ReMeK-e-hírlevél
VIII. évf., 2013/9. szám                               ISSN: 1842-7448

************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele

Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- A Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozójának ajánlásai
-- Tanítják-e a könyvtárosképzők, amit a könyvtárosoknak tudniuk kell?
-- Horvátok és románok: a kisebbségi kérdés az MTDA-ban
PÁLYÁZATOK
-- Közeledik a Fiatalok Lendületben Program beadási határideje
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- Történelmi könyvvásár a Teleki Tékában
-- Bródy-emlékek Kolozsváron
KITEKINTŐ
-- Könyvtár és tanítási központ á la Zaha Hadid -- cégek is finanszírozzák
-- A jövő könyvtárai: határtalan lehetőségek
-- Iskolai könyvtárak éjszakája 2013
-- Grecsó Krisztián, Varró Dániel és Csányi Vilmos az Olvasás éjszakáján
-- Megmentik a szellemi értékeket Torontóban
-- Metrón népszerűsítik az olvasást Sanghajban
-- Könyvtár … legóból
-- Ellopták a könyvtár kerekét
HAZAI
-- Támogatói kártya lesz a székelyudvarhelyi könyvtárban
-- Hatékony gazdálkodás a pénzzel - továbbképzés Szatmárnémetiben
– Informatikai korszerűsítés a Hunyad megyei könyvtárakban
-- Felújítási munkálatok Csíkszentdomokoson
-- Minek nevezzelek, nevenincs intézményem?
-- A könyv mindig megmarad
-- Könyvmustra a Bod Péter Megyei Könyvtár honlapján
KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN
-- Valójában a pálya választott engem...
ÉVFORDULÓ
-- 150 éve született Gárdonyi Géza
-- Hatvanéves a Nobel-díjas Herta Müller
ELHALÁLOZÁS
-- Elhunyt Sławomir Mrożek lengyel író, drámaíró
-- Meghalt Wolfgang Herrndorf, a Csikk szerzője
-- Elhunyt Seamus Heaney ír költő
DÍJAK
-- MKE-díjban részesült Okos-Rigó Ilona
-- Szakmai kitüntetések könyvtárosoknak
AJÁNLÓ
-- Utazás Karinthyába
-- Egy 16 éves blogger hősies története
MOZAIK
-- Magyar lány versét is viszik a Marsra
-- Luther Márton jegyzeteire bukkantak Németországban
-- Új Salinger-könyvek megjelenését ígéri az amerikai író új életrajza
-- Könyvekkel dől a lé a hotelekben!
-- A legjobban kereső írók
-- Lánykérés a könyvtárban


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- A Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozójának ajánlásai
Megjelentek a Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozójának (2013. május 28–29.) ajánlásai a 2014–2020-as tervidőszakra készülő könyvtári fejlesztési stratégiához.
Az anyag itt olvasható: http://vilagtalalkozo.oszk.hu/sites/vilagtalalkozo.oszk.hu/files/ajanlas_strategiahoz_kozzetett.pdf, végleges változatát a Könyvtári Intézet juttatja el a minisztérium könyvtári szakosztályára.
Forrás: http://mke.info.hu/konyvtarvilag/category/mke_ifla_hirek/


-- Tanítják-e a könyvtárosképzők, amit a könyvtárosoknak tudniuk kell?
A hiringlibrarians.com könyvtárosi állásközvetítő blog a Hack könyvtárosiskolával együttműködve teszi fel a kérdés: azt tanítják-e a könyvtárosképző intézmények, amit a könyvtárosoknak tényleg tudniuk kell(ene)? Az adatok összegyűjtésére kérdőívet készítettek: https://docs.google.com/forms/d/1pveAgCRbh_sT-ehFDNrrWTgounXyb8EmWzLOMGapPq4/viewform. Az eredményt rövidesen közzéteszik. (ref.: MG)
Forrás: KIT hírlevél, 2013/31., 2013. aug. 28., http://www.kithirlevel.hu/#a15948


-- Horvátok és románok: a kisebbségi kérdés az MTDA-ban
Bajza Józsefnek a horvát kérdésről írt tanulmánykötete és Endes Miklós Erdély három nemzete és négy vallása autonómiájának története című nagyszabású munkája vált letölthetővé a Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívumában. A munkák letölthetőek a MTDA.HU domain-ről vagy annak portáljáról: http://mtdaportal.extra.hu/. A portál állapotát naponta frissülő statisztikai adataiból lehet követni: http://mtdaportal.extra.hu/STATISZTIKA/statisztika.html.
Az mtd@ olyan, magánkezdeményezés alapján működő projekt, amelynek célja a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológiai irodalom klasszikusainak, valamint az adott, hozzávetőleg 1945-ig terjedő időszak szellemi irányzatainak feltárása. A projektről részletes ismertetés olvasható itt: http://mtdaportal.extra.hu/projektinfo.html, a Wikipédián (http://hu.wikipedia.org/wiki/MTDA), illetve a Facebook-on (http://www.facebook.com/groups/125533297471335/).
Forrás: dr. Reisz László projektvezető


PÁLYÁZATOK

-- Közeledik a Fiatalok Lendületben Program beadási határideje
Hamarosan itt van a Fiatalok Lendületben Program következő beadási határideje. 2013. október 1-jéig kell eljuttatni az Oktatási és Szakképzési Programok Országos Hivatalához (Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP) a pályázati anyagukat azoknak a szervezeteknek, akik a Program valamelyik fő célkitűzésével kapcsolatos projektre szeretnének támogatást elnyerni.

