ReMeK-e-hírlevél
VIII. évf., 2013/7. szám                                 ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója
--Trendek a hazai és nemzetközi könyvtárügyben
--Aegon Művészeti Díjasok a tantermekben
--Megújult a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapja
--Nyilvános könyvtárak szervezési és működési keretszabályzatának tervezete
PÁLYÁZAT
--A jövő iskolai könyvtára 50 év múlva – irodalmi pályázat diákoknak
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--'A szabadság terhe' – könyvbemutató a székelyudvarhelyi könyvtárban
KITEKINTŐ
--Elindult a Magyar Evangélikus Bibliográfia-adatbázis
--Magyar Nap New Brunswick-ben
--Hazájában a Biblia új norvég nyelvű fordítása a könyvek eladási listáinak élén
--Olvasással tüntetnek a törökök a kormányuk ellen
--A cigány / roma használók megnyerése...
--Digitális nemzedék: nem kötelező kézírást tanítani
HAZAI
--Szőcs Endre: legyen élő ház a könyvtár
--Ingyenes jogi információ-szolgáltatás a Kájoni János Megyei Könyvtárban
--Kolozsvári Ünnepi Könyvhét 2013
--Alig vásárolnak Romániában nyomtatott lapokat
ÉVFORDULÓ
--Tündérverselő - 100 éve született Weöres Sándor
--Dsida Jenő költő 75 éve halt meg
ELHALÁLOZÁS
--Meghalt Tom Sharpe
--Meghalt Iain Banks
--Elhunyt Marsall László költő
--Elhunyt Rafi Lajos cigány költő
DÍJAK
--Tasnádi István kapta az  IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjat
--Négyen kaptak Üveggolyó díjat 2013-ban
AJÁNLÓ
--Litera-olvasmányajánló
MOZAIK
--Székedi Ferenc: Az énvagyok nemzedék
--A repülőgépeken népszerűsítik az olvasást
--Szexuális világatlaszt készítenek


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója
A Világtalálkozó két napja (2013. május 28–29.) alatt elhangzott előadások, hozzászólások, kerekasztal-megbeszélések és a tervezethez érkezett csaknem ötven hozzászólás alapján elkészültek a Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozójának ajánlásai a 2014–2020-as tervidőszakra készülő könyvtári fejlesztési stratégiához. Az ajánlások végleges változatát a Könyvtári Intézet juttatja el a minisztérium Könyvtári Osztályára.
A Világtalálkozón elhangzott előadások prezentációi,az eseményen készült videó-felvételek (Program menüpont) és fotók (Galéria menüpont) már elérhetők a rendezvény honlapján.
Forrás: http://ki.oszk.hu/content/magyar-konyvtarosok-vii-vilagtalalkozoja


--Trendek a hazai és nemzetközi könyvtárügyben
Trendek a hazai és nemzetközi könyvtárügyben címmel jelent meg dr. Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének tanszékvezetője legújabb tanulmánykötete. A könyv bemutatójára 2013. május 30-án került sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületének fogadótermében. A szerző a kötet megszületésének körülményeiről és a hallgatói tehetséggondozás fontosságáról is beszélt az érdeklődő közönségnek. A kötetről bővebb összeállítás az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének honlapján olvasható: http://lis.elte.hu/KONYVTAR/trendek2013
Forrás: Boda Gáborné Köntös Nelli egyetemi tanársegéd, intézeti titkár, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar
Könyvtár- és Információtudományi Intézet – http://lis.elte.hu


--Aegon Művészeti Díjasok a tantermekben
Tananyaggá váló kortárs írók: komplex óravázlatok készülnek a középiskolai irodalomórákra Aegon Művészeti Díjas és döntős szerzők műveiről a Magyartanárok Egyesülete szakmai felügyeletével.
Az érdeklődők az elmúlt időszak könyves eseményein – a Könyvfesztiválon, a Könyvhéten és a Margó Irodalmi fesztiválon – több népszerű és vonzó irodalmi rendezvény szereplőjeként találkozhattak az Aegon-díjas írókkal.
A fiatal közönség nyitott és fogékony volt a kortárs szerzőkre, Esterházy Péter, Térey János, Barnás Ferenc és Grecsó Krisztián estjeit sok középiskolás és egyetemista is végigülte, kíváncsian figyelve. Ez a tapasztalat is megerősítette, hogy érdemes érdekesen és izgalmasan, néha szokatlan megközelítésben bemutatni egy-egy szerzőt és műveit a középiskolás korosztály számára, érdemes a kortárs irodalmat az iskola falai közé vinni.
A középiskolai irodalomórákon lehetőség van arra, hogy néhány tanórán ma élő és alkotó szerzők munkáival ismerkedjenek meg a diákok. Kortársakat tanítani azonban gyakran nehezebb, mint a már lezárult és kanonizált életművel bíró szerzőket. A Magyartanárok Egyesülete kortárs irodalom iránt elkötelezett pedagógusokat kért fel arra, hogy komplex multimédiás óravázlatokat készítsenek középiskolai magyartanárok számára Aegon Művészeti Díjas szerzők műveiről és munkásságáról. Ezek segítségével Spiró György, Rakovszky Zsuzsa, Térey János, Csaplár Vilmos, Jónás Tamás, Grecsó Krisztián, Esterházy Péter és Barnás Ferenc írásai minden középiskolás számára megismerhetőek lesznek. A későbbiekben a pedagógusok is bekapcsolódhatnak a választásba: a nyolc díjazott mellett a díj döntőjébe jutott alkotók műveiről is készülnek iskolai segédanyagok, tanári szavazatok alapján dől majd el, hogy melyekről.
Az óravázlatok szeptembertől ingyenesen elérhetőek lesznek az Aegon Művészeti Díj honlapján és Facebook-oldalán.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/06/25/aegon_muveszeti_dijasok_a_tantermekben


