************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
       ReMeK-e-hírlevél
V. évf. 2010/6. szám                                   ISSN 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* *********
Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerem, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.



TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-Elindult a Romániai Magyar Lexikon az interneten
KÉPZÉSEK, TANFOLYAMOK
-Még lehet jelentkezni a biblioterápiás képzésre
-Nemzetközi német nyelvi és interkulturális képzés
KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN
-Negyvenöt év könyvek között - interjú Deé Nagy Anikóval
TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL
-Kovászna a nagykar.hu-n
-Bárka-est Székelyudvarhelyen
-A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-Folytatja útját a Meseszer
-A Nagyajtai Községi Könyvtár Föld-napi rendezvénye
-A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
ÉVFORDULÓK
-15 éves a MEK - évfordulós ünnepség az OSZK-ban
-40 éve hunyt el Moyses Márton
ELHALÁLOZÁS
-Elhunyt Tóth Imre
-Elhunyt Edoardo Sanguineti
-Elhunyt Békés Pál
KITEKINTŐ
-Megszavazták az évtized gyermekkönyveit
-Az Európai Unió Tanácsának következtetései az Europeana fejlesztéséről
-Kulturális politika az USA-ban
-A Barátok közt és csetelés jelenti a kultúrát a magyarországiak szerint
-Digitalizálják a British Library újsággyűjteményét
-Fényesen ragyognak az Aranykönyvek
-Informatikai fejlesztés indul a Tolna megyei könyvtárakban
-Szellemirtókkal kampányol a New York-i könyvtár
DÍJAK
-A legmagasabb román irodalmi kitüntetés Esterházy Péternek
-Átadták az Év kiadója és az Év könyvesboltja díjat
-Sebestyén Márta UNESCO-díjat kapott
-Jon Fosse kapja az idei Ibsen-díjat
HAZAI
-Élő könyvtárban jártam
-Emlékszoba Domokos Géza tiszteletére
-Sikeres Székelyföld és könyvtárai
AJÁNLÓ
-Ha Kányádi vagy Weöres olvas otthonunkban
MOZAIK
-Csajozás a könyvtárban?
-Multifunkciós e-olvasókat szeretnének az emberek



HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-Elindult a Romániai Magyar Lexikon az interneten
Első lépésként 150 erdélyi műemlék magyar-román adatlapjával elindult az interneten a Romániai Magyar Lexikon.
Első moduljának összeállítását Kovács Zsolt művészettörténész irányította az Entz Géza Alapítvánnyal partnerségben. A www.lexikon.ro és a www.enciclopediavirtuala.ro címeken elérhető adatbázis első elkészült "fejezete" Erdély épített örökségéről szól, 21 település 150 fontos műemlékének részletes, fotókkal ellátott leírását tartalmazza magyar és román nyelven.
A lexikonban jelenleg elérhető 150 műemlék legtöbbje kolozsvári, nagyváradi és marosvásárhelyi, továbbá szerepel köztük nagykárolyi, gyergyószentmiklósi és szászrégeni is.
Készítőinek tervei szerint a lexikon.ro egyszerre jelent majd korszerű, folyamatosan frissülő, gyarapodó kézikönyvet, összetett keresési lehetőségekkel ellátott tudományos portált és tudományos közösséget.
A Jakabffy Elemér Alapítvány Bárdi Nándor irányításával létrehozta azt a műhelyt, amely 140 erdélyi szellemtörténeti tematikájú szócikk megírásán dolgozik. Az ősztől böngészhető modul olyan szócikkeket tartalmaz majd mint például: honfoglaló magyarság, székelyek a középkorban, táncházmozgalom, fekete mise, népi erkölcs, falunapok, vizuális kommunikáció, gyógyászat. Folyamatban van még egy, a fontosabb erdélyi magyar intézményekről szóló modul kialakítása is.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?cikk=11534
http://www.kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=301045&ctag=articlelist&iid=1


KÉPZÉSEK, TANFOLYAMOK

-Még lehet jelentkezni a biblioterápiás képzésre
A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2010. június 14-15 között újabb képzést szervez Csikszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A tanfolyam témája a biblioterápia. Előadó: Bartos Éva, a budapesti Könyvtári Intézet vezetője. A szállást és az étkezést a szervező RMKE biztosítja. Az érdeklődők még jelentkezhetnek a tanfolyamra Kopacz Katalinnál, az RMKE elnökénél, az alábbi e-mail címen: bibliohr@gmail.com
Forrás: Kopacz Katalin, RMKE-elnök

-Nemzetközi német nyelvi és interkulturális képzés
Ifjúsági szakembereknek és ifjúságsegítőknek szervez nemzetközi német nyelvi és interkulturális képzést Németországban, 2010. augusztus 28. és szeptember 25. között, a német Család-, Idős-, Nőügyi és Ifjúsági Minisztérium, együttműködésben a német Nemzetközi Ifjúsági Csereszolgálattal (IJAB). A Kasselben (Németország) rendezendő képzésre ifjúsági szakemberek és ifjúságsegítők jelentkezését várják. A kurzus célja a résztvevők német nyelvi képességeinek fejlesztése és a német ifjúsági munka tanulmányozása. A kurzusra olyan, 18 év fölötti felnőttek jelentkezhetnek, akik legalább alapszintű német nyelvtudással és az ifjúsági munka területén szerzett tapasztalattal rendelkeznek. Jelentkezési határidő: 2010. június 11.
Bővebb információ: Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat; 1525 Budapest, Pf. 20. - Simon Imre, e-mail: simon.imre@mobilitas.hu, honlap: www.mobilitas.hu/rssview/hirek/4650, tel.: (06 1) 438 1050.
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=24741


KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN

-Negyvenöt év könyvek között - interjú Deé Nagy Anikóval
Deé Nagy Anikó könyvtártörténész 1939. október 10-én született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem német-magyar szakán szerzett tanári képesítést, 1963-1964-ben a pókai (Maros megye) általános iskolában tanított. 1965-től a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár bibliográfusa, 1981-től 1999-ig, nyugdíjazásáig ugyanott könyvtárvezető. 1975-ben doktorált.
Kötetei: Teleki Sámuel és a Teleki Téka (Bukarest 1976); A könyvtáralapító Teleki Sámuel (Kolozsvár, 1997); A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár ex librisei (Budapest - Kolozsvár, 2001); Emlékkönyv a Teleki Téka alapításának 200. évfordulójára (Marosvásárhely, 2002); Gondolatok a marosvásárhelyi Teleki Tékából (Tanulmányok, előadások, cikkek, Csíkszereda, 2007); Gondolatok egy könyvtárból (Csíkszereda, 2007). Számos tanulmánya jelent meg szakfolyóiratokban, kötetekben. 1994-ben az EMKE részéről Monoki István-díjban, 2000-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától Szinnyei József-díjban részesült.
A vele a Krónika erdélyi napilap számára készült interjú a http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=38684 címen olvasható.


TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL

-Kovászna a nagykar.hu-n
A huszonegyedik alkalommal megrendezett Kőrösi Csoma Sándor Napok alkalmával április közepén Kovásznára érkezett Nagykanizsa hivatalos küldöttsége, amelynek tagja volt Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár vezetője is, aki ez alkalommal bemutatta a Kovásznai Városi Könyvtár munkatársainak az általuk működtetett honlapcsaládot, a Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő Rendszert (www.nagykar.hu). Ezen a címen több honlap is helyet kap, így a Kovásznáról szóló is, a www.kovaszna.nagykar.hu címen. Ezt a honlapot a kovásznai könyvtárosok fejlesztgetik, építgetik, akik számára a nagykanizsai vendégek lehetőséget nyújtottak a Halis István Városi Könyvtár on-line katalógusába való betekintésre is. Az elektronikus dokumentumok - könyvespolc, hangtár, mozgóképtár - lelőhelyét is részletesebben megismerhették ezáltal. A könyvespolc szekcióban található digitalizált könyvek (több mint 500 cím) eléréséhez szükséges felhatalmazást a kovásznai könyvtárosok megkapták a nagykanizsai könyvtártól, amely folyamatosan fejleszti, bővíti a világhálóra feltett címek sorát. Ez egy új lehetőség a kovásznai olvasóknak is, akik így egy másik könyvtár állományát is használhatják több ezer kilométerről.
Forrás: Bede Ágnes, a Kovásznai Városi Könyvtár könyvtárosa

-Bárka-est Székelyudvarhelyen
A Bárka című irodalmi, művészeti, társadalomtudományi folyóirat május 21-én mutatkozott be Székelyudvarhelyen. A neves békéscsabai irodalmi folyóiratot Elek Tibor irodalomtörténész, főszerkesztő, Banner Zoltán költő, művészettörténész, Kiss László író, szerkesztő és Darvasi Ferenc kritikus, szerkesztő mutatták be a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Az est házigazdája Lőrincz György író, az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány elnöke volt. Az est az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány és a Magyar Írószövetség szervezésében jött létre.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=301143&ctag=articlelist&iid=1

-A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Egzotikum és otthonosság: könyvbemutató Ferdinandy Györggyel
Kivételes és reményt keltő esemény volt Ferdinandy György 1956-ban Budapestről külföldre szakadt író sepsiszentgyörgyi könyvbemutatója. Hiszen nem csak a vasfüggöny, hanem a nemzetrészek között meghúzott mesterséges határok leomlását is szimbolizálta.
A Puerto Ricóban élő, József Attila-, Márai Sándor-, Krúdy Gyula-, Déry Tibor- és Bertha Bulcsú-díjas szerző emlékezése során egy kalandos és tartalmas élet főbb állomásai elevenedtek meg a hallgatóság előtt.
A szerzővel Kulcsár Katalin irodalomtörténész, rádiós szerkesztő beszélgetett, az esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató volt. Az író-olvasó találkozó a Bod Péter Megyei Könyvtár és a csíkszeredai Pallas Akadémia Könyvkiadó szervezésében zajlott le 2010. május 18-án a könyvtár Gábor Áron termében.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/9360-Magyarknt-trpusokon.html
Önzés és elmagányosodás: a társadalmi fejlődés zsákutcái - Dr. Freund Tamás előadása
Rendhagyó előadásnak adott otthont a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme 2010. május 21-én. Az érdeklődők Dr. Freund Tamás budapesti agykutató révén sajátos betekintést nyerhettek a modern társadalomnak az elménkre kifejtett negatív hatásaiba. Az előadó a biológiai evolúcióból vett példákkal támasztotta alá azt a tényt, hogy a ma társadalmunkban észlelhető elidegenedés és önzés a nagyvárosokban, nagy közösségekben fordul elő leginkább.
A neves tudós Önzés és elmagányosodás: a társadalmi fejlődés zsákutcái (Analógiák a biológiai evolúció világából) című előadásában elmondta: a biológiában létező példák is azt igazolják, kisebb közösségekben hosszú távon nem maradhat meg az önző egyed, ezért kellene szerinte nagyobb szerepet kapnia a kisebb közösségeknek, ahol áttekinthető szociális kapcsolatok léteznek és erkölcsi értékek köré szerveződik a közösség. A megváltozott környezeti hatások, az információs robbanás adaptációs nyomásként nehezedik a mai emberre, sokan rengeteg felhasználhatatlan információt tárolnak agyukban, ami szorongást idéz elő, és a ma oly gyakori depressziós betegséghez vezethet.
A kis közösségek szerepe jelentős, mivel a fogyasztói társadalom áldozatává váló személyek elmagányosodott emberek, akik kiestek a közösségből, és ezért kényszerülnek a média által szolgáltatott „élettablettát” például valóságshow formájában bevenni. A megoldás a kis közösségek összetartó erejében, valamint hiteles emberek mutatta példákban rejlik. Az előadó hangsúlyozta: a média szerepe óriási ebben, hiszen a hiteles emberek példájának bemutatásával hozzájárulhat a személyiség fejlődéséhez.
Az előadást a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja szervezte.
Forrás: http://pluszportal.ro/web/index.php?option=com_content&task=view&id=20833&Itemid=
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/egeszsegugy/9577-nzs-elmagnyosods.html
Jó zene a könyvtárban
A minőségi zene kedvelői Demény Balázs zongorahangversenyén vehettek részt a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében 2010. május 27-én. A 21 éves kolozsvári művész több sikeres és emlékezetes koncerttel volt már jelen Sepsiszentgyörgyön. Mostani fellépésén a következő alkotásokat adta elő: L. v. Beethoven - Waldstein, C-dúr szonáta op. 53; Bartók Béla - Szvit op. 14, majd szünet után: C. Debussy: Reflets dans l’eau (Images 1/ I.); Liszt Ferenc: Dante-szonáta. A hangversenyt a Romániai Magyar Zenetársaság, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a házigazda könyvtár szervezte.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.com/
Biblionet - menetrendszerűen
A Biblionet program égisze alatt megtörtént a háromszéki fejlesztés tekintetében az első konkrét lépés: a képzőközpont szerepét betöltő Bod Péter Megyei Könyvtárba megérkezett az a felszerelés, amely a programban részt vevő könyvtárosok képzését segítő didaktikai eszközként szolgál majd. A felszerelés része 11 laptop és ezek tartozékai, 1 nyomtató, 1 kivetítő, 1 scanner, 1 wireless router és különböző szoftverek. A képzések befejezése után, a könyvtár tulajdonát képezve, ezek az eszközök a könyvtárhasználók még korszerűbb kiszolgálását teszik lehetővé.
Forrás: Lokodi Anna programfelelős, Bod Péter Megyei Könyvtár


-Folytatja útját a Meseszer
Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtára a Meseszer elnevezésű játékot azzal a céllal indította 2009 novemberében, hogy a népmese a legősibb formában, vagyis szájról-szájra közlekedve tovább éljen és fennmaradjon, és a figyelem hangsúlyosan ráirányuljon a hagyományos mesemondásra. A kezdeményezők akkor a feldebrői könyvtárnak, illetve a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak adták át az akció folytatását.
Az árkosi Községi Könyvtár a Bod Péter Megyei Könyvtártól vehette át a stafétát idén februárban, és május 21-én a Székely Mikó Kollégium iskolai könyvtára, valamint a nagyajtai Községi Könyvtár képviselőinek adta tovább. A jól sikerült rendezvényen Nagy Bendegúz árkosi óvodás mondott mesét, az árkosi iskola harmadik osztályosai pedig bábjátékot mutattak be. Bízunk benne, hogy a staféta jó kezekbe került, ahol tovább göngyölítik majd a Meseszer fonalát.
Februárban a másik intézmény, amely a Bod Péter Megyei Könyvtártól átvette a Meseszert, a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár volt. Ennek képviselői május 5-én adták tovább a játékot, folytatása céljából, a kézdiszentléleki Kemény Zsigmond Községi Könyvtárnak és a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola könyvtárának.
Forrás: Berde Éva, az árkosi Községi Könyvtár könyvtárosa; Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely
Ld. még: http://www.brody.iif.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=86&Itemid=120