A Fiatalok Lendületben Program célja a nemformális nevelési programok támogatása fiatalok számára. A programról részletes tájékoztató olvasható a program honlapján (www.tinact.ro).



KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

-- Történelmi könyvvásár a Teleki Tékában
A marosvásárhelyi Teleki Téka 2013. augusztus 29–31. között szervezte meg első történelmi tárgyú könyvvásárát a könyvtár udvarán. A rendezvényre kolozsvári, vásárhelyi és székelyföldi kiadókat, illetve magyarországi kiadók forgalmazóit hívták meg a szervezők. A vásár mindenkinek szólt, akit a történelem egy kicsit is érdekel, a standokon egyaránt megtalálhatóak voltak a legfrissebb szakkönyvek, a történelmi témájú szépirodalom és az albumszerű, történelmi tárgyú ismeretterjesztő könyvek. A gyerekek könyves bűvöléséről sem feledkezett meg a Teleki Téka, pénteken és szombaton 11 órától 5–8. osztályosok próbálhatták ki a papírmerítést és linómetszést, a Téka restaurátora, Márton Krisztina segítségével. Az esti koncertjek ugyancsak a könyv –irodalom – Teleki Téka népszerűsítése köré szerveződtek. Csütörtökön este 20 órától a Kővirág koncertjére várták a közönséget, pénteken 20 órától pedig a Nagy István kórus 16–18. századi kórusművei adták vissza a Teleki Téka könyvei által is hordozott hangulatot.
Forrás: Lázok Klára, Teleki Téka, Marosvásárhely


-- Bródy-emlékek Kolozsváron
Bródy Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából az egri Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár a 34. Kaláka Fesztivállal közösen Kolozsváron szervezte meg a vándorkiállítás második helyszínét. A Bródy Sándor (1863–1924) munkásságát bemutató kiállítás ünnepélyes megnyitója 2013. augusztus 19-én 16 órakor kezdődött, tárlatvezetést tartott H. Szilasi Ágota művészettörténész, köszöntőt mondott Szántai János író, a fesztivál szervezője. A megnyitón Oroszi Judit, a kiállítás szervezője kiemelten megköszönte Salat-Zakariás Erzsébetnek a tárlat tartalmi részének összeállításában nyújtott segítséget. A kiállítás 2013. augusztus 19-től 25-ig, a 4. Kolozsvári Magyar Napokon volt látható.
Forrás: http://kv.sapientia.ro/hu/hirek/beszamolo-kolozsvari-magyar-napok


KITEKINTŐ

-- Könyvtár és tanítási központ á la Zaha Hadid -- cégek is finanszírozzák
Sztárépítészek által tervezett új campusban indul a tanév ősszel a bécsi közgazdasági egyetemen. Az öt, egyenként is építészeti ínyencség fogja körbe az egyetem szívének szánt Library and Learning Centert (LLC) – az angol elnevezések az egyetem nemzetközi jellegét hangsúlyozzák. Ezt a világhírű, iraki származású, most éppen Hamburgban alkotó Zaha Hadid tervezte, azzal a szándékkal, hogy az internet korának megfelelő könyvtár technikai modernsége fejeződjék ki az épület formájában is. A régi egyetem 70 könyvtárával szemben itt mindössze négy működik, három kisebb és egy központi óriás. Maga az épület úgy néz ki kívülről, mintha egy könyvespolcon álló könyvsor megdőlt volna, s a különleges hatást tovább erősíti a világos üvegborítású falakra ránehezedő, sötét színezetű újabb, a kört négyszögesítő csőépület. Az LLC belső kialakítása is csupa futurizmus, hajlások, fényjátékok, ötletrohamok.
A kivitelezésre a WU és az állami beruházásokat országosan is összefogó BIG (Bundesimmobiliengesellschaft m.b.h.) közös vállalkozást hozott létre, s a költségekhez – nevesítve egyebek közt az LLC néhány termének finanszírozását – hozzájárult a legnagyobb osztrák cég, az OMV is.
Forrás: KIT hírlevél, 2013/31., 2013. aug. 28., http://www.kithirlevel.hu/#a15948


-- A jövő könyvtárai: határtalan lehetőségek
A 79. IFLA-konferencia, a könyvtárosok és információs szakemberek nemzetközi tanácskozása, Szingapúrban került megrendezésre 2013. augusztus 17. és 23. között. Az idei IFLA-konferencia szlogenje, vezető témája ez volt: „A jövő könyvtárai: határtalan lehetőségek”. Fotók és videók a kongresszusról itt: http://express.ifla.org/photo-gallery, http://express.ifla.org/video-gallery, http://conference.ifla.org/