--Megújult a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapja
A Kájoni János Megyei Könyvtár 2012 decemberében nyitotta meg kapuit új székhelyén. Az intézmény folyamatosan aktuális tartalmakkal frissülő honlapjának arculata is megújult. Hargita Megye Tanácsa támogatásával készült el, és 2013 júniusában vált elérhetővé. Az új könyvtári honlapot magyar, román és angol nyelvű használói felülettel tervezték, jelenleg a magyar és román nyelvű változat érhető el. Az angol nyelvű használói felület még fejlesztés alatt áll.
Magyar felülete az alábbi webcímen érhető el: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu
A román nyelvű felület elérhetősége: http://biblioteca.judetulharghita.ro/ro
A honlap nyitóoldalán a friss intézményi híreket találjuk, a soron következő könyvtári eseményekről, rendezvényekről tájékozódhatunk. Képes beszámolók adnak ízelítőt a könyvtárban zajló változatos, különböző csoportokat, korosztályokat vonzó programokról, beszámolók olvashatók a már lezajlott rendezvényekről. (http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/106/aktualis)
A honlap használói a Könyvtárunkról menüt megnyitva tájékozódhatnak a megyei könyvtár részlegeiről, szolgáltatásairól, a könyvtárhasználat feltételeiről. Hargita megye közkönyvtárai cím alatt az egyes könyvtárakra vonatkozó fontosabb információk, a könyvtárosok számára módszertani segédletek is elérhetők.
Az Elektronikus könyvtár menüre kattintva, az online katalógusban a Kájoni János Megyei Könyvtár gyűjteményei mellett más székelyföldi könyvtárak – többek között a kézdivásárhelyi és gyergyószentmiklósi könyvtár –, illetve Hargita megyei községi és városi könyvtárak online katalógusában is kereshetnek a távoli felhasználók: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/129/online-katalogus
Ugyanitt a Digitalizált dokumentumok cím alatt a folyamatosan gyarapodó digitális könyvtári gyűjtemény érhető el. Ezek elsősorban regionális vonatkozású helytörténeti dokumentumok, amelyek a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) és az Elektronikus Periodika Adatbázisban (EPA) válnak elérhetővé: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/130/digitalizalt-dokumentumok
A könyvtár- és helytörténet iránt érdeklődők a csíkszeredai könyvtárak történetéről és a könyvtár névadójáról, Kájoni Jánosról is találnak adatokat, Hargita megyei személyiségekhez kapcsolódó kerek évfordulókról tájékozódhatnak a helytörténeti évfordulók naptárából. A Kiadványok cím alatt megtalálják a honlapon a könyvtár helytörténeti vonatkozású kiadványait is. A ReMeK-e hírlevél archivált számai is elérhetők a könyvtár honlapjáról, ugyancsak az EPA adatbázisából. (http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/135/remek-e-hirlevel)
A honlap nyitóoldalról elérhető a könyvtár blogja (http://kjmkhr.blogspot.ro/), Facebook-oldala, valamint Hargita Megye Tanácsának hírei és Hargita megyei kulturális intézmények honlapjai is.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda


-- Nyilvános könyvtárak szervezési és működési keretszabályzatának tervezete
A romániai közkönyvtárak szervezési és működési keretszabályzatának tervezete nyilvános megvitatás céljából 2013. július 8-ig elérhető román nyelven ezen a címen: www.anbpr.org.ro/images/PDF/regulament_cadru_proiect.pdf
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/39/kozzetettek-a-nyilvanos-konyvtarak-szervezesi-es-mukodesi-keretszabalyzat-tervezetet


PÁLYÁZAT

--A jövő iskolai könyvtára 50 év múlva – irodalmi pályázat diákoknak
A Könyvtárostanárok Egyesülete irodalmi pályázatot hirdet az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából. A pályázat célja: a tanulók esszében fogalmazzák meg, milyennek képzelik el 50 év múlva az iskolák könyvtárait. Pályázók köre: Magyarországi és határon túli nevelési–oktatási intézmények 9–13. évfolyamos tanulói. Egy közoktatási intézményből egy pályamű küldhető, így javasoljuk az iskolai forduló szervezését és a csoportos alkotómunkát. Az első három helyezett az eredményhirdetés után részt vehet az Országos Széchenyi Könyvtár egy részlegének rendhagyó meglátogatásán. A felkészítő könyvtárostanár regisztrációs díj nélkül vehet részt a KTE 2013-as Őszi Szakmai Napján. Minden pályázónak oklevelet küldenek a részvételről. A pályázat benyújtási határideje 2013. október 15. További részletek itt olvashatók: http://palyazatmenedzser.hu/2013/06/10/iskolai-konyvtar-50-ev/
A teljes pályázati kiírás a Könyvtárostanárok Egyesülete honlapján: http://www.ktep.hu/jovopalyazat


