekről és novellisztikájáról. Megtudhattuk, hogy sajátos, egyéni hangját talán novelláiban találta meg, nem véletlenül nevezte Németh László „novella-költőnek”.
Írásai széles skálán mozognak: anekdotikusak, népiesek, liturgikusak, balladaiak, líraiak vagy tréfás népi mitológián alapuló remekművek. A mese-novellák szerkezete és cselekménye sokszínű, a szereplők az író társadalombírálatának adnak hangot. Sokszor ábránd és valóság csillog, robban vagy éppen mulattat bennük. Több munkájában rugaszkodik el a realitástól leleményes, érdekfeszítő módon, olvasmányosságát mindvégig megőrizve.
A lélekemelő előadást Kiss Anna tanítónő, Hevesi József egyházi közíró és Czernák Ferenc ny. alezredes felolvasásai illusztrálták, majd meglepetésként Kolumbánné Tamás Matild Tamási Áron vallomása című verse hangzott el.
A munkaülés befejező részében a kör tagjai egykori elnökükre, Kenyeres Pálra emlékeztek néhány költemény előadásával. A jeles költő, író, publicista Kései felismerés, Kétarcú önzés, Magamat nyugtató és Kérdés válasz nélkül című gyöngyszemeit Katona Ágnes, Brittich Erzsébet, Kolumbán Zsolt és a kör elnöke olvasták fel.
Az est agapéval és baráti beszélgetéssel ért véget.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/kultura/tamasi_aronra_emlekeztek.php

 
-- „Igen, tessék Páskándit olvasni!”
Nem meglepő a felszólítás, hiszen a földi létből húsz éve hiányzó, örök lázadó Páskándi Géza életműve nem csak a magyar kultúra és műveltség része, de ma is eleven örökség, élő üzenet és éltető szellemi forrás. A Kossuth-díjas írót, költőt ünnepelték Szatmárhegyen.
A címben szereplő felszólítás Csapody Miklós irodalomtörténész részéről hangzott el ott, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) által tizenkilencedik alkalommal megszervezett Páskándi-megemlékezésen, a költő, író egykori szülőházának udvarán. A helyszínen – mintegy igazolandó Páskándi „legyen élet és a gondokon felülemelkedni derű – mert csak azzal lehet” hitvallását – a Szatmárhegyi Általános Iskola tanulóinak előadásában számtalan vidám, mókás és mosolyt fakasztó Páskándi-gyermekvers hangzott el, majd a ház falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzását követően a település központjában álló Páskándi-szobornál folytatódott az ünnepség, ahol az író kedves nótáinak Zágoni Mihály tárogatójából felcsendülő dallama fogadta az egybegyűlteket, és unokája, Sziklai Anna-Mária szavalata tette szinte kézzelfoghatóvá a szerző jelenlétét.
Teljes cikk itt: http://www.frissujsag.ro/igen-tessenek-paskandit-olvasni/

 
-- Száz éve halt meg Sebők Zsigmond
Sebők Zsigmond a magyar gyermekirodalom klasszikusa: ő teremtette meg Dörmögő Dömötör, Zebulon és Dorka, Róka Miska, Malac Misi feledhetetlen alakjait. Aligha volt valaki is az irodalomtörténetben - talán az egész világirodalom-történetben -, aki úgy tudott volna a nyolc és tizenkét év közötti kezdő olvasóknak mesélni, hogy ennyi derűs, de még felnőttkorban is igaznak bizonyuló embertípust rajzoljon meg állatalakjaiban, és köréjük még némi ironikus társadalomkritikát is fogalmazzon. Sebők Zsigmond a gyermekeket arra neveli, hogy szeressenek olvasó emberek lenni, és igényeljék a realizmust.
Teljes írás itt: http://mek.oszk.hu/01100/01149/html/sebok.htm