-- Iskolai könyvtárak éjszakája 2013
Az idén az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja kapcsán a Könyvtáros Tanárok Egyesülete (KTE) összefogásra hívja a magyarországi iskolai könyvtárakat. A kezdeményezés nem új, már több kolléga szervezett ilyent, élükön Hock Zsuzsával. Most Andó Anita kereste meg a KTE-t, hogy a Múzeumok éjszakája, illetve az Olvasás éjszakája kapcsán szervezzék meg közösen az iskolai könyvtárak éjszakáját. A megmozdulás céljai: az iskolai könyvtár szerepének erősítése és népszerűsítése, élményteremtés a könyvtárhasználó tanulók számára, az olvasás népszerűsítése, könyvtárpedagógiai módszerek alkalmazása és terjesztése, közösségformálás (helyi és országos szinten is). Az Iskolai könyvtárak éjszakája októberben lesz, lehetőség szerint a 24-i napot javasolják a szervezők, de ez nem kötelező, hiszen eltérőek az iskolák programjai, amihez alkalmazkodni kell. A programban részt vevő iskolák a program Facebook-profilján keresztül össze is kapcsolódhatnak majd, üzenhetnek egymásnak - ezzel is erősítve egymást és a megmozdulást. Csatlakozni a https://www.facebook.com/tanar.konyvtaros?fref=ts oldalon lehet.
Forrás: http://www.ktep.hu/konyvtarej2013


-- Grecsó Krisztián, Varró Dániel és Csányi Vilmos az Olvasás éjszakáján
Több mint nyolcvan szerző részvételével, változatos programokkal népszerűsíti a könyvkultúrát az Olvasás éjszakája rendezvénysorozata 2013. szeptember 13-án számos budapesti és vidéki könyvesboltban.
A Supka Géza Alapítvány által első alkalommal, hagyományteremtő céllal meghirdetett rendezvény három fő helyszíne Budapesten a Károly körúti Alexandra Könyvesház, a Rákóczi úti Líra Fókusz Könyváruház, valamint a szomszédos Libri Könyvpalota lesz - közölték a fesztivál szervezői.
Részletek itt: http://index.hu/kultur/2013/08/22/grecso_varro_daniel_es_csanyi_vilmos_az_olvasas_ejszakajan/


-- Megmentik a szellemi értékeket Torontóban
A torontói Szent Erzsébet Egyházközösség Kaszap-termében megalakult a Magyar Könyvbarátok Társasága. Az alakuló ülésen részt vevő 16 személy egy öregedő, megszenvedett, hazafias generáció féltve őrzött, hozzáértéssel gyűjtött, de ma már elhanyagolt kincsei megmentésére fordították figyelmüket. Tervük az, hogy a magyar közösségek tudomására hozzák: fennáll a lehetősége, hogy felesleges könyveiket eljuttassák a szervezethez, ahol kategóriák szerint válogatják szét, és azokból – elsősorban – ellátják az elszakított területek azon intézményeit, amelyek erre igényt tartanak.
Ehhez a tervhez a magyarországi könyvtárak támogatására is számítanak. Ugyanakkor a helyi magyar könyvtárat is bővítik idegen nyelvű, magyar témájú irodalommal, és a magyar művek különböző nyelveken megjelent fordításaval, amelyeket az utódok élvezettel olvasnának, és büszkén terjesztenék ismerőseik körében. Munkájuk egyik fő célja, hogy a Magyarországról terjedő rosszakaratú és hazug híreket hatásosan meg tudják cáfolni, és pozitív hírszolgálatot létesítsenek a magyarságról. A Rákóczi-villa 2-ben rendelkezésre áll egy terem, ahol megkezdik összegyűjteni a könyvadományokat, és a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai fogják majd a könyveket kategóriákba csoportosítani.
Forrás: http://www.nemzetiregiszter.hu/megmentik-a-szellemi-ertekeket-magyar-konyvbaratok-tarsasaga-alakult-torontoban


-- Metrón népszerűsítik az olvasást Sanghajban
Földalatti könyvtárhoz hasonló szolgáltatást indít a sanghaji metró, ezzel az olvasást népszerűsítik a kelet-kínai nagyváros lakói között. Az egyelőre kísérleti jelleggel futó program a 24 milliós metropoliszt nyugat-kelet irányban kettészelő zöld metróvonalon zajlik. A földalatti könyvtár lényege, hogy a metróállomásokon az ott elhelyezett könyvespolcokról az utasok ízlésüknek és aktuális kedvüknek megfelelő olvasnivalót - könyveket vagy magazinokat - vehetnek le, és olvashatják őket utazásuk ideje alatt a szerelvényeken.
A célállomásra érve az ottani polcokra teszik vissza a köteteket, újságokat. A szolgáltatás teljesen ingyenes, az olvasmányokért letétet sem kell elhelyezni, a kezdeményezést támogatandó mindössze 1 jüan, vagyis mintegy 40 forint adományozására ösztönzik az olvasókat. A programot a városi metrótársaság egy helyi könyvesbolttal karöltve indította, a kölcsönzésre kitett használt könyveket egy tavalyi lakossági gyűjtőakció során szerezték be. A kezdeményezés nem titkolt célja az olvasási kedv fellendítése.
Forrás: http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2013/08/29/metron_nepszerusitik_az_olvasast_sanghajban/


-- Könyvtár … legóból
A legó-könyvtáros után itt a legóból készült könyvtár. Készítője úgy gondolta, hogy a könyvtárost szeretik az emberek, ráadásul a legót is, így hát miért ne lehetne a kettőt összekapcsolni? Rendelt néhány figurát az eBay-ről, illetve adtak neki a kollégái is figurákat, elemeket, hogy a könyvtár elkészülhessen. Vannak benne könyvek, periodikák, számítógépek, rendezvények, s sokféle ember megfordul benne, idősek és fiatalok, jól öltözöttek és kevésbé csinosak, a társadalom peremén álló emberek stb. Olyan lett, mint egy igazi, városi könyvtár. (ref.: WKÁ)
Forrás: KIT hírlevél, 2013/31., 2013. aug. 28., http://www.kithirlevel.hu/#a15948, http://mrlibrarydude.wordpress.com/2013/08/19/the-library-in-lego-form-aka-the-absolute-last-post-i-will-write-about-lego-librarians/