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
A 'Természet Világa' Erdélyben - folyóiratbemutató
A Természet Világa című folyóiratot mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2013. június 5-én, számos érdeklődő jelenlétében. A találkozó vendégei voltak: Dr. Staar Gyula főszerkesztő, Dr. Weszely Tibor marosvásárhelyi matematikus, tudománytörténész, valamint Dr. Oláh–Gál Róbert matematikus, Bolyai-kutató. 144 év a természettudomány szolgálatában címmel Staar Gyula ismertette a folyóiratot, amely közel másfél évszázados múltra tekint vissza, és 2013-ban Millenniumi-díjat kapott. A találkozó alkalmával a könyvtár a Természet Világa 40 évfolyamát kapta ajándékba.
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/34/a-termeszet-vilaga-cimu-folyoirat-mutatkozott-be-konyvtarunkban
Székedi Ferenc e-könyvének bemutatója: 'Fent a csúcson, lent a mélyben'
Székedi Ferenc közíró Fent a csúcson, lent a mélyben című e-könyvét ismerhette meg a csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett beszélgetőesten, 2013. június 6-án. Az e-könyv 2013. március 7-től elérhető és ingyen letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból (http://mek.oszk.hu/11400/11411/).
Cseke Gábor író, újságíró, az e-könyv szerkesztője beszélgetett Székedi Ferenccel a kötet kapcsán pályájáról, munkásságáról. Cseke Gábor az elektronikus irodalom elkötelezettjeként már több mint egy évtizede kapcsolatban áll a MEK-kel. Önkéntes digitalizáló munkájának köszönhetően eddig mintegy hetven kötet vált elérhetővé, szabadon böngészhetővé a világhálón. Elsősorban kortárs erdélyi magyar szerzők műveit digitalizálja. A virtuális könyvek és az e-irodalom előnyeiről, a MEK működéséről a Hargita Népe újságírója beszélgetett Cseke Gáborral, az interjú a 2013. június 10-én megjelent számban olvasható.
Székedi Ferenc e-könyve bő válogatást nyújt a közíró 1996–2006 között megjelent négy cikkgyűjteményéből, illetve a 2007-től máig született, sajtóban közölt írások legjobbjait válogatta a kötetbe a szerkesztő. Az írások 'hűen tükrözik egyrészt azt az utat, amit a publicista szerző a rendszerváltástól máig bejárt, másrészt azokat a változásokat, amelyek a székelyföldi társadalomban a rendszerváltás nyomán bekövetkeztek.' – olvashatjuk Cseke Gábor Közügyekben utazó erdélyi játékmester című esszéjében, a kötethez írt utószóban. Nem véletlen, hogy 2008-ban az erdélyi szellemi életben rangos publicisztikai Spectator-díjat Székedi Ferenc kapta meg.
Az e-könyv könyvtári bemutatóján Székedi elmondta, fontosnak tartja e-könyvének megjelenését, hiszen tapasztalja, hogy az interneten megjelenő publicisztikai írásait akár Ausztráliában is olvassák az ott élő magyarok. A beszélgetés során sokoldalú, tevékeny publicisztikai pálya képe bontakozott ki a jelenlévők előtt, a beszélgetés végén a közönség is kérdezett, többek között Székedi műfordítói munkásságáról.
A találkozóról a Székelyhon.ro portálon: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/elektronikus-konyve-jelent-meg-szekedi-ferencnek
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/35/fent-a-csucson-lent-a-melyben---szekedi-ferenc-e-konyvet-mutattak-be-a-konyvtarban
Az ördög megint Csíkban – Molnár Vilmos új prózakötetét mutatták be
Molnár Vilmos Márai-díjas csíkszeredai író Az ördög megint Csíkban című, új novelláskötete a kolozsvári 3. Ünnepi Könyvhéten mutatkozott be idén június elején. A Bookart Kiadónál megjelent könyvet 2013. június 12-én délután nagy érdeklődés közepette mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A kellemes, szórakoztató estén Albert Katalin és Szabó Zsolt zenéje teremtette meg az alaphangulatot. A szerzővel Fekete Vince és Lövétei Lázár László – a Székelyföld munkatársai – beszélgettek. Molnár a kötetben megjelent írásaiból olvasott fel néhányat. Sajátos humor, nyelvi játékosság jellemzi szövegeit, amelyek gondolkodásra ingerelnek, a képzelet által teremtett helyzetekkel is szeret játszani, az élet apró furcsaságaira figyel az író.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/36/az-ordog-megint-csikban--molnar-vilmos-uj-konyvet-mutattak-be-a-konyvtarban
Könyvbemutató Puskás Tivadarról, a telefonközpont feltalálójáról
Puskás Tivadarról, a telefonközpont feltalálójáról szóló könyvet mutattak be 2013. június 13-án a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Puskás Tivadar, a nagy magyar feltaláló című kötet három szerző - Puskás Attila, Csáky Ernő (Sepsiszentgyörgy) és Dr. Rajnai Zoltán (Budapest) - kutatómunkájának köszönhetően 2012-ben jelent meg.
A bemutatóról a Székelyhon portálon: www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/konyv-a-telefonkozpont-feltalalojarol
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/37/puskas-tivadar-a-nagy-magyar-feltalalo-cimu-kotetet-mutattak-be-konyvtarunkban
Bóbita: verses-zenés foglalkozás a gyermekkönyvtárban
Júniusban a a Gyermekkönyvtárban a kisiskolások verses-zenés foglalkozásokkal emlékeztek Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára. Lelkes gyermeksereg hallgatta a felolvasott verseket, majd közösen énekelték Weöres megzenésített verseit Nagy György Erika gyermekkönyvtáros gitárkíséretével. A foglakozás végén a kicsik rajzokat készítettek az elhangzott versek témájával.
Képes beszámoló a könyvtár blogján: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/06/bobita-verses-zenes-foglakozas.html
Bogyó és Babóca a könyvtárban – Bartos Erika népes olvasótáborával találkozott
Bartos Erika, a rendkívül népszerű Bogyó és Babóca gyermekkönyv-sorozat magyarországi szerzője erdélyi körútra érkezett. Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Megye tanácsa szervezésében 2013. június 28-án, pénteken 17 órától találkozott népes olvasótáborával. A Bogyó és Babóca sorozatban eddig huszonkét mesekönyv, valamint több dia- és rajzfilm jelent meg. Bartos Erika először csak saját gyermekeinek mondta el meséit, történeteit, később barátai, ismerősei biztatására osztotta meg azokat az olvasókkal. A meséket már a kezdetekkor előadta saját készítésű bábokkal és díszletekkel, a bábkönyv ötlete ebből az időből származik.
A Bogyó és Babóca a könyvtárban címmel meghirdetett közönségtalálkozón még a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés, tömegesen érkeztek a gyermek és felnőtt rajongók a könyvtár előadótermébe, a túl későn érkezők már nem is fértek be a terembe, a lépcsőn vagy a földszinti gyermekkönyvtárban várakoztak, amíg a találkozó végén dedikáltathatták a kedvenc kötetet a szerzővel. Összesen mintegy 450-en érkeztek, ebből legalább 300 volt a gyermekek száma. Mesés-játékos beszélgetésen elevenedtek meg Bartos Erika szerethető mesefigurái. Saját meséiből vetített az írónő a gyermekeknek és beszélgetett velük. A rendezvény végén minden gyerek megkóstolhatta a mesefigurát formázó süteményeket a Marcipán cukrászda munkatársainak köszönhetően. Hosszú sorban álltak a dedikálásra várók Bartos Erika asztalánál, aki minden gyermekkel kedvesen elbeszélgetett.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/esd/2013-06-28
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/udvarhelyre-erkezett-bogyo-baboca-es-barataik


