←Vissza


Bollókné Várhelyi Katalin



Rajzpályázat a múzeumban



Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum 2003 novemberében a Marspen Kereskedelmi Kft-vel együtt rajzpályázatot írt ki a VIII., IX. és X. kerületi iskolák alsó- és felső tagozatos tanulói számára.


I. Alsó tagozatosoknak: Egy nap az iskolában – képregény

II. Felső tagozatosoknak: Plakát tervezése a múzeum „…színes
tintákról álmodom” Írószerek és rajz
eszközök c. kiállításához


A legjobb pályázóknak a Kft. mindkét korcsoportban értékes Sthedtler írószer csomagot ajánlott fel. A meghirdetett pályázatra 5 iskolából 221 db pályamű érkezett.

A zsűri az első korcsoportnál 5 díj odaítélését javasolta. Szempontként vette figyelembe, hogy a tanuló az iskolában töltött 1 napját hogyan tudja képi formában kifejezni. A beadott munkák hangvétele – humoros, csúfolódás, öniróniás – rendkívül széles skálán mozgott. Itt a kiállításra javasolt pályaműveket a műfaj sajátos olvasási technikájához alkalmazkodva lapozós formában javasolta kivitelezni.

A zsűri a második korcsoportban 3 díj és 2 oklevél kiosztását szorgalmazta. A plakátterv készítésénél a tanulóknak kétféle dolgot kellett megoldaniuk. Egyrészt, hogy a plakát reklámozza a kiállítás témáját, másrészt pedig, hogy szóbeli információt (mint a kiállítás címe, helye) is tartalmazzon. Ez utóbbit kevesen tudták a betűk képiségének fölépítésével megoldani. A Sthedtler cég termékeinek gazdagságával, valamint a betűk sokaságával nehezen birkóztak meg a pályázók.

A pályázat anyagából a múzeum februárban kiállítást rendezett, ahol a megnyitón sor került a díjak kiosztására is.