-- Ellopták a könyvtár kerekét
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer Jared Mills, a seattle-i közkönyvtár „Könyvek a biciklin” (Books on Bike) csapatának projektmenedzsere. És volt az ő bringája, és könyvekkel megpakolt, speciális utánfutója, amelynek segítségével Seattle utcáin tekerve tette igazán közösségi élménnyé az olvasást. Egészen mostanáig. Mills bringáját ugyanis ellopták.
A világ legmozgékonyabb könyvtárának „Könyvek a biciklin” csapatát 11 könyvtári alkalmazott alkotja, akik küldetésüknek tekintik, hogy két keréken is népszerűsítsék az olvasást. A speciális, nagy teherbírású utánfutó beépített, fedett polcokkal teszi praktikussá és esőállóvá a mozgó könyvtárat.
A sportos könyvtárosnak még a bringalopás sem szegte kedvét, és folytatni fogja misszióját. Az utánfutó szerencsére nem volt csatlakoztatva a biciklihez, így a könyveknek nem esett bántódása. Nem lehetne, hogy a fagyasztott élelmiszereket áruló autók helyett inkább hozzánk is guruló könyvespolc érkezzen hetente?
(A Books on Bike programról itt látható egy 12 perces kisfilm.)
Forrás: SeattleTimes, http://konyves.blog.hu/2013/08/20/elloptak_a_konyvtar_kereket


HAZAI

-- Támogatói kártya lesz a székelyudvarhelyi könyvtárban
A könyvárba járók számára támogatói kártyát kíván bevezetni az intézmény vezetősége. Mint Szőcs Endre igazgató portálunknak elmondta, a tervek szerint három kategória (gyerek/diák, felnőtt, családi) lenne, az évente fizetendő szimbolikus összegért (10–15 lejben gondolkodnak) pedig különböző cégeknél vagy szolgáltatásoknál kedvezményben részesülhetne az olvasó. A támogatói kártyával (vagy „emelt szintű olvasójegy”, ahogy az igazgató fogalmazott) járó kedvezmények és a projekt részletes kidolgozása a könyvtár vezetőtanácsára vár, ezt szeptember elején fogják megtenni – közölte az igazgató.
Forrás: http://uh.ro/kultura/alter/14658-tamogatoi-kartya-lesz-a-konyvtarban


-- Hatékony gazdálkodás a pénzzel - továbbképzés Szatmárnémetiben
A Szatmár Megyei Könyvtárban július utolsó napján egésznapos továbbképzésen vettek részt a könyvtárosok. A szakmai találkozónak is nevezhető program során a pénzzel való hatékony gazdálkodás alapjaival ismerkedhettek meg a résztvevők. A találkozót azért szervezték, hogy elsősorban szakmai berkekben kamatoztassák a megszerzett információt az érdeklődők.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/szakmai-talalkozo-konyvtarosoknak/


-- Informatikai korszerűsítés a Hunyad megyei könyvtárakban
Öt évvel a program kezdete után immár a Hunyad megyei könyvtár mind a 67 helyi kirendeltségébe – legutóbb az algyógyi könyvtárba – sikerült bevezetni a Biblionet elnevezésű informatikai korszerűsítést.
A Bill és Melinda Gates Alapítvány által 560 000 dollárral finanszírozott program keretében a megyei könyvtár minden helyi kirendeltségét számítógépekkel, nyomtatókkal, fénymásolókkal és térfigyelő kamerákkal szerelték fel, bevezették az internetes csatlakozást és egyéb hasonló korszerűsítésekkel látták el, beleértve a könyvek számítógépes nyilvántartását is, ismertette Sebastian Bara, a megyei könyvtár igazgatója.
A Biblionet korszerűsítési program 2008-ban indult a dévai székhelyen, illetve a nagybári könyvtárnál, s azóta folyamatosan kiterjedt a többi településre is. Tulajdonképpen olyan szükséges korszerűsítésekről van szó, amelyek nélkülözhetetlenek a huszonegyedik századi modern világ könyvtárainál, viszont sok pénzbe kerülnek, önerőből, még önkormányzati segítséggel is nehéz lett volna megvalósítani. A világ egyik leggazdagabb emberének tartott Bill Gates alapítványa segítségével azonban a Hunyad megyei könyvtárak, nemcsak a városiak, hanem a falusi fiókok is beléptek a modern technológia világába.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/informatikai_korszerusites_a_hunyad_megyei_konyvtarakban.php


-- Felújítási munkálatok Csíkszentdomokoson
Várhatóan még az idén befejezik a csíkszentdomokosi kultúrotthon felújítását. Jelenleg a belső munkálatokkal párhuzamosan az épület homlokzati részén vakolnak és festenek. Érdekesség, hogy a napokban előkerült a község tizenkét évvel ezelőtti címere is.
Tavaly ősszel fogtak neki a kultúrház felújításának, a munkálatok elhúzódtak a tetőszerkezet erősen rossz állapota és a gombásodás miatt – tudtuk meg Karda Róberttől. Csíkszentdomokos alpolgármestere elmondta, a tetőzetet gyakorlatilag újjá kellett építeni, annyira gyenge volt a szerkezete, hogy félő volt, beomlik. A gombásodás miatt ugyanakkor mindent szét kellett szedni, csak a falak maradtak meg, az érintett felületeket pedig szakszerűen lekezelték. „Olyan kultúrházat képzeltünk el, amely megfelel a mai elvárásoknak” – magyarázta Karda. A község múzeumának, könyvtárának és internetklubjának is otthon adó kultúrház épületét az 1960-as években építették. Felújítása több mint 500 ezer lejből valósul meg.
Teljes cikk itt: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/zajlik-a-domokosi-kulturotthon-felujitasa