--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Egy tatrangi ezermester vallomásai
Minden szempontból különleges és egyedi könyvbemutató zajlott a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében 2013. június 19-én.
A hétfalusi népi író, költő Fóris István naplójegyzeteket tartalmazó, Magyarországon megjelent könyvét ugyanis a szintén barcasági származású, de anyaországban élő kiadója ismertette, egy sepsiszentgyörgyi betűvető segítségével. Társalgásuk szüneteiben, egy székely–udmurt házaspár jóvoltából a gyimesi és moldvai csángó, valamint udmurt népzenéből is kóstolót kapott a nagyérdemű.
Fóris István Életem jelentékenyebb napjai című kötetéről, valamint a Reiff, Szőke, Trebits és a többiek – Az osztály naplója (1940–43) című munkáról azok szerkesztőjével és egyben kiadójával Bogdán László író beszélgetett. Ennek során megtudhatták az érdeklődők, hogy Veres Emese-Gyöngyvér a brassói Unirea Líceumban érettségizett 1984-ben, diplomát és doktori címet pedig a budapesti ELTE román nyelv és kulturális antropológia szakán szerzett. Néprajzi szakíró, újságíró, a Kossuth rádió szerkesztője, 2009-től a dunaharaszti Barca Kiadó ügyvezetője is. Szakírói és kiadói munkásságának köszönhetően évek óta folyamatosan jelennek meg a barcasági és főleg hétfalusi magyarokról szóló könyvek, amelyek nemcsak az ott nyomaiban még mindig fellelhető népi kultúra kincseit mentik át az utókornak, hanem e népcsoport létét is beviszik a magyarországi köztudatba.
Az 1886-ban Tatrangban született és méltatlanul elfeledett Fóris István töredékben fennmaradt, az 1913–14-es, 1917–19-es és 1933–35-ös évek közötti időszakot felölelő naplójegyzetei egy hat elemit végzett, de önművelő csángó ezermester elmélkedéseit tartalmazzák a világról, emberi sorsról, életről, halálról. Ízes, közérthető és olvasmányos nyelven papírra vetett feljegyzései nemcsak irodalmi, hanem forrásértékkel is rendelkeznek.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/45043-Tbb-mint-irodalom.html
Közelképben 1990 márciusa és a székelyföldi vasút
A csíkszeredai Pro Print Könyvkiadó két, eseményszámba menő könyve bemutatójának nyújtott helyszínt a Bod Péter Megyei Könyvtár 2013. június 27-én.
László Márton és Novák Csaba Zoltán A szabadság terhe. Marosvásárhely 1990 március 16–21. című munkájáról Tóth-Bartos András történész beszélt az érdeklődőknek, az egyik szerző, Novák Csaba Zoltán jelenlétében.
A kötet célja az eddigi források alapján összegezni, módszertani keretbe helyezni a Marosvásárhelyen 1990 márciusában történteket. A szerzők elsősorban az események történeti kontextusba helyezésére, ok–okozati összefüggéseinek feltárására törekedtek.
Gidó Csaba Vasszekér és mozdonygőz. A székelyföldi vasút története (1868–1915) című könyvét Nagy Botond történész, levéltáros mutatta be, a szerző jelenlétében.
A 19. század egyik legjelentősebb technikai találmánya a gőzmozdony. A székelyföldi társadalom a vasúttól remélte gazdasági, társadalmi problémáinak megoldását, periférikus helyzetének megszűnését, a magyarországi infrastrukturális hálózatba való integrációját. A mai székelyföldi vasúthálózat 1868–1915 között épült ki. A székely vasútvonalak rövid szakaszokban, időbeni eltolódással és hiányosan készültek el. A könyv végigkíséri ezeknek az építéstörténetét, ugyanakkor bemutatja a vasútépítés, majd a vasútforgalom gazdasági, társadalmi, morfológiai és kulturális hatását is.
Lásd még: http://www.3szek.ro/load/cikk/61214/a_konfliktushoz_vezeto_ut_a_marosvasarhelyi_marciusi_esemenyek
Az én múzeumom című pályázat díjátadó ünnepsége
Idén ünnepli alapítása negyvenedik évfordulóját az egyik legismertebb háromszéki kulturális intézmény, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum. Az évforduló kapcsán több rendezvénnyel készülnek az év során a múzeum munkatársai, amelyekkel különböző korosztályokat kívánnak megszólítani. Egyik ilyen program, társszervezésben a Bod Péter Megyei Könyvtárral, 5–8. osztályos tanulóknak kiírt pályázat volt, erre kéttagú csapatok jelentkezhettek Kovászna megyei iskolákból. A pályamunkát egy 4000–4500 leütés terjedelmű fogalmazás képezte, Az én múzeumom címmel. Emellé el kellett készíteni az elképzelt múzeum logóját, jelképét vagy egy plakátot, amellyel népszerűsíteni tudják a pályázók intézményüket.
A pályázatra 28 pályamunka érkezett, vagyis 56 diák pályázott, öt helységből, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Lemhényből, Kézdiszentkeresztről és Kézdialmásból. A kiírás szerint az első húsz csapat könyvjutalomban részesül, míg az első tíz a könyvjutalom mellett egy nyári olvasó- és kézműves táborba nyer részvételt, amelyet a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban tart július vége felé a két pályázatkiíró intézmény.
A pályamunkákat háromtagú zsűri bírálta el: Farkas Kinga, a Cimbora folyóirat főszerkesztője, Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója és Dimény H. Árpád, a Székely Hírmondó szerkesztője. Az összesített pontszámok alapján 2013. június 28-án, pénteken a könyvtár Gábor Áron termében díjazták a szervezők a részt vevő csapatokat. A zsűri az ötletesség, eredetiség, helyesírás, fogalmazás, a logók kivitelezése, a külalak alapján értékelte a pályamunkákat, 1-től 10-ig osztályzattal. A verseny nagyon szorosnak bizonyult, a legjobbak 9,83-as átlagot, a tizedik csapat 8,75-öt, míg a huszadik 8-ast ért el.
Részletes beszámoló és fotók itt: http://www.kmkt.ro/article/5c9baaf9038bfb4a7cff1bceea556a60/
Bogyó és Babóca a könyvtárban
2013. június 29-én, szombaton délelőtt Bartos Erika magyarországi író érkezett a Bod Péter Megyei Könyvtárba, a Gábor Áron teremben találkozott művei, a Bogyó és Babóca, illetve Anna, Peti és Gergő című, népszerű könyvsorozatok közönségével.
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár főszervezésében zajló körútja keretében az ismert szerző vetítéssel egybekötött mesés beszélgetésre várta az érdeklődőket, akik szép számban érkeztek, zsúfolásig megtöltve a találkozás helyszínéül szolgáló termet.
Forrás: http://www.kmkt.ro/article/145_intalnire_cu_scriitoarea_bartos_erika/


--'A szabadság terhe' – könyvbemutató a székelyudvarhelyi könyvtárban
Székelyudvarhelyen is bemutatták László Márton és Novák Csaba Zoltán A szabadság terhe – Marosvásárhely, 1990. március 16–21. című kötetét. A Városi Könyvtárban tartott rendezvényen Novák Csaba Zoltán is részt vett. A szerzőpáros könyve a Pro-Print Könyvkiadó gondozásában jelent meg, a kötet számos új forrást feldolgozva, ok-okozati összefüggések feltárása révén ismerteti és elemzi az 1989. decemberi rendszerváltástól márciusig zajló történéseket. A közönségtalálkozón jelen lévő szerzőt Pál János faggatta a szerkesztői és kutatói munkáról.
Teljes írás itt: http://szekelyhon.ro/muvelodes/szakmai-de-magyar-tortenet


KITEKINTŐ

--Elindult a Magyar Evangélikus Bibliográfia-adatbázis
'Luther Márton (Martin Luther) 1517. október 31-én szögezte ki a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) 2010 pünkösdjén kezdte meg a reformáció 500. évfordulójára, a 2017-es emlékévre való tartalmi felkészülést. Ennek részeként építjük fel a Magyar Evangélikus Bibliográfia adatbázisát 2017-ig.'
Forrás:  http://humanus.bibl.u-szeged.hu/human/meb
A MEB 2012 megtalálható az Evangélikus Országos Könyvtár honlapján: http://konyvtar.lutheran.hu/bibliografia/meb_2012.doc/view
Forrás: Hubert Gabriella


--Magyar Nap New Brunswick-ben
2013. június 1-jén tartottak Magyar Napot New Brunswick-ben. A 38. kiadását megért eseményen a New York-i Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat is képviseltette magát. Az asztalukhoz látogatók kvízt tölthettek ki, a válaszadók között könyveket, könyvtári tagságot és egyéb ajándékokat sorsoltak ki.
Forrás: http://www.nemzetiregiszter.hu/magyar-nap-new-brunswick-ben


