ReMeK-e-hírlevél
9. évf., 2014/1. szám                                ISSN: 1842-7448

************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele

Megjelenik havonta

************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


Boldog új esztendőt kívánunk a ReMeK-e hírlevél minden olvasójának!


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Könyvtárhasználati rangsor az EU-ban – százalékos arányok
--Hungarikummal bővült a magyar lappiac
PÁLYÁZATOK
--Tündérszó – meseíró pályázat
--Népmese Hagyományőrző Évadot hirdet 2014-ben a magyarországi Mesekiadó
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--Szávai Géza író Hargita megyei találkozókörútja
--Beszélnek a könyvek a Teleki Tékában – Téli hétköznapok a hajdani Vásárhelyen
--I. Olvasótábor az Orbán Balázs Gimnáziumban
--Környezetszociológiai előadás és könyvbemutató a Sapientia könyvtárában
KITEKINTŐ
--Kabátos kölcsönzés Gödöllőn – fogd és vidd
--A Vatikáni könyvtár digitalizálja kincseit
--Teljes gyűjteményét számítógépre viszi a Norvég Nemzeti Könyvtár
--Könyvtári Innovációk Vására Moldovában
--Mennyit keres egy könyvtáros Kisinyovban?
HAZAI
--Helyére került intézmény – jót tett a költözés a Kájoni János Megyei Könyvtárnak
--Sikerkönyveket vásárolt a Székelyudvarhelyi Könyvtár
--Bolyai János kézírásával és mottójával ellátott könyvét ajándékozták a Tékának
--Mézeskalácsfalu Csíkszentdomokoson – a könyvtárat támogatják vele
--'Könyvmolyképzés' közpénzen
--Könyvtér – könyvesboltot nyit a Sapientia kolozsvári épületében az IDEA
--Karácsonyi könyvvásárok
--Több mint hatvanezer szakképzési tankönyv ajándékba
--Sikeresen pályázott a bardóci könyvtár az IREX-nél
ÉVFORDULÓ
--Kós Károlyra emlékeztek
ELHALÁLOZÁS
--105 évesen hunyt el a világ legidősebb regényírója
DÍJAK
--Lackfi János nyerte a magyar irodalom kategória idei Prima Primissima Díját
--Nádas Péter kapta a Würth-díjat
--Évzáró irodalmi esten osztották ki az EMIL-díjakat
--Barabási Albert-László kapta a Kriterion-koszorút 2013-ban
--Magyar Örökség-díjas az alsócsernátoni Haszmann család
AJÁNLÓ
--Ifjúsági sakk-kalandregényt írt Berg Judit és Polgár Judit
--Demeter Andrásról szóló könyvet mutattak be Temesváron
MOZAIK
--Kányádi Sándor és Tamás Gábor az erdélyi magyar fiatalok példaképei
--A legjobb európai gyermekbarát tartalom díj magyarországi nyertesei
--Január elsejétől ingyen olvashatunk Rejtőt


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--Könyvtárhasználati rangsor az EU-ban -- százalékos arányok
A KIT hírlevél korábbi számaiban már volt szó az Eurobarometer friss kultúrafogyasztási felméréséről, amelynek egyik adata volt a magyar könyvtárhasználat 14%-os visszaesése 2007 és 2013 között. Most a 2013-as adatokat közöljük az anyagból, a 'járt-e az előző évben közkönyvtárban' kérdésre adott válaszok eredményét mutatja. Az országok adatai növekvő sorrendben: 8% - Ciprus, 10% - Görögország, 15% - Portugália, 17% - Románia, 17% - Luxemburg, 18% - Bulgária, 19% - Magyarország, 22% - Ausztria, 23% - Németország, 24% - Olaszország, 26% - Lengyelország, 26% - Szlovákia, 28% - Csehország, 29% - Málta, 31% - EU27 ÁTLAG, 31% - Horvátország, 33% - Spanyolország, 33% - Franciaország, 35% - Lettország, 37% - Belgium, 39% - Litvánia, 45% - Írország, 45% - Hollandia, 47% - Észtország, 47% - Nagy-Britannia, 48% - Szlovénia, 63% - Dánia, 66% - Finnország, 74% - Svédország.
[A legutóbbi, 2005-ös hiteles magyar felmérés -- Tárki--OSZK http://ki.oszk.hu/kf/kfarchiv/2006/1/nagy.html -- adatai 11,5%-os magyar könyvtári tagságot (!) jeleztek, amely 1985-ben még 17,7% volt.] (ref. MG)
Forrás: Eurobarometer, 2013. december 4.; KIT hírlevél 2013/45, 2013. december 4.


--Hungarikummal bővült a magyar lappiac
Új magazin jelent meg 2013. december 11-én a magyarországi újságos standokon, a Sokszínű Hungarikum. Azokról az értékeinkről szól, amelyek körülvesznek és meghatároznak minket.
Azoknak szánják, akik fogékonyak a helyi gasztronómiai, kulturális, természeti, tudományos értékekre. A készítők célja, hogy megmutassák a helyi fogyasztás előnyeit, az értékteremtőket, a hagyományok őrzőit. Szándékaik szerint megmutatják a jelen értékteremtői mellett a jövő legendáit, vagyis az új generációt, akik továbbviszik azokat a tudományos, gasztronómiai, építészeti, és kulturális értékeket, amelyek a jövőben leginkább jellemeznek majd minket, magyarokat. Az első lapszámban Ternovszky Béla mesélt Veiszer Alindának az elmúlt hét évtizedről, családról, munkáról. De mesél Pogány Judit is, aki az unokája szerint a világ legjobb fejből mesélője. A Gasztro utazás során pedig megfejtik az igazi húsleves titkát, és Váncsa István kideríti, mi is valódi magyar mákos tészta.
Forrás: http://www.mmonline.hu/cikk/hungarikummal_bovult_a_hazai_lappiac
KIT hírlevél 2013/46., 2013. december 11.


PÁLYÁZATOK

--Tündérszó – meseíró pályázat
A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület immár ötödik alkalommal írja ki nemzetközi meseíró pályázatát. A pályázat szellemi mecénása Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke. A pályázat célja szabadon választott témájú mesék beküldése. Pályázók köre: magánszemélyek, a világ bármely országában élő 8–15 éves gyermekek. Egy pályázó csak egy mesét küldhet be a pályázatra.
Forrás és részletes információk itt: http://www.ggmuvhaz.hu/2013/12/06/tunderszo/


--Népmese Hagyományőrző Évadot hirdet 2014-ben a magyarországi Mesekiadó
Az Évad keretében mesélő családokat keresnek Budapesten, országszerte és a határon túlról, a 2014-ben induló MESEMACI mesetévé-projekthez, a MESEMACI mesetévében rendszeres és alkalmi -műsorblokkokban történő - megjelenésekhez, műsorvezetők és a leendő MESE-nagyköveteK kiválasztásához. Továbbá a pályázat kapcsán nyertes családoknak lehetőséget biztosítanak MESEvideó- és MESE-hangoskönyv publikációkban való megjelenéshez.
A pályázatban nyertes családok egy általuk kijelölt felnőtt megbízottjával szerződést kötnek. Az adott együttműködést minden esetben egyedileg díjazzák - közös megállapodás alapján. Felső korhatár nincs, kis- és nagy családok, gyermeküket egyedül nevelők, de akár elhivatott párok jelentkezését is várják. Jelentkezési határidő: 2014. február 15.
Forrás és részletes tájékoztató a Mesekiadó honlapján: http://www.mesekiado.hu/2014/palyazat-2014/79-palyazat/73-palyazat


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
József Attilát idézi a Role új lemeze
Nagy sikerrel mutatta be a csíkszeredai Role együttes Egyedül című új albumát a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A József Attila megzenésített verseit tartalmazó CD-t a költő halála évfordulójának napján, december 3-án mutatták be először, és a nagy érdeklődésre való tekintettel december 4-én megismételték a koncertet. A két alkalommal összesen 240-en hallhatták József Attila ismert és kevésbé ismert verseit a Role feldolgozásában és előadásában.
Sajtóvisszhang: Lemezbemutató koncertet tart a Role. Beszélgetés Nagy Tivadar zenekarvezetővel. Pál Bíborka. Hargita Népe, 2013. december 3.
Iochom Zsolt videója a Székelyhon.ro portálon: http://szekelyhon.ro/videos/view/3111/jozsef-attilat-idezte-a-role-zenekar.html
Képes beszámoló a könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/74/jozsef-attilat-idezi-a-role-uj-lemeze--nagysikeru-lemezbemutato-koncertek-a-konyvtarban
A születés könyve – Balázs Lajos szokásmonográfiájának első kötetét mutatták be
Dr. Balázs Lajos, a székely és magyar néprajz kiváló kutatója volt a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége 2013. december 9-én. A Pallas-Akadémia Könyvkiadó Sorsfordulások rítusai a székely-magyaroknál címmel új, bővített kiadásban jelenteti meg a szerző csíkszentdomokosi szokásmonográfiáját, az emberi élet sorsfordulóinak szentelt hármaskönyvét. A 'születés könyvének' is nevezhető a Szeretet fogott el a gyermek iránt című első kötet, amely a születés szokásvilágát mutatja be. A kötetet népes közönség előtt mutatták be a könyvtár előadótermében. Kelemen Katalin könyvtáros köszöntötte a vendégeket, röviden méltatva Balázs Lajos néprajzkutatói munkásságát. A kötet szerkesztője, Sarány István, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó főszerkesztő-helyettese mutatta be a szokásmonográfia első kötetét. Ezt követően Balázs Lajos beszélt néprajzi kutatásai során kialakult szakmai szemléletéről, gyűjtőmunkája tapasztalatairól. A néprajzkutató előadása rávilágított a Csíkszentdomokoson is megőrzött ősi, archaikus tudást hordozó népi kultúra egyetemes gyökereire: 'A fogamzás pillanatától a beavatásig tartó, minden részletre kiterjedő és megoldást kínáló műveltség csak látszatra csíkszentdomokosi: sajátos, lokális megnyilvánulása a magyar nép kultúrájának, alapvető felismerései ugyanakkor egyetemesek.'
Sajtóvisszhang: Őseink tudása a születésről. Székelyhon.ro, 2013. december 9., http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/oseink-tudasa-a-szuletesrol
Teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/76/a-szuletes-konyve-dr.-balazs-lajos-konyvenek-bemutatoja
Borsodi L. László Parton című új kötetének bemutatója
Borsodi L. László költő legújabb, hatodik könyve, a Parton című prózaverskötet a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában jelent meg nemrég. Több mint százan vettek részt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett könyvbemutatón 2013. december 11-én délután. Sarány István, a könyv szerkesztője mutatta be a kötetet és beszélgetett a szerzővel. Borsodi L. László csíkszeredai költő verseivel, prózaverseivel, tanulmányaival és kritikáival 1995 óta van jelen az irodalmi lapokban, antológiákban. Verseskönyvek szerzője, irodalmi naplót, jegyzeteket írt, számos kötetet szerkesztett, főállásban magyartanár a Márton Áron Gimnáziumban, ugyanakkor a Szent Istvánról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense. A költő a bemutatón elmondta, míg az előző kötetében az emlékezés és felejtés témája foglalkoztatta, a Parton című kötet egyfajta transzcendens útkeresés. Érdekes, hogy mindkét kötet hét versciklust tartalmaz, hétszer hét verssel, mindkét kötet illusztrátora Ráduly Margit képzőművész, aki ugyancsak jelen volt a találkozón.
Sajtóvisszhang: Szőcs Lóránt: Transzcendens útkeresés. Székelyhon.ro, 2013. december 12. http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/transzcendens-utkereses
Képes beszámoló itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/78/borsodi-l.-laszlo-parton-cimu-uj-prozaverskotetet-mutattak-be
Karácsonyi gyöngyvarázs – egyedi gyöngyékszerekből nyílt kiállítás a könyvtárban
Karácsonyi gyöngyvarázs címmel a Gyöngyitisz gyöngyfűző klub tagjai által készített egyedi gyöngyékszerekből nyílt kiállítás a könyvtár előadótermében 2013. december 13-án. A kiállításon harminc gyöngyfűzőnek összesen 150 darab alkotása volt látható decemberben. A megnyitón nyolcvanketten tekintették meg a kiállított ékszereket. Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntőjében elmondta, a klub 2010-től működik, 2011 elején szervezték meg a könyvtárban az első gyöngyfűző tanfolyamot. Berényi Zsófia könyvtáros, a klub kitalálója, létrehozója azóta heti rendszerességgel szervezi a klubtagok találkozóit a könyvtárban. Zsók Évával együtt oktatóként is megosztja tudását a modern gyöngyfűzés alapjairól. Ferenczy Krisztina klubtag szerint a nagyszerű kezdeményezés mára mozgalommá szélesedett, egyre többen vesznek részt tanfolyamokon, és a klubtagok által készített gyöngyékszerek esztétikai értéke is egyre erőteljesebbé válik. A kiállítás látványtervét János Éva könyvtáros készítette. A kiállított ékszereket az érdeklődők meg is vásárolhatták.
Berényi Zsófiával és Zsók Évával készült interjú a Székelyhon.ro portálon: http://www.szekelyhon.ro/magazin/gyongyvarazs-a-konyvtarban
Képes beszámoló a könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/80/karacsonyi-gyongyvarazs--egyedi-gyongyekszerek-kiallitasa-nyilt-meg-a-gyongyitisz-klub-tagjainak-alkotasaibol
Csodát, Álmot, Színeket a Világnak – Kiss Bora varázslatos birodalma a könyvtárban
Kiss Bora, akit színművészként, a Csíki Játékszín társulatának tagjaként ismer a csíkszeredai közönség, képzőművészként is bemutatkozott Csodát, Álmot, Színeket a Világnak című kiállításával. Marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi kiállítása után a csíkszeredaiak is megismerkedhetnek különleges hangulatú, varázslatos mesevilágot idéző alkotásaival. Több mint nyolcvanan érkeztek, barátok, ismerősök, művészetkedvelők 2013. december 16-án délután a kiállítás megnyitójára. Kiss Bora képei szeretet sugároznak, simogató, melengető, gyógyító képek - hangzott el Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntőbeszédben. Boros Kinga teatrológus nyitotta meg a kiállítást, arra kérve a jelenlevőket, érezzék magukat 'Bora birodalmának vendégeiként'. Kiss Bora képeinek világa kíváncsiságot kelt a szemlélőben, ez a szédületes kavalkád valósággal bevonzza az embert a képbe - mondta a teatrológus.
Sajtóvisszhang: Nem tanultam rajzolni, a bennem rejlő gondolatok irányítanak". Pál Bíborka beszélgetése Kiss Borával. Hargita Népe, 2013. december 16.
Bora varázslatos birodalma, Székelyhon.ro, 2013. december 19. http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/bora-varazslatos-birodalma
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/81/bora-birodalmaban--kiss-bora-szinmuvesz-kiallitasat-nyitottuk-meg-a-konyvtarban
Kétnyelvű könyvbemutató a könyvtárban
2012-ben jelent meg a csíkszeredai Státus kiadónál Az ördög cimborája címmel, A felcsíki öngyilkosságokon túl... alcímmel Dr. Vadas Gyula pécsi szociológus és Dr. Veress Albert csíkszeredai elmegyógyász főorvos könyve. Fârtatul diavolului címmel a kötet román nyelven is megjelent 2013-ban. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2013. december 18-án mindkét nyelven bemutatták a kötetet. Magyar nyelven Cseke Gábor író, román nyelven Bucur Nicolae tanár ismertette Dr. Veress Albert röviden bemutatta a mű alapját képező felcsíki kutatás módszerét és következtetéseit. A szerzők véleménye szerint az öngyilkosság ‘kezelhetősége’ elsődlegesen a családpolitika tárgykörébe tartozik. Kötetlen beszélgetéssel zárult a találkozó. A könyv magyar és román változata hamarosan kölcsönözhető lesz a könyvtárból. A magyar változat elektronikus formában is szabadon elérhető: http://vmek.oszk.hu/11500/11588/11588.pdf
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/82/az-ordog-cimboraja--fartatul-diavolului--konyvbemutato-a-megyei-konyvtarban
Mesés Advent – ünnepváró foglalkozások
Igazi karácsonyi hangulatú záróünnepséggel ért véget a gyermekkönyvtár adventi foglalkozássorozata 2013. december 23-án. Az adventi ünnepvárás időszakában december 2. és 23. között Mesés adventi kalendárium címmel meseolvasásra hívták a gyermekeket szüleikkel együtt, minden nap 13,30 órakor egy-egy mesét hallgathattak meg a résztvevők a gyermekkönyvtárban, majd beszélgettek a mesék kapcsán a karácsonyról. Zenés karácsony címmel ünnepváró foglalkozásokra várták a gyermekkönyvtárba a kisiskolás és óvodás csoportokat. minden kedden és csütörtökön délelőtt. A foglalkozásokon több mint 600 gyerek vett részt decemberben a gyermekkönyvtárban, naponta 2–3 csoport érkezett, de szívesen jöttek a kisiskolások szülőkkel is a foglalkozásokra. A Mesés advent záróünnepségén mintegy harmincan vettek részt 2013. december 23-án. Az utolsó karácsonyi mesét Török Edit gyermekkönyvtáros olvasta el és beszélgetett a gyermekekkel a karácsony jelentőségéről, majd közösen énekelték a már korábban megtanult dalokat Nagy-György Erika könyvtáros gitárkíséretével. Végül azok között, akik részt vettek a mesehallgatási alkalmakon, kis ajándékcsomagot sorsoltak ki, minden részt vevő gyermek kapott édességet és könyvjelzőt.
Képes beszámolók a könyvtár honlapján és Facebook-oldalán: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/84/meses-advent--zarounnepseg-december-23-an
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.556654981076320.1073741899.261264613948693&type=1