-- Minek nevezzelek, nevenincs intézményem?
Lenne még, amit elnevezni Székelyudvarhelyen. Az uh.ro hírportálon megjelent cikk arról szól, milyen nevek jöhetnek számításba különféle intézmények elnevezésekor.
A Városi Könyvtárnak sem jutott még személynév, pedig Udvarhelyen is éltek, alkottak, illetve jártak iskolába olyanok, akiket neves íróként, költőként ismer az irodalomtörténet, habár iskola már van elnevezve Tompáról, Tamásiról, de Szigethi Gyula Mihály eddig „csak” utcát kapott, Embery Árpád vagy Magyarósi Szőke József még azt sem.
Habár a színháznak van neve, a több művelődési intézmény (színház, táncműhely, kórusok stb.) székhelyeként szolgáló, az ötvenes évek végén felépült művelődési háznak nincsen. A intézmény történetében is akadtak olyan vezetők, kultúremberek, akikről kaphatná nevét, gondoljunk csak néhai Tárkányi Jánosra vagy Finta Bélára.
Forrás: http://uh.ro/velemeny/14649-minek-nevezzelek-nevenincs-intezmenyem


-- A könyv mindig megmarad
Váry O. Péternek a Háromszék napilapban megjelent interjúja arra keresi a választ, hogy érdemes-e a mai világban könyvvel, könyvkereskedéssel foglalkozni. Interjúalanya, Szabó Albert ezelőtt hat-hét évvel kezdte vásárolni a könyveket, jelenleg harmincezer könyv van boltjában, de bő hetvenezer könyve van, nem az a búslakodó fajta, bizakodóan tekint a jövőbe:
– A könyvkereskedésre adok én tíz évet, a könyv mindig megmarad. Az új könyv ajándéknak, meg az antik könyvek a gyűjtőknek, ez biztos, hogy meg fog maradni, a piac viszont egyre csökken. Az internet nagyon megölte a könyvet, az elektronikus könyv, már sokfelé látni, a fiatalok buszon, villamoson azt böngészik, könnyű kis dolog, ha megunod, ráütsz egy másik oldalra, olvasol, amit akarsz. Viszont vannak, akik a könyv illatát, tapintását szeretik, ők biztos, nem fognak egy ilyen gépet a kezükbe venni, és azt olvasni. Sok ága-boga van a könyvkereskedésnek, nem is gondoltam volna – vallja.
Teljes írás itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=147820


-- Könyvmustra a Bod Péter Megyei Könyvtár honlapján
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár az elmúlt közel két évtized során tevékenyen részt vett főként háromszéki helytörténeti vonatkozású könyvek létrejöttében, megjelenésében, különböző évfordulókhoz vagy emlékévekhez (Benedek Elek, Bod Péter) is kapcsolódva. Az intézmény honlapján (www.kmkt.ro) a Kiadványaink rovatban (fenti menüsor, középen) tekinthető meg ez a „könyvespolc”, amelynek köteteiről minden esetben tömör bemutató szöveg olvasható, a címükben rejlő linkre történő kattintás pedig a könyv katalógusadataihoz vezeti el az érdeklődőt.
A honlap bal oldalán, a naptár alatt, elindult A hét könyve című olvasmányajánló rovat is.
Forrás: Szonda Szabolcs igazgató, Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy


KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN

-- Valójában a pálya választott engem...

„Egy mai könyvtárosnak az egyik fő feladata, hogy hiteles tartalmakat keressen az általa elérhető adatbázisokból, de a munkánk része az anyagok elektronikus formában való elérhetővé tétele, rendszerezése is. Nagyon sokat kell tanulnunk, hogy folyamatosan naprakészek legyünk.” - Tőzsérné Géczi Andrea, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a Heves Megyei Tükör IV. számában megjelent interjúban osztja meg gondolatait a technikai fejlődést idéző elektronikus megjelenítőkről és a szabadságot jelentő „igazi könyv”-ről, szakmáról és könyvtárosi elhivatottságról: „A legnagyobb szépsége számomra az, hogy ide szeretnek jönni az emberek, mert megnyugvást találnak, valamint empátiát és segítőkészséget.”
Teljes cikk a Heves Megyei Önkormányzat honlapján: http://www.hevesmegye.hu/hu/heves-megyei-tuekoer/1253-mar-a-koenyvtarban-vannak-a-megabajtok