-A Nagyajtai Községi Könyvtár Föld-napi rendezvénye

A Föld Napján a nagyajtai és a középajtai parkot, a nagyajtai iskola és óvoda udvarát szépítettük. Otthonról hozott virágmagok, gumók, virágtövek kerültek az ágyásokba, és facsemetéket is ültettünk. Célul tűztük ki, hogy ezáltal a gyermekek és felnőttek tanulják meg értékelni és szeretni környezetüket, hiszen észre kell vennünk, hogy saját erőből, közös munkával lehet szépet alkotni. A rendezvény szervezésében és lebonyolításában segítettek a tanügyiek az iskolásokkal, óvodásokkal és szülőkkel. Voltak idősebb helyiek, akik virágtöveket, magokat ajándékoztak. Az akciónak még lesz folytatása, és minden Föld Napján valamit teszünk a környezetünkért.
Forrás: Benkő Tünde, a Nagyajtai Községi Könyvtár könyvtárosa


-A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Barangolás Székelyföldön Orbán Balázs nyomában - kiállítás
A Kájoni János Megyei Könyvtár a Barangolás Székelyföldön Orbán Balázs nyomában című könyv- és dokumentumfotó-kiállítással emlékezik „a legnagyobb székely” halálának 120. évfordulójára. A kiállítás megnyitójára a Székelyföld Napok rendezvénysorozata keretében május 18-án 17 órától került sor a Mikó-vár udvarán. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében kiemelte a megyei könyvtár közösségének értékteremtő munkáját. Kopacz Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója nyitotta meg a kiálltást, Róth András Lajos történész, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója Orbán Balázs, a történész címmel tartott előadásában pedig többek között azt hangsúlyozta, hogy Orbán Balázsnak nem csak örökösei vagyunk, hanem inkább adósai, olyan hatalmas, átfogó kutatómunkát a Székelyföldön azóta sem végzett senki, mint ő tette nagy művében, a Székelyföld leírásában. András Orsolya, a Sapientia egyetem diákja székely népdalcsokorral kedveskedett a rendezvény vendégeinek, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjainak szavalatai is fokozták az emlékezés ünnepi hangulatát.
A kiállítás a könyvtár nyitvatartási ideje alatt szeptemberig ingyenesen látogatható a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegén. Orbán Balázs nyomdokain járhatják be a tárlat szemlélői a történelmi Székelyföld tájegységeit, a Székelyföld leírásának képei és szövegrészletei által az ő szemével láthatják a hajdani székely székek tájait, településeit, Csíksomlyótól Torockóig. A látvány kiegészítői a könyvtár gyűjteményeiből kiállított, székelyföldi témájú könyvek.
Forrás: http://bibliohr.topnet.ro/ujoldal/index.php?m=16&l=hu&r=72
Csíki Hírlap, 2010 május 25.
http://www.szekelyhon.ro/flashpage/3198/v-evfolyam-99-szam.html
Gyermekkönyvek Napja a Kájoni János Megyei Könyvtárban
Az olvasás képessége egész életre szóló útravalót jelent. Már kisgyermekkortól, a legfiatalabb korosztályoktól kezdve fontos az olvasás fejlesztése, az olvasás iránti igény felkeltése. Ezért szervezi meg a gyermeknap alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtár a Gyermekkönyvek Napját 2010. június 4-én, pénteken 11 órától a Mikó-vár udvarán. A rendezvényen díjazzák a Nekem tetszett! Olvastad már? című pályázat nyerteseit. A pályázatot a Kájoni János Megyei Könyvtár a Pro Libris Könyvtári Alapítvánnyal közösen a 7-12 éves korosztály számára hirdette meg, gyerekkönyvajánlók készítésére. A legkreatívabb és legötletesebb ajánlók készítői értékes könyvajándékban részesülnek. A legjobb könyvajánlók az interneten is elolvashatók majd, az olvasoterem.com weboldalon (http://olvasoterem.com). A pályázat különdíja az olvasoterem.com által felajánlott könyvcsomag.
A gyermekkönyves napon a gyerekek olvasással, gyerekkönyvekkel kapcsolatos játékos feladatokat, rejtvényeket oldhatnak meg. A legügyesebbek jutalomban részesülnek. A rendezvény zárásaként a könyvtár Fakalinka nevű bábcsoportja bemutatja José Géal Plüm-plüm és a sárkány című bábjátékát, Kányádi Sándor fordításában.
A pályázat, valamint a gyerekkönyves nap támogatója Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, médiapartnerei az olvasoterem.com weboldal és az erdely.ma internetes portál.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár; http://olvasoterem.com/index.php/2010/05/palyazati-felhivas-gyerekeknek/