 
DÍJAK
 
-- Kolozsvári írószövetségi elismerések
A Romániai Írók Szövetségének kolozsvári fiókszervezete 2016. május 26-án osztotta ki a tavalyi könyvtermést értékelő díjait. Cseke Péter 2015-ben megjelent sajtótörténeti munkáiért Kacsó Sándor-díjban részesült, Horváth Benji Beatcore című verseskötetéért a Dsida Jenő-díjat vehette át.
Forrás: http://www.eirodalom.ro/aktualis/item/2930-d%C3%ADj-cseke-p%C3%A9ternek-%C3%A9s-horv%C3%A1th-benjinek.html#.V04FISHjxD0

 
-- Kiosztották a Libri-díjakat
A Libri irodalmi díj nyertese 2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Bartis Attila A vége című regénye érdemelte ki. A díjak ünnepélyes átadóját 2016. május 25-én rendezték, ekkor derült fény a nyertesekre.
Idén indult útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazta. A zsűri egy verseskötetet, a közönség egy 600 oldalas regényt díjazott idén.
A díjakra a szakmai zsűri és közönség szavazhatott. A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kaptak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amelyet bármely könyvük promóciójára felhasználhatnak.
A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki, a közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választotta ki az idei nyerteseket: Bartis Attila: A vége; Dragomán György: Oroszlánkórus; Esterházy Péter – Szüts Miklós: A bűnös; Forgách András: Élő kötet nem marad; Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza; Rakovszky Zsuzsa: Fortepan;Réz Pál: Bokáig pezsgőben; Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra; Térey János: A Legkisebb Jégkorszak; Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok.
Réz Pál hangos memoárja, a Bokáig pezsgőben – mint korszakalkotó könyv – kapcsán a Libri Könyvkereskedelmi Kft. Libri irodalmi életműdíjat adott át Réz Pál jogutódjainak, mely egy egyszeri díj; az elismeréssel a Libri szeretne méltó emléket állítani Réz Pálnak és munkásságának. A döntés értelmében a könyv 7,5 millió forint értékű médiatámogatást kap, a Libri kiemelten megjeleníti a Bokáig pezsgőben című kötetet felületein, könyvesboltjaiban és weboldalán, a könyv súlyához mérten.
A zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András és Károlyi Csaba voltak, a zsűri moderátori tisztjét pedig Vitray Tamás töltötte be.
Forrás és teljes cikk, fotók itt: http://www.litera.hu/hirek/rakovszky-zsuzsa-az-elso-libri-dijas

 
ELHALÁLOZÁS

-- Meghalt Réz Pál, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő
Réz Pál 1930. július 25-én született Aradon. Budapesten tanult, magyar–francia szakon. 1951-ben a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője lett, esti tagozaton fejezte be egyetemi tanulmányait 1954-ben. 1989-ben lett a Holmi főszerkesztője, ő vezette a lapot 84 éves koráig.
Réz Pál a magyar irodalom egyik legkiválóbb ismerője volt. Sajtó alá rendezte Kosztolányi Dezső összes műveit, a 22 kötet 1969-től 1975-ig jelent meg. Életműve hihetetlenül gazdag szerkesztésekben, tanulmányokban, műfordításokban: több mint 300 szerzővel foglalkozott élete során. Déry Tibor, Ottlik Géza, Örkény István, Vas István, Tersánszky Józsi Jenő műveit rendezte sajtó alá, írt hozzájuk jegyzeteket, utószót vagy éppen a lényegre koncentráló, rövid kivonatot, fülszöveget.
Legutolsó kötete 2015 szeptemberében jelent meg, a Magvető Kiadó Tények és Tanúk című sorozatában: Réz Pál Parti Nagy Lajossal közösen írta meg memoárját, Bokáig pezsgőben címmel.
Teljes cikk itt: http://vs.hu/magazin/osszes/meghalt-rez-pal-0511#!s1