--Hazájában a Biblia új norvég nyelvű fordítása a könyvek eladási listáinak élén
Norvégiában az emberek nagyjából 1 százaléka jár rendszeresen templomba, 72 százalékuk pedig ateistának tartja magát. Ezért is keltett nagy feltűnést, hogy a Biblia új norvég nyelvű fordítása, amely az eddigi 1978-as kiadást váltotta fel, rögtön az eladási listák élére került, maga mögé utasítva az északi országban is népszerű erotikus bestsellert, A szürke ötven árnyalatát.
Az új kiadásból 160 ezer példányt értékesítettek, ezzel pedig a Biblia lett a tavalyi év legkapósabb könyve Norvégiában. Az új fordítással az volt a cél, hogy a szöveget gördülékenyebbé, olvashatóbbá és ezáltal befogadhatóbbá tegyék a hívek számára.
Szakértők szerint Norvégiában a vallás a legszemélyesebb ügyek közé tartozik, így a templomba járók alacsony száma nem feltétlenül jelzi az emberek vallásosságát. Emellett csak az elmúlt hat évben közel 260 ezer bevándorló érkezett az országba, akiknek nagyjából 60 százaléka keresztény, a többiek muzulmánok, buddhisták vagy hinduk. Ez a fajta sokszínűség pedig azzal is jár – vélik szakértők –, hogy a norvégok nagyobb érdeklődéssel fordulnak a saját hitük felé.
A sikerben ugyanakkor szerepet játszhatott az is, hogy az egyház komoly marketingbe kezdett, és akárcsak a hagyományos kiadók más sikerkönyvek esetében, a norvég Biblia Társaság is előzetesen részleteket hozott nyilvánosságra, a kötetet pedig különböző borítókkal hozta forgalomba – az Amazonon például rózsaszín-csatos változat is fellelhető.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/06/12/a_biblia_lenyomta_az_50_arnyalatot_a_norveg_eladasi_listakon


--Olvasással tüntetnek a törökök a kormányuk ellen
A törökök tüntetnek a kormányuk ellen, és mindezt részben olvasással teszik. Érdemes megnézni ezt a szuper galériát:
http://www.aljazeera.com/indepth/inpictures/2013/06/2013624105477515.html
Forrás: Könyvesblog, https://www.facebook.com/konyvesmagazin


--A cigány / roma használók megnyerése...
A cigány / roma használók megnyerése... – ez volt a KIT 2013/23. száma szavazásának kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
0 - Túl nagy ráfordítás a könyvtár számára
19 - Egyre fontosabb lehetőség
4 - Előbb a többségi lakosságra érdemes koncentrálni
12 - Aligha lehet őket könyvtárhasználóvá tenni.
A válaszok arra utalhatnak, hogy több könyvtáros nem látja saját lehetőségét, képességét arra, hogy e hátrányos használói csoportot meg tudja szólítani. (Vö.: a minőségirányítás célja: a használói tényleges elvárások szolgálata.) A lehetőséget látók magas száma jelenthet szándékot és valós késztetést is. (MG)
Forrás: KIT hírlevél: 2013/23., jún. 5. http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=kithir&szam=523&kithirev=2013#a15717


--Digitális nemzedék: nem kötelező kézírást tanítani
Nem kötelező kézírást tanítani a legtöbb amerikai állami iskolában. Helyette a gyors gépelést oktatják az alsó tagozatosoknak.
A legtöbb amerikai tagállam által elfogadott nemzeti tanterv szerint a kurzív, vagyis kézzel való folyóírás tanítása már nem kötelező. Megtanítják a gyermekeknek az ábécét, ezután pedig a számítógép billentyűzetén való gyors gépelés oktatására összpontosítanak. A kézírás szerelmesei külön, iskola után látogatható klubokba tömörülnek, a diákok ott gyakorolhatják a művészetté nemesült képességet.Legtöbben nem bánják, hogy nem kell a kézírással bajlódni, hiszen a saját nevük aláírásán kívül alig van olyan élethelyzet, ahol erre szükségük lenne. Az amerikai iskolákban ugyanis a vizsgák számítógépen, online teszt formájában történnek.
Minden iskolásnak biztosítanak számítógépet az órán, otthon is van, így gépen jegyzetelnek, ott készül el a házi feladat is. A kézi folyóírás azonban több mint egy kommunikációs forma. Rendkívül fontos szerepet játszik a finom kézmozgások elsajátításában és fejlesztésében. Számos tanulmány bizonyítja, hogy gyakorlásával könnyebben tanulják meg a gyermekek a betűket, a különböző formákat. Segít a kreativitás fejlesztésében, az új ötletek megfogalmazásában, azok szóbeli kifejezésében is. Valószínűleg kihalnak majd az érintőképernyős eszközökön még néha előforduló kézírás-felismerő alkalmazások is. (IT Business, 2013. június 26.)
Forrás: KIT hírlevél, 2013. június 26. (26. szám)


HAZAI

--Szőcs Endre: legyen élő ház a könyvtár
Szőcs Endrével, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár új vezetőjével beszélgetett az Udvarhelyi Híradó szerkesztője:
‘Valószínű, csodákat nem fogok művelni. Nem is akarok. Akkor volnék elégedett, ha látnám, hogy az udvarhelyi köztudatban a könyvtár egy élő ház lenne, ahová bárki, bármikor szívesen betér’.
Teljes interjú itt: http://uh.ro/kultura/alter/13808-szocs-endre-legyen-elo-haz-a-konyvtar


--Ingyenes jogi információszolgáltatás a Kájoni János Megyei Könyvtárban
A BIBLIONET Országos Programot lebonyolító IREX Alapítvány és a Wolters Kluwer cég között létrejött megállapodásnak köszönhetően Hargita megye tizenegy könyvtára hozzáférést kapott az iDrept nevű online jogi adatbázishoz. Erre alapozva ingyenes, nem tanácsadás jellegű, jogi információszolgáltatás igényelhető a Kájoni János Megyei Könyvtárban és a megye további tíz könyvtárában.
Az érdeklődők online olvashatják a könyvtárban Románia Hivatalos Közlönyét, romániai és európai uniós jogszabályokat kereshetnek tárgy, idő, hatályosság és más szempontok szerint, betekintést nyerhetnek a joggyakorlatba.
Forrás: Bedő Melinda, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/38/ingyenes-jogi-informacioszolgaltatas-a-kajoni-janos-megyei-konyvtarban


--Kolozsvári Ünnepi Könyvhét 2013
Harmadik alkalommal szervezték meg Kolozsváron az Ünnepi Könyvhetet 2013. június 5–9. között, a Mátyás király szülőháza előtti téren. 'Összességében talán kevesebb könyv fogyott, mint tavaly, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek kisebb volt a bevétele. Érdekes, hogy több olyan kiadó forgalma visszaesett, amelynek a kiadványaira tavaly nagy kereslet volt, míg akik a múlt évben kevesebbet adtak el, azok idén nagyobb bevételre tettek szert' - nyilatkozta a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik főszervezője, H. Szabó Gyula. A Kriterion Könyvkiadó igazgatója, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke pontos számokat nem tudott ugyan mondani – hiszen nem kérik el a statisztikai adatokat a résztvevő kiállítóktól –, azonban egyértelműen sikeresnek értékelte a harmadik alkalommal megszervezett eseményt. Mint mondta, minden kiállító szeretne visszatérni jövőre is, a fő támogatók pedig segítik a folytatást.
Forrás: http://www.kronika.ro/kronika/lackfi-esttel-zarult-a-konyvhet
Kapcsolodó cikkek: http://unnepikonyvhet.ro/
http://www.irodalmijelen.hu/node/16837
http://olvasoterem.com/index.php/2013/06/3-kolozsvari-unnepi-konyvhet/