ÉVFORDULÓK

-15 éves a MEK - évfordulós ünnepség az OSZK-ban
A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) működésének 15., a MEK Egyesület létrejöttének 10., és a MEK-nek az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) intézményi keretei közé kerülésének 10. évfordulóját ünnepelték 2010. május 14-én az OSZK-ban. A romániai magyar könyvtárosokat Róth András Lajos képviselte az ünnepi rendezvényen, az alábbiakban olvasható az eseményről szóló beszámolója:
„A Könyvtári Levelezőlap 1995-ös első számában Moldován István örömmel számolt be arról, hogy a kulturális szférát és a könyvtárakat ért megszorítások mellett egy új könyvtár alapult: a Magyar Elektronikus Könyvtár. Azóta, aki figyelemmel kíséri a MEK honlapján a „sajtó”, az „előadások” és az „útijelentések” letölthető és olvasható tartalmát, az könnyen számot adhat az eddig elért eredményről. A ma már több mint nyolcezres allományt feltüntető, négy határon túli - egy-egy erdélyi, szlovákiai, vajdasági es kárpátaljai - szerveren is elérhető digitalis adattár ez utóbbinak beszédes bizonyítéka (értsd igazi és átvitt értelmében egyaránt). A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) jelentős szerepet játszik a magyar nyelvű, illetve magyar vonatkozású könyvek, valamint más szöveges és képi dokumentumok digitális megőrzésében.
Az egybegyűlteket Mader Béla, a MEK Egyesület elnöke köszöntötte, kiemelve bevezető beszédében, hogy a papírkönyvek internet és más technikai újítások miatti háttérbe szorulása mellett az írott - akár online - szöveget általában is egyre inkább háttérbe szorítják a képi és hanganyagok. Mint mondta, ezért is fontos a szövegeket megőrző és ingyenesen hozzáférhetővé tevő MEK szerepe. Az elektronikus könyvtár történetét, annak "mérföldköveit" Moldován István, a MEK Egyesület ügyvezető elnöke idézte fel címszavakban. Kitért többek között a kísérleti szolgáltatás 1995. augusztus végi elindítására, az egyesület 1999. novemberi megalakulására, a jelenleg is működő 2.0-ás új változat bevezetésére, az első hangzó dokumentum 2003 végi feltöltésére, a két különgyűjtemény, az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) 2004. tavaszi és a Digitális Képarchívum (DKA) 2007. novemberi útnak indítására, valamint a nyolcezredik dokumentum állományba vételére idén márciusban. A MEK rendszerében 2005 eleje óta a Magyar Vakok es Gyengenlátók Országos Szövetségével közösen kidolgozott hangoskönyvtár is elérhető. Ennek hasznosságát és továbbfejlesztett, mobiltelefonokról történő elérhetőségét ecsetelte gyakorlati bemutatóval Ferenczi István telefonközpontos, a vakokat és gyengénlátokat képviselve. Horváth Iván, az ELTE Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének tanára, majd Szilasi Laszló, a SZTE BTK Régi Magyar Irodalom Tanszékének docense különlegesen érdekes művelődéstörténeti megközelítésben tárgyalták a MEK szerepét. Jelen beszámoló szerzője a romániai, különös hangsúllyal az erdélyi digitalizálás helyzetét ecsetelte, mindazon kedves kollégáknak köszönhetően - Brem (Imecs) Ágnes, Csergő-Benedek Antal, Géczi Róbert, Kovács Eszter, Okos-Rigó Ilona, Papp Kinga, Petelei Klára -, akik adatokat szolgáltattak e témában. A rendezvényt Sudár Annamária előadóművész és Török Máté verséneklő bájos, hangulathoz illő fellépése tette még csodálatosabbá. Budapesti ottlétem fölöttébb hasznos volt, mind szakmai (tapasztalat- és véleménycsere), mind emberi (a kollégákkal való közvetlen kapcsolatteremtés, ismerkedés, vonzó beszélgetések, régi barátokkal való találkozás) szempontból. A jelenlévők a rendezvény végén könyvtárlátogatáson vagy (mint jómagam) az OSZK Papír- és vízjeltörténeti kiállításán vehettek részt. Utóbbi megtekintését ajánlom mindenkinek, aki arra vetődik. Jóleső érzés volt találkozni és személyesen is megismerkedni olyan régi munkatársakkal (Góczán Andi, Simon Jennifer, Drótos Laci), akikkel eddig csak virtuális csatornákon érintkezhettem, meg természetesen a teljes MEK-es lelkes csapattal – köztük a fiatalabb szakmai generációknak is példát mutató  Zimányi Magdolnával. Jóleső érzés volt látni, hogy számontartják és értékelik a mi munkánkat is. Segítőkészségük, kedvességük, nyíltságuk köszönetre méltó. Mindez újabb erőt ad a megkezdett munka folytatásához, és - miért ne - mások megnyeréséhez is ehhez. Még egy kevés, és elérjük a 10 000. tételt. Ne hagyjuk magunkat!”
Forrás: Róth András Lajos, Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely


-40 éve hunyt el Moyses Márton
Moyses Márton romániai magyar költő, a kommunista diktatúra mártírja, 1941. április 20-án született a háromszéki Nagyajtán. Az 1956-os forradalom idején három társával elindult Magyarország felé, hogy csatlakozzon a forradalomhoz, de a határon másodmagával lebukott, elfogták.
1960. november 22-én letartóztatták Holnap forradalom lesz, Vörös és fekete reakció és Beszélgetés a halállal című verseiért, és a Szokolay-féle perben hétévi börtönbüntetést kapott. A börtönben, hogy ne tudjanak vallomást kicsikarni belőle, rabruhája szövetszálait felhasználva egy óvatlan pillanatban levágta saját nyelvét, amit ott helyben minden érzéstelenítés nélkül visszavarrtak a szekuritátés titkosrendőrök.
1970. február 13-án, pénteken, egy évvel Jan Palach prágai és Bauer Sándor budapesti mártíriuma után bement Brassóba, a Román Kommunista Párt helyi székháza elé, ahol benzinnel leöntötte és felgyújtotta magát. Rá három hónapra a baróti kórházban hunyt el őrizet alatt, 1970. május 13-án. A Szekuritáté parancsára minden orvosi ellátást megtagadtak tőle. A titkosrendőrség minden versét és valamennyi fényképét megsemmisítette.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Moyses_M%C3%A1rton
http://hu.metapedia.org/wiki/Moyses_M%C3%A1rton#Versei


ELHALÁLOZÁS

-Elhunyt Tóth Imre
Tóth Imre 1921-ben Szatmárnémetiben született, ahol magyar-zsidó-román környezetben nevelkedett. Az egyetemen matematikát tanult, majd az ötvenes években a bukaresti egyetemen tanított, 1969-ben Németországba távozott, a Regensburgi Egyetemen a tudományfilozófiai tanszék vezetését bízták rá. Élete utolsó éveit Párizsban töltötte. Könyvei világszerte ismertté tették a nevét. Műveinek egy olasz nyelvű kötetben kiadott jegyzéke kétszáz oldalt tesz ki.
A budapesti Pont Kiadónál 2001-ben jelent meg Zsidónak lenni Auschwitz után című esszéje, amelyben - mint a kiadó közleménye fogalmaz - "nem pereskedik, nem kér számon, hanem értelmez". Az antiszemitizmus, mint disszonáns alaphang, a nyugat-európai hagyománynak épp úgy egyedi sajátja, mint az emberi méltóság, a lelkiismereti szabadság vagy a szociális jogok elvei - vallotta esszéjében Tóth Imre.
Utolsó nagy munkáját, Az irracionális számok Platón életművében címűt nem tudta befejezni. Néhány hónapja azonban írt egy 50 oldalas összefoglalást Platon: La dyade infinie et l'Un - fondement logique et ontologique du nombre irrationnel címmel, márciusban pedig leadta a kiadónak másik nagy, 350 oldalas munkáját, a Fragmente und Spuren Nichteuklidischer Geometrie in Aristoteles címűt.
Egész életében, az utolsó pillanatokig, 2010. május közepén bekövetkezett haláláig sokat dolgozott, írt, olvasott, előadott.
Forrás: http://www.kulturpart.hu/irodalom/20131/elhunyt_toth_imre


-Elhunyt Edoardo Sanguineti

Meghalt Edoardo Sanguineti, a legjelentékenyebbnek mondott kortárs olasz költő, a hatvanas évek neoavantgárd kultúrájának kiemelkedő alakja, a Gruppo 63 csoport egyik vezetője. A 79. esztendejében járó költő, kritikus és műfordító (többek között Joyce, Moliere, Shakespeare és Brecht műveinek tolmácsolója) szülővárosa, Genova egyik kórházában halt meg 2010. május 18-án.
Az olasz posztmodern költészet atyjának tartott Edoardo Sanguineti legjelentősebb verseiből 2008-ban Laborintus címmel jelent meg válogatás magyar nyelven.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=301125&ctag=articlelist&iid=1


