ReMeK-e-hírlevél
VIII. évf., 2013/12. szám                             ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- Pszichológia az MTDA fókuszában
PÁLYÁZATOK
-- Művészeti pályázat indul Babits Mihály születésének 130. évfordulója alkalmából
-- Minikrimi-pályázatot hirdet az IPM
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- Népszerű a kínai nyelvtanfolyam Déván
-- Kalló-akvarellek a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban
-- Katasztrófaköltészet Gyergyószentmiklóson
-- Iskolai Könyvtárak Világhónapja a csíkszeredai MÁG könyvtárában
-- Könyvjelzőcsere Ausztráliával a Mikesben
KITEKINTŐ
-- Elérhető a Delpher béta verziója - holland digitális könyvtár
-- A könyvtárak piaci alapú működése - a holland közkönyvtárak 20%-ot is kitermelnek
-- Kórokozók a könyvtári könyveken - de a könyvtárkilincs sokkal veszélyesebb
HAZAI
-- Csak az ékezetek „szóltak” magyarul a Maros Megyei Könyvtár centenáriumán
-- A könyvtár a miénk is!
-- A volt kaszárnya épületébe költözik a könyvtár Szatmárnémetiben
-- Százmilliós tankönyvadomány erdélyi iskoláknak
-- Siker volt az idei könyvvásár
KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN
-- Nagykároly kulturális intézményeinek munkatársaira emlékeztek
-- A legfeleslegesebb diplomák között a könyvtárosi?
-- „...végigjártam a ranglétrát a raktártól felfelé”
ÉVFORDULÓK
-- Százhuszonöt éves lenne Áprily Lajos
ELHALÁLOZÁS
-- Elhunyt Kiss András nyugalmazott főlevéltáros
DÍJAK
-- Nógrádi Gábor kapta a Janikovszky Éva-díjat
-- Csoóri Sándor kapta az MMA nagydíját
-- Magyar az idei legszebb romániai könyv
-- A Látó 2013-as nívódíjai
AJÁNLÓ
--Portrék - metszők - metszetek
-- Márai Sándor: Egy polgár vallomásai
-- Meskó Bertalan: A digitális orvoslás kézikönyve
MOZAIK
-- Maratoni felolvasás a temesvár-belvárosi református templomban
-- Rendkívüli irodalomóra Pomogáts Bélával az aradi Főgimnázium könyvtárában
-- A gyermekirodalom egyik leghíresebb illusztrációja kerül árverésre


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- Pszichológia az MTDA fókuszában
A pszichológia áll a Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívumának legújabb tematikus blokkjának fókuszában. A téma külön témacsoportként is szerepel a projektben: http://mtdaportal.extra.hu/Bokk_pszichologia.html
Ennek népszerűsége indokolja, hogy most egyszerre hat munka is elérhetővé vált. Elsősorban Ranschburg Pál kétkötetes Pszichológiai tanulmányai érdemelnek említést, de Nagy József A pszichológia főkérdései c. könyve is érdekes lehet. Többek érdeklődésére is számot tarthat két kisebb lélegzetű tanulmány, Kéthely Sándor: A tömeglélektan aktuális kriminalaetiologiai tanulságai és Schroeder Attila: A komikum pszichológiájához. A szubjektív-objektív szintézis elve a „nevetséges” kategóriájában.
A munkák letölthetők az alábbi domain-ről: MTDA.HU vagy annak portáljáról (http://mtdaportal.extra.hu/). A portál állapota naponta frissülő statisztikából követhető: http://mtdaportal.extra.hu/STATISZTIKA/statisztika.html
A projekt ismertetése itt található: http://mtdaportal.extra.hu/projektinfo.html
Wikipédia: http://hu.wikipedia.org/wiki/MTDA
Metapédia: http://hu.metapedia.org/wiki/Magyar_T%C3%A1rsadalomtudom%C3%A1nyok_Digit%C3%A1lis_Arch%C3%ADvuma
Facebook-csoport: http://www.facebook.com/groups/125533297471335/
Forrás: dr. Reisz László projektvezető


PÁLYÁZATOK

-- Művészeti pályázat indul Babits Mihály születésének 130. évfordulója alkalmából
A Babits Mihály Emlékház és az MNM Balassa Bálint Múzeuma Babits Mihály születésének 130. évfordulója alkalmából művészeti pályázatot hirdet középiskolások számára. A pályázat célja, hogy a fiatalok elgondolkozzanak Babits Mihály munkásságán, életén, és felfedezzék azt a számukra fontos üzenetet, amit művészeti alkotásokon keresztül ők maguk is továbbítani szeretnének a társadalom számára.
A pályázat mottója: „A művészet különös kompromisszum idő és örökkévalóság között. S hát még az irodalom, mely formájában egyúttal beszéd is; nem csak alkot, hanem mond is valamit; s mint minden beszédnek, kérdések és válaszok közé kell iktatódnia.” (Babits Mihály)
Pályázati kategóriák: minden művészeti ágban (informatikai, bármilyen szerves és szervetlen alapanyagú, irodalmi, mozgóképes, filmes stb.) lehetséges alkotást készíteni. Pályázati feltételek: a 14–18 éves korosztály jelentkezését várják, a pályaművek nyelvezete magyar legyen, illetve az informatikai pályaművek, képek esetében jpg és pdf kiterjesztéseket kérnek használni.
A beérkezett alkotásokat az MNM Balassa Bálint Múzeum intézményvezetője, a Múzeum művészettörténésze és múzeumpedagógusai bírálják el. A bírálóbizottság által a három legszínvonalasabbnak ítélt alkotás készítője könyvjutalomban, oklevélben és 3 hónap kiállítási lehetőségben részesül a Babits Mihály Emlékházban. Az első helyezett pénzjutalomban is részesül!
Beérkezési határidő: 2014. április 16. A pályaműveket postai (MNM Balassa Bálint Múzeuma, 2500 Esztergom, Mindszenty tér 5.) vagy elektronikus (balassamuzeum@balassamuzeum.hu) formában lehet beadni, a név, az életkor, a lakcím és az alkotás címének megadásával.
A nyerteseket a múzeum 2014. április 25-én értesíti, az ünnepélyes díjátadó pedig 2014 május elsején, az Emlékház megnyitóján lesz megtartva.
Forrás: http://szeretgom.hu/content/74423-muveszeti-palyazat-indul-babits-mihaly-szuletesenek-130-evforduloja-alkalmabol


-- Minikrimi-pályázatot hirdet az IPM
A pályázaton részt vehet bárki, aki tehetséget érez izgalmas, fordulatokban gazdag, frappáns krimi elkészítéséhez, vagy már rendelkezik ilyennel. Az IPM értékrendjébe illő, megfelelő esztétikai értéket képviselő, nyomtatásban vagy az interneten még közzé nem tett alkotásokat várunk, maximum 5000 karakter terjedelemben. A legjobb alkotások az IPM Pilvax rovatában közlésre kerülnek.
A pályázatban szerepeljen a szerző neve, telefonszáma, e-mail címe, rövid életrajza. A pályázathoz jelentkezési lap nem tartozik, nevezési díj nincs. A megjelentetett pályázatok után a szerzőt honorárium nem illeti meg.
A pályamunkákat elektronikusan a pf@interpressmagazin.hu címen fogadják folyamatosan.
Forrás: http://www.interpressmagazin.hu/index.php?page=magazin&cid=3063