--Alig vásárolnak nyomtatott lapokat Romániában
Romániában három éve folyamatosan csökken a nyomtatott újságok eladott példányszáma, így a 19 milliós lakosságú Romániában öt mértékadó országos napilap naponta összesen 75 ezer példányt értékesített az első negyedévben - derül ki a BRAT auditáló cég első negyedévi jelentéséből.
A mértékadó országos napilapok közül a România liberă adta el a legtöbb példányt, az első negyedévben naponta 20-22 ezret értékesítettek. Második helyen a Jurnalul Naţional áll, amely naponta 16-17 ezer példányszámot értékesített. A harmadik legnagyobb lap az Evenimentul Zilei, amelyből naponta 13-14 ezer kelt el, majd az Adevărul következik 12 ezer eladott újsággal. Az ötödik országos mértékadó napilap a Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap, amelyből naponta 8 ezer példányt adtak el az első negyedévben.
Valamennyi mértékadó napilap esetében éves viszonylatban csökkenés tapasztalható, például a România liberă egy év alatt mintegy 10 ezerrel esett vissza. 2008-ban a Jurnalul Naţional, az akkori vezető országos mértékadó napilap példányszáma még 80 ezer fölött volt.
A sportsajtó esetében két lap harcol a piacért, a Gazeta Sporturilor 30-33 ezer példányt adott el, a Pro Sport 10-12 ezret.
A csökkenés a bulvársajtó esetében is érzékelhető, ugyanakkor a bulvárlapokból továbbra is nagyságrendekkel több fogy. Az öt országos mértékadó napilap eladott példánya összesen körülbelül a felét teszi ki a legkeresettebb bulvárlapénak. A Click című bulvárlapból csaknem 140 ezer fogyott naponta az első negyedévben, a második legolvasottabb bulvárújságból, a Libertateaból csaknem 90 ezret adtak el.
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/13278-alig-vasarolnak-romaniaban-nyomtatott-lapokat


ÉVFORDULÓ

--Tündérverselő - 100 éve született Weöres Sándor
Egy évszázada, 1913. június 22-én látta meg a napvilágot Weöres Sándor, a XX. század egyik legnagyobb, legsokrétűbb magyar költője. A magyar közmédia méltó módon tiszteleg a halhatatlan versíró előtt.
A centenáriumi Weöres 100 elnevezésű rendezvénysorozatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2013. június 20-án nyitotta meg. A közmédia június 22-én számos műsorával és híradásával emlékezett a költőre.
Természetesen az év folyamán történő egyéb megemlékezésekről is folyamatosan beszámolnak majd a kulturális- és hírműsorok. A június elején indult és várhatóan novemberig tartó emlékév megnyitóján Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója elmondta, hogy a közmédia valamennyi felületén találkozhatnak majd a nézők és a hallgatók Weöres Sándor munkásságát méltató, ismertető műsorokkal, színházi közvetítésekkel, a műsorfolyam részeként ismert magyar közéleti személyiségek fognak Weöres-verseket mondani.
Forrás és teljes cikk itt: http://erdely.ma/ajanlo.php?id=143897
Forrás: http://www.szatmar.ro/Tunderverselo__Szaz_eve_szuletett_Weores_Sandor/hirek/58932


--Dsida Jenő költő 75 éve halt meg
Hetvenöt éve, 1938. június 7-én hunyt el Kolozsváron Dsida Jenő költő, műfordító, újságíró. Szatmárnémetiben született 1907. május 17-én, korai költészetére a 19. századvég költői hagyománya és a Nyugat modernsége egyaránt hatott. E korszakának versei elsősorban áradó alkotókedvét és szinte hibátlan formaérzékét bizonyítják. Kolozsvárra költözve az expresszionizmus és a szabadvers hatott rá. 1928-ban megjelent első verseskötetében, a Leselkedő magányban az első világháború utáni fiatal nemzedék csalódásait és magányát érzékelteti, a természetben keres feloldást. A neokatolikus reformmozgalommal találkozva gyermekkori hite felerősödött, erre utal 1933-as kötetének címe, a Nagycsütörtök is, a címadó versben pedig Jézus áldozatához hasonlítja a kisebbségi költő sorsát. Harmadik verseskötete, az Angyalok citeráján posztumusz jelent meg 1938-ban. Ebben angyali költőként új hangon szólal meg, egy valóság fölötti létben, szentek és angyalok között talál vigasztalást. Már halála után, 1940-ben látott napvilágot a Psalmus Hungaricus című költeménye, amelyben a közösséghez való hűség és a történelem előtti felelősség erkölcsét állítja mércéül az olvasónak.
Dsida Jenő korának jelentős, nagy formaműveltségű fordítója is volt, több mint száz verset ültetett át magyarra francia, latin, német, olasz és román nyelvből. Sírverse a kolozsvári Házsongárdi temetőben olvasható: „Megtettem mindent, amit megtehettem, / Kinek tartoztam, mindent megfizettem, / Elengedem mindenki tartozását. / Felejtsd el arcom romló földi mását". 2011-ben Kaposváron avatták fel első magyarországi szobrát, Balvin Nándor alkotását. (MTI)
Forrás és teljes cikk itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=142965&cim=dsida_jeno_kolto_75_eve_halt_meg


ELHALÁLOZÁS

--Meghalt Tom Sharpe
Elhunyt a világ legviccesebb könyvének, a Wiltnek a szerzője, Tom Sharpe. Karrierje során emlegették a komédia koronázatlan királyaként, hasonlították Wodehouse-hoz, regényei pedig legalább annyira beépültek az angol kultúrába, mint a zabkeksz a délutáni tea mellé. A Porterhouse Blue és a hat részes Wilt-sorozat íróját katalóniai otthonában érte a halál.
Sharpe 1928-ban született Crydonban. Apja unitárius lelkész volt, aki aktívan részt vett az 1930-as évek szélsőjobboldali politikai mozgalmaiban. Tanulmányait Bloxham-ben kezdte, majd a Lancing College-ban és az angol haditengerészetnél eltöltött évek után Cambridge-ben tanult tovább, történelmet és kulturális antropológiát hallgatott. 1951-ben Dél-Afrikába költözött, ahol tanárként és szociális munkásként dolgozott. Íróként 1971-ben debütált, az alig három hét alatt elkészült Riotous Assembly című regénnyel, amelyben egy ártatlan fekete férfi halála bonyolítja az eseményeket. Miután egyik, apartheidet bíráló darabját bemutatták Londonban, Sharpe-ot letartóztatták, és kitoloncolták Dél-Afrikából. Visszatért Angliába, és Cambridge-ben tartott történelemórákat, a sajátos humorú irodalomtanár, Henry Wilt kalandjait is tanári évei inspirálták. A sorozat első részéből, amelyben egy eltűnt feleség és egy tragikus sorsú gumibaba nehezítették Henry életét, 1989-ban film is készült. Az író és amerikai felesége a kilencvenes évek közepétől kétlaki életet élt, az év egyik felét Angliában, a másikat a spanyolországi Llafranc-ban töltötték.
Tom Sharpe halálát cukorbetegség következtében fellépő szövődmények okozták. Utolsó regénye, a The Wilt Inheritance 2010-ben jelent meg. A brit író 85 éves volt, éppen önéletrajzán dolgozott…
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/06/08/meghalt_tom_sharpe