-Elhunyt Békés Pál

Hosszú betegség után 2010. május 28-án, 54 éves korában elhunyt Békés Pál.
Íróként, műfordítóként, drámaíróként a magyar gyermekirodalom egyik megkerülhetetlen szerzője volt. Tanulmányait a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, magyar-angol összehasonlító irodalomtörténet szakon végezte (1975-80). 1980-81-ben magyar és angol szakos tanárként dolgozott. 1994 és 1996 között a Magyar Televízió Irodalmi, Képzőművészeti, Színházi Stúdióját (IKSZ) vezette, majd 1997-től 2000-ig mint színházért és irodalomért felelős szerkesztőként dolgozott. 2000-től az IBBY (International Board on Books for Young People Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának elnöke volt. 2004-ben a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic művészeti kurátoraként dolgozott. 2005-ben A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő mozgalom ötletgazdája volt. Könyvei közül: A kétbalkezes varázsló (meseregény, 1984), Lakótelepi mítoszok (novellák, 1984), Doktor Minorka Vidor nagy napja (meseregény, 1985), Törzsi viszonyok (novellák, 1990), Érzékeny utazások Közép-Európán át (regény, 1991), A Félőlény (meseregény, 1991), A női partőrség szeme láttára - három komédia (színművek, 1992), New-Buda (színművek, 1994), B. B. kalapja (novella, 1998), Bor (novella, 1998), Forma 1. (novella, 1998), Láncos bomba (novella, 1998), És very very a dobot a rózsaszín plüsselefánt (novellák, 1999), BÁLDOR (novellaciklus a szerző gyermekeiről, 1999), Bélyeggyűjtemény (100 bélyegméretű történet, 1999), A Bölcs Hiánypótló (meseregény, 2005), Csikágó (gangregény, 2006).
Forrás: http://konyves.blog.hu/2010/05/29/elhunyt_bekes_pal
Lásd Spiró György emlékezését a Literán: http://www.litera.hu/hirek/bekes-pal-halalara


KITEKINTŐ

-Megszavazták az évtized gyermekkönyveit
Lezárult az évtized gyermekkönyveinek kiválasztására indított internetes szavazás: a szakmai ajánlatok alapján a Friss tinta! című antológia, a közönség szavazatai szerint Bartos Erika Anna, Peti és Gergő című kötetsorozata, a két lista összesítése alapján pedig Berg Judit Rumini című könyve végzett az élen.
A „Tíz év ötven gyermekkönyve” versenyben húsz, a gyermekirodalom és a gyermekkönyvek világában jártas, a gyermekek kulturális nevelése iránt elkötelezett szakmai szervezet, intézmény és szerkesztőség működött együtt. Összesen 210 kötet, illetve kötetsorozat került az ajánlati listára, amelyről a közönség is kiválaszthatta a maga kedvencét.
Az érdeklődésre való tekintettel a kezdeményezés folytatódik. A cél továbbra is változatlan: felhívni a figyelmet a reneszánszát élő magyar gyermek- és ifjúsági irodalomra, s megmutatni a kereskedelmi dömpingáru, illetve a hagyományosan ismert és méltán tisztelt klasszikusok mellett jelenlévő kínálatot. A szervezők szándéka, hogy a következő években mindig a megelőző esztendőre visszatekintve újra és újra megmutassák az új magyar gyermekkönyv-termés legjavát, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igényes, kortárs gyermekkönyvek választékának olykor a híre is alig jut el az érintetthez - szülőhöz, pedagógushoz, s elsősorban a gyermekekhez.
A szervezők egyúttal egyfajta ajánlást is szeretnének adni ezzel a gyermekekért felelősséget érző szülőknek, pedagógusoknak: mi az, ami a klasszikusok mellől nem hiányozhat az óvoda, az iskola, a gyerekszoba polcairól vagy amit legalább a könyvtárból érdemes kikölcsönözni.
Az idei szavazás nyomán kialakult teljes lista itt tekinthető meg.
Forrás: http://hvg.hu/kultura/20100505_az_evtized_gyerekkonyve
http://www.kulturpart.hu/gyermek/19986/a_mesek_es_a_termekenyseg_osszefuggese


-Az Európai Unió Tanácsának következtetései az Europeana fejlesztéséről

Az Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Tanács 2010. május 10-i brüsszeli ülésének egyik eredményeként az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Europeana: a fejlesztés következő szakasza című bizottsági közleménnyel kapcsolatos következtetéseit. A 2009 augusztusában az Európai Bizottság által kiadott dokumentum lett az alapja annak a vitának, amelyet az Európai Parlament, a Tanács, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és a Régiók Bizottsága az Europeana szerepéről és jövőjéről indított. A Tanács következtetéseiben hangsúlyozza: az európai digitális könyvtár további fejlesztéséhez szükséges, hogy növeljék a digitalizált dokumentumok számát és szélesítsék az Europeana szolgáltatásainak körét. A Tanács emellett felszólítja a tagállamokat többek között arra, hogy 2013 végéig biztosítsák az Europeanához nyújtott önkéntes támogatásukat.
Bővebb információ itt: www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/educ/114328.pdf
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=24724


-Kulturális politika az USA-ban

J. Dennis Rich az ENCATC (European Network of Cultural Administration Training Centers - Kulturális Közigazgatási Képzési Központok Európai Hálózata) kiadványában megjelent tanulmányában arra keresi a választ, hogy miben hasonlít és miben különbözik egymástól az európai és az amerikai kultúrpolitika. Az amerikai kulturális politika rendkívül összetett és szerteágazó, annak ellenére, hogy a hivatalos állami szekció hatáskörében ténylegesen korlátozott, főként csupán a szépművészettel, valamint a nonprofit művészeti szektorral foglalkozik, és például nem szól bele Hollywood tevékenységébe. Az amerikai kulturális politika több arénában játszódik. Nem csupán az állam és a közhasznú ügynökségek formálják, hanem fontos szerepet kapnak a privát szektor, illetve üzleti közösségek, az alapítványok és az egyéni szponzorok is. Tehát amennyiben jobban bele szeretnénk látni az USA kulturális politikájába, vizsgálnunk kell a privát és az állami szektor számos tevékenységét egyaránt. Továbbá nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy a társadalmi cselekvés és változások hatással vannak a kultúrára. Az európai kulturális politikában nyilvánvalóan a legmeghatározóbb elem az állam. Ez elsősorban abban gyökerezik, hogy Európában a művészet a nemzetek hagyatékát jelenti, így szükséges, hogy az állam "szárnyai" alá tartozzon. Ennek fő pozitívuma az, hogy a művészeknek nem kell szembenézniük a piaci versenyben rejlő nehézségekkel, így nagyobb alkotói szabadsággal rendelkezhetnek. Az Egyesült Államok esetében nem szabad elfelednünk, egy relatíve fiatal nemzetről beszélünk, és az amerikaiak sokszor ragaszkodnak az individuum eszméjének felsőbbrendűségéhez. A történelem során számos példa található arra, hogy miként valósították meg céljaikat az amerikai társadalom egyes csoportjai oly módon, hogy teret engedtek az önkéntes indítványozásnak és cselekvésnek. Gyűléseket szerveztek, vezetőt választottak és felajánlásokat tettek - ahelyett, hogy az állam támogatására támaszkodtak volna. Hasonlóan működik ez manapság a kulturális politikában is, így a támogatások formája sokkal nagyobb diverzitással bír, sokkal több fórumon történik, és talán több lehetőséget rejt, még ha a művészek ki is vannak téve a piaci versenyben való részvétel küzdelmeinek. Mindazonáltal szembetűnő a közös pont az európai és az amerikai kulturális politikában: az alkotói szabadság elősegítése fontos célként fogalmazódik meg mindkét esetben.
Bővebb információ itt: Report on ENCATC international study trip and conference
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=24746