--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei

A brassói Alcor vonósnégyes hangversenye

Az Alcor fiatal brassói vonósnégyes, a zene és annak élményszerű előadása iránti szeretetből jött létre. A sepsiszentgyörgyi közönségnek 2013. december 10-én mutatkozott be könyvtárunk Gábor Áron termében. A hangversenyen elhangzottak a következő művek: Alekszandr Borogyin – Második kvartett (1881): I. Allegro moderato II. Scherzo III. Noktürn IV. Finálé; Antonin Dvorák – Amerikai kvartett, 12-es számú (1893): I. Allegro ma non troppo II. Lento III. Molto vivace IV. Finálé: vivace ma non troppo.
A vonósnégyes tagjai:Alexandru Hamzea (elsőhegedű), Corina Tofănel (másodhegedű), Alexandru Brişcaru (brácsa), Alexandra Enache (cselló).
Forrás: http://www.kmkt.ro/article/194_concertul_cvartetului_brasovean_alcor/
Erdély: emberek, életek, történések - Mentor-est
Három szerző, egy újságíró, valamint több tucat tetszetős külsejű és változatos tematikájú könyv kíséretében látogatott 2013. december 17-én Sepsiszentgyörgyre a marosvásárhelyi Mentor Kiadó igazgatója, Káli Király István. A színvonalas és tanulságos beszélgetést ő nyitotta meg. Kifejtette, a bemutatónak azért adták az Erdély: emberek, életek, történések nevet, mert ez valamennyi bemutatott könyvre talál. Méltatta Pál-Antal Sándor A székelyek földje és népe címet viselő kötetét, mely múltunk egyik fejezetét tárja fel.
Szilágyi Sándornak az Erdélyi Ritkaságok-sorozatban megjelentetett, Hanyatló Erdély című munkáját a mű szerkesztője, Sebestyén Mihály mutatta be. Felszólalásából kiderült, a kolozsvári születésű Szilágyi Sándor „a 19. század legnevesebb történésze, akinek megkerülésével nincs erdélyi történelemtudomány, munkássága nélkül a 16–17. századi erdélyi magyar politikatörténet, diplomáciatörténet, köztörténet, a fejedelmi közigazgatás és törvénykezés múltjának tanulmányozása – sőt értelmezése – elképzelhetetlen.”
Sebestyén Mihály Midway-szigetek című könyvéről szólva Káli Király megjegyezte, ez tulajdonképpen hétköznapjaink történéseinek egy novellista által elkövetett, humortól sem mentes feldolgozása. Az emberről szól, hiszen főszereplői különös és bogaras figurák, ugyanakkor általuk a történelem is megelevenedik. A méltatás után a szerző felolvasott egy rövid részletet a kötetből.
Bedő Béla, Sepsiszentgyörgyön élő nyugalmazott ezredes önvallomása a Magyar tiszt a román hadseregben címmel jelent meg. Nem véletlenül, hiszen a szerző szolgálati éveire emlékezik benne. Az írót felfedező és vele riportot készítő B. Kovács András újságírótól megtudhattuk, a könyv – témájának és az író elbeszélőkészségének köszönhetően – alig néhány héttel a megjelenése után nagy sikernek örvend.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/50999-Knyvek-Erdlyrl.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/66340/emberek_eletek_tortenesek_mentor-est_sepsiszentgyorgyon
Részletek, fotók itt: http://www.kmkt.ro/article/195_prezentare_de_carti_aparute_la_editura_mentor/
Karácsonyváró délután a könyvtárban - a „Varázskuckó különkiadása”
2013. december 19-én könyvtárunk Varázskuckó elnevezésű, olvasásra nevelő és kézműves körének különkiadását rendezték meg a Gábor Áron teremben. 16 órától Lakatos Mihály Etimó apó csodálatos meséi című mesés szólásmagyarázó könyvének (Kriterion, 2012) bemutatója volt diákoknak, tanítóknak, tanároknak, a szerzővel Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélgetett. 16,45 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár 2013. évi leghűségesebb gyermek olvasóinak díjazása következett, jutalomkönyvekkel. 17 órától az Ünnepváró Varázskuckóban karácsonyi díszeket és képeslapok készítettek az érdeklődők.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/51090-Etimo-testkzelben.html
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/51170-nnepvr-Varzskuck.html
Fotók itt: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.642921495746021.1073741836.236481853056656&type=3
Alkalmi mesék idegbeteg fölnőtteknek - Irodalmi est Orbán János Dénessel
A KultúrTeaház közönségtalálkozó-sorozat idei utolsó rendezvényen, az Alkalmi mesék idegbeteg fölnőtteknek című vidám irodalmi esten Orbán János Dénes kolozsvári költő, író, szerkesztő találkozott az érdeklődőkkel 2013. december 28-án, a sepsiszentgyörgyi Tein kávézóban.
Elsőre kissé merész ötletnek tűnt karácsony és újév között könyvbemutatót szervezni, viszont az eredmény az ötletgazdákat igazolta, hiszen a levegőtlenségig megtelt a Tein sajátos hangulatú fogadóterme. Orbán János Dénes kolozsvári költő szellemes egyénisége és a bemutatott kötetek intelligensen vaskos humora elégségesnek bizonyult a hangos nevetés és két mondat közötti taps robbanásához.
Egy súlyosan vidám vagy vidáman súlyos estének nézünk elébe – indította a KulturTeaház 16. kiadását a beszélgetőtárs szerepét felvállaló Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. S ez a feltételezés a későbbiek során be is igazolódott, hiszen a bemutatott kötetekbe foglalt szövegek sugallata, nyelvezete, valamint keletkezésük története mind a súlyos, mind a vidám szavak jelentéstartalmát kimerítette. Derűs történések is járhatnak ugyanis esetenként súlyos következményekkel, mint ahogy a legnehezebb próbatételeket is lehet, sőt szükséges humorosan kezelni.
A találkozó apropóját a szerző Sándor vagyok én is... Kivezetés a költészetből, illetve Alkalmi mesék idegbeteg fölnőtteknek című parodisztikus-humoros kötetei szolgáltatták.
Forrás: http://irodalmijelen.hu/2014-jan-1-1806/idegbeteg-folnottek-sepsiszentgyorgyon
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/51213-Slyos-vidmsg.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/66500/hogyan_nem_erdemes_verset_irni
Fotók itt: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.646522022052635.1073741837.236481853056656&type=3
A magyar ifjúsági irodalom a legmenőbb
A címbeli következtetés vonható le a Bod Péter Megyei Könyvtárban 2013-ban leginkább keresett-igényelt könyvek listája alapján, amellyel kapcsolatban a Székely Hírmondó napilap kereste meg az intézmény vezetőjét. Az érdeklődés nyomán közölt cikkből kiderül: a jelzett irodalmi vonulat szerzői közül is Leiner Laura magaslik ki.
Több részlet erről és a könyvtár idei működéséről, további terveiről a teljes cikkben, amely itt olvasható: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/51189-Leiner-Laura-kirlyn.html


--Szávai Géza író Hargita megyei találkozókörútja
Szávai Géza, a székelyföldi, küsmödi születésű budapesti író 2013. december 11–13. között több Hargita megyei helyszínen találkozott felnőtt és gyermek olvasókkal. A találkozósorozat főszervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár volt, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A következő helyszíneken került sor közönségtalálkozókra:
- Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtárban 2013. december 11-én a gyerekekkel találkozott az író (sajtóvisszhang: http://www.kronika.ro/kultura/gyerekkonyv-bemutato-hary-janos-szellemeben)
- Szentegyházán, a Gábor Áron Líceum dísztermében december 11-én 17 órakor regényes estre került sor.
Most a gyermek megmutatja! – találkozó a Kájoni János Megyei Könyvtárban
2013. december 12-én délelőtt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében csíkszeredai gyermek olvasóival találkozott Szávai Géza. A Nagy Imre Általános Iskola hetedikesei és a Petőfi Sándor Általános Iskola ötödikesei magyartanáraik kíséretében érkeztek a találkozóra. Szávai Géza saját munkáit mutatta fel nekik, regényeit és mesekönyveit is. Rövid idő alatt vidám, oldott légkört teremtett, gyermekkacagástól, tapstól volt hangos a könyvtár.
Szávai a hangulatos-játékos találkozón a gyermekeknek írt köteteiről is beszámolt, többek között a Burgum Bélus a mesterdetektív-sorozatról. Azt is elmondta, hogy megalapította a Háry János Akadémiát. Miután mesélt a legnagyobb füllentőről, a találkozón jelenlevő gyerekek is tanúságot adhattak elmésségükről három perc alatt. Ehhez csupán egy-egy lapot és írószert kaptak, az ötödikes diákokén egy kör volt, a hetedikesekén két háromszög, ezeket a mértani formákat kellett feltöltsék tartalommal, eszességüket bizonyítandó. A legszellemesebb alkotások, karikatúrák készítőit egy-egy könyvével jutalmazta az író.
Képes beszámoló a találkozóról a könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/79/szavai-geza-iro-csikszeredai-gyerekekkel-talalkozott-konyvtarunkban
Sajtóvisszhang: A tréfa fontosságáról. Székelyhon.ro, 2013. december 12. http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/a-trefa-fontossagarol
Vidám regényes est szávai Gézával Csíkszeredában
A 'Komédiák és tragédiák a világ közepén' címmel szervezett vidám regényes esten Szávai Géza íróval találkozhattak 2013. december 12-én este a csíkszeredai olvasók. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében a felolvasással, dedikálással társuló szerzői esten Ferenczes István költő beszélgetett az íróval. Ferenczes az est folyamán elsősorban regényeiről faggatta az írót, a beszélgetés középpontjában az identitásról írott esszéregény, a Székely Jeruzsálem állt. A könyv 2000-ben jelent meg, román nyelvű kiadásával egyidőben, 2008-ban került piacra a harmadik kiadás, 2011-ben megjelent a könyv francia kiadása, Le Jérusalem Sicule címen, egyidőben a regény negyedik kiadásával, ötödik kiadása 2013 karácsonyára jelent meg.
Az est folyamán az író beszélt a Múlt évezred Marienbadban, az Aletta bárkája, a Csodálatos országokba hoztalak és A nagy átmenetelés című regényeiről is. A jelenlevők kedvezményesen megvásárolhatták és dedikáltathatták a könyveket.
Iochom Zsolt videója a találkozóról: http://static2.szekelyhon.ro/files/videos/3/3135_flv.webm
Teljes cikk a könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/77/vidam-regenyes-est-szavai-geza-iroval-a-konyvtarban
Szávai Géza Csíkdánfalván, a Petőfi Sándor Iskolaközpont dísztermében 2013. december 13-án délelőtt találkozott gyermek olvasóival. Gyergyószentmiklóson, a Városi Művelődési Központ Karancsi termében ugyancsak december 13-án az íróval Bajna György újságíró beszélgetett a vidám regényes esten.
Forrás és képes beszámolók a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/mnd/20/gyerekekkel-es-felnottekkel-talalkozott-szavai-geza-iro-hargita-megye-konyvtaraiban


--Beszélnek a könyvek a Teleki Tékában – Téli hétköznapok a hajdani Vásárhelyen
A Teleki Téka kultúrtörténeti szempontból jelentős könyveit szeretnék bemutatni a marosvásárhelyieknek a könyvtár dolgozói, ezért kéthavonta jelentkező előadássorozatot indítottak Beszélő könyvek címmel.
'Vannak olyan kultúrtörténeti szempontból érdekes könyveink, amelyeket nem ismer a marosvásárhelyi közönség. Ezeket szeretnénk különböző tematikák mentén bemutatni, de nemcsak a könyvekről beszélnénk, hanem az adott témához szakértőket ajánlunk, sőt, megpróbáljuk interaktív jelenetekkel is érdekessé tenni az előadásokat. Ezekről Barabás Olga rendező gondoskodik majd' – mondta az új projektről a Teleki-Bolyai könyvtár vezetője, Lázok Klára. Hozzátette, egy kicsit a Teleki Téka Mindentudás Egyetemeként képzelik el ezeket a rendezvényeket, s az előadások estéjén kivételesen ki is állítják a témákhoz kapcsolódó könyveket.
A tervek szerint olyan témákat boncolgatnak majd, mint a francia forradalom a Teleki Tékában, Teleki Sámuel ugyanis az eseménnyel kapcsolatosan majdnem minden könyvet összegyűjtött, amelyet gyakorlatilag becsempészett az országba. A kéthavonta sorra kerülő előadásokon szó lesz még utazástörténetről, valamint a Téka régi gasztronómiai könyvei is előkerülnek majd. Az estek érdekessége, hogy a Téka olyan, még nem restaurált, valamikor bálteremnek használt részében szervezik, amely eddig még nem volt nyitva a közönség előtt.
Az első rendezvénye a sorozatnak a 2013. december 17-i, Téli hétköznapok a hajdani Vásárhelyen címet viselő esemény volt, amely a két világháború közötti várost idézte fel. A szervezők nemcsak a szakértőket hívták meg, de olyan személyeket is, akik gyermekként megélték mindazt, amit ma a korabeli újságokban olvashatunk, Krón Ernő könyvkötő, Székely Éva színésznő és Aurica Filimon elevenítette fel emlékeit, Fodor János történész, illetve a házigazda Lázok Klára helyezték keretbe az elhangzott történeteket. Az esemény hangulatához hozzájárult Tompa Klára és László Csaba színművész, valamint Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes művésze is.
Forrás: http://szekelyhon.ro/muvelodes/beszelnek-a-konyvek-a-tekaban
http://www.maszol.ro/index.php/kultura/22474-vasarhely-regi-hetkoznapjairol-a-teleki-tekaban#sthash.7o97qew7.dpuf
http://www.kronika.ro/kultura/elkezdodott-a-teleki-teka-eloadassorozata


--I. Olvasótábor az Orbán Balázs Gimnáziumban
'A mai világban szinte kihívás megszerettetni az olvasást a gyermekekkel, hiszen már sokkal több lehetőségük van kikapcsolódni, információt szerezni. Ott van a televízió, a számítógép, az internet és a különböző technikai csodák, amiket a gyermekek használnak és ami elveszi az idejüket a hagyományos olvasástól. Az olvasásszeretet otthon, illetve az alsó tagozatban dől el. Ha elérjük azt, hogy az olvasás örömet és ne feladatot jelentsen, a gyermek előbb-utóbb rátalál az őt érdeklő művekre, és megszereti az olvasást.
Ezért is született meg egy olvasótábor gondolata, amihez nagyobb teret adott és több lehetőséget nyújtott egy pályázati kiírás. A Balassi Intézet felhívására egy projektet készítettünk el és adtunk be, amit a pályáztató háromszázezer forinttal jutalmazott.
Táborunkat az őszi vakációban tartottuk meg a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárában, 23 alsó tagozatos kisdiák számára, Szávuly Emese tanítónő segítségével. A tábor fő célja nem csak az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, a gyermekek könyv- és könyvtárhasználati ismereteinek elmélyítése volt, hanem gyermekkönyvtárunk állományának bővítése, frissítése is.
A három nap alatt különböző tevékenységek zajlottak. Minden reggelt beszédtechnikával kezdtünk, de volt itt értő olvasás is, amit feladatlap megoldása követett, meseillusztráció-készítés, egyperces mese, feldarabolt mese, ’könyvturkáló’ az új könyvekből, népdaltanulás és sok- sok játék. December 4-én sor került a tábor lezárására, amikor a szülőknek, nagyszülőknek és minden érdeklődőnek bemutattuk, hogy mit is tevékenykedtünk a tábor ideje alatt. A szöveges és fényképes prezentációt ludas játékkal és az Aranyszőrű bárány mese dramatizálásával zártuk.’
A székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárosa, Hatos Melinda beszámolója az olvasótáborról a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján olvasható: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2013/12/i-olvasotabor-szekelykereszturi-orban.html


--Környezetszociológiai előadás és könyvbemutató a Sapientia könyvtárában
Előadással egybekötött könyvbemutatóra került sor 2013. december 4-én a csíkszeredai Sapientia EMTE könyvtárban. Az előadás központi témája a környezetszociológia, a témához kapcsolódó kulcsszavak pedig a környezettudatosság, természet- és vadvédelem, ökológiai érzékenység, biodiverzitás, nevelés, 'csendes tavasz' mozgalom, ökológiai védőháló, civil kezdeményezés, összefogás volt.
Az előadás során bemutatásra került Nicolae R. Dărămuş neves környezetvédő aktivista Inocenţii marii terori című könyve.A rendezvény házigazdája Dr. Hubbes László, a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékének oktatója volt. A szerzőt bemutatta Korodi Attila parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter.
Forrás: http://mttk.csik.sapientia.ro/hu/hirek/eloadas-es-konyvbemutato


KITEKINTŐ

--Kabátos kölcsönzés Gödöllőn – fogd és vidd
A gödöllői városi könyvtár 'Kabátos kölcsönzőjét' 2010-ben alakítottuk ki, olvasói igények adták az ötletet (fotók erről itt: http://www.kithirlevel.hu). A könyvtári villámlátogatásoknak köszönhetően sokan csak leadják a visszahozott dokumentumot, 'le sem veszem a kabátom, csak beugrottam' módon. Ez motiválta a földszinti gyorskölcsönző kialakítását, ahol a dokumentumok leadása közben máris választhat olvasni-, hallgatni- vagy néznivalót a látogató.
A polcokon 120 dokumentum kap helyet, négy témában (1. szórakoztató irodalom, 2. Nobel-díjasok polca, 3.hangoskönyvek, 4. ünnepvárás), amelyek folyamatosan változnak. Naponta kb. 40–60 talál gazdára, helyükre kölcsönzésük után újak kerülnek.
A szolgáltatás nagyon kedvelt, a kölcsönzés folyamatos a kabátos kölcsönzőből. A gyors kölcsönzés funkcióján kívül lehetőséget teremt könyvajánlásra, kiemelésekre, aktuális kínálatunk megismertetésére, régen kölcsönzött dokumentumok népszerűsítésére. (Fóthy Zsuzsanna)
Forrás: KIT hírlevél 2013/46., 2013. december 11.


--A Vatikáni könyvtár digitalizálja kincseit
A Vatikáni Könyvtár a Heidelbergi Egyetemmel közösen, a londoni Polonsky Alapítvány támogatásával kezdte meg felbecsülhetetlen értékű kéziratállománya digitális feldolgozását. Az 1448-ban alapított könyvtárban 80 ezer kéziratot és 1,1 millió nyomtatott könyvet (köztük 8500 ősnyomtatványt) őriznek, emellett 150 ezer kötet található a Vatikán titkos archívumában. A kéziratokat 20-21 fokos állandó hőmérsékleten, 50-55 százalékos páratartalmú környezetben tárolják. A könyvtárba nem egyszerű bejutni, ezért is fontos, hogy megkezdődött a ritkaságok közzététele a világhálón. Az eddig elkészült felvételek a linkre kattintva tekinthetők meg: http://digi.vatlib.it/view/Stamp.Ross.283/0001/thumbs?sid=a1e9753e9cb7a58051580e9b26455ebf#current_page
A KIT Hírlevél szerkesztője, Mikulás Gábor szerint meglepően 'felhasználó-barátságtalan' a digitális könyvtár felülete…
Forrás: KIT hírlevél 2013/46., 2013. december 11.


--Teljes gyűjteményét számítógépre viszi a Norvég Nemzeti Könyvtár
Teljes gyűjteményét digitalizálni kívánja a Norvég Nemzeti Könyvtár, hogy a nemzet 'memóriabankjaként' archiválja és mindenki számára, bármikor, bárhonnan elérhetővé tegye a lehető legtöbb digitális tartalmat - olvasható a könyvtár portálján.
A nemzeti könyvtár ezzel modern, elektronikus nemzeti könyvtárrá válik. A digitalizált tartalmakat metaadatokkal, azaz a könyvekre és a gyűjtemény egyéb darabjaira vonatkozó információval és azonosítókkal is gazdagítják, hogy növeljék az archiválás és a felhasználás lehetőségeit. A tartalmat vonzó formában kívánják közzétenni - áll a honlapon.
A Norvég Nemzeti Könyvtár megállapodik a kiadókkal arról, hogy a lehető legtöbb tartalom digitális formájú tárolását biztosítsa, együttműködik gazdasági és szakmai partnerekkel, és szerződik a jogbirtokosokkal, amennyiben a tartalom nem áll köztulajdonban.
A Norvég Nemzeti Könyvtár gyűjteménye a keresőmotorok és a legfontosabb portálok számára látható lesz, a számítógépes keresést mind a metaadatok, mind a tartalom szerint biztosítják. A könyvtár lehetővé teszi, hogy a kiadók elektronikus formában közvetlenül elhelyezhessék kiadványaikat és az azokról szóló információt az archívumban. A norvég Országos Levéltár a szerzői jogok által már nem védett digitális tartalmakat - középkor-gyűjteményétől kezdve - mindenki számára elérhetővé teszi. A teljes elektronikus gyűjteményt a könyvtár helyiségeiben kutatási és dokumentációs célokból lesz lehetőség használni.
Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/07/12/Teljes_gyujtemenyet_szamitogepre_viszi_a_Norveg_Nemzeti_Konyvtar.aspx


--Könyvtári Innovációk Vására Moldovában
2013. december 3-án, a Novateca program keretében első alkalommal szervezte meg Moldovában az IREX Alapítvány a Könyvtári Innovációk Vásárát. A szervezésben partnerek voltak a Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Könyvtár, a Moldovai Könyvtárak Egyesülete és könyvtárak közössége. A vásár 1300 résztvevője újra felfedezhette a moldovai közkönyvtárakat, valamint azokat az újdonságokat, amelyekkel ezek szolgálnak a közösség számára. '...bebizonyítottuk mindenkinek, hogy a közkönyvtárak modern teret képeznek, amely nagyszerű emberekkel és egy szép jövő érdekében élettel és energiával van tele.' - mondják a szervezők.
A Novateca az IREX moldovai könyvtári programja: http://www.irex.org/project/novateca-%E2%80%93-global-libraries-moldova
Fotók itt: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.360268140776850.1073741842.120028661467467&type=1
Forrás: http://targ.novateca.md/ro/


--Mennyit keres egy könyvtáros Kisinyovban?
A könyvek és a folyóiratok a legnagyobb kincsek számára: Eudochia Boboc nyugdíjas, de továbbra is könyvtárosként dolgozik a Kisinyovi (Chişinău) Nemzeti Könyvtárban. 2001-ben került ide, azonban addig is azon a területen dolgozott, közel 30 évet, egy északi faluban. A könyvtáros azt mondja, hogy szívesen átadná a munkahelyét fiatal szakember számára, de sajnos, senki sem akar nagyon alacsony fizetésért dolgozni.
'40 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem, és 2400–2800 lej között van a fizetésem. A könyvek és a folyóiratok jelentik a legnagyobb kincset amelyet egy ember birtokolhat, és én a leggazdagabbnak tartom magamat. Ugyanakkor ez a munka veszélyezteti az ember egészségét, mivel az újságok és a könyvek, amelyek a levéltárakból kerülnek ide, meg vannak rongálva, tele vannak porral és van egy jellegzetes szaguk. És erre alig 140 lej fizetéspótlék jár nekünk.' - mondja Eudochia Boboc.
250 lej volt az első fizetése: Diana Lupuşor könyvtáros, a Nemzeti Könyvtár számozási osztályának vezetője meséli, hogy 2006-ban próbálta ki először a szakmát, még egyetemistaként. Ha kezdetben ő volt, aki a könyveket átadta, most a régi és ritka könyvállományt szkenneli, hogy annak darabjai bekerüljenek a digitális adatbázisba. 'Amikor az egyetemen voltam, elhatároztam, hogy megkeresem a magam aprópénzét, és így jutottam a könyvtárba. Az első fizetésem 250 lej volt. Most, hét év tapasztalat után, havi 3000 lej a fizetésem. Ebbe bele van foglalva az I. fokozat is, amelyet nemrég szereztem meg, valamint az ártalmas munkakörülményekért járó pótlék. Mégis, a fizetések alacsonyak. Egy fiatal szakember fizetése havi 1500 lej körül van, és ennek következtében kevés végzős jön a könyvtárba dolgozni. Egyedüli motivációm ebben a szakmában az, hogy érzem, teszek valamit a jövendő generációért.' – vallja be büszkén Diana Lupuşor.
Megunta a tanárságot, könyvtáros lett: Elena egy másik könyvtáros, akivel a polcok mögött találkoztam, ugyanabban az intézményben. A fiatal lány bölcsészeti egyetemet végzett, idegen nyelv szakon, és bár sokat dolgozott ezen a területen, másfél hónapja könyvtárosnak szerződött. 'Az első hónap után 1100 lej fizetést kaptam, de megígérték, hogy egy idő után eléri majd a 2000 lejt. Nyilvánvaló, a pénz kevés, de én a szüleimmel élek, angol nyelvórákat is tartok, és megoldom a helyzetem. Ha nem lenne anyagi támaszom, nem tudnám kifizetni a költségeimet.' - mondja Elena. Másfelől. szintén ő említi, hogy ez a szakma állandó változásban van, és mindig van kivel kapcsolatba kerülni. Különben, ahogy egy bölcs mondta: 'Egy könyvtár, akár szabadpolcos is, könyvtáros nélkül szomorú és rideg.' Tehát be kell fektetnünk a könyvtárosainkba, mivel ők teszik vonzóbbá a könyvet.
Forrás: http://timpul.md/articol/trist-profesia-de-bibliotecar-este-pe-cale-de-dispariie-52664.html


HAZAI

--Helyére került intézmény – jót tett a költözés a Kájoni János Megyei Könyvtárnak
Egy esztendővel ezelőtt, 2012. december 18-án nyitotta meg kapuit a vadonatúj épületbe költözött csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A helyszínváltozás jót tett az intézménynek. Kopacz Katalin könyvtárigazgatóval az elmúlt év megvalósításairól Kozán István újságíró beszélgetett, az interjú a Székelyhon.ro portálon olvasható.
Egy adat, ami bizonyítja, hogy szükségszerű volt a megyei könyvtár Stadion utcába költöztetése: 2013. november végén a könyvtárhasználók száma 5381 személy volt, ami legalább huszonöt százalékkal több, mint például 2010-ben.
'És ez még nem minden' – mondja Kopacz Katalin könyvtárigazgató. 'Egy év alatt a látogatási arány is legalább negyven százalékkal emelkedett. A tapasztalat az, hogy a könyvtárlátogatók gyakrabban térnek be a könyvtárba, mint előző esztendőkben, és bár statisztikailag nem mérhető, de tudjuk, látjuk, hogy több időt töltenek a könyvtárban.'
A 2010-es esztendőhöz képest mintegy 7–8%-kal nőtt az internethasználók aránya. 2012 december óta ugrásszerűen megemelkedett a könyvtári rendezvények száma is: 2013 novemberének végéig 239 különböző rendezvényt szerveztek, több mint tízezer résztvevővel. 'Háromszor annyi rendezvényt szerveztünk, mint 2010-ben, mindez annak köszönhető, hogy a könyvtár végre rendelkezik megfelelő kiállító-, előadóteremmel, a gyermekrészleg pedig megfelelő térrel, játszósarokkal, ahol a gyermekfoglalkozások lebonyolíthatók' – mondta az intézmény vezetője.
A könyvtár az új székhelyen azt tűzte ki célul, hogy nyitott közösségi térként működik, helyet adva minden érdeklődési körű csoportnak, minden korosztálynak. 'Ezt a szerepet megítélésem szerint kiválóan betöltötte' – emelte ki Kopacz Katalin. 'Bevonzotta a nyugdíjasokat számítógép-kezelői ismereteket oktatva számukra, a családokat, mert igazi családbarát hellyé vált, a fiatalokat a filmklubbal szólította meg, a kézműveskedés iránt érdeklődők számára gyöngyfűző tanfolyamokat szervezett és gyöngyklubot működtet, amatőr bábtársulata a legkisebbeket szórakoztatja, a diákok számára könyvtári kalandozásokat szervez és sokszínű, változatos játékos foglalkozásokat, a helytörténet iránt érdeklődőknek honismereti esteket, és még sorolhatnám.'
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/jot-tett-a-koltozes
http://www.kronika.ro/kultura/tobb-a-latogato-az-uj-szekhelyen-mukodo-csiki-konyvtarban


--Sikerkönyveket vásárolt a Székelyudvarhelyi Könyvtár
Az új, népszerű szolgáltatásoknak köszönhetően bővült a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár állománya: a támogatói kártyákból, a könyvturkálóból és a születésnapi kiadványokból befolyt összegből több mint negyven könyvet és hatvannál több DVD-t vásároltak.
Mint Szőcs Endre könyvtárigazgató elmondta, 2013. október 15. és november 30. között több mint kétszázan igényeltek támogatói kártyát, az igénylők körülbelül fele gyermek. Az ifjú könyvtárlátogatóknak 7,50, a felnőtteknek 15 lejért készítik el a kártyát, amely mellé számos kedvezményes kupon is jár: a tékát támogatók jelentős árkedvezményben részesülnek egyebek mellett könyvesboltban, optikai szaküzletben, a Legendárium-termékek vásárlása során, illetve kávézókban, kocsmákban is. A kártya egy évig érvényes, megújításakor az elkészítés költségeit már nem kell kifizetni. A kártya elkészítési díjának levonása után a kifizetett összegből csak pár lej marad – azokból, illetve a könyvtár új szolgáltatásaiból, azaz a könyvkötésből, születésnapi kiadványokból, valamint a könyvturkálóból begyűlt összeggel kiegészítve a könyvtár vezetősége több mint 2100 lejre vásárolhatott könyveket és DVD-ket. A negyvenkét új kötet között gyermekkönyvek és ifjúsági regények, több kortárs szerző – köztük az idei irodalmi Nobel-díj nyertese, Alice Munro – műve, illetve mostani bestsellerek is szerepelnek.
A frissítéssel azt szeretnék elérni, hogy minél többen minél többet olvassanak – fejtette ki Szőcs Endre, hozzáfűzve, aki nem szeret olvasni, annak is újdonságot ajánl a könyvtár: ötvenöt témában hatvankét ismeretterjesztő DVD-t is beszereztek, a National Geographic jóvoltából kedvezményes áron. Ezeket az iskolák figyelmébe ajánlják: a látvány- és hangzóanyag részlegen filmvetítéseket szerveznének a tanulóknak.
Forrás és teljes cikk itt: http://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/sikerkonyveket-vasarolt-a-varosi-konyvtar
http://m.uh.ro/index.php?task=topic&id=15967


--Mézeskalácsfalu Csíkszentdomokoson – a könyvtárat támogatják vele
A csíkszentdomokosiak mézeskalácsfalut építettek, Sződliget testvértelepülés felkérésére. 'Összefogással sikerült megvalósítani ismét egy csodálatos dolgot. Két falut is építettünk: egyet elküldtünk, egyet kiállítottunk a negyedik karácsonyi vásárunkon, december 8-án. Tizenketten dolgoztunk vele, a falu vállalkozói segítségével 16 kg lisztet, 90 db. tojást, 3 kg mézet, 11 kg cukrot dolgoztunk fel. Építettünk templomot, iskolát, székelykaput, házikókat, készítettünk emberkéket, állatokat, Betlehemet, apróságokat. A vásáron 44 árus árusította kézzel készített termékeit, öt osztály díszített karácsonyfákat, amelyeket a község parkjában állítottunk ki. Nagyon mozgalmas napunk volt. Több százan vettünk részt ezeken az eseményeken, közösen sokra képes az ember. A házikókat elajándékoztuk, hármat sikerült eladnunk.' - Sándor Edit csíkszentdomokosi könyvtáros beszámolója szerint a befolyó összegből a községi könyvtár számára vásároltak gyermek- és ifjúsági könyveket.
Forrás: Csíkszentdomokosi Könyvtár, Sándor Edit könyvtáros
Fotók itt: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=507174162729344&set=p.507174162729344&type=1&theater


--Bolyai János kézírásával és mottójával ellátott könyvét ajándékozták a Tékának
A 15 éves Bolyai János saját kézírásával és mottójával ellátott, 1817-ből származó könyvét fedezték fel nemrég egy kolozsvári antikváriumban. A kötetet megvásárolta az RMDSZ, és 2013. december 12-én átadta a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtárnak.
A két Bolyai személyes könyvtárának 152 könyvét azonosították már a Teleki-Bolyai Könyvtár állományában, a Bolyai-relikvia most újabb kötettel gazdagodott. Az elmúlt hetekben Bolyai-kutatók fedezték fel egy kolozsvári antikváriumban Bolyai János saját kezű bejegyzésével ellátott könyvét. Némi vizsgálat után kiderült: valóban a 15 éves Bolyai János írta be nevét, a keltezést (1817. november 12.) és latin nyelvű jelmondatát, egy Horatius-idézetet, az akkor frissen megjelent könyvbe, amely Köteles Sámuel Az erköltsi filo'sofiájának című munkájának első része.
Teljes írás itt: http://www.kronika.ro/kultura/a-15-eves-bolyai-konyve-ajandekba-a-tekanak


--'Könyvmolyképzés' közpénzen
'Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik' – ezt a Széchenyi-idézetet juttatja eszünkbe Peti András legújabb határozattervezete. Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere az iskolások körében népszerűsítené az olvasást. Ezt a vasarhely.ro-nak adott évértékelő interjúban mondta, kifejtve: azt javasolja a helyi önkormányzatnak, hogy vásároljon kétezer könyvet a IV. osztályosoknak. A magyarra nehezen lefordítható 'Cine are carte, are parte!' ('Könyvvel a kiművelt emberfőkért', 'Akinek könyve van, érvényesül') jelmondat alatt futó projekt idei költségvetése 100 ezer lej lenne, amelyet a marosvásárhelyi tanács tartalékalapjából lehetne finanszírozni az alpolgármester szerint. ‘Kezdetben mintegy ezer román és ezer magyar anyanyelvű diákot támogatnánk, annak érdekében, hogy a számítógép vagy televíziók képernyője mögül inkább a könyvek felé forduljanak. Az olvasott ember ugyanis teljesen más szemmel tekint a világra, és ezt a készséget nem árt még gyermekkorban elkezdeni' – magyarázta Peti András. Számításai szerint egy könyvre legtöbb 50 lejt kellene szánni. 'Ha azt látjuk, hogy beváltja ez a tervezet a hozzá fűzött reményeket, jövőre kiterjeszthetjük minden elemi osztályra' – tette hozzá Peti András, aki úgy véli, hogy a könyvek által a város múltját is közelebb lehet hozni a fiatal generációhoz. Az alpolgármester emlékeztet arra, hogy a 2011/1-es számú új tanügyi törvény értelmében a helyi önkormányzatok kötelessége biztosítani a tanintézmények infrastruktúráját, beleértve az oktatási segédeszközöket is. 'Ezzel a projekttel olyan iskolán kívüli tevékenységeket kezdhetünk el, amelyekkel elérhetjük azt, hogy olyan diákjaink legyenek, akiknek van képzelőereje, vannak ötleteik és bele mernek vágni azok megvalósításába' – tette hozzá Peti András. Az alpolgármester szerint az új határozattervezettel nemcsak a hagyományos olvasást népszerűsítenék, hanem a helyi kiadókat és könyvforgalmazókat is.
Forrás: http://www.vasarhely.ro/kozter/%E2%80%9Ekonyvmolykepzes%E2%80%9D-kozpenzen?fb_action_ids=699823163385802&fb_action_types=og.likes&fb_ref=.UrF8A_iJM98.like&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B1439469786281225%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%22.UrF8A_iJM98.like%22%5D


--Könyvtér – könyvesboltot nyit a Sapientia kolozsvári épületében az IDEA
2013 decemberében adventi könyvvásárt szerveztek a Sapientia egyetem új kolozsvári épületében, amelyen szinte az összes erdélyi kiadó termése megvásárolható volt. Az ötletgazdával, Nagy Péterrel, az IDEA cégcsoport vezetőjével beszélgetett a Transindex újságírója.
Októberig a Bocskai-ház előtti téren várta az érdeklődőket az IDEA Könyvtér, de a hideg időszak beálltával ezt a tevékenységet meg kellett szüntetni. Nagy Péter az interjúban elmondja: 2014 januárjában könyvesboltot indítanak, ahol azok a kiadók is lehetőséget kapnak könyveik, kiadványaik árusítására, amelyek nem jutnak be a nagyobb könyvterjesztési hálózatokba, könyvüzletekbe.
A teljes interjú itt: http://multikult.transindex.ro/?cikk=22012


--Karácsonyi könyvvásárok
Déván: 2013. december 18-án nyílt meg Déván a magyar kiadványok bőséges választékát kínáló könyvvásár a Téglás Gábor Elméleti Líceumban. A standokon gyermek- és szépirodalom, ismeretterjesztő kötetek, albumok és szótárak egyaránt megtalálhatók voltak. Délután 4 órától a könyvvásárt szervező Mentor Kiadó is bemutatkozott. A könyvújdonságokat Káli Király István író, kiadóvezető, illetve Sebestyén Mihály történész, író ismertette. A bemutatott kötetek: Sebestyén Mihály: Midway szigetek (novellák), Szilágyi Sándor: Erdély hanyatlása (történelmi arcképek, szerk. Sebestyén Mihály), az Emberek – Életek sorozat legújabb kötetei (szerk. Káli Király István), Bedő Béla: Magyar tiszt a román hadseregben, Méliusz Anna: Nem hősökről beszélek.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/karacsonyi_konyvvasar_devan.php
Nagyváradon: Decemberben ismét Nagyváradra látogatott a magyarországi Quintus Antikvárium. 2013 december 9–11. között naponta 7-től 22 óráig várták az érdeklődőket. A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) előcsarnokában diákok és felnőttek nézelődtek, vásároltak a különböző témakörökbe sorakoztatott könyvek közül. A Quintus Antikvárium körülbelül háromezer válogatott kötettel érkezett Nagyváradra. Az antikváriumnak sikerült olyan új könyvanyagra szert tennie, amelyből minőségi felhozatalt tudtak összeállítani a váradi vásárlóknak, kedvezményes áron. A Quintus Antikvárium 2014-ben is visszatérő vendége lesz a PKE-nek. Általában évente kétszer, tavasszal és ősszel jönnek, de ha sikerül frissíteni a könyvkínálatot, akkor gyakrabban is.
Forrás: http://www.erdon.ro/karacsonyi-konyvvasar-a-pke-n/2431611


--Több mint hatvanezer szakképzési tankönyv ajándékba
Több mint hatvanezer szakképzési tankönyvet adott át 2013. december 12-én a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke, a külhoni magyar anyanyelvű szakoktatást tankönyvekkel, háttéranyagokkal segítő akciósorozat keretében. A szakképzési tankönyveket a Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzeti Munkaügyi Hivatala (NMH) és a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézete (NAKVI) ingyenesen bocsátotta a külhoni magyar iskolák részére, az NSKI által előzetesen felmért konkrét igények alapján. Az adományból több mint tizenkétezer kötet Felvidékre, háromezer Kárpátaljára, húszezer Délvidékre került. Az erdélyi adomány ünnepélyes átadása alkalmából szervezett sajtóértekezlet után Szász Jenő elmondta: a hiánypótló szakkönyvekkel a Romániában leépült anyanyelvű szakoktatás felélesztéséhez nyújtanak támogatást.
Forrás és teljes cikk itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=154580


--Sikeresen pályázott a bardóci könyvtár az IREX-nél
A Kovászna megyei Bardóc közkönyvtárában ünnepváró foglalkozásként és új könyvtári-közösségi szolgáltatásként adventi koszorúkat készítettek idén. A könyvtár pályázott ehhez a Biblionet programot lebonyolító IREX Alapítvány országos kiírása keretében, és elnyerte a maximális értékű 650 lejes finanszírozást, amelynek segítségével a kreatív, közös alkotó tevékenységet a szellemi-kulturális értékek őrzésével egyesítő foglalkozást még jobb körülmények között lehetett megvalósítani. A pályázati siker és a helyi közösség tetszését kiváltó új foglalkozás, szolgáltatás erősíti a könyvtárnak a település életében betöltött szerepét, jelezve ismételten, hogy az intézmény nem csupán „könyvlerakat”.
Forrás: Tókos Eszter könyvtáros, Bardóci Községi Könyvtár


ÉVFORDULÓ

--Kós Károlyra emlékeztek
Erdély polihisztora születésének 130. évfordulóján szervezett vetélkedővel egybekötött megemlékezést a Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat és a sepsiszentgyörgyi Tanulók Klubjának környezetvédelmi köre. Az emlékezésbe bekapcsolódott a fotókör, amelynek tagjai alkalmi kiállításon mutatták be Sepsiszentgyörgy Kós-tervezte épületeit. A vetélkedő Kós Károly gazdag munkásságát fogta át, majd az általa tervezett református elemi iskola falán lévő, a csapat által korábban elhelyezett plakettet koszorúzták meg. Végül nem maradt el a városnéző séta, amelynek során a résztvevők élőben is megismerhették a gazdag sepsiszentgyörgyi épített Kós-hagyatékot.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/66252/kos_karolyra_emlekeztek_a_cserkeszek?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+3szekHirek+%283szek.ro+H%C3%ADrek%29
Több éves hagyomány, hogy a tatabányai KPVDSZ Művelődési Ház megrendezi utcája névadójának, Kós Károlynak az emlékünnepségét, amelyre minden évben a polihisztor születésnapján, december 16-án kerül sor.
Forrás: http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/kos-karolyra-emlekeztek-530368


ELHALÁLOZÁS

--105 évesen hunyt el a világ legidősebb regényírója
Mindössze pár héttel 125. romantikus regényének megjelenése előtt, 105 évesen elhunyt Ida Pollock angol írónő, aki tíz különböző álnevet használt mintegy kilenc évtizedet felölelő pályafutása során, és történeteivel világszerte mosolyt csalt az olvasók arcára.
A világ legidősebb regényírójaként számon tartott Pollock könyveiből több mint egymillió példány fogyott világszerte.
Az írónő kilenc évtizeden át ontotta magából a szüzekről, szemérmes csókváltásokról és elbűvölő férfiakról szóló szenvedélyes történeteit, ám mégis sikerült távol maradnia a rivaldafénytől, mivel könyveinek többségét tíz különböző álnéven jelentette meg.
Utolsó két regénye - a 124. és a 125. - jövőre kerül a könyvesboltok polcaira.
Forrás: http://hir6.hu/cikk/91289/105_evesen_hunyt_el_a_vilag_legidosebb_regenyiroja


DÍJAK

--Lackfi János nyerte a magyar irodalom kategória idei Prima Primissima Díját
A magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői vehették át a 11. alkalommal odaítélt Prima Primissima Díjakat a Művészetek Palotájában 2013. december 6-án. Irodalom kategóriában Lackfi János vehette át a díjat a gálán.
Tizenöt könyv gyermekeknek, tizenöt felnőtteknek, huszonöt kötet műfordítás, vers, próza, dráma vegyesen. Tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen francia irodalmat és Kreatív Írást. Milyenek a magyarok? című humoros kötete több mint 15 000 példányban fogyott el. A József Attila-, Déry Tibor-, Illyés Gyula-díjas író-költő szövegeit a Kaláka, Lovasi András, Malek Andrea és mások éneklik. Tévéműsorok műsorvezetője, műveit tizenöt nyelvre fordították le, sokat szerepel külföldön, évi kilencven-száz alkalommal lép fel határokon belül. Zsámbékon él feleségével és öt gyermekével.
Magyar irodalom kategóriában esélyes volt még Vathy Zsuzsa író, prózaíró, újságíró és Szalay Károly író, történész.
A díjat 2013-tól kezdve Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza. A Prima Primissima történetének eddigi tíz éve alatt megbecsült helyet vívott ki magának a társadalmi-kulturális életben, napjainkra már a jelöltté válás is elismerésnek számít.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/lackfi-janos-nyerte-magyar-irodalom-kategoriaban-az-idei-prima-primissima-dijat


--Nádas Péter kapta a Würth-díjat
A díjat már Claudio Magris és Herta Müller is megkapta. Nádas Péternek 2014 tavaszán adják át az elismerést Stuttgartban. Nádas Pétert a díjra jelölő nemzetközi zsűri a legnagyobb európai írók egyikeként jellemezte. A zsűriben az irodalmi élet és más művészeti ágak képviselői kaptak helyet, például Anna Maria Carpi olasz író, Lars Gustafsson svéd költő-író, Harald Hartung német író, Sigrid Löffler osztrák kritikus és Jürgen Wertheimer német irodalmár-író.
A szervezetet Carmen és Reinhold Würth 1987-ben alapította. Célja a kiemelkedő kulturális személyek kitüntetése irodalmi, zenei és képzőművészeti díjak révén. A 25 ezer euróval járó elismerést kétévente adják át, Nádas Péter a kilencedik író, akit az Európai Irodalmi Würth-díjjal jutalmaznak. Az alapítvány ezzel a kitüntetéssel kívánja ráirányítani a figyelmet Európa kulturális sokszínűségére. Korábban Hermann Lenz, a német könyvszakma békedíjával elismert Claudio Magris, Claude Vigée, Harald Hartung, a Nobel-díjas Herta Müller, Peter Turrini, Ilija Trojanow, valamint Hanna Krall vehette át az elismerést.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=155153&cim=nadas_peter_kapta_a_wurth_dijat


-- Évzáró irodalmi esten osztották ki az EMIL-díjakat
Tizenharmadik alkalommal díjazta az irodalmi év könyvtermését az Erdélyi Magyar Írók Ligája. A székelyudvarhelyi G. Caféban megrendezett irodalmi esten, 2014. december 14-én a díjazottakat Lakatos Mihály, a Balassi Intézet Magyarország Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának igazgatója köszöntötte, mellette László Noémi költő, az E-MIL elnöke és Murányi Sándor Olivér író voltak az est házigazdái.
A szervezet választmányának titkos szavazása alapján a következő írók vehették át a 2013-as év irodalmi díjait: Király László, versdíj Készülődés Pazsgába című kötetéért; Molnár Vilmos, prózadíj Az ördög megint Csíkban című kötetéért; Szántai János, gyermekirodalom-díj A Jó, a Rossz, a Csúnya és egyéb mesebeli párbajok című kötetéért; Fried István, irodalomtudományi díj életművéért, valamint az erdélyi magyar irodalom érdekében végzett munkásságáért.
Forrás: http://szekelyhon.ro/muvelodes/evzaro-irodalmi-esten-osztjak-ki-az-emil-dijakat


--Barabási Albert-László kapta a Kriterion-koszorút 2013-ban
A Kriterion Alapítvány kuratóriuma a 2013. évi Kriterion-koszorút Barabási Albert-László fizikusnak ítélte oda. 'A csíkszeredai székhelyű Kriterion Alapítvány 2007-ben elhunyt alapító elnökének, Domokos Gézának a kezdeményezésére 1996-tól Kriterion-koszorúval jutalmazza azokat a személyiségeket, akik nem csupán az erdélyi magyarság tudástárát gazdagítják és alkotókészségét bizonyítják, hanem értékteremtésüknél fogva Európa és a világ szellemi áramlataiba is bekapcsolják ezt a közösséget' – olvasható a szervezet kuratóriumának közleményében.
Mint megjegyzik, a kitüntetést jelentős életművel vagy kimagasló alkotásokkal rendelkező történészeknek, nyelvészeknek, irodalomkritikusoknak, színházi rendezőknek, a művészeti életet szervező képzőművészeknek, társadalom- és természettudósoknak ítélték oda.
'Csíkszeredai középiskolai, majd bukaresti és budapesti egyetemi tanulmányok után Barabási Albert-László a komplex hálózatok elméletének területén elért eredményeivel szerzett magának világszerte ismert és elismert tudományos rangot. Magyar matematikusok eredményeit is felhasználó kutatásai lehetővé teszik, hogy közös matematikai modellekkel ne csupán vizsgálni lehessen a legkülönbözőbb tevékenységi területeket, hanem igen fontos, jövőt alapozó döntések is megszülethessenek. Barabási Albert-Lászlót szoros kapcsolatok fűzik a szülőföldjéhez, gyakran látogat haza. A díjat utólagos egyeztetések nyomán egy ilyen alkalommal adja át az alapítvány' – áll a közleményben.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=155263&cim=barabasi_albert_laszlo_fizikus_kapja_iden_a_kriterion_koszorut


--Magyar Örökség-díjas az alsócsernátoni Haszmann család
Ismét átadták, 2013 december 21-én, a Magyar Örökség Díjakat. Az elismerést hét kiemelkedő kulturális, tudományos személyiség, illetve intézmény vehette át életművéért, köztük az alsócsernátoni Haszmann család, a Fonó Budai Zeneház, Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illetve Szelényi Károly fotóművész. A díjat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adták át.
Az alsócsernátoni Haszmann család hagyományápoló tevékenységét Szabó Zsolt kolozsvári irodalom- és művelődéstörténész, egyetemi tanár ismertette. Rejtő Jenő író korszakos irodalmi tevékenysége is a Magyar Örökség díjazottjai közé került, az életműről Szitányi György esztéta, művészetszociológus, író, kritikus beszélt. Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész alkotóművészetét Orosz István grafikusművész, Szelényi Károly fotóművészt pedig Marosi Ernő művészettörténész méltatta.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=154949&cim=magyar_orokseg_dijas_az_alsocsernatoni_haszmann_csalad


AJÁNLÓ

--Ifjúsági sakk-kalandregényt írt Berg Judit és Polgár Judit
Sakkrejtvényekkel tűzdelt ifjúsági kalandregényt írt Berg Judit József Attila-díjas író minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit közreműködésével. Az Alma - A sötét birodalom című kötet az Ecovit Kiadó gondozásában jelent meg.
Egy különös nyári délutánon, amelyen egymást érik a váratlan, nyugtalanító események, a regény hősei, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerülnek. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Váratlan helyzetekkel kell szembenézniük, súlyos döntéseket kell meghozniuk, hogy méltó ellenfelei legyenek Alma kihívójának, a sakkbirodalom fejedelmének.
Bár az izgalmas kalandok során a regény szereplői időnként sakkrejtvényekbe botlanak, Berg Judit szerint nem csak annak élvezetes a könyv, aki ismeri a sakkot. A könyv hősei közül is csak a tizenkét éves Alma tud sakkozni, társainak sejtelmük sincs a játékról. Mint Berg Judit az MTI-nek elárulta, élete egyik legnehezebb feladata volt fordulatos és kalandos ifjúsági regényt írni úgy, hogy a sakkozni nem tudókat is lekösse, és a sakkozni tudók számára is különleges élményt jelentsen.
A Rumini-könyvek szerzője Polgár Judit közreműködésével írta meg új kalandregényét. Céljuk az volt, hogy egy izgalmas regényben egy kicsit a sakkról, de még inkább a sakkon túl az életről meséljenek a fiatal olvasóknak, hiszen a sakk drámai fordulatai gyakran a való élet kiélezett helyzeteit sűrítik magukba és a sakktábla melletti küzdelmekben ugyanazokra az erényekre van szükség, amelyek nélkül az életben sem lehet boldogulni.
Az Alma mindezek mellett egy világirodalmi kuriózummal is szolgál: a regény egyik fejezete egy valós sakkpartit modellez. Az a vérre menő ütközet, amelyben a sötét birodalom ura szemtől szemben próbálja legyőzni a gyerekeket és újdonsült barátaikat, pontosan követi Polgár Judit és Viswanathan Anand 1998-ban Dos Hermanasban vívott elhíresült partiját, amely a magyar sakkozó győzelmével végződött. A könyv függelékében lépésről-lépésre nyomon követhető a híres játszma is, amely úgy illeszkedik a regény cselekményébe, mintha eleve a szereplők sorsa alakította volna. (mti)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=8378


--Demeter Andrásról szóló könyvet mutattak be Temesváron
Demeter András színészről és volt színházigazgatóról szóló könyvet mutattak be 2013 decemberében Temesváron. A Darvay Nagy Adrienne színháztörténész által írt Szereptudásra vagy rögtönzésre – Demeter András a s(z)ínen című könyv a színész szakmai pályafutását mutatja be, hangsúlyosan annak temesvári részét. Demeter András a könyvbemutató előtt az MTI-nek elmondta: a színháztörténész kezdetektől fogva nyomon követte pályafutását, főleg 1993-tól, amikor 24 évesen a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója lett, 2005-ig vezette az intézményt.
Az izgalmasnak ígérkező könyv a nagyváradi Europrint könyvkiadó gondozásában jelent meg.
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/22501-demeter-andrasrol-szolo-konyvet-mutattak-be-temesvaron#sthash.rpE6XR3b.dpuf
http://erdely.ma/kultura.php?id=155053&cim=keves_olyan_abszolut_szinhazi_emberrel_talalkoztam_mint_demeter_andras


MOZAIK

--Kányádi Sándor és Tamás Gábor az erdélyi magyar fiatalok példaképei
Kányádi Sándor, Tamás Gábor, Dancs Annamari – őket tekintik példaképnek az erdélyi magyar fiatalok, méghozzá ebben a sorrendben. A top 10-es listába Böjte atya és két erdélyi magyar politikus is bekerült.
A nemrég Marosvásárhelyen is bemutatott Erdélyi magyar fiatalok című felmérés készítői többek közt arra is kíváncsiak voltak, van-e olyan ma is élő erdélyi magyar személy, személyiség (színész, énekes, művész, író stb.), akit a megkérdezettek nagyra értékelnek. Az eredmény olyan szempontból is érdekes, hogy csupán a válaszadók mintegy negyede tudott legalább egy ismert, általa nagyra értékelt személyiséget megnevezni. A megkérdezett 1143 fiatalból 454 szerint nincs olyan erdélyi magyar, akit nagyra lehet értékelni, 384-en bár nem tagadták, hogy van, nem tudtak egyet sem megnevezni, míg csupán 305 személy nevezett meg legalább egyet. Ezen belül a válaszok is nagyon változatosak, ugyanis 305 személy több mint 200 nevet említett. Kevés azoknak a személyiségeknek a száma, akiket többen is említettek.
A leggyakrabban Kányádi Sándort (39 említés), Tamás Gábort (27), Dancs Annamarit (25) jelölték meg a kutatásba bevont fiatalok, Böjte Csaba a negyedik legelismertebb személyiség (17). A magyarországi kereskedelmi adóknak köszönhetően ismertté vált Baricz Gergő, ő a múlt évi X-faktoros szereplésével ötödik lett a toplistán, ugyanabban a műsorban ismertük meg Csobot Adélt is, ő kilencedik lett. László Attila a hetedik legismertebb a listán, őt a magyarországi Csillag születik tehetségkutató révén ismerte meg a közönség. Az első tíz közé két politikus, Tőkés László és Antal Árpád is bekerült, előbbi hatodik, utóbbi nyolcadik a listán.
A kutatást végző Kisebbségkutató Intézet munkatársai szerint a neves személyiségek szegényes tárháza jól tükrözi az erdélyi magyar médiafogyasztási szokásokat. „Az, hogy kevés személyiséget tudnak megnevezni, vagy egyáltalán nem is neveznek meg, többek közt annak köszönhető, hogy nincs olyan hazai médiaorgánum, amelyben megjelenhetnének s ismertté válhatnának az énekesek, színészek, művészek” – magyarázta Kiss Tamás szociológus, a kutatás egyik készítője.
Forrás és teljes cikk itt: http://szekelyhon.ro/magazin/kanyadi-sandor-es-tamas-gabor-a-peldakep


--A legjobb európai gyermekbarát tartalom díj magyarországi nyertesei
Lezárult a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díj első fordulója. A verseny arra szeretné ösztönözni a gyermekeket és felnőtteket egyaránt, hogy készítsenek gyermekek számára olyan netes tartalmakat, amelyek a tanulásnak, a játéknak, a felfedezésnek és az alkotásnak adnak teret. Az első forduló az országonkénti verseny volt. Négy kategóriában, 26 országból összesen 1097 nevezés érkezett, ebből 19 Magyarországról. A magyar mezőnyből a szakmai zsűri a következő munkákat díjazta két kategóriában: Szakmabeli indulók (akik hivatásszerűen hoznak létre online tartalmakat): 1. Traff Park (traff.hu) 2. Okos doboz (okosdoboz.hu) 3. Rókalandozó (rokalandozo.hu); Különdíj a legjobb gyermekvédelmi tartalomnak: Unicef Helpapp (unicef.hu/helpapp/); Nem szakmabeli indulók: 1. Ludbriko (ludbriko.hu) 2.Versike (versike.hu) 3. Momó Rádió (momoradio.hu).
Forrás: http://www.itextreme.hu/hirek/2013,12,09/a_legjobb_eurpai_gyermekbart_tartalom_dj_magyarorszgi_nyertesei


--Január elsejétől ingyen olvashatunk Rejtőt
2014. január 1-jén lejárt a P. Howard-regények szerzői jogi védelmi ideje, ami Magyarországon a szerző halálát követő január elseje óta eltelt 70 évet jelenti. Közkincs lett tehát Fülig Jimmyből, Piszkos Fredből, Potrien őrmesterből és a Török Szultánból.
Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól bárki hülyére keresheti magát azzal, hogy az ő neve alatt jelenik meg díszkiadásban Az elátkozott part és A három testőr Afrikában (igaz, most már nyugodtan trilógiává bővítheti a közkinccsé vált karakterekkel ezeket a jól ismert történeteket). A védelmi idő lejártával ugyanis nem szűntek meg Rejtő személyhez fűződő jogai, azaz senki sem dicsekedhet azzal egy konyhába szorult házibulin, hogy ő írta a Piszkos Fred, a kapitányt.
Forrás és teljes cikk itt: http://index.hu/kultur/2014/01/01/matol_ingyen_olvashatunk_rejtot/


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin és Borbé Levente


A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: bakai.magdolna@gmail.com.