ÉVFORDULÓ

-- 150 éve született Gárdonyi Géza

Az író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus Gárdonyi 1863. augusztus 3-án született. A 19–20. század fordulója magyar irodalmának népszerűségében máig kiemelkedő alakja.
Gárdonyi korának sajátos figurája, egyik irodalmi körhöz sem sorolható tagja volt. Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között.
A pályafutását 1881-ben népiskolai tanítóként kezdő, majd 1885 után újságíróként folytató Gárdonyi 1897 után vidéki visszavonultságban alkotott („az egri remete"), szépírói munkásságának szentelve életét.
Pályáját folyamatos útkeresés, tematikai és formai kalandozás jellemezte, prózaírói életműve ennek fényében három korszakra osztható. Az 1890-es években írt népies hangvételű novellái és elbeszélései hozták meg számára a kortársak elismerését (Az én falum, 1898), de az utókor elsősorban a századfordulót követő évtizedben keletkezett történelmi regényei révén ismeri (Egri csillagok, 1901; A láthatatlan ember, 1902; Isten rabjai, 1908), illetve a magyar lélektani regény korai darabjainak szerzőjét tiszteli személyében (Szunyoghy miatyánkja, 1913; Ida regénye, 1920). Bár költői és drámaírói munkássága kevésbé bizonyult maradandónak, szintén jelentős. Az 1900-as években a szórakoztató célú népszínművek kliséin túllépve lélekábrázoló jellegű népies történeteket dramatizált színpadra (A bor, 1901).
Forrás: http://www.kulturpart.hu/irodalom/35706/150_eve_szuletett_gardonyi_geza


-- Hatvanéves a Nobel-díjas Herta Müller
2013. augusztus 17-én ünnepelte hatvanadik születésnapját Herta Müller romániai születésű, Nobel-díjas német írónő. Egy bánáti sváb faluban, Niczkyfalván látta meg a napvilágot 1953-ban. Édesapja a második világháborúban a Waffen SS-ben szolgált, édesanyját a német kisebbség tagjaként a háború után a Szovjetunióba deportálták, ahol a mai Ukrajna területén öt évet töltött egy munkatáborban. Herta Müller románul csak az általános iskolában tanult meg, otthon németül beszéltek. Egyetemi tanulmányait Temesváron román–német szakon végezte. A diploma megszerzése után tanárként dolgozott, ekkor kezdett írni is. Más romániai német írókkal együtt megalapította az Aktionsgruppe Banat (Bánáti Akciócsoport) nevű, független művészi szellemet hirdető művészeti csoportosulást, amelynek tevékenységét a Ceauşescu-korszak titkosrendőrsége nem nézte jó szemmel, tagjai állandó zaklatásnak voltak kitéve.
Teljes cikk itt: http://konyves.blog.hu/2013/08/16/60_eves_a_nobel-dijas_herta_muller


ELHALÁLOZÁS

-- Elhunyt Sławomir Mrożek lengyel író, drámaíró
Életének 83. évében, 2013. augusztus 15-én elhunyt Sławomir Mrożek, az egyik legkiválóbb lengyel író, szatirikus elbeszélések és drámai művek szerzője. Mrożek 1950-ben debütált rajzolóként, 1953-ben jelent meg első, Vázlatok című rajzgyűjteménye, és írói pályája is ugyanekkor indul az első elbeszélések kiadásával. Első drámája, a Rendőrség 1952-ben lát napvilágot, de a hírnevet csak az 1958-as Tangó hozza meg, amelyet többek között a magyar színházak is többször játszottak, játszanak. 1963-ban emigrál Lengyelországból, él többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban, Mexikóban, Franciaországban. Műveit számos nyelvre, így magyarra is lefordították. Legfontosabb, magyarul megjelent művei: Elefánt, Rendőrség, Tangó, Menekülés délre, Emigránsok, Portré, Krími szerelem, Mulatság, Nyílt tengeren.
Forrás: http://szlavtextus.blog.hu/2013/08/15/elhunyt_s_awomir_mro_ek_lengyel_iro_dramairo


-- Meghalt Wolfgang Herrndorf, a Csikk szerzője
Negyvennyolc éves korában, 2013. augusztus 26-án meghalt Wolfgang Herrndorf német író, a kritikusok egy része által az új Zabhegyezőként emlegetett Csikk című sikerkönyv szerzője. Herrndorf a regényben keresetlen nyelvezettel, de nagyon nagy érzékenységgel beszél szerelemről, barátságról és halálról, ügyesen kerülgetve az ilyenkor szokásos közhelyek csapdáit. Németországban óriási sikert aratott a könyv, Magyarországon azonban mintha kevesebb figyelem hárult volna rá.
Teljes cikk itt: http://konyves.blog.hu/2013/08/28/meghalt_wolfgang_herrndorf_a_csikk_szerzoje


-- Elhunyt Seamus Heaney ír költő
Hetvennégy évesen, 2013. augusztus 30-án elhunyt Seamus Heaney Nobel-díjas ír költő, a kortárs angol–ír líra legjelentősebb alakja. Heaney 1939. április 13-án született Észak-Írországban egy kilencgyermekes család legidősebb gyermekeként. Kezdetben beleérző természetábrázolásaival vált ismertté, de költeményeinek legjellemzőbb témája az észak-ír konfliktus volt. Az irodalmi Nobel-díjat 1995-ben nyerte el. Tizenkét kötetet publikált.
Forrás: http://index.hu/kultur/2013/08/30/elhunyt_seamus_heaney_nobel-dijas_ir_kolto/