-A Barátok közt és a csetelés jelenti a kultúrát a magyarországiak szerint

Az internet megjelenése folyamatosan és tartósan mélyreható változásokat indított el a világban, amelynek nincs olyan pontja, ahol az internet jelentőségét ne tudnánk felismerni: ha ott van, akkor azért, ha nincs ott, akkor azért - olvasható a Csepeli György és Prazsák Gergő által jegyzett, Örök visszatérés? Társadalom az információs korban című tanulmánykötet fülszövegében.
Csepeli és Prazsák úgy véli, a különböző kultúrafelfogásokból és személyiségjellemzőkből érthető meg, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság között a legnépesebb csoportot azok az emberek alkotják, akik nem olvasnak könyveket és internetet sem használnak (37 százalék). Velük ellentétben az új gazdagok interneteznek és könyveket is olvasnak (25 százalék), a régi gazdagokat viszont csak a papíralapú élmény varázsolja el, ők könyveket olvasnak, de nem interneteznek (19 százalék). Éppen ekkora egyébként annak a csoportnak az aránya is, amelynek tagjai nem vesznek könyvet a kezükbe, de gyakran kapcsolódnak a világhálóra.
Az internethasználati és olvasási szokások önmagukban is jól jellemzik a magyar társadalom kultúra iránti érdeklődését – hangsúlyozza a szerzőpáros, hozzátéve, hogy a magyar társadalom mindössze 50 százaléka tesz olyasmit, aminek köze lehet a kultúrához. Mint írják, a másik 50 százalék tévét néz.
A szerzők 2008-ban végzett szociológiai vizsgálat eredményeire alapozott megállapításai szerint a magyar lakosság kultúrafelfogására jellemző, hogy a legtöbben azok vannak, akik a "kultúra" szó hallatán csak a magas kultúrára gondolnak (36 százalék). A második legnagyobb csoportot a heterogén kultúrafelfogásúak adják (32 százalék). Számukra a kertészkedés, a városnézés, az operalátogatás, az olvasás, a blogírás éppen úgy része a kultúrának, mint a természetjárás, a fényképezés, a bélyeggyűjtés vagy a múzeumlátogatás.
A harmadik csoportot a nihilisták alkotják (17 százalék), akik gyakorlatilag nem tudtak a kutatók által felkínált több mint 50 lehetséges kulturális tevékenység közül olyant megnevezni, amely szerintük része annak, amit kultúrának hívunk. A legkevesebben a populáris gondolkodásúak vannak, akik szerint a fájlcserélés, a csetelés, a természetjárás, a Barátok közt című filmsorozat vagy a sütés-főzés is beleillik abba, ami a kultúra szóval jelölhető, a magas kultúrát és a tanulást azonban már nem sorolják ide. Az internethasználók között a heterogén kultúrafelfogásúak (41 százalék), míg az internetet nem használók között a magas kultúra hívei vannak a legtöbben (38 százalék).
Forrás: http://www.kulturpart.hu/gyermek/20189/baratok_kozt_es_cseteles_a_kultura_a_magyarok_szerint


-Digitalizálják a British Library újsággyűjteményét
A következő tíz évben a londoni British Library digitalizálja nyomtatott sajtóanyagának egy részét. Az országos könyvtár 40 millió oldalnyi, három és fél évszázadot felölelő újsággyűjteményét akarja elérhetővé tenni online formátumban.
A British Library - a világon a legnagyobbak közé tartozó - 750 millió oldalnyi újsággyűjteménye jelenleg csupán mikrofilmen vagy vaskos kötetetekbe fűzve böngészhető. Kutatók ezrei kénytelenek elzarándokolni az archívumnak otthont adó, Londonon kívüli épülethez, hogy betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe. Mint Ben Sanderson, a könyvtár szóvivője elmondta: elsősorban a 19. századi történelmi eseményeket megörökítő újságokat igyekeznek digitalizálni, de olyan anyagot is összeállítanak, amely családtörténeti kutatásokat tesz lehetővé. Egyúttal a "törékenységük" miatt veszélyben lévő példányok digitális megőrzését is szem előtt tartják.
Forrás: http://www.sg.hu/cikkek/74517/digitalizaljak_a_british_library_ujsaggyujtemenyet


-Fényesen ragyognak az Aranykönyvek
Klasszikusok és friss művek egyaránt szerepelnek az évtized legjobb könyveinek kiválasztására indított Aranykönyv szavazás nyertesei között.
Egymillió szavazat érkezett az öt kategóriában meghirdetett versenyre. A közönség a gasztronómia, gyermek- és ifjúsági irodalom, a szépirodalom, az ismeretterjesztés és a szórakoztató irodalom kategóriákban jelölhetett és szavazhatott az évtized kedvenc könyveire, a www.libri.hu oldalon.
A szépirodalmi kategóriában a magyar szerzők között Szabó Magda Abigél című könyve nyert. A közönség szavazatai alapján második lett Örkény István Egyperces novellák című kötete, míg a harmadik helyre Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve futott be.
A külföldi szépirodalom kategóriában a legnépszerűbb Jane Austen Büszkeség és balítélet című regénye lett, második Gabriel García Márquez Száz év magány című műve, harmadik pedig George Orwell 1984 című munkája.
A magyar gyermekkönyvek között Fekete István Vukjára érkezett a legtöbb szavazat, második helyre került Molnár Ferenc regénye, A Pál utcai fiúk, míg a harmadik legnépszerűbb Fazekas Anna Öreg néne őzikéje című meséje lett.
A külföldi gyermekkönyvek között a Harry Potter és a bölcsek köve, J. K. Rowling varázslómeséje bizonyult a legnépszerűbbnek, Saint-Exupéry klasszikusa, A kis herceg és a Twilight - Alkonyat előtt.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=301219&ctag=articlelist&iid=1


-Informatikai fejlesztés indul a Tolna megyei könyvtárakban
Több mint százmillió forintos európai uniós támogatással digitalizációt előkészítő informatikai fejlesztés indul a Tolna megyei könyvtárakban - közölte a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója. A megyei könyvtár 12 millió forintot technikai, 50 millió forintot tartalmi fejlesztésre fordíthat; a pályázó nyolctagú konzorcium többi tagja további 50 millió forintot ugyancsak internetes tartalomfejlesztésre költhet - mondta Liebhauser János.
A fejlesztések a megyei könyvtár mellett a Tolna Megyei Levéltárban, a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban, valamint a bonyhádi, tolnai, paksi, dunaföldvári és bátaszéki könyvtárban valósulnak meg. A pályázati program részeként az olvasáskultúrát népszerűsítő programokat és képzéseket is szerveznek.
A támogatásból az Illyés Gyula Könyvtárban nagy tömegű digitális tartalom tárolására alkalmas szervereket telepítenek, és olyan internetes felületet dolgoznak ki, amely képes megjeleníteni a szövegeket a felhasználók számára - mondta a megyei könyvtár igazgatója, hozzátéve, hogy a fejlesztéssel egyelőre a könyvtári digitalizálás kereteit teremtik meg.
A tervek szerint később több tízezer kötetet, elsősorban Tolna megyei helyismereti irodalmat tesznek így hozzáférhetővé regisztrált olvasók számára - közölte Liebhauser János.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=911&articleID=301544&ctag=articlelist&iid=1