 
AJÁNLÓ
 
-- 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok Budapesten
A Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Ünnepi Könyvhetet alapítóként szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Elnöksége idén is megrendezi a 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat, a budapesti Vörösmarty téren, 2016. június 9. és 13. között. Az Ünnepi Könyvhét központi helyszíne az V. kerületi Vörösmarty tér, valamint a térbe torkolló utcák térhez közeli része. Az Ünnepi Könyvhét - nyolc és fél évtizedes hagyományának megfelelően - elsősorban a kortárs magyar irodalom közreadásának ünnepe. Könyvheti mű lehet minden élő magyar szerző első kiadású műve, de a klasszikus magyar irodalom új kiadásainak sora is.
Forrás: http://www.programturizmus.hu/ajanlat-unnepi-konyvhet-budapest.html

 
-- Bihari Nyári Egyetem – 2016: könyvtárosok is jelentkezhetnek
A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (MNYKNT ) és a Partiumi Keresztény Egyetem Tanárképző Központja közösen rendezi meg az I. Bihari Nyári Egyetem Határtalanul: helyi és nemzetközi kulturális hatások című képzéssorozatot 2016. július 25. és 29. között Berettyóújfaluban és Félixfürdőn. Jelentkezhetnek olyan személyek, akik nyelv és kultúra területén dolgoznak (pedagógusok, újságírók, könyvtárosok, lelkipásztorok stb.) vagy ezzel kapcsolatos tanulmányokat folytatnak, illetve érdeklődnek a megjelölt témakör iránt.
Szállást és étkezést mindkét helyszínen biztosítanak.
Részvételi lehetőségek:
1. Szuperkedvezményes részvételi lehetőség 10 romániai és magyarországi egyetemistának és bármely iskolatípus tanárának (75 RON / 5000 HUF): rövid (legfeljebb kétoldalas) önéletrajz és egyoldalas motivációs levél beküldése, amelyben kifejti a jelentkező, hogyan tudná hasznosítani munkájában a képzéssorozaton elsajátított tartalmakat. Jelentkezni 2016. június 12-ig lehet itt: anyanyelvi@mnyknt.hu és iroda@e-nyelv.hu.
2. További 10 főnek kedvezményes részvételi lehetőség, MNYKNT-tagok részére: 15 000 HUF, azaz 215 RON. Jelentkezni 2016. június 12-ig lehet itt: anyanyelvi@mnyknt.hu és iroda@e-nyelv.hu. A jelentkezésnél előnyben részesülnek az MNYKNT aktív tagjai.
3. Önköltséges részvétel: 12 000 HUF/nap, 60 000 HUF / 5 nap, azaz 170 RON/nap, 850 RON / 5 nap. Tervezett létszám: 10 fő, jelentkezni folyamatosan lehet, előnyben részesülnek a több napra jelentkezők: anyanyelvi@mnyknt.hu és iroda@e-nyelv.hu.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/bihari_nyari_egyetem_2016.php

 
-- Net! Mindenekfelett?: kompetenciák a digitális univerzumban
Az internet már több évtizede szerves része életünknek, mindennapjainknak. Éppen ezért indokolt feltenni azt a kérdést, hogy hogyan élünk és hogyan élünk együtt a világhálóval, ismerjük-e Neumann-galaxis „betűvetését”. Rendelkezünk-e azokkal az ismeretekkel, amelyek a világhálóval való együttélés során legalább olyan alapvetőek, mint a Gutenberg-galaxis írni-olvasni tudása vagy éppen a számolási alapműveletekben való jártasság?
Erre a kérdésre keresi a választ a 2599 fős mintával dolgozó empirikus kutatás, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara Könyvtár- és Információtudományi Intézetének csoportja végzett 2014 tavaszán. A Net! Mindenekfelett? című kötet a vizsgálat eredményeit, továbbá azok elemzéseit mutatja be, mintegy 250 ábra közzétételével, és szintetizálja az azok alapján levonható konzekvenciákat.
A szintetizáló kötet a MEK-ből szabadon letölthető több alkalmazási formában is.
Forrás: http://kpvk.pte.hu/content/net-mindenekfelett-kompetenciak-digitalis-univerzumban
Letöltési link: http://mek.oszk.hu/14700/14787/index.phtml#