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei

Csodalámpa Olvasóklub harmadikosoknak
A könyvtár kísérleti jelleggel olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő vakációs foglalkozást szervezett Csodalámpa Olvasóklub elnevezéssel, harmadik osztályos diákoknak, az őszi tanszünetben, 2013. november 4-9. között.
Két típusú gyermek vett részt a Csodalámpa Olvasóklub elnevezésű vakációs foglalkozáson – mondta el Hollanda Andrea könyvtáros, az olvasóklub kezdeményezője. Voltak olyan gyerekek, akik már szerettek olvasni, de akadtak olyanok is, akiket a szülők írattak be, hogy ne a tévét bámulják egész nap. A foglalkozások központi témája a fény és a sötétség volt, ennek megfelelően a Benedek Elek-mesére épülő A Sötétben Látó Tündért olvasták Bagossy Lászlótól, összehasonlították az eredeti mesével, lerajzolták, dramatizálták, előadták némajátékkal.
Zsigmond Zsuzsanna és Ferentz Ágnes, valamint Hollanda Andrea irányításával délelőttönként olvastak, rajzoltak, játszottak, majd a vakáció utolsó napján Márton-napi lámpásünnepséget tartottak, ahol a maguk készítette kekszeket megosztották egymással. „Fényt viszel a sötétségbe, megosztod azt, amid van, ez a Márton-nap üzenete, ezt is próbáltuk a foglalkozásokba beépíteni”– tette hozzá Hollanda Andrea, aki elmesélte, a gyerekek nagyon élvezték az ottalvós programot is, utolsó nap ugyanis a lámpásünnepség után kincskereső versenyt szerveztek és a 18 gyermek egy éjszakára a könyvtár lakója lett.
Felbuzdulva az őszi vakációs foglalkozás sikerén, decembertől havonta egyszer olvasásnépszerűsítő foglalkozást tart a könyvtár az elemi osztályosoknak.
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/179_club_de_lectura_experimental_pentru_elevi/
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/magazin/havonta-egyszer-vilagit-a-csodalampa
Izgalmas fizikaóra a könyvtárban
Valódi tudományos műhely képviselői, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai mutatkoztak be 2013. november 6-án a könyvtárban. A Magyar Tudomány Napjához igazodva a Pető Mária fizikatanár által vezetett tudósklub tagjai, Popescu Andrea, Roşu Kriszta, Kovács Gellért Pál, Krecht Rudolf és Pünkösti Zsolt az Európai Űrszövetség által középiskolások számára meghirdetett versenyről tartott vetítéssel egybekötött élménybeszámolót.
Szűk órára tudományos játszótérré változott a Gábor Áron terem, ahol a Tudósklub tagjai által megépített szerkezeteket a hallgatóság kézbe vehette, illetve működés közben is láthatta. Krecht Rudolf a tanintézményeket a robotikába bevezető bukaresti versenyt, az ennek kapcsán megépített robotot, illetve saját fejlesztésű, szabadalmaztatott tűzoltórobotját mutatta be. A genfi részecskegyorsítóról a csapat felkészítő tanára, Pető Mária tartott érdekes előadást, személyes tapasztalatait tolmácsolva az érdeklődőknek.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/49611-Ksrletek-emberkzelben.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/65050/izgalmas_fizikaora_a_konyvtarban
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/181_experimente_din_prezentul_imediat_prezentari_stiintifice/
Rádióaktív gondolat-ok: kortárs zenei koncert
2013. november 10-én a könyvtár Gábor Áron termében Rádióaktív gondolat-ok címmel koncerteztek Bodrogi Éva (ének), Kedves Csanád (elektronika, zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Szalai András (cimbalom), Zarándy Ákos (zongora), az új magyar zene fiatal generációjának legjelentősebb képviselői. A rendezvény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program része volt, a Hang és szó évébe illeszkedve.
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/185_ganduri_radioactive__a_concert_de_muzica_contemporana
Botcsinálta kalandorok: vendégmunkás-sorsokról szóló könyv bemutatója
B. Kovács András riporter, publicista legújabb, Botcsinálta kalandorok című, sorrendben kilencedik kötete bemutatójának volt helyszíne a könyvtár olvasóterme 2013. november 8-án, a „Tudás – Élmény – Tapasztalat” mottóval működő Háromszéki TÉT-estek sorozatban. A házigazda Demeter Lajos helytörténész, könyvtáros volt.
Az igen olvasmányos könyv olyan erdélyi hazánkfiai viszontagságairól szól, akik az utóbbi két évtizedben a nyugati munkavállalással próbálkoztak – sőt, még egy-egy isztambuli és tel avivi történet is található benne –, s akik a vendégmunka jogi rendezetlensége miatt váltak akaratuk ellenére valóságos áldozataivá sokszor a kiszolgáltatottságnak.
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/184_prezentare_de_carte_despre_peripetiile_celor_care_muncesc
Bűbájos mesék régi-új időkről - Molnár Vilmos író könyvbemutatója
Emberközeli, könnyed hangvételű és felolvasást is tartalmazó közönségtalálkozó helyszíne volt 2013. november 12-én a Bod Péter Megyei Könyvtár. A csíkszeredai születésű, Sepsiszentgyörgyön és Balánbányán is gyerekeskedő Molnár Vilmos írói hitvallásáról és a háromszéki megyeszékhelyhez fűződő nagymamás élményeiről is beszélt.
A csíkszeredai Bookart Kiadó gondozásában megjelent, Az ördög megint Csíkban című, új prózakötet adta az est keretét. A meghívott beszélgetőtársa Bogdán László író, a házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató volt. A Bookart Kiadó újdonságairól annak vezetője, Hajdú Áron, valanint Részegh Botond képzőművész, grafikai tervező beszélt.
Molnár Vilmos hitvallása szerint nem szeret a valóságról írni, mégis az is belekerül, mint kolbászba a disznó. Emellett szereti a furcsát, a groteszket körbejárni, a legegyszerűbb dolgokban is meglátni azt.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/49816-Szentgyrgyn-otthon-van.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/65215/molnar_vilmos_irott_vilaga
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/186_intalnire_cu_publicul_a_scriitorului_molnar_vilmos/
Verstereken innen és túl: Kemény István és Vörös István közönségtalálkozója
A Marosvásárhelyen immár 19. alkalommal megrendezett őszi nemzetközi könyvvásár kiemelt meghívottjai évek óta Sepsiszentgyörgyön is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A Bod Péter Megyei Könyvtárban 2013. november 15-én megtartott író–olvasó találkozó vendégei ezúttal Kemény István és Vörös István magyarországi költők voltak, akikkel Mészáros Sándor esszéíró, a budapesti Szépírók Társaságának elnöke beszélgetett.
Téves az a felfogás, hogy létezik külön magyarországi és ettől elkülöníthető erdélyi, felvidéki vagy úgy általában határon túli magyar irodalom, mert a magyar irodalom egységes, legfeljebb többszólamú és különböző felfogást hordozó – jelentette ki Mészáros bevezetőjében, majd költészetüknek a ’89-es átalakulás utáni esetleges változásáról és annak mibenlétéről faggatta a vendégeket, akik több rendben felolvastak alkotásaikból.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/65317/talalka_a_kortars_magyar_kolteszettel
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/188_poeti_contemporani_din_ungaria_intalnire_cu_publicul/
Demény Balázs zongorahangversenye
A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programba illeszkedő zongorahangverseny színhelye volt a könyvtár Gábor Áron terme 2013. november 20-án, a sepsiszentgyörgyi Domokos Géza Egyesület főszervezésében, a szervezet fennállásának második évfordulója alkalmából.
Fellépett Demény Balázs ismert fiatal kolozsvári zongoraművész, nagyrészt Bartók-műveket vagy Bartók által gyakran repertoárjába emelt alkotásokat tartalmazó hangversennyel.
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/189_concert_al_pianistului_demeny_balazs/
Székelyföldi könyvkaraván: a kolozsvári Koinónia Kiadó estje
Legfrissebb könyveit mutatta be, néhány szerzője jelenlétében, a könyvtár Gábor Áron termében, 2013. november 21-én a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő kolozsvári Koinónia Kiadó. Az esten jelen voltak a kiadónál megjelent új gyermekkönyvek szerzői: a sepsiszentgyörgyi Sikó-Barabási Eszter, a Kabátvigasz, gombszomor című meséskönyv írója és Cseh Katalin, akinek először jelent meg kötete a Koinóniánál, a különös érzékenységgel megírt, kiskamaszokhoz szóló munka címe: Amit nem lehet megenni. A szerzőkkel a kiadó igazgatója, Zágoni Balázs és Rostás-Péter Emese felelős szerkesztő beszélgetett.
Terítékre került a kiadó többi újdonsága is, köztük a kolozsvári zenész, zenetanár Horváth Zoltán verseskönyve, a Nyelvtörő ABC, amelyet Moldován Mária illusztrált, emellett a románul is csak tavaly napvilágot látott Lucian Boia-kötet, a román társadalom fejlődéstörténetének dilemmáit történelmi és aktuálpolitikai kitekintés keretében taglaló Miért más Románia? című nagyesszé fordítása, illetve Tanith Carey Hová tűnt a kicsi lányom? című könyve.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/65524/konyvek_gyerekeknek_felnotteknek_huszeves_a_
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/kultura-tortenelem/50131-Kzsen-birtokolni.html
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/191_prezentarea_unor_carti_noi_aparute_la_editura_koinonia_din_cluj/
ÁT-JÁR-HATÁS: felolvasás és beszélgetés Esterházy Péterrel
A posztmodern irodalom egyik legjelentősebb magyar képviselője, a kortárs magyar irodalom egyik fő alakja, Esterházy Péter író volt jelen a könyvtárban, Mészáros Sándorral, a Kalligram Kiadó főszerkesztőjével és a kritikusok által 2012-ben a legvitatottabnak tartott, Zordok, a székely szamuráj c. regény szerzőjével, Murányi Sándor Olivérrel, 2013. november 29-én, a Gábor Áron teremben.
Az eseményen a rangos nemzetközi díjakkal kitüntetett író idén megjelent, Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat című regényéből olvasott fel, miután a szerzők irodalmi kerekasztal-beszélgetést folytattak alkotásról és az irodalmi-társadalmi közeg alakulásáról rendszerváltozás előtt és után, illetve Esterházy Péter szemléletes, hangulatos betekintést nyújtott írói műhelyébe.
Sajtóvisszhang: http://www.3szek.ro/load/cikk/65768/orulni_tudni_avagy_bevezetes_a_szepirodalomba_esterhazy_peterrel
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/riport/50371-letrl-irodalomrl-nmagrl.html
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/192_masa_rotunda_literara_cu_scriitorul_esterhazy_peter/
Könyvbemutató: Igazolatlanul jelen - Veress Gerzson emlékezete
A kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadó és Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy szervezésében, könyvtárunk társszervezésében került sor 2013. november 30-án a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház kiállítótermében az Igazolatlanul jelen – Veress Gerzson emlékezete című rendezvényre, amely az 1956-ban született, 1998-ban elhunyt sepsiszentgyörgyi költő azonos című, „egyberostált verseit” tartalmazó posztumusz kötetének bemutatója is volt.
A költő életéről és életművéről beszélgettek, a szervező kolozsvári kiadónál idén megjelent könyvet bemutatták: Bogdán László sepsiszentgyörgyi író, Egyed Péter kolozsvári, író, költő, egyetemi tanár, Orbán János Dénes költő, valamint Veress Csongor Balázs és Veress Emőd, akik édesapjukra emlékeztek.
A szerző versei az interneten a Magyar Elektronikus Könyvtárban és a Transindex irodalmi adatbankjában olvashatók.
Sajtóvisszhang: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/riport/50372-Valaki-bennem-nagyon-fzik.html
Forrás és fotók: http://www.kmkt.ro/article/193_prezentarea_cartii_postume_a_poetului_veress_gerzson


--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei

Második világháborús hadtörténeti kutatások bemutatója
A Béke poraikra című dokumentum-emlékkönyvet mutatták be a könyvtárban 2013. november 8-án este, az intézmény előadótermét megtöltő közönség számára. A rendezvényt Hargita Megye Tanácsának támogatásával a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Kájoni János Megyei Könyvtár közösen szervezte. Az est moderátora és házigazdája Nagy József gyergyóremetei történész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának doktorandusz hallgatója volt, aki disszertációjának témájául a második világháború székelyföldi hadászati vonatkozásait választotta. A dokumentum-emlékkönyv a Magyar Királyi Honvédség második világháborús veszteségi adatbázisa három kötetben. A több mint ezer oldal terjedelmű munka harmadik, befejező része 2013-ban jelent meg. A szerzők: dr. Bús János nyugalmazott alezredes, hadtörténész (Honvédelmi Minisztérium, Hadtörténeti Intézet) és dr. Szabó Péter alezredes, hadtörténész, az MTA doktora. A dokumentum-köteteket Illésfalvi Péter hadtörténész (Magyar Honvédelmi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, Budapest) mutatta be. Ezt követően Dr. Szabó Péter hadtörténész, a korszak egyik legelismertebb kutatója A székelység és a Don-kanyar címmel tartott előadást. Berekméri Árpád Róbert levéltáros Székely tüzérek a Don-kanyarban címmel a Marosvásárhelyi Református Egyházi Levéltár eddig még nem publikált, egyedülálló fotógyűjteményét mutatta be a közönségenk. Az eseményt Dr. Havasi János újságíró, a MTVA Határontúli Tanácsadó Testület Kós Károly Kollégiumának titkára, Requiem a doni katonákért című dokumentumfilmjének megtekintése zárta. A bemutató alkalmával a szerzők közül jelenlévő dr. Szabó Péter a kötetekből egy-egy ajándékpéldányt adott át a könyvtár számára. Akik hozzátartozó vagy magyar hősi temetők után kutatnak, szabadon használhatjak majd a könyvtárban a köteteket.
Sajtóvisszhang:
Pál Bíborka: A világháború áldozatainak névlajstroma. Hargita Népe, 2013. november 11.
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/66/masodik-vilaghaborus-hadtorteneti-kutatasokat-bemutato-est
Pávai István Az erdélyi magyar népi tánczene című kötetének bemutatója
Zsúfolásig telt teremben mutatta be Pávai István népzenekutató Az erdélyi magyar népi tánczene című kötetét 2013. november 11-én este a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A Györfi Erzsébet énekes előadásában, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes zenekara tagjainak kíséretében elhangzott népdalok a közönséget mintegy ráhangolták a témára.
A székelyudvarhelyi születésű Pávai István az MTA BTK Zenetudományi Intézete tudományos főmunkatársa, a Hagyományok Háza Lajtha László Folklórdokumentációs Központjának vezetője és egyben a Zeneakadémia tanára. A bemutatón röviden beszélt arról, hogyan lett népzenekutató, majd ismertette a kötetet, amely először 2012 decemberében jelent meg Kolozsváron, a Kriza János Néprajzi Társaság kiadásában, majd, a nagy érdeklődésre való tekintettel, a budapesti Hagyományok Házával közösen elkészült 2013-ban a második (változatlan) kiadása. Pávai István 2005-ben megvédett zenetudományi disszertációjának bővített változata, amely közel ötszáz oldalon keresztül kalauzolja az erdélyi magyarság körében fennmaradt néptáncok zenéje iránt érdeklődőket. Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének igazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének vezetője méltatása szerint: „Az erdélyi magyar népi tánczene Pávai István eddigi kutatói életútjának főműve, a népi hangszeres tánczene és a népi többszólamúság vizsgálata szempontjából úttörő jelentőségű tudományos munka.”
Pávai István több mint háromszáz erdélyi és moldvai helyszínen végzett népzenei gyűjtést. A bemutató végén a terepen végzett gyűjtőmunkájából nyújtott ízelítőt egy videó-összeállítással, amelyben Aranyosszéktől az Erdélyi Hegyalján, Udvarhelyszéken, Erdővidéken, Felső-Háromszéken, Felcsíkon, Gyimesen át Moldváig és Bukovináig számtalan helyszínen gyűjtött népi tánczenei dallamok villantak fel, a zenei motívumok vándorlását is érzékeltetve.
Forrás és teljes cikk: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/67/pavai-istvan-nepzenekutato-az-erdelyi-magyar-nepi-tanczene-cimu-kotetet-mutatta-be
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/pavai-istvan-a-nepi-tanczene-szakertoje
Művész az alkotás folyamatában – kiállítás Zsigmond Attila képzőművész hagyatékából
Zsigmond Attila (1927–1999) marosvásárhelyi képzművész hátrahagyott alkotásaiból nyílt festészeti és grafikai kiállítás a könyvtár előadótermében 2013. november 14-én. A kiállítást Márton Árpád képzőművész nyitotta meg. A művész Csíkszeredában élő lánya, Zsigmond Éva néhány éve édesapja hátrahagyott vázlatrajzai és írásos szövegei alapján grafológiai tanulmányt jelentetett meg. A kiállításmegnyitón bemutatta ezt a népes közönségnek.
Forrás és teljes cikk: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/68/muvesz-az-alkotas-folyamataban--zsigmond-attila-kepzomuvesz-hatrahagyott-alkotasaibol-nyilt-kiallitas
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/a-muvesz-es-az-ember-az-alkotas-folyamataban
Zenés költői est Deák-Sárosi Lászlóval és vendégeivel
Deák-Sárosi László parajdi származású magyarországi költő, filmesztéta, gitárművész és meghívott vendégei, Véghelyi Balázs költő, a százhalombattai Üveghegy Kiadó vezetője, B. Tóth Klára költő és festőművész-grafikus, valamint Kasó Tibor dalnok, gitáros-énekes mutatkoztak be zenés költői est keretében a csíkszeredai közönségnek 2013. november 22-én este a könyvtár előadótermében. Deák-Sárosi László az Üveghegy Kiadó gondozásában frissen megjelent köteteit hozta magával és a kötetek megszületésében közreműködő alkotótársakat. A köteteket Véghelyi Balázs ismertette, aki a jelenlevő szerzőket a költészet szerepéről, a versírás hogyanjáról-miértjéről is kérdezte.
Forrás és teljes cikk: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/72/zenes-koltoi-est-deak-sarosi-laszloval-es-meghivottaival
E-könyvek Csíkszeredáról a világhálón – bemutató és beszélgetés
Cseke Gábor író kezdeményezésére 2011-ben szervezték meg a Kájoni János Megyei Könyvtárban az első e-könyv-bemutatót és beszélgetést. 2013. november 27-én este az újabb e-könyv-bemutatóra érkező közönség megtöltötte a könyvtár előadótermét. Két, Csíkszeredáról szóló kötet érhető el tavaly óta, aktualizált, bővített változatban a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK): Daczó Katalin (Szabó Katalin) Visszajátszás (2000) című könyve (http://mek.oszk.hu/11000/11088/) és a Sarány Istvánnal közösen szerkesztett, 2001-es Megyecsinálók (http://mek.oszk.hu/11100/11148/).
Két örökké időszerű könyv Csíkszeredáról - ahogy Cseke Gábor, az e-könyvek szerkesztője fogalmazott, aki a két szerzővel, Daczó Katalin és Sarány István újságírókkal közösen mutatta be ezeket a munkákat. Cseke Gábor, aki már több mint egy évtizede digitalizálja kortárs itthoni szerzők munkáit, elmondta, fontos számára ezeket a kiadványokat elérhetővé tenni a világhálón, ezáltal szellemi értékeink nem csak szűkebb hazájukban, hanem sokkal szélesebb körben válhatnak ismertté. Nem véletlen, hogy az e-könyvek bemutatójára éppen a megyei könyvtárban került sor, hiszen az intézményben 2009 óta végzett digitalizálási tevékenység révén a könyvtár gyűjteményeiből már 164 dokumentum érhető el a MEK-ben. Ezek jórészt az erdélyi és székelyföldi helytörténet és művelődéstörténet vonatkozásában fontos kiadványok, hangsúlyozta Cseke.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/73/e-konyvek-a-vilaghalon-csikszeredarol--bemutato-a-konyvtarban
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/varos-es-megyecsinalok-virtualisan
A könyv e-könyvvé válása
A Kájoni János Megyei Könyvtárban végzett digitalizálási tevékenységről beszélgetett a könyvtár munkatársaival, Vitos Zsófiával és Kelemen Katalinnal Kovács Hont Imre újságíró. A cikk itt olvasható: http://morfondir.ro/lap/hu/Irasok-Cikkek/A-konyv-e-konyvve-valasa-Csikszek-803
Könyvkultúra, olvasáskultúra – kerekasztal-beszélgetés
Az olvasás és a könyvek társadalmi szerepének alakulásával kapcsolatos kérdésekről könyvkiadók és könyvterjesztők, szerkesztők, médiában dolgozó szakemberek, a nevelés szakemberei, a művelődési élet szervezői és könyvtárosok beszélgettek a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2013. november 18-án. A könyv és olvasás szerepe, fontossága csökken, különösen a gyermekek, a fiatalok olvasnak kevesebb könyvet, a könyvek vásárlását más termékek beszerzése, az olvasást más tevékenységek váltják fel. –- hangzik el egyre gyakrabban a vélekedés. Átmeneti divat vagy tartós változás jele ez? Többféle lehetséges válasz van forgalomban. A fenti vitaindító gondolatokkal vezette fel a beszélgetést Bíró A. Zoltán professzor (Sapientia EMTE, Csíkszereda, Műszaki és Társadalomtudományi Karok, Társadalomtudományi Tanszék). A helyzetkép, a térségi társadalmi feltételek felvázolása után a továbblépés és a cselekvés irányairól, a bevált pozitív példák és sikeres gyakorlatok átvételének lehetőségeiről beszéltek a tanácskozás résztvevői.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/70/konyvkultura-olvasaskultura--kerekasztal-beszelgetes-a-konyvtarban
Decemberi ünnepváró programok és kiállítások a könyvtárban
Ünnepváró programokat kínál gyermekeknek és felnőtteknek, minden családnak, az adventi időszakban a könyvtár, Hargita Megye Tanácsának karácsonyi rendezvénysorozata keretében. Mesés adventi kalendárium címmel meseolvasásra hívják a gyermekeket, akik december 2–23. között minden hétköznapon 13.30 órakor egy-egy rövid karácsonyi mesét hallgathatnak meg a gyermekkönyvtárban. Az utolsó napon, december 23-án, hétfőn kis ajándékot sorsolnak ki azok között a gyermekek között, akik részt vesznek a mesehallgatási alkalmakon. Minden kedden és csütörtökön délelőtt 10 órára várják az óvodásokat és kisiskolásokat a Zenés Karácsony című csoportos foglalkozásokra, ahol gitárkíséret mellett karácsonyi dalokat tanulnak, közösen készülve az ünnepre. A foglalkozásokra előzetes jelentkezés alapján fogadják az iskolai csoportokat.
Az adventi időszakban több kiállítás várja a látogatókat a könyvtárban: a karácsonyi ünnepkör témaköréhez kapcsolódó könyvek kiállítása december 13-tól látható a gyermekkönyvtárban. December 13-án 17 órakor Karácsonyi gyöngyvarázs címmel a Gyöngyitisz gyöngyfűző klub egyedi gyöngyékszereinek kiállítását nyitják meg. December 16-án délután Kiss Bora színművész képzőművészeti alkotásaiból nyílik kiállítás, Csodát, álmot, színeket a világnak címmel.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/71/meses-adventi-kalendarium-es-zenes-karacsony---unnepvaras-a-gyermekkonyvtarban
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár


-- Népszerű a kínai nyelvtanfolyam Déván
Közel 200 személy iratkozott fel a Hunyad Megyei Könyvtár által idén november elején elindított ingyenes kínai nyelvtanfolyamra. A tanfolyamot a megyei könyvtár és a nagyszebeni Konfucius egyesület szervezi közösen, az oktatók kínai tanárok, akik románul is tudnak.
A tanfolyamon a beszélt kínai nyelven kívül a roppant bonyolult kínai írást is oktatják, ismertette a helyzetet Sebastian Bara, a dévai könyvtár igazgatója, aki a nyelvtanfolyam vártnál nagyobb érdeklődését Kína folyamatosan növekvő gazdasági és politikai világsúlyának tulajdonítja. A tanfolyam végén vizsgázni kell, s akiknek sikerül átmenniük ezen, a nagyszebeni egyetem által kiadott diplomákkal bizonyíthatják kínai nyelvtudásukat.
A tanfolyam népszerűsége nyomán a megyei könyvtár jövőre külön kínai részleg létesítését tervezi, ahol kínai műveket bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére, többnyire románul, de eredeti, kínai könyvek beszerzése is szerepel a tervben.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/nepszeru_a_kinai_nyelvtanfolyam_devan.php


-- Kalló-akvarellek a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban
A közismert udvarhelyi autodidakta képzőművész, Kalló László munkáit bemutató tárlat nyílt 2013. november 21-én, Székelyudvarhelyen, aVárosi Könyvtárban. A kiállítást Szőcs Endre, az intézmény igazgatója méltatta, és ő mutatta be a könyvtár Kalló-akvarellekkel illusztrált 2014-es falinaptárát is, amelyet a helyszínen meg lehetett vásárolni.
Forrás: http://uh.ro/kultura/kiallitas/15649-kallo-akvarellek-a-konyvtarban


-- Katasztrófaköltészet Gyergyószentmiklóson
Katasztrófaköltészetből adott ízelítőt Dósa Zoltán pszichológus, Sírversek című kötetét mutatva be 2013. november 21-én a gyergyószentmiklósi városi könyvtárban. Kilencvenkilenc vers kecske- és kínrímekkel fűszerezve, amelyekben hol egy szakma művelője, hol egy állat, hol pedig egy tárgy lehetséges sírfeliratát olvashatjuk. A lélekbúvár vallja, hogy amit nem lehet megváltoztatni, attól nem kell félni. Ennek ürügyén nevettette meg Dósa Zoltán a városi könyvtárban összegyűlt volt tanítványokat, gyergyószentmiklósi barátokat, érdeklődőket. A könyvbemutatót színesebbé tette Boros Mária, a Figura Stúdió Színház színművésznője, aki a szerzővel felváltva olvasott fel a kötet verseiből. Ezen este után a résztvevők minden bizonnyal vidámabban tértek nyugovóra.
Forrás: Keresztes Csongor, Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, igazgató


-- Iskolai Könyvtárak Világhónapja a csíkszeredai MÁG könyvtárában
Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulójára emlékezett az Iskolai Könyvtárak Világhónapjában a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtára. A programsorozat már szeptember végén kezdetét vette és november közepéig tartott:
- A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjai látogattak el Dvoracsek Ágoston fizikatanáruk kíséretében iskolánk könyvtárába, ahol megismerkedhettek a gimnázium történetével, könyvtártörténettel és beszélgetés folyt Bethlen Gáborról is;
- Iskolai könyvtárosi képeslapokat küldtek Ercsey Etelkának, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium könyvtárosának, aki viszonzásul elküldte a Bethlen Gáborhoz kötődő rendezvények képes ismertetőjét;
- A Dunakeszi Rotary Club könyvadománya érkezett meg az iskolába, amelyet továbbajándékoztak kolozsvári, nagyenyedi és udvarhelyszéki iskoláknak. Az adományozott könyv, Bethlen Farkas: Erdély története című munkája öt kötetben, közel 30 iskolai könyvtárba jutott el Székelyföldön, és a bihardiószegi iskolának is küldtek könyveket;
- A dokumentációs és információs központban kis tematikus kiállítás nyílt Bethlen Gábor erdélyi fejedelem életéről, tevékenységéről és megvalósításairól. A kiállítás anyagát nagyrészt a gimnázium könyvtárának erre vonatkozó történelmi és történeti állománya tette ki, és egy hétig láthatták az érdeklődők;
- A már hagyományossá vált diáktanács-választás is a könyvtárban zajlott. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények elősegítik a könyvtár barátságossá tételét a diákok számára. Az idén is folytatódik az ajándékkönyvekből összehozott „könyvvásár”, amelyből írószereket, füzeteket és xeroxlapokat vásárolnak a könyvtár számára.
Forrás: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2013/11/a-csikszeredai-marton-aron-gimnazium.html


-- Könyvjelzőcsere Ausztráliával a Mikesben
Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium könyvtárának olvasói könyvjelzőt cseréltek az ausztráliai Marcellin College diákjaival. „Nagyon örvendtünk a sok, szép, színes munkának, mert általuk egy érdekes, új világot fedeztünk fel” - írja Kiss László könyvtáros a Mikes-könyvtár blogján. A könyvjelzők elkészítésében Haszmann Réka Júlia rajzszakos tanárnő is közreműködött. Bővebben a Marcellin College-ről itt: http://marcellin.vic.edu.au/
Forrás: http://mikeskonyvtar.blogspot.ro/


KITEKINTŐ

-- Elérhető a Delpher béta verziója - holland digitális könyvtár
Elérhető a Delpher béta verziója. A Delpher nagyjából a holland digitális könyvtár. Ide kerülnek a nemzeti könyvtár és az egyetemi könyvtárak digitalizálási projektjeinek eredményei (beleértve a Google által digitalizált anyagokat is), jelenleg: 90 ezer 17–19. századi könyv, egymillió oldalnyi 17–20. századi újság és másfélmillió oldalnyi 19–20. századi folyóirat. A teljes anyag egységes megjelenést kapott, a folyóiratokban időpont szerint is lehet böngészni (pl. mit írtak a lapok 1703. november 22-én), irigylésre méltó az a holland történelmi sajátosság, hogy aznapról rendelkezésünkre áll az Amsterdamse courant és a Oprechte Haerlemsche courant is - mindkettő napilap, míg nálunk például Rákócziék Mercurius Veridicusa értelemszerűen jóval ritkábban tudott megjelenni.
Forrás: http://kithirlevel.hu/#a16349


-- A könyvtárak piaci alapú működése - a holland közkönyvtárak 20%-ot is kitermelnek
A skandináv térséghez képest inkább a brit modellhez hasonulva a könyvtárak piaci alapú működésében rejlő tartalékokat igyekeznek a legmesszebbmenően kihasználni Hollandiában. A saját bevételek aránya holland közkönyvtárak esetben extrém magasnak mondható (meghaladhatja a húsz százalékot is). persze, ehhez az is kell, hogy olyan vonzó közösségi terek csalogassák számtalan szolgáltatással felhasználók tömegeit, mint például az amszterdami városi könyvtár központi könyvtára.
Forrás: http://kithirlevel.hu/#a16338
Blogbejegyzés a témáról: http://nemethmarton.eu/?p=341


-- Kórokozók a könyvtári könyveken - de a könyvtárkilincs sokkal veszélyesebb
Japánban speciális dobozokkal irtják a baktériumot a könyvtári könyvekről. Belga professzorok kémiai vizsgálatoknak vetették alá az antwerpeni könyvtár legnépszerűbb olvasmányait, és megállapították, hogy az olvasók néha kicsit tovább merészkednek a békés olvasgatásnál. A szürke ötven árnyalatán például herpeszvírust és kokaint mutattak ki a vizsgálatok.
Nem ez volt az első alkalom, hogy tudósok a könyvtári könyvek higiéniáját tesztelték. A utah-i Brigram egyetem diákjai megállapították, hogy az intézmény könyvtárának népszerűbb könyvein 25–40 százalékkal több mikroba nyüzsög, mint azokon, amiket senki sem akar kikölcsönözni. A kutatócsoport tizenhatféle baktériumot tenyésztett ki a könyvek felületéről, viszont beazonosítani nem tudta őket - így arra sem kaptak választ, hogy károsak-e az olvasók egészségére. Annyi viszont sikerült kideríteniük, hogy a könyvekben még így is sokkal kevesebb baktérium tanyázik, mint a könyvtárajtók kilincsein.
Forrás: http://kithirlevel.hu/#a16349


HAZAI

-- Csak az ékezetek „szóltak” magyarul a Maros Megyei Könyvtár centenáriumán
A Maros Megyei Könyvtár megalapításának centenáriumi ünnepsége kizárólag román nyelven zajlott 2013. november 22-én, az igazgatók emlékplakettje is kizárólag román nyelvű, amelyet három ortodox pópa áldott meg. De az igazgatónő szerint az ékezeteket kitették a magyar nevekre.
Annak ellenére, hogy az idén fennállásának századik évfordulóját ünneplő Maros Megyei Könyvtárat a „magyar világban”, Bernády György polgármestersége idején alapították, és az idők során öt magyar nemzetiségű igazgatója összesen majdnem 50 évig állt az intézmény élén – azaz meglétének mintegy felében –, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott centenáriumi ünnepség és kísérő mozzanatai kizárólag román nyelven zajlottak vagy készültek.
A román himnusz eléneklésével kezdődött A Maros Megyei Könyvtár – egy évszázad a közösség szolgálatában elnevezésű konferencia, amelyen emléklapot vehettek át az intézménnyel „szorosan együttműködő” önkormányzatok (öt USL-s vezetésű település) és hatóságok vezetői, a megyei tanácselnök és a prefektus is, és időkapszulát helyeztek el a jelenkor üzeneteivel a további száz év múlva élőknek.
A rendezvény programismertetője és a századik évfordulóra készített dokumentumfilm is kizárólag román nyelvű (az egyébként korrekt filmben a magyar anyanyelvűek is román nyelven szólalnak meg, és magyar nyelven még csak feliratozás sem készült), a meghívottak listáján szereplő 205 név közül csupán 42 takar(hat) magyar nemzetiségű személyt, az elhangzott beszédek sem élőszóban, sem szinkrontolmáccsal nem voltak magyarul is „elérhetők”.
A konferencia előtt a könyvtár földszintjén, a bejárattal szemben lévő lépcső és felvonó mellett baloldalon, elhelyezték az elmúlt 100 évben az intézményt vezetők névsorát tartalmazó emlékplakettet, amelyet három ortodox pópa áldott meg, majd Monica Avram igazgatónő levonta a leplet a kizárólag román nyelvű alkotásról. Portálunk érdeklődésére, hogy meghívták-e a többi felekezet képviselőjét is az avatásra, illetve miért nem tartalmaz magyar nyelvű szöveget az emlékplakett, az igazgatónő azt válaszolta: „A plakettavatás csupán mellékeseménye a konferenciának, amely bárki előtt nyitott, amelyre a pópák jöttek most el, akik nem mind helyiek, Ştefănescu tiszteletes például Argeş megyéből érkezett. A plakett gyakorlatilag csak névsor, nevek és évszámok felsorolása, amin nincs lefordítanivaló. Mindent betartottunk, láthatja, hogy a magyar nevekre az ékezeteket is kitettük” – mondta az igazgatónő.
Csakhogy a plakett fentről lefelé a következő feliratot tartalmazza, az ország címere után: „România / Consiliul Judeţean Mureş / Biblioteca Judeţeană Mureş / Directorii Bibilotecii Judeţene Mureş:”, ezt követi a nevek és évszámok felsorolása, végül a márványlap alján: „Dezvelită la 22 noiembrie 2013 cu ocazia centenarului”. Mindezeknek pedig van magyar nyelvű megfelelőjük, és a közigazgatási törvény szerint minden olyan településen, ahol valamely kisebbség részaránya eléri a 20 százalékot, ott a közérdekű információkat kötelező az adott kisebbség nyelvén is közzétenni. Márpedig a magyarság aránya Marosvásárhelyen és Maros megyében is jóval több 20 százaléknál, egy százéves kulturális intézmény egykori igazgatóinak névsora pedig igencsak közérdekű információ.
Az 1913-ban alapított Maros Megyei Könyvtárnak mindeddig 14 igazgatója volt: Molnár Gábor (1913–1935), Aurel Filimon (1936–1940), Vígh Károly (1940–1949), Rácz Béla (1949–1956), Bartok Ibolya (1956), Halász Borbála (1957–1965), Ştefan Stănoiu (1965–1966), Solomon Frăţilă (1966–1974), Romeo Pojan (1974–1979), Iulius Moldovan (1980–1985), Dimitrie Poptămaş (1985–2005), Corina Teodor (2005–2009), Liliana Moldovan (2009) és 2009-től napjainkig Monica Avram.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/csak-az-ekezetek-aszoltaka-magyarul-a-konyvtar-centenariuman