-Szellemirtókkal kampányol a New York-i könyvtár
Miután kiderült, hogy a New York Public Library 37 millió dollárral kevesebbet kap idén a város büdzséjéből, a könyvtár vezetősége úgy döntött, hogy a Szellemirtókat hívja segítségül a "válság szellemeinek" elűzéséhez. Amennyiben az ötlet nem válik be, a költségvetési hiány miatt az intézmény arra kényszerül többek közt, hogy bezárja 10 fiókkönyvtárát, csaknem 1000 alkalmazottját elküldje, és bevezesse a jelenleg hatályban lévő 6 órás helyett a 4 órás nyitvatartást. Ezenkívül, a források hiányában, a gyermekeknek szóló rendezvényeket, illetve a munkakeresők megsegítését célzó programokat is be kell szüntetnie a közkönyvtárnak. Aktivisták, bízva a felelős vezetőknek a NYPL-vel kapcsolatos jószándékában és a költségvetést érintő "logisztikai érzékében", arra buzdítják a New York-i lakosságot, hogy könyvtáruk megmentése érdekében kezdjenek aláírásgyűjtésbe.
A könyvtárbezáratások és a szolgáltatások leépítése, sajnos, nem egyedi jelenség az USA-ban. Számos, az Egyesült Államokban működő, közpénzekből finanszírozott intézmény küzd hasonló mértékű költségvetési gondokkal. Így, bízva a Szellemirtók olvasásnépszerűsítő erejében, a híres filmből vett szellemkergetős jelenetek spontán adaptációját, a New York-i premier után, több amerikai könyvtárban is bemutatnák.
Forrás: http://kitekinto.hu/amerika/2010/05/21/szellemirtokkal_kampanyol_a_new_york-i_konyvtar/


DÍJAK

-A legmagasabb román irodalmi kitüntetés Esterházy Péternek
Anamaria Pop, Esterházy román fordítója elmondta, Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar írónak, 60. születésnapja alkalmából, a kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatát ítélte oda Traian Băsescu román államfő, az indoklás szerint Európa egyik legnagyobb, nemzetközi szinten is elismert, sok nyelvre lefordított irodalmi munkásságáért, a közép- és kelet-európai térség problémáinak irodalmi szintű feldolgozásáért. A fordító közlése szerint Esterházy Péter június elején veszi át az érdemrendet a bukaresti könyvfesztivál idején.
Esterházynak eddig nyolc könyve jelent meg román nyelven: A szív segédigéi, az Egy nő, a Kis magyar pornográfia, a Harmonia caelestis, a Javított kiadás, a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása, valamint két dráma, a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok és a Harminchárom változat Haydn-koponyára, egyazon kötetben.
Forrás: http://www.kulturpart.hu/irodalom/19975/romania_leborult_esterhazy_elott


-Átadták az Év kiadója és az Év könyvesboltja díjat
A Magvető Kiadó kapta meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Év kiadója díját, amelyet a 17. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adtak át április végén; az Év vidéki könyvesboltja a váci Líra könyvesbolt lett, az Év fővárosi könyvesboltja pedig az Írók boltja.
A könyvfesztiválon adták át a Budai-díjakat is, amelyeket az oktatást, nevelést legjobban segítő könyvért, illetve hangzóanyagért évente ítélnek oda, idén már nyolcadik alkalommal. Budai-díjat kapott a Nálatok nőnek-e még égig érő paszulyok? című kétkötetes mesegyűjtemény, amely egy növény- és földműveléshez kapcsolódó meseíró-pályázatra beérkezett legjobb amatőr munkákat tartalmazza. Szintén Budai-díjat vehetett át a Petőfi Irodalmi Múzeum, amelynek a Kelettől Nyugatig - Mesélő térképek című interaktív CD-jét ismerték el ezzel. A kiadvány révén a Nyugat folyóirat szellemiségének hátterével lehet kreatív módon megismerkedni.
Forrás: http://www.kulturpart.hu/irodalom/19785/


-Sebestyén Márta UNESCO-díjat kapott
Sebestyén Márta énekesnőnek ítélte oda az UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) kitüntető címet a párizsi székhelyű szervezet. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) elismerését fennállása óta először kapja magyar művész - közölte az UNESCO párizsi állandó magyar képviselete.
A magyar művész évtizedek óta a magyar népzenét és a Kárpát-medence zenei örökségét képviseli a legmagasabb művészi színvonalon, és elkötelezett híve a magyar kultúra és a világ kultúrái közötti párbeszédnek. Sebestyén Márta megjelenése ebben az UNESCO-programban egyben Magyarország számára nagy kitüntetés - olvasható a közleményben.
Az UNESCO Művész a békéért cím tulajdonosa egyrészt eddigi jelentős nemzetközi, az UNESCO szellemiségével egybecsengő kiemelkedő munkájáért kapja a címet, másrészt felkérést kap arra, hogy a kultúrák közötti párbeszéd, a kulturális sokszínűség eszméjét saját megjelenésein keresztül hangsúlyosan képviselje a világban. A magyar népzenei kultúra felmutatásával Sebestyén Márta az UNESCO programjában a magyar népzene és a világ közötti összekötő kapocsként jelenik meg.
Forrás: http://hvg.hu/kultura/20100519_sebestyen_marta_unesco


-Jon Fosse kapja az idei Ibsen-díjat

"Mind a színházat, mind a közönséget újfajta gondolkodásmódra késztette" - indokolta döntését a díjat odaítélő bizottság Oslóban. A 2,5 millió koronával járó díjat szeptember 10-én adják át a norvég fővárosban.
Az 1959-ben született Jon Fosse 1994-ben lépett a nyilvánosság elé. Harminc színdarabot írt azóta, amelyeket időközben negyven nyelvre fordítottak le. Az Őszi álom és a Halálvariációk szerzője az első norvég, aki megkapja a Henrik Ibsen drámaíró (1828-1906) emlékére 2007-ben alapított nemzetközi elismerést. Az első díjazott 2008-ban Peter Brook brit rendező volt, őt 2009-ben Ariane Mnouchkine francia rendezőnő, a párizsi Théatre du Soleil alapítója követte.
Forrás: http://hvg.hu/kultura/20100518_jon_fosse_ibsen_dij


HAZAI

-Élő könyvtárban jártam

'A csíkszeredai Kávéház a négy sintérhez kertjében (Daradics - Piac utca 1. alatt) élő könyvtárat látogattam meg. Az élő könyvtár egyik könyvtárosától értesültem, hogy országunkban a tavalytól indult útjára ez a program. Lényege többek között a sokszínűség és a másság elfogadtatása. Ugyanúgy, mint más kölcsönző, először körülnéztem, kis idő múltán a segítőkész könyvtáros felajánlotta a könyvtár katalógusát, abból lehetett választani könyvet. Világosabban beszélve: az ideiglenes könyvtárban, mint látogató, kikölcsönöztem azt a 'könyvet' (személyt), téma szerint, amelyik jobban érdekelt (és nem volt foglalt), és kezdődhetett az 'olvasás', azaz beszélgetés. A katalógus több hasonló témájú 'kötetet' tartalmazott. Főleg azokból a 'kötetekből' lehetett válogatni, amelyekből a tavaly is többen kölcsönöztek ki. A 'könyveket' 50 percre lehetett kikölcsönözni, de meg lehetett hosszabbíttatni.' - a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtárosa így számol be élményéről, hozzátéve: 'A háromnapos rendezvény sok embert vonzott. Aki teheti, látogasson el jövőben az élő könyvtárba, sőt, ha kedve szottyan, ki lehet próbálni az élő könyvtárban lévő könyv szerepét is.'
Az Élő Könyvtárat Csík Terület Ifjúsági Tanácsa az Élő Könyvek Hónap - Élő Könyvtár program keretében szervezte meg. A program az A.R.T. Fusion Egyesület kezdeményezése, amely az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programjának támogatásával jött létre. Bővebben a programról itt: http://cstit.ro//index.php?option=com_content&task=view&id=1569, http://cstit.ro//index.php?option=com_content&task=view&id=1570
Teljes cikk itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.com/