--Meghalt Iain Banks
Ötvenkilenc esztendős korában, 2013. június 9-én elhunyt Iain Banks skót író, számos népszerű regény, köztük A darázsgyár szerzője.
Banksnek 1984-ben jelent meg első regénye, A darázsgyár, amely hatalmas sikert aratott, és később számos népszerű sci-fi szerzőjeként is nagy olvasótábora lett. Miután kiderült a betegsége, Banks sejtette, hogy vélhetőleg a The Quarry lesz az utolsó regénye – ezen dolgozott épp, amikor megtudta, hogy rákos –, és kérésére előrehozták a kiadás időpontját. A megjelenést azonban már így sem érhette meg. A BBC szerint a könyv várhatóan június végén kerül a könyvesboltok polcaira: egy rákban szenvedő, negyvenes éveiben járó férfi utolsó heteiről szól…
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/06/09/meghalt_iain_banks


--Elhunyt Marsall László költő
Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 79. évében 2013. június 26-án elhunyt Marsall László Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
Marsall László 1933. november 3-án született Szegeden. Költői pályakezdését Weöres Sándor segítette, őt tekintette mesterének. A költő eleinte alkalmi munkákból élt, majd a Magyar Rádióhoz került, ahol 1957 és 1967 között külső munkatárs volt, 1967-től pedig az irodalmi osztály belső munkatársaként dolgozott. 1970-től szabadfoglalkozású író volt.
Első kötete, a Vízjelek 1970-ben látott napvilágot. A hatvanas években tagja volt a Belvárosi Kávéház már legendás hírű értelmiségi társaságának. Második könyve, a Szerelem alfapont 1977-ben, a Porcelánfigurák 1980-ban jelent meg. További kötetei: Egy világ mintája, Negyvenegy öregek, Holdraforgó, Város papírmadárból, Pókhálófüggvények, Tatus és szörnyei, A megpördített orsó, Szélketrec, Holnapután. Válogatott kötetét 1989-ben, a gyűjteményest 2002-ben adták ki. Írt drámákat, rádiójátékokat, ezek mellett festészettel, grafikával is foglalkozott. 1984-ben József Attila-díjat, 1987-ben és 2000-ben az Év Könyve-jutalmat, 1991-ben Déry Tibor-jutalmat, 1993-ban Kortárs-díjat kapott. 2000-ben megkapta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nagydíját. 2002-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a költői nyelvet megújító költészetéért, emlékezetes verseiért, egész életútja elismeréseként. 2008-ban Arany János-díjat kapott. 2005-ben a Digitális Irodalmi Akadémia tagjává választották. 2010-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett. 2000-ben csatlakozott a Magyar Művészeti Akadémiához, 2011-től a köztestület rendes tagja volt. Marsall Lászlót a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.
Forrás: http://index.hu/kultur/2013/06/25/elhunyt_marsall_laszlo_kolto/


--Elhunyt Rafi Lajos cigány költő
Negyvenkét éves korában, 2013. június 25-én, hétfőre virradóra vonat gázolta el Rafi Lajos szárhegyi cigány költőt. Rafi Lajos nemrég a gyergyószentmiklósi irodalmi kör meghívottja volt, ahol a második kötetének előszavát jegyző barátja, volt iskolatársa, Ferenczi Attila érdekes figuraként jellemezte az embert és a költőt egyaránt. 'Nem Rafi verseiről, hanem a versek Rafijáról kell beszélnünk' – mondta akkor Ferenczi a bádogos, költő Rafi Lajosról.
Rafi Lajos 1970-ben, Marosvásárhelyen született cigány kovácscsaládban. Egyéves korában került Gyergyószárhegyre a Nyárádmentéről. Iskoláit Gyergyószárhegyen és a gyergyószentmiklósi mezőgazdasági szakközépiskolában végezte. 1989-ben érettségizett, ekkor jelent meg nyomtatásban első verse. Hat gyermek édesapja volt. Bádogosságból tartotta fenn családját, Szárhegyen élt. A földhöz vert csoda című kötete 2007-ben jelent meg a budapesti L'Harmattan Kiadó gondozásában, a kötetet svéd nyelven is kiadták Stockholmban, Owe Berglund fordításában. A második, Az élet számlája című kötet megjelenését többen is támogatták. Versei olvashatók a Találkozások című antológiákban, roma költők verseit tartalmazó gyűjteményes kötetekben és internetes irodalmi portálokon. Úgy tartotta, hogy a kritika 'az élet mozgatórugója'.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.kronika.ro/kultura/elhunyt-rafi-lajos-szarhegyi-kolto


DÍJAK

--Tasnádi István kapta az  IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjat
Tasnádi István kapta az IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjat, A kőmajmok háza című kötetéért. A könyvbeli történetek párhuzamos szálakon futnak, amelyek a regény végén kapcsolódnak össze. Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság elnöke a díjkiosztón kiemelte, hogy a regény nagyon modern, ugyanakkor retró, hitelesen megidézi a még piros nyakkendős, de már csavarós fagyis, poptarisznyás, 'birodalom visszavágos' nyolcvanas évek összehasonlíthatatlan légkörét.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/06/08/tasnadi_istvan_kapta_az_ibby_ev_gyermekkonyve_2012_dijat


--Négyen kaptak Üveggolyó díjat 2013-ban
Az ’Üveggolyó Rendje’ olyan elismerés, amelyet az Írók boltja könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek. Idén Bán Zsófiát, Barnás Ferencet, Radnóti Sándort és Sajó Lászlót díjazták.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.litera.hu/hirek/egyszerre-negyen-kaptak-uveggolyo-dijat-2013-ban