 
ÉRTÉKEINK

-- Mátyás király kincsei
Legalább 150 éve tudományosan is kutatják a legalább 500 éve strapabíró adathordozókat: a corvinákat.
Miért tartunk nagyra egy 500 éve megszűnt, szétlopkodott, ma már csak töredékeiben létező könyvtárat, a Bibliotheca Corvinát? Annak ellenére, hogy Mátyás király halála, 1490 után gyorsan széthordták, rá 30 évre pedig szétesett a magyar királyság is, ez a könyvtár volt Mátyás hatalmának egyik szimbóluma, irodalom- és művészetpártolásának leghosszabban ható példája. Művelt volt, szeretett olvasni, és jó könyvei voltak: ókori, középkori és reneszánsz bestsellerek az irodalom, történetírás, teológia, filozófia területéről; másrészt ezeknek csak kis hányada volt nyomtatvány, többségük elképesztő kézi- és mestermunka volt, scriptorok, kódexmásolók írták; miniátorok remekelték bele a miniatűröket, tulajdon- és hatalmi viszonyokat jelző címereket, illuminálták az oldalakat: kifestették a kezdőbetűket és a lapszéli, indaszerű díszítéseket; könyvkötő mesterek bélyegzőkkel és aranyozással gazdagon díszített bőr- vagy bársonykötésekbe borították a köteteket, amelyek együtt a könyvtárszobákat a királyi palota legreprezentatívabb tereivé formálták.
Az egy-kétezer kötet közül egy korábbi tanulmány szerint 216 ismert, ezek közül 52 van Magyarországon, a többi 15 ország 43 városának 47 könyvtárában fogadja a könyvművészet csodálóit, a restaurátorokat és a történész, művészettörténész kutatókat.
A corvinák egyik legavatottabb magyarországi kutatója, Mikó Árpád művészettörténész április végén adott elő az EME kolozsvári székházában A Corvina-könyvtár története(i) címmel. Ő 250-300 közöttire becsüli a ma ismert corvinák számát, de mint mondta, sok a bizonytalanság. Több mint 40 kötetet borít bőrkötés.
Teljes cikk itt: http://foter.ro/cikk/20160506_matyas_kiraly_kincsei_utan_nyomoztunk

 
KÖZELKÉPBEN

-- „A helyismereti könyvtáros a helytörténet Hamupipőkéje”
A fenti címmel közöl könyvtáros- és szerkesztőkollégánkkal, Kelemen Katalinnal készült beszélgetést a csíkszeredai Hargita Népe napilap. Az interjú felvezetőjében kiemelik: „Kelemen Katalin őszinte elhivatottsággal beszél munkájáról. Meggyőződése, tévednek, akik úgy gondolják, hogy az internet által elérhetővé tett rengeteg információ a könyvtárak végnapjait jelentené, inkább úgy tekint a világhálóra, mint lehetőségre, amely révén a könyvtári szolgáltatások kiléphetnek a tér és idő által korlátozott keretekből.”
A beszégetés itt olvasható: http://hargitanepe.eu/beszelgetes-kelemen-katalin-konyvtarossal-a-helyismereti-konyvtaros-a-helytortenet-hamupipokeje/

 
Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Bákai Magdolna
 
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

 

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

Have you tried the highest rated email app?
With 4.5 stars in iTunes, the Yahoo Mail app is the highest rated email app on the market. What are you waiting for? Now you can access all your inboxes (Gmail, Outlook, AOL and more) in one place. Never delete an email again with 1000GB of free cloud storage.


.

__,_._,___


_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update