-- A könyvtár a miénk is!
A Maros Megyei Könyvtár vezetőségének felelősségre vonását kéri az Erdélyi Magyar Néppárt, mivel a 2013. november 22-én megtartott centenáriumi ünnepségről kiszorult a magyar nyelv és a magyar kultúra, és a jövő nemzedéknek hátrahagyott emlékplakett is kizárólag román nyelvű.
A Maros megyei önkormányat vezetőségétől kéri az EMNP Maros megyei (Portik Vilmos) és marosvásárhelyi (Jakab István) szervezetének elnöke, hogy járjanak utána és vonják felelősségre azt a személyt, aki elrendelte a magyar nyelv száműzetését a Maros Megyei Könyvtár hétvégi centenáriumi ünnepségéről. Továbbá kérik, hogy az egykori igazgatók névsorát tartalmazó emlékplakettet azonnal cseréljék le kétnyelvűre, „megtisztelve ezzel a marosvásárhelyi és Maros megyei magyarságot”.
Mindezt azért, mert a könyvtár vezetősége az intézmény fennállásának centenáriumi ünnepségén „teljes mértékben mellőzte a magyar nyelv használatát, a szórólapoktól kezdve az elhangzott beszédekig és az utókor számára elhelyezett emlékplakettig mindenhol kizárólag a román nyelv érvényesült. A Könyvtár vezetősége kiszorította a magyar nyelvet és a magyar kultúrát egy olyan intézmény jubileumi ünnepségéről, amely éppen a kultúrát szolgálja, a könyv és az irodalom szeretetét hirdeti, valamint a kultúrák között hidat kíván teremteni. A gesztust a marosvásárhelyi magyarság arculcsapásaként, semmibevételeként, másodrangúságba taszításaként értékeljük, hiszen elfogadhatatlan, hogy egy olyan városban és egy olyan megyében, amelynek lakossága majdnem 50 százalékban magyar anyanyelvű, a közpénzekből fenntartott intézmény ünnepségén egyetlen szó se hangozzék el magyar nyelven. A magyar nyelv módszeres mellőzése annál inkább fájó és sértő közösségünkre nézve, hogy a szecesszió gyöngyszemeként emlegetett marosvásárhelyi Kultúrpalotával egyetemben idén százéves a Könyvtár is, amely szintén Bernády György polgármestersége alatt jött létre 1913-ban, első és 22 évig tisztségben maradó igazgatója a magyar Molnár Gábor volt – akkor, amikor az 1910-es népszámlálás szerint a városnak 25 517 lakosa volt, ebből 22 790 magyar, 1717 román és 606 német” – áll a közleményben, amelyben azt is kifogásolják, hogy az emlékplakett felavatására kizárólag az ortodox egyház képviselőit hívták meg.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/a-konyvtar-a-mienk-is


-- A volt kaszárnya épületébe költözik a könyvtár Szatmárnémetiben
Jövő év júniusára reméli a szatmárnémeti polgármesteri hivatal, hogy befejeződik az egykori kaszárnya épületének felújítása, ahol többek között szociális feladatokkal megbízott intézmények fognak működni. „Jelenleg a munkálatok költségeinek több mint fele ki van fizetve, s nagyjából ennek megfelelően haladnak a kivitelezéssel. A beruházás összértéke több mint 8,5 millió lej. Ennek az összegnek a 13 százaléka a román kormánytól, illetve az önkormányzat 2 százalékos önrésze mellett az Európai Uniótól származik” - nyilatkozta Bekő Tamás városmenedzser. Az egykori kaszárnya épületében mintegy négyezer négyzetméternyi alapterület áll majd az önkormányzat rendelkezésére, hogy az adminisztrációjába tartozó, szociális területen tevékenykedő intézményeit ide költöztesse. A projekt értelmében itt olyan problémás fiatalok és idősebbek kapnak helyet, akik az alábbi kategóriákba illenek: 7-18 éves fiatalok napközi otthona, szociális ügyosztály, a családon belüli erőszak áldozatainak menedéket nyújtó szálláshely, 18-25 év közötti, állami intézetekben nevelkedett, család és otthon nélküli fiatalok.
Az önkormányzat elképzelései szerint a Városi Könyvtár is ide költözik majd, de Bekő Tamás azt sem zárta ki, hogy egyéb, szociális szférában működő intézményeket is ide költöztetnek a jövőben.
Teljes cikk itt: http://www.frissujsag.ro/csak-jovore-koltoznek/


-- Százmilliós tankönyvadomány erdélyi iskoláknak
Mintegy százmillió forint értékű tankönyvadományt juttat el magyar tannyelvű erdélyi iskoláknak a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK).
A 175 ezer kötetből álló első szállítmányt tegnap indították el Budapestről. Az adományozásról beszámoló eseményen kiosztott háttéranyag szerint a 130 raklapnyi tankönyvadomány olyan könyveket, munkafüzeteket és tanári segédeszközöket tartalmaz, amit az erdélyi magyar tannyelvű iskolákban tanárok és diákok ezrei használhatnak. A tankönyveket különböző tantárgyakból és évfolyamokból válogatták össze a kiadó szakemberei. A magyar irodalom és nyelvtan, történelem, matematika és természettudományos könyvek mellett tanári segédletek és a szülőkkel közös gyakorlást megkönnyítő otthoni munkafüzetek is helyet kaptak a szállítmányban – tették hozzá.
Teljes cikk itt: http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/szazmillios-tankonyvadomany-erdelyi-iskolaknak


-- Siker volt az idei könyvvásár
Az Erdély legnagyobb könyves szemléjét idén is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületében szervezték meg, 2013. november 14–16. között. A könyvvásár 19 éves történetében először idén az 5– 8., illetve 9–12. osztályos diákokat is megszólították. Az ifjúsági programok kapcsán Barabási Tivadar színművész, azok szervezője beszélt, aki kiemelte, az ifjúság megszólításának legnagyobb hozadéka, hogy a diákok megfogalmazták szociális, helyi és oktatást is érintő kérdéseiket, és jelezték igényüket egy klubra, ahol megnyilvánulhatnak, ahol kipróbálhatják magukat, legyen szó alkotásról, olvasásélményekről vagy drámázásról.
Káli Király István a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Farkas Katalin, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ munkatársa és Barabási Tivadar egyértelműen sikeresnek ítélték a könyvvásárt, melynek sarokszámai: 10 000 könyvcím, több mint 60 program, 8500 látogató és körülbelül 170 ezer lejes forgalom.
Részletes beszámoló itt: http://marosvasarhelyi.info/hirek/egyertelmu-siker-volt-az-idei-konyvvasar


KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN

-- Nagykároly kulturális intézményeinek munkatársaira emlékeztek
Nagykároly kulturális intézményeinek elhunyt munkatársaira – közöttük könyvtárosokra is – emlékezett 2013. október 31-én este a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság, valamint a Nagykárolyi Művelődési Központ.
Az előző évhez hasonlóan a szervező intézmények bejárata előtti teraszon két emléktáblát helyeztek ki az elhunytak névsorával, újdonságként pedig egy pannót is felállítottak, amelyre több néhai munkatárs fényképét ragasztották fel. Bogdan Georgescu, a kulturális igazgatóság vezetője, valamint Szűcs József, a művelődési központ könnyűzene-szakának irányítója üdvözölte a jelenlévőket. Mindketten elmondták, hogy ugyanazzal a tisztelettel kell emlékeznünk a halottakra, függetlenül attól, hogy a pionírház, a kultúrház, a diákklub, a múzeum vagy a könyvtár néhai alkalmazottairól van szó, hiszen mindegyikük a nagykárolyi kultúra érdekeit szolgálta. A résztvevők gyertyagyújtással, illetve egyperces csenddel hajtottak fejet az elhunytak emléke előtt. Az emléktáblákat és a pannót november 4-ig hagyják kint az említett helyszínen.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/az-elhunytakra-emlekeztek/


-- A legfeleslegesebb diplomák között a könyvtárosi?
Az index.hu szerint Magyarországon bőven akad olyan egyetemi szak, amely ha nem is teljesen felesleges, viszont rengeteg munkanélkülit és pályaelhagyót termel. A portálon közzétett tízes toplistán a könyvtáros a 7. helyen szerepel: Az informatikus könyvtáros az egyik leggyakrabban elviccelt, lebüfézett és ruhatárosozott egyetemi szak, nem véletlenül. A könyvtáros havi átlag 150 ezres fizuval versenyez, és gondoljunk csak bele, milyen karrierlehetőségekkel kecsegtet a munkahelye. A Felvi.hu szerint például a jó dolgozó a könyvkölcsönzés mellett rendszerezhet, tájékoztathat, dolgozhat levéltárban vagy fénymásolóban, sőt, raktározásnál is. Ezek, persze, mind nagyon fontos munkák, csak nem biztos, hogy mindegyikük többéves felsőfokú képzést igényel, más részüket pedig sem szakmailag, sem anyagilag nem ismeri el senki.
Forrás: http://index.hu/belfold/2013/11/26/ime_a_legertelmetlenebb_diplomak/


-- „...végigjártam a ranglétrát a raktártól felfelé”
Székesfehérvár képviselőtestülete idén szeptemberben döntött a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatójának személyéről, majd a miniszteri jóváhagyást követően dr. Cser-Palkovics András ma adta át a Városházán Vasné Borsos Beátának a kinevezését. A város polgármestere gratulált és a hosszútávú, sikeres együttműködés reményében jó munkát kívánt a következő öt évre az új vezetőnek.
Vasné Borsos Beáta a székesfehérvári általános és középiskolai tanulmányait követően az Esterházy Károly Főiskolán szerzett diplomát könyvtáros, informatika szakirányon. 1988-ban könyvtáros asszisztensként kezdte meg pályáját az akkor még Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban. 2002-ben az Olvasószolgálat műszakvezetője, majd hét évvel később osztályvezetője lett. A megyei és a városi könyvtár összevonását követően 2013 áprilisa óta ellátta a vezetői feladatokat.
„A könyvtárban töltött 25 évem során végigjártam a ranglétrát a raktártól felfelé, végül áprilisban elérkeztem annak tetejére. Félelemmel vegyes izgalommal álltam neki a hatalmas feladatnak. A tagkönyvtárakkal kibővült könyvtár vezetése nagy kihívást jelent. Nagyon sok munka szükséges ahhoz, hogy kiemelkedő színvonalon teljesítő könyvtárat építsünk, hogy munkánkat, ötleteinket példaként állíthassák a szakma elé. Örülök annak, hogy az intézmények egységesítése megtörtént, hiszen együtt erősebbek vagyunk. Büszke vagyok a kollégáimra, rendkívüli lelkesedésükre, szakmai hozzáértésükre. A cél csak velük együtt érhető el.” – mondta el kinevezése átvétele után Vasné Borsos Beáta. „Olyan programokat szervezünk, amely segíti a gyermekek olvasóvá nevelését. Segítjük a formális, informális és az élethosszig tartó tanulásba való bekapcsolódást, a hátrányos helyzetűek megfelelő könyvtári ellátását és a szabadidő hasznos eltöltését.”
A kitűzött célok közül az igazgató kiemelte a könyvtár állományának folyamatos gyarapítását, frissítését, a muzeális értékű gyűjtemények gondozását. Figyelmet fordítanak a fejlesztésre is, valamint a könyvtárak közötti együttműködésre, megyei és határon túli kapcsolatok erősítésére és a szakmai továbbképzésekre. A felhasználói igényekre rugalmasan reagáló szolgáltatásokat kínálnak. A könyvtárhasználók javaslatai alapján vizsgálják a használói szokásokat, igényeket és ennek megfelelően módosítják, bővítik a könyvtár szolgáltatásait.
„A felsorolás nem teljes, sok feladat vár még ránk, de szeretnénk bebizonyítani az eljövendő időszakban, hogy könyvtárunk meghatározó szerepet tud betölteni Székesfehérvár kulturális életében.” – összegezte terveit Vasné Borsos Beáta.
Forrás: http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_120923


ÉVFORDULÓK

-- Százhuszonöt éves lenne Áprily Lajos
A Jékely Lajos néven erdélyi protestáns családban született szerző, Áprily Lajos idén november 14-én lett volna 125 éves. Áprily egy művészcsalád feje: a szintén poéta Jékely Zoltán édesapja, dédunokája Péterfy Bori színész- és énekesnő, Péterfy Gergely író, leszármazottja Gerlóczy Márton, az Igazolt hiányzás és a nemrég megjelent Check-In szerzője is. Az évforduló alkalmából a Könyves blog Gerlóczy Mártontól kapott különleges képeket tett közzé.
Teljes írás itt: http://konyves.blog.hu/2012/11/14/aprily_lajos_269


ELHALÁLOZÁS

-- Elhunyt Kiss András nyugalmazott főlevéltáros
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület tette közzé a hírt, hogy Kiss András nyugalmazott főlevéltáros, az MTA külső köztestületi tagja, az Erdélyi Múzeum-Egyesület volt főtitkára és alelnöke életének 92. évében, 2013. november 17-én elhunyt.
Történetkutató és tudományszervező munkássága, hatalmas tudásával párosult bizalomgerjesztő egyénisége révén a jó levéltáros mintaképe.
Munkásságáról bővebben itt: http://bfl.archivportal.hu/id-2061-elhunyt_kiss_andras_nyugalmazott.html


DÍJAK

-- Nógrádi Gábor kapta a Janikovszky Éva-díjat
Nógrádi Gábor írónak ítélték oda idén a Janikovszky Éva-díjat, a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakítása érdekében végzett kiemelkedő munkásságáért. A Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány olyan irodalmi és művészeti alkotások létrehozóit díjazza, akik a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit életszerűen, hitelesen és humánusan képesek bemutatni. Az elismerést a MOM Kulturális Központban adta át az írónak Janikovszky János, az alapítvány elnöke és Fodor Péter, az alapítvány kuratóriumának tagja.
Nógrádi Gábornak harminc évvel ezelőtt, 1983-ban jelent meg első ifjúsági regénye, a Gyerekrablás a Palánk utcában, amely meghozta számára az ismertséget. A kötetből később mozifilm is készült. Első regényét csaknem 20 másik követte, közülük több iskolai ajánlott vagy kötelező olvasmány lett. Három évtized alatt számos forgatókönyvet írt, több népszerű mozifilm - köztük a Sose halunk meg - kapcsolódik a nevéhez.
Az ünnepségen Nógrádi Gábor életművét Tarján Tamás irodalomtörténész méltatta, Cakó Ferenc grafikus és Koltai Róbert színművész mint barátai elevenítették fel a közös munkák pillanatait. A díjat megtestesítő kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása.
A hét éve alapított kitüntetést kétévente adják át, eddig Marék Veronika író, grafikus, Alföldi Róbert rendező, színész, Lackfi János költő, műfordító, Rigó Béla író, költő és Varga Márta, az erzsébetvárosi Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium igazgatója vehették át.
Forrás: http://index.hu/kultur/2013/11/11/nogradi_gabor_kapta_a_janikovszky_eva-dijat/


-- Csoóri Sándor kapta az MMA nagydíját
Először adták át a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) díjait. A köztestület életműdíját Dávid Katalin művészettörténész vehette át az MMA 2013. november 5-i budapesti díjátadó ünnepségén. A betegsége miatt távolmaradó Csoóri Sándor író pedig a szervezet nagydíját kapta meg.
Az első díjazottak minősítik magát a díjat is; Dávid Katalin és Csoóri Sándor is mércét állítanak a további díjazottak elé, mondta az elismerések átadása előtt az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán.
Dávid Katalin az MMA minden tagjának köszönetet mondott, hiszen az akadémia közgyűlése szavazta meg számára az életműdíjat. A művészettörténész – miután megemlékezett az akadémia alapítójáról, az őt egykor az MMA-ba meghívó Makovecz Imréről – azt mondta, maradtak még számára témák, amelyek kutatása és publikálása folyamatban van, majd bejelentette: elkezdett dolgozni emlékiratain is. Csoóri Sándornak utólag Fekete György személyesen adja majd át az MMA nagydíját.
Az MMA május 31-i közgyűlésén határozott arról, hogy évente egy életműdíjat és egy nagydíjat adományoz a magyar szellemi élet kiemelkedő személyiségeinek. Az életműdíjjal 6 millió, a nagydíjjal 4 millió forint jutalom jár.
Forrás: http://index.hu/kultur/2013/11/05/csoori_sandor_kapta_az_mma_nagydijat/


-- A Látó 2013-as nívódíjai
2013-ban huszonkettedik alkalommal osztja ki a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége a lapban publikált szerzők közül válogatva évzáró nívódíjait. Huszonegy év alatt több mint 50 alkotó vehette át vers, próza, esszé és debüt kategóriában az elismerést.
A nívódíjak átadására a Látó Irodalmi Színpad keretében kerül sor Marosvásárhelyen 2013. december 7-én, szombaton 18 órától a Bernády Házban. 2013-ban André Ferenc (debüt), Dimény Lóránt és Mihálycsa Erika (próza), valamint Zoltán Gábor (esszé) veheti át a Hunyady László képzőművész tervezte Batsányi-emlékplakettet és a díjjal járó pénzjutalmat. Laudációt mond: Demény Péter, Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor.
Teljes írás itt: http://www.lato.ro/news.php/A-L%C3%A1t%C3%B3-n%C3%ADv%C3%B3d%C3%ADjai-2013-ban/1/254/


-- Magyar az idei legszebb romániai könyv
Végső eredményt hirdettek a Románia legszebb könyvei 2013 elnevezésű versenyben, ahol hat kategóriába összesen 39 könyvet válogattak be a „győztesek” közé, ezek között 7 magyar érdekeltségű is volt. A szakmai zsűri idén a hat kategóriában 8 könyvet díjazott, az első három díj mellett három különdíjat is odaítéltek. Íme, a legszebb könyvek listája, amelyen az első helyezett mellett további két magyar könyv is található:
I. díj: Munka – Rosta József, Dizájn/Grafika: Timotei Nadasan, szerzői kiadás
II. díj: Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste (editie de lux) – Andrei Plesu, Dizájn/Grafika: Mihai Cosuletu, Humanitas
II. díj: A homályban maradás ösztöne – Hajdú Farkas-Zoltán, Dizájn/Grafika: Hajdú Krisztina és Vidák Zsolt, Bookart
III. díj: Orasul posibil: In(ter)ventii in spatiul urban postcomunist – Ina Stoian, Daniela Calciu, Dizájn/Grafika: Alice Stoicescu és Lucian Sandu Milea, Tact
Gyermekkönyv-díjak: Calatorie printre ierburi si lumina – Iulia Iordan, Dizájn/Grafika: Cristiana Radu, Cartea Copiilor
Blanka Birodalma – Balázs Imre József, Dizájn/Grafika: Keszeg Ágnes és Sütő Ferenc, Koinónia
Legjobb illusztráció díja: Jurnalul unui voluntar – Elena Avramescu, Margareta Udrescu, Dizájn/Grafika: Margareta Udrescu és Alexandru Braniste, Idioma
Műalkotás-díj: Bumbata (korlátozott példányszám) – Cosmin Bumbut, Dizájn/Grafika: Cosmin Bumbut, Punctum
Forrás: http://ujkonyvek.egologo.transindex.ro/2013/11/05/magyar-konyv-lett-a-legszebb-romaniai-konyv-2013-ban/


AJÁNLÓ

--Portrék - metszők - metszetek
A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára könyveiben található többféle típusú portrémetszet tekinthető meg a múzeumban 2013. október elején megnyílt tárlaton. Az ábrázolt egyházi vagy világi személyiség képén feltűnik neve, kiléte, társadalomban betöltött szerepe, elismertsége, életrajzi adatai. Az ábrázolás lehet a képzelet szüleménye, de gyakran az egyetlen fennmaradt hiteles arcképet jelenti. A portrén túl, helyismereti, viselet-, egyház-, ideológia-, architektúra-, stílus-, díszítéstörténeti információkat is felfedezhetünk rajta.
A metszetek árulkodnak a választott sokszorosító eljárásról, a művész(ek) rajztehetségéről, a metsző rátermettségéről, a nyomdász felkészültségéről, a kiadói vállalkozás nagyságáról. Szerencsés esetben a művészek nevéről is. Erre utal a „delineat” (előrajzolta), „pinxit” (festette), „sculpsit” (metszette), „excudit” (nyomtatta) latin kifejezések valamelyike.
A falakon a metszetek kinagyított másolatai vagy azok részletei, míg a tárlókban az eredeti kiadványok és a kísérő információk tekinthetők meg. A kiállítás 2013. december 31-ig látogatható.
Forrás: http://www.hrmuzeum.ro/muzeum~hu~263~2~pmm.html


-- Márai Sándor: Egy polgár vallomásai
Bizonyos könyveket időről-időre nem illik, hanem újra kell olvasni. Hiszen nem csupán mi változunk az idővel, de a szöveg, az olvasmányélmény is változik velünk, hozzánk idomul vagy épp eltávolodik. Most, hogy újra kézbe vehetjük a Márai Sándor alapművének tekintett Egy polgár vallomásainak eredeti, csonkítatlan verzióját, az újraolvasás kötelező.
Nagyon sok minden történt az elmúlt bő egy évben a Vallomások körül. Először is az derült ki A teljes Napló kiadása közben, hogy igenis létezik a kötet III. része. Addig Márai olvasói úgy tudták, hogy ez a Föld, Föld!... címen megjelent kötet, amelynek a szerző által megjelölt műfaja (emlékezések) is jelezte a rokonságot. Csakhogy a dolog ennél bonyolultabb volt. Márai ugyanis megírta a III. kötetet, ám később úgy döntött, levágja annak első két fejezetét, és más címmel teszi közzé. Ennek oka: emigrációban nem kívánta, hogy ezt a „szomorú vallomást”, a „magyarságnak ezt a vádiratát” idegenek is elolvassák. A hagyatékban kallódó szövegrész idén (!) jelenhetett meg, hetven év után lett Máraiból ismét kortárs szerző a könyvhéten.
Papp Sándor Zsigmond teljes írása az Erdélyi Irodalmi Portálon olvasható: http://www.eirodalom.ro/konyvekrol/item/1441-marai-sandor-ujra-kiadott-vallomasairol.html#.UpcLJye5FEU


-- Meskó Bertalan: A digitális orvoslás kézikönyve
Meskó Bertalan orvosi oldalról közelíti meg a webet és az általa kínált technológiai lehetőségeket. Elkészítette azt a rövid PDF-et, amiben összefoglalja a legfontosabb trendeket és lépéseket: Bertalan Meskó: The Guide to the Future of Medicine
Dr. Meskó Bertalan PhD-t a személyre szabott genomika területén szerzett, jelenleg azon dolgozik, hogy orvosi jövőkutatóként csökkentse az egészségügy és a digitális technológiák közti űrt.
Nemzetközi díjnyertes angol blogot ír, a világ első, közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója a Semmelweis Egyetemen, a Webicina.com vezetője. A Singularity University által a NASA központjában szervezett Futuremed kurzus előadója és a Mensa HungarIQa tagja.
Források: http://eleteskonyvtar.hu/, http://mediq.blog.hu/


MOZAIK

-- Maratoni felolvasás a temesvár-belvárosi református templomban
A Heidelbergi Káté 450. évfordulója alkalmából 2013. október 31-én a temesvár-belvárosi református templomban maratoni felolvasást tartottak. A felolvasást istentisztelet és ünnepélyes zászlóavatás zárta. A konfirmációra készülő Gergely Róbert elmondta, hogy azért jelentkezett a felolvasásra, mert kereszténynek tartja magát és kedvenc órája a vallásóra.
Forrás: http://erdely.ma/hitvilag.php?id=152076


-- Rendkívüli irodalomóra Pomogáts Bélával az aradi Főgimnázium könyvtárában
A Kölcsey Egyesületnek köszönhetően 2013. november 20-án Aradra látogatott Pomogáts Béla irodalomtörténész, az irodalomtudományok doktora, aki 13 órától a Csiky Gergely Főgimnázium diákjainak tartott előadást, 50 perces irodalomórát Kuncz Aladárról, az iskola könyvtártermében.
A leginkább az erdélyi irodalommal és a német emigráns irodalommal foglalkozó Pomogáts Bélának rengeteg könyve jelent meg, a több évtizedes erőteljes és kitartó munkáját számos kitüntetéssel jutalmazták.
Tejes cikk itt: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/irodalomora_pomogats_belaval.php


-- A gyermekirodalom egyik leghíresebb illusztrációja kerül árverésre
Decemberben Londonban kalapács alá kerül a gyermekirodalom egyik leghíresebb illusztrációja - így nevezte a Sotheby’s aukciós ház szakértője E. H. Shepard eredeti ceruzarajzát, amely Róbert Gidát, Malackát és Micimackót egy híd korlátjánál ábrázolja, amint botúsztatást játszanak: botokat dobálnak a folyóba, és versenyeznek, kié ér át a híd alatt előbb.
Több mint 50 ezer fontot (körülbelül 18 millió forintot) is megérhet egy gyűjtőnek ez az eredeti rajz. Ez tulajdonképpen a később Milne könyvébe került illusztráció vázlata volt, és mindeddig azt gondolták róla, hogy eltűnt. Valójában azonban Shepard felesége, Norah tartotta meg, majd egy barátjának ajándékozta – ismertette a BBC News.
A Sotheby’s aukciós ház szakértője szerint a rajz volt az első verziója “a gyermekirodalom egyik leghíresebb illusztrációjának”. A 22 cm x 14,1 cm nagyságú vázlat, amely a „For A Long Time They Looked At The River Beneath Them…” címet kapta, az előzetes becslések szerint akár több mint 50 ezer fontért is elkelhet az aukciósház december 10-i árverésén. Az előzetesen 30 és 50 ezer font értékűre becsült munka nincs aláírva, és akad rajta néhány tűnyom és kisebb folt. Ugyanazon az árverésen kalapács alá kerül egy másik Shepard-munka is, amely szintén Micimackó meséihez készült, és a Christopher Robin’s Braces címet viseli. Ez utóbbin rajta van Shepard szignója; az öltözködő Róbert Gidát és a fotelben ülő Micimackót ábrázoló illusztráció színes.
Shepard rengeteg vázlatot készített az egyes rajzaihoz, ezek alapján született egy előzetes ceruzarajz. A ceruzarajzból kiindulva alkotta meg végül a színes illusztrációkat. Shepard legtöbb ceruzarajzát a hetvenes évek közepén a Victoria és Albert Múzeumnak ajándékozták. Csupán négy eredeti rajza hiányzik a Micimackó kuckója című könyvnek, ezek egyike kerül most árverésre.
Forrás: http://olvasoterem.com/index.php/2013/11/a-gyermekirodalom-egyik-leghiresebb-illusztracioja-kerul-arveresre/


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.