AJÁNLÓ

--Litera-olvasmányajánló
Olvasmányajánlónk a Litera irodalmi portálon bemutatott, 2013-ban megjelent kortárs próza-és verseskötetekből szemléz:
Csaplár Vilmos: Edd meg a barátodat! (Kalligram Kiadó, 2013)
'Kedves Olvasó! Ha azt mondom, arról szól a regényem, hogy miképp folyt az élet az ötvenes évek hortobágyi internálótáboraiban, fölkeltem az érdeklődését? Ha arról is, hogyan kergette halálba a Kádár-korszak titkosszolgálata az ügynökeit? És arról, hogy szerelem nincs, mint ahogy gyümölcs sincs, csak alma, körte, szilva, barack, meggy, szeder, ribizli, szamóca, áfonya, naspolya, citrom? Két férfi és egy nő érzelmi háromszögét mesélem el a gyerekkoruktól, a huszadik század negyvenes éveitől a hatvanas évek végéig.' (a szerző)
Részletek a szövegből itt: http://www.litera.hu/hirek/csaplar-vilmos-edd-meg-a-baratodat
Tóth Krisztina: Akvárium (Magvető Kiadó, 2013)
Tóth Krisztina kiváló arányérzékkel keveri a naturalizmust, az iróniát és a fekete humort, ‘hétköznapi katarzissal’ tisztítja meg múltunknak ezt a nehezen feldolgozható, a kollektív tudattalant erősen befolyásoló szakaszát.
Részletek a szövegből itt: http://www.litera.hu/hirek/toth-krisztina-akvarium
Sajó László: Magyar versek ( L’Harmattan Kiadó, 2013)
A kötetbe Sajó László Soros-, Déry- és Nagy Gáspár-díjas költő azon sokszor éles hangú, olykor kíméletlen verseit válogatta össze, amelyekben egy-egy magyar költő életére és halálára reflektál, Jannus Pannoniustól egészen Utassy Józsefig.
Részletek a szövegből itt: http://www.litera.hu/hirek/sajo-laszlo-magyar-versek
Jónás Tamás: Lassuló zuhanás (Magvető Kiadó, 2013)
Egyre pontosabban fogalmazni meg, s nem szabadon repülni hagyni a gondolatokat. Megörökíteni valamit abból, amit a szívem mélyén fontosnak érzek. Megmaradni a megérzéseknél. Bátornak lenni, hogy irracionálisnak tűnő dolgok is engedtessenek megtörténni. Annak lenni, aminek látszódom, és annak látszódni, ami vagyok. Jelen lenni. (a szerző)
Részletek a szövegből itt: http://www.litera.hu/hirek/jonas-tamas-lassulo-zuhanas
Borbély Szilárd: Nincstelenek (Kalligram Kiadó, 2013)
Szabálytalan prózakönyv, amely egy elzárt, endogám, szatmári kisfalunak a tereit és alakjait, emlékeit és hiedelmeit mutatja be, ahogy azokat egy gyerek láthatja.
Részletek a szövegből itt: http://www.litera.hu/hirek/borbely-szilard-nincstelenek
Az összeállítás forrása: http://www.litera.hu/aktualis/hirek


MOZAIK

-- Székedi Ferenc: Az énvagyok nemzedék
‘Mióta facebookos lettem és van mintegy 1500 barátom – közülük legalább felét ismerem személyesen –, azóta figyelem, hogy a közösségi oldal nemzedékei között létezik valamiféle alapvető törésvonal: amíg a mai harmincasok, negyvenesek, ötvenesek, hatvanasok arra használják a világháló lehetőségeit, hogy családjukra vagy a környező világra hívják fel a figyelmet, azaz szöveggel, fotóval, videóval, honlap-ajánlással adjanak tovább értesüléseket, fontosnak vagy legalább érdekesnek tartott dolgokról-történésekről, múltról, jelenről, jövőről egyaránt, addig a huszon- és tizenévesek leginkább önmagukkal foglalkoznak ebben a kimondottan nyilvános térben: merre járnak, hogyan öltözködnek, hogyan állnak, hogyan ülnek, hogyan néznek jobbra vagy balra, mit isznak, mit esznek, mit gondolnak erről vagy amarról és mindezt nem havonta vagy hetente, hanem szinte óránként, ha nem percenként teszik.
Úgy tűnik, mindaz ami az idősebbek számára csupán kommunikációs eszköz és remek műszaki megoldás arra, hogy szükség esetén elérjenek másokat, az számukra már maga a létezés természetessége; a mindennapi információs környezet olyasmivé vált számukra, mint maga a levegő vagy a víz, amelynek létezését csak akkor veszi észre az ember, ha az éppen hiányzik.’
Forrás és teljes írás itt: http://www.maszol.ro/index.php/velemeny/13270-szekedi-ferenc-az-envagyok-nemzedek


--A repülőgépeken népszerűsítik az olvasást
Egy ausztrál légitársaság új projektet indított, amelynek során a légi utasokat arra igyekeznek rávenni: a repülés idejét használják ki arra, hogy elolvasnak egy könyvet. Felszállás előtt az utasoknak olyan hosszúságú könyveket kínálnak, amelyeket nagyjából a repülőút ideje alatt ki lehet olvasni. Az olvasás idejének kiszámítása során azt vették alapul, hogy az ember átlagosan 200–300 szót képes elolvasni percenként, de bekalkulálták az étkezés, illetve hosszabb utak esetében a szunyókálás idejét is.
A könyvkínálatot a légitársaság törzsutasainak nemi és életkorbeli összetétele, valamint érdeklődési köre alapján állították össze. Javarészt thrillerek, illetve bűnügyi regények, valamint szépirodalmi művek közül válogathatnak az utasok.
Forrás: http://www.nlcafe.hu/ezvan/20130526/repulout-konyv-olvasas/


--Szexuális világatlaszt készítenek
Szexuális világatlasz elkészítésével keresik a választ francia földrajztudósok arra, hogy a világ mely részén tombol a hűtlenség, hol a leggyakoribb a gyermekek elleni nemi erőszak.
Jogalkotás, házasságkötési stratégia, prostitúció, erőszak – az új atlasz kutatások, tanulmányok és számok segítségével a szexuális magatartásformák fejlődését vázolja fel a világ különböző részeire kivetítve.
A szexualitás 'jóban, rosszban' ott van városaink falain és a képernyőkön – állítja Nadine Cattan, a francia Nemzeti Kutatóintézet igazgatója. – Az egész világra ki akartuk terjeszteni tanulmányunkat, hogy megpróbáljunk világosabban látni – mondta az igazgatónő a másfél éves kutatás után. Az atlasz több területet felölel, így a 'szexuális és a szerelmi átmenetet', amelyet Európában egyre növekvő hűtlenség kísér.
Párizs áll a hűtlen városok listájának élén az öt európai országból származó, valamint a Gleeden elnevezésű, nős férfiak és férjezett nők számára működő társkereső honlap 1,5 millió követőjének adatai alapján. Az adatokból kiderült, hogy a partnereiknek hazudók több mint fele felsőfokú végzettséget tüntet fel, 22 százalékuk bankban, pénzügyi vagy biztosítási szakmában dolgozik. Hogy miért hűtlenek: bizonyítani akarják, hogy képesek hódítani.
Teljes cikk itt: http://hvg.hu/panorama/20130610_Szexualis_vilagatlaszt_keszitettek_Europa
Forrás: KIT hírlevél, 2013. június 12. (24. szám)


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin, Borbé Levente

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.