DÍJAK

-- MKE díjban részesült Okos-Rigó Ilona
Idén is a Vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén kerültek átadásra az MKE-díjak. Az Egyesület szervezeti, valamint elnökségi előterjesztés alapján 1985 óta adományoz MKE Emlékérmet. 1998 óta a díjazottak között van minden évben egy-egy határon túl élő könyvtáros, aki sokat tesz a Magyarországon élő és annak határain túl élő magyar könyvtárosok közötti szakmai és emberi kapcsolatokért. Ebben az évben a kitüntetésben részesültek között szerepelt Okos-Rigó Ilona, a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa, aki Erdélyben több magyar nyelvű könyvtár alapításában, újjászervezésében is részt vett. A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alakulásától kezdve tagja, az utóbbi négy évben a vezetőség munkájából is kiveszi a részét. Aktívan jelen van az egyesület rendezvényein, az olvasótáborokban, a szakmai továbbképzéseken, a vándorgyűléseken, Magyarországon, Erdélyben. A Könyvtárvilág e-mail interjú keretében kérdezte meg arról, hogy mit érzett a kitüntetés átvételekor, és ez a díj hogyan befolyásolja további munkáját, valamint mire a legbüszkébb eddigi pályafutása során. Mint mondta, meglepetés, meghatottság, kellemes jóérzés volt a reakciója, amikor értesült a kitüntetésről. „Meglepődtem, mert teljesen váratlanul ért, soha eszembe sem jutott volna. Meghatódtam, mert jólesett, hogy gondoltak rám és végül nagyon kellemes érzés volt arra gondolni, hogy a becsülettel végzett, lelkiismeretes munka is jutalmat nyer. Ez a kitüntetés, úgy érzem, tulajdonképpen az 1990-ben kezdődött és ma is tartó lelkes tevékenységemet jutalmazza, amelyet a mindennapi munkámon kívül, a könyvtárosszakma berkeiben, egyéb fórumai keretén belül végeztem.”
Teljes írás itt: http://mke.info.hu/konyvtarvilag/2013/08/a-vandorgyulesen-atadott-elismeresek-dijak-kituntetesek/794/


-- Szakmai kitüntetések könyvtárosoknak
Az emberi erőforrások miniszterének megbízásából Doncsev András parlamenti államtitkár szakmai kitüntetéseket adott át nemzeti ünnepünk előestéjén a Szépművészeti Múzeumban tartott díjátadón, amelyen részt vettek az adott szakterület államtitkárai, helyettes államtitkárai is. A könyvtári szakterületen hosszabb időn át végzett kiemelkedő teljesítményének elismeréseként Szinnyei József-díjat kaptak: Fehér Miklós István, a Könyvtári Intézet könyvtárosa; Fonyó Istvánné, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár ny. főigazgatója; dr. Kokas Károly, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgató-helyettese, valamint Takács Ferenc, az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Könyvtárának igazgatója. A felsőoktatás területén végzett kiemelkedő munkájáért Trefort Ágoston-díjat kapott: Varga Ferencné, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karának Matematikai Tanszékcsoportja szakkönyvtárának vezetője.
Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma
Közzétette: Haraszti Katalin, IFLA-HUN moderátor


AJÁNLÓ

-- Utazás Karinthyába
Író, költő, műfordító, humorista volt, de ennél még sokkal több is – fogalom. A tőle származó fricskák, bonmot-k hamar beépültek a közbeszédbe, tréfái, ugratásai az irodalmi legendárium részévé váltak. Hetvenöt éve, 1938. augusztus 29-én halt meg Karinthy Frigyes, a múlt századi magyar irodalom egyik legeredetibb alakja. A Könyves Blog évfordulóra készült képzeletbeli utazása a street view segítségével kereste fel azokat a helyeket, melyek valamikor fontos állomást jelentettek az író életében.
Forrás és teljes cikk: http://konyves.blog.hu/2013/08/29/utazas_karinthyaba


-- Egy 16 éves blogger hősies története
Idén október 8-án jelenik meg magyarul és világszerte Malala Juszufzai és Christina Lamb újságíró könyve, az Én vagyok Malala, amely a tálibok által fejbelőtt, ám sérüléséből felépült diáklány történetéről szól.
Malala Juszufzai 2009-ben kezdett el álnéven blogot írni a BBC urdu nyelvű szolgálatának. A tálibok akkoriban terjesztették ki hatalmukat a kislány szűkebb hazájára, kegyetlen törvénykezést vezettek be, a lányoknak pedig több helyen megtiltották, hogy iskolába járjanak - idézi fel a kötet kiadója, a Libri Kiadó és a Bookline.
A könyv társszerzője, Christina Lamb külügyi tudósító Oxfordban, és a Harvardon végezte tanulmányait. Öt könyv szerzője, öt alkalommal nyerte el az év brit külügyi tudósítója díjat, valamint neki ítélték a Prix Bayeux-t, a haditudósítóknak járó legrangosabb európai díjat. 2007-ben részt vett Karacsiban Benazir Bhutto kampánykörútján, ahol több tucat ember lett öngyilkos bombamerénylők áldozata. Jelenleg a Sunday Times-nak dolgozik, férjével és fiával London és Portugália között ingázik.
Teljes cikk itt: http://www.kulturpart.hu/irodalom/35683/egy_16_eves_blogger_hosies_tortenete


MOZAIK

-- Magyar lány versét is viszik a Marsra
Egy szegedi diáklány, Redenczki Fanni verse kapta az egyik legtöbb szavazatot a NASA versenyében, így az ő írása lesz az egyik, amelyet DVD-re kiírva az űrhivatal felküld a Marsra - írja a Bors. A NASA kiírása szerint haikut, azaz japán versformában kellett írni a művet, a pályázatra 12 ezer mű érkezett, ebből lett az ötödik a szegedi lányé.
A vers angolul így hangzik: MARS, YOUR SECRET IS/ UNKNOWN FOR HUMANITY/ WE WANT TO KNOW YOU. Ami magyarra lefordítva annyit tesz: Mars, a titkod/ ismeretlen az emberiségnek/ meg akarunk ismerni.
Redenczki Fanni még a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulója volt, amikor írta a verset. Elmondása szerint mintegy négy éve ír verseket, de ez volt az első haikuja. (hvg.hu)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=7968


-- Luther Márton jegyzeteire bukkantak Németországban
Luther Márton egyházreformátor eddig ismeretlen jegyzeteire bukkantak a Wolfenbüttelben lévő Ágost Herceg Könyvtárban.
Ulrich Bubbenheimer heidelbergi teológus professzor találta meg a reformátor jegyzeteit egy krónikás könyv és egy latin nyelvű szépirodalmi könyv szélein. Ezek a teológus legrégebbről fennmaradt kézírásos jegyzeteihez tartoznak - jelentette be 2013. augusztus 19-én a könyvtár.
Luther kézírása számos írásból közismert, ezért semmi kétség nem fér ahhoz, hogy ezek az ő jegyzetei. A két nyomtatott mű együtt van a könyvtár egy gyűjteményes kötetében - mondta Helwig Schmidt-Glintzer, a könyvtár igazgatója. (MTI)
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/08/20/luther_marton_jegyzeteire_bukkantak_nemetorszagban


-- Új Salinger-könyvek megjelenését ígéri az amerikai író új életrajza
J. D. Salinger-írások egész sorozatának megjelenését ígéri a 2010-ben elhunyt amerikai prózaíró új életrajzi könyve, amelynek szerzői állításuk szerint megfejtették a könyvkiadás történetének egyik legnagyobb rejtélyét, vagyis azt, hogy min dolgozott a Zabhegyező írója életének utolsó fél évszázadában.
A tervek szerint 2013. szeptember 3-án megjelenő, Salinger című könyv szerzői, David Shields és Shane Salerno úgy vélik, valamikor 2015 és 2020 között kezdődően posztumusz Salinger-kötetek egész sora lát napvilágot. A korábban kiadatlan Salinger-írásokkal kapcsolatos eddigi legrészletesebb információkat „két független és különálló forrás” dokumentálta és erősítette meg a szerzők számára.
Teljes cikk itt: http://index.hu/kultur/2013/08/26/uj_salinger-konyvek_megjeleneset_igeri_az_amerikai_iro_uj_eletrajza/


-- Könyvekkel dől a lé a hotelekben!
Annak érdekében, hogy tovább tartsák vendégeiket a lobbiban vagy a bárban, amerikai boutique hotelek azt találták ki, hogy a közösségi tereket könyvtárszerűvé alakítják át. A kezdeményezést már nagyobb szállodaláncok is átvették, és nagy kiadók is beszálltak a „buliba”. Hiszen: több könyv, több pénz!
Teljes cikk itt: http://kotvefuzve.postr.hu/szallodak-es-konyvek


-- A legjobban kereső írók
A legjobban kereső szerzők klubjába nem könnyű bekerülni. A klubtagok közül sokaknak már évtizedek óta bebetonozott helyük van, ilyen „örökös tag” például Danielle Steel és Stephen King. Mindketten 1947-ben születtek, és 1973-ban jelentették meg első regényüket, előbbi a Going Home-ot, utóbbi a Carrie-t. Steel vagyona jelenleg az ötödik, Kingé pedig a tizedik helyhez elég.
A legjobban kereső írók listájának első helyén az az írónő áll, akinek könyve széthulló házasságokat mentett meg, és aki miatt nők milliói néznek másképp az ezüst nyakkendőre. E. L. James 95 millió dollárral tanyázik a lista élén. Sikerét a Twilightnak köszönheti, Stephenie Meyer vámpírjai előtt tisztelegve írta meg ugyanis a Master of the Universe-t, amit a nagyvilág A szürke ötven árnyalataként ismerhetett meg.
A teljes lista arról, mennyit kerestek az írók 2012 és 2013 júniusa között, itt olvasható: http://konyves.blog.hu/2013/08/13/ime_a_legjobban_kereso_irok


-- Lánykérés a könyvtárban
Paul Phillips egészen egyedi módját választotta a lánykérésnek: a 23 éves fiatalember az észak-karolinai Southern Pines egyik könyvtárába látogatott el a barátnőjével, Erika Ramosszal. Miközben a gyerekkönyvek között keresgéltek, Phillips arra kérte a lányt, hogy olvasson fel neki az egyik könyvből.
Ez azonban nem volt akármilyen kiadvány: Phillips korábban maga helyezte el a kötetet a polcon, amelyet kimondottan erre az alkalomra készíttetett Yoni Limor grafikus segítségével.
A sztori szerint egy gorillafiú szerelembe esik egy zsiráflánnyal, majd amikor Erika ahhoz a részhez ért, ahol a könyvbeli karakter egy könyvtár polcai között felteszi a nagy kérdést, Paul Phillips is térdre ereszkedett, és megkérte szerelme kezét.
A nagy eseményt nem teljesen véletlenül egy profi fotós is megörökítette. A fiatalok a tervek szerint jövő ősszel házasodnak majd össze.
Forrás: GMA, http://konyves.blog.hu/2013/08/21/lanykeres_a_konyvtarban


Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a bakai.magdolna@gmail.com címen.