-Emlékszoba Domokos Géza tiszteletére

Zágon község polgármesteri hivatala, valamint Kovászna Megye Tanácsának kezdeményezésére nyílt meg 2010. május 18-án, a zágoni Mikes-kastélyban a neves erdélyi kultúrember tiszteletére berendezett emlékszoba.
Domokos Géza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alapító tagja és 1990-1993 közötti elnöke volt, ugyanakkor ő vezette a Kriterion Könyvkiadót is, annak alapításától, 1969-től kezdve egészen 1990 augusztusáig. Munkásságának köszönhetően több ezer kötet jelent meg, számos fiatal írót karolt fel élete során. Ugyanakkor meghatározó szerepe volt az RMDSZ létrehozásában, kiépítésében, párbeszédet folytatva a román politikai alakulatokkal is.
A neves író, szerkesztő, politikus 2007-ben hunyt el Marosvásárhelyen, Zágonban helyezték örök nyugalomra. Az RMDSZ tavaly kopjafát állított az emlékére Zágon község központjában, hangsúlyozva ezzel nemcsak írott életművét, hanem példaértékű életvitelét, maradandó munkáját a magyarság életében.
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár és Székely Nemzeti Múzeum közreműködésével berendezett emlékszobát közéleti személyiségek, politikusok, írók, szerkesztők jelenlétében avatták fel. A teremben kapott helyet Domokos Géza több nagyméretű fotója, személyes tárgyai és néhány könyve is.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/emlekszoba-domokos-geza-tiszteletere; Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy


-Sikeres Székelyföld és könyvtárai

Közös székelyföldi könyvtárinformatikai struktúráról, valódi tartalommal megtöltött, intézményesített gyakornoki programokról, eddig kihasználatlan pályázati lehetőségekről is szó esett az 5. Sikeres Székelyföld konferencián Csíkszeredában, ahol Hargita, Kovászna és Maros megye kulturális intézményeinek vezetői, munkatársai, önkormányzati vezetői találkoztak.
A könyvtár és információs társadalom tematikáját felölelő beszélgetésen többek közt javasolták egy közös, integrált számítógépes rendszer létrehozását a székelyföldi könyvtárak számára. Az együttműködés főleg a beszerzés szempontjából költséghatékony, a feldolgozás is gyorsabb; a könyvtárak meg tudnák osztani egymással készletüket.
Hollanda Andrea szekcióvezető, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársa azt is elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy borzalmas állapotok uralkodnak a községi könyvtárakban, van, ahol a nyolcvanas évek óta nem frissült az állomány - nem csoda, ha az emberek nem mennek oda olvasni.
A konferencia a 2010. május 13-21. között első alkalommal megrendezett Székelyföld Napok (www.szekelyfoldnapok.ro) részét képezte, és annak záró napján zajlott le.
Forrás: http://itthon.transindex.ro/?cikk=11594


AJÁNLÓ

-Ha Kányádi vagy Weöres olvas otthonunkban
Több mint hétszáz klasszikus és kortárs költemény feldolgozása nézhető vagy hallgatható meg április 25-től a multimédiás portállá fejlesztett versradio.hu weboldalon.
A 2006-ban elindított, eddig csak hanganyagokat tartalmazó honlapot nemcsak hallgatható, de nézhető versekkel, interjúkkal és filmekkel multimédiás portállá alakították, és átfogó keresési funkcióval is ellátták. A Magyar Versmondók Egyesületének tájékoztatása szerint a versradio.hu felvételein többek között Ady Endre, Arany János, Bella István, Babits Mihály, József Attila, Kányádi Sándor, Radnóti Miklós, Varró Dániel és Weöres Sándor költeményei hallgathatók meg, míg a külföldi szerzőket például William Shakespeare, Robert Burns vagy Fernando Pessoa képviseli.
Nemcsak felolvasásokkal és megzenésítésekkel, de az alkotókat, illetve az előadókat bemutató anyagokkal is találkozhat a honlap látogatója: a Versrádión többek között Faludy Györggyel, Lator Lászlóval, Parti Nagy Lajossal vagy Törőcsik Marival készült interjúk is megtekinthetők.
A freestyle menüpont irodalmi kuriózumoknak, szerzői felolvasásoknak, magyar írók idegen nyelvű átiratainak, filmes feldolgozásoknak, animációknak, költői vallomásoknak ad helyet. A szerkesztők itt azt is lehetővé teszik, hogy a hallgatók saját verseik hang- és videóanyagát vagy megzenésítéseiket is feltöltsék.
Forrás: http://www.kulturpart.hu/irodalom/19819/ha_kanyadi_vagy_weores_olvas_otthonunkban


MOZAIK

- Csajozás a könyvtárban?
Ha valaki eddig abban a tudatban élt hogy a könyvtár alapvetően egy unalmas hely, ahol óriási könyvhalmok mögött tanulnak a vizsgákra a diákok, akkor itt az ideje, hogy újragondolja mindezt. Angliában egy harmadéves egyetemista meglátta a lehetőséget a könyvekben és a csendes környezetben, és elindított egy új közösségi portált, amely a Twitter és egy társkereső oldal között áll, és egyetlen célja az ismerkedés.
„Az ötlet akkor pattant ki a fejemből, amikor a vizsgára való felkészülés alatt azon leveleztünk a haverokkal, hogy a könyvtári kínálatból melyik csaj tetszik és melyik nem” - mondta el a Guardiannak az ötletgazda és megvalósító Rich Martell, az UCL (University College London) harmadéves, informatika szakos hallgatója.
Bár a szolgáltatás már 30 könyvtárban elérhető (köztük olyan egyetemeken, mint Oxford vagy Cambridge), elkészítői már dolgoznak azon, hogy kiterjesszék a portál szolgáltatásait, és azt tervezik, hogy egy éven belül Nagy-Britannia összes egyetemi könyvtárában előtt-utóbb elérhetővé teszik.
Forrás: http://www.eduline.hu/felsooktatas/20100505_fitfinder_csajozas_a_konyvtarban.aspx


-Multifunkciós e-olvasókat szeretnének az emberek
Út közben elolvasni egy elektronikus könyvet, közben átfutni a friss híreket és elküldeni néhány e-mailt: erre vágynak az átlagos felhasználók.
A Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi felmérése szerint az emberek többségének egyre vonzóbbak az e-olvasókészülékek és a tábla PC-k, mivel szeretnének igazi multifunkciós eszközöket használni. Az alanyok 28 százaléka tervezi, hogy a következő év végéig vásárol egy e-olvasót vagy egy tábla PC-t, míg a következő három évben a megkérdezettek 49 százaléka tervezi egy ilyen készülék megvételét. Amennyiben ezek az előrejelzések beigazolódnak, úgy az iPad, a Kindle, a Blackberry vagy éppen az iPhone rövid időn belül igazi tömegtermékekké válhatnak.
Forrás: http://www.sg.hu/cikkek/74358/multifunkcios_e_olvasokat_szeretnenek_az_emberek


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó