←Vissza

Egy konferencia utóhangja


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának pazar fogadóterme volt a színhelye a Ha a gyermekkultúrát támogatja, a jövőt támogatja című szakmai konferenciának, 2002. december 3-án. Örömteli eseménnyel kezdődött a rendezvény. A konferencia elején Békés Pál az IBBY Magyarországi Egyesületének elnöke köszöntötte a jelenlévők között Nógrádi Gábor írót, aki 2002. október 1-én, Bázelben, az IBBY Kongresszusán vehette át Petepite (Bp., Presskontakt. 2000.) című könyvéért az IBBY Honour List 2002 oklevelet. Ugyanezt az oklevelet vette át Jankovich Marcell is a Mesék és mondák Mátyás királyról című könyve (Bp., Magyar Könyvklub. 1999.) illusztrálásáért.

A konferencia további részében négy különböző témában hallhattak a jelenlévők színvonalas előadást. Fűzfa Balázs, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola docense az olvasás fogalmáról, jelentéséről, történetéről, funkciójáról és fajtáiról valamint az olvasás öröméről és bánatáról szóló előadásának befejező részében az olvasás és a jövő kapcsolatát boncolgatta. Tudomásul kell vennünk, mondta, hogy a jövőképbe beletartoznak az új kultúrahordozók, megújul az „olvasás”, és intenzívebb lesz a kommunikáció. Éppen ezért új típusú tudásátadásra lesz szükség az oktatásban is.

A továbbiakban Kucska Zsuzsa az MKE Gyermekkönyvtáros Szekciójának elnöke a gyermekkönyvtárak és közösségi házak kultúraközvetítő szerepéről beszélt. Az elmúlt évek történéseit foglalta össze a kultúra, a gyermekkultúra, a könyvtárak és közművelődési házak címszavai alatt. Fontos következtetésként említette meg, hogy a szabadidős egyéni- és csoportos foglalkozásoknak központi fontosságúvá kell válniuk a gyermekkönyvtárak tevékenységében. Ebben pedig vezető szerepet kap a könyvtáros. A közvetítő szerep alapvető kritériumaként fogalmazta meg a könyvtáros személyiségét.

A harmadik előadás a gyermek- és ifjúsági folyóiratok rövid hazai és nemzetközi áttekintésére vállalkozott. Az előadó Kovács Titusz, a 2zsiráf című lap főszerkesztője kitért az átalakult olvasási szokások következményeire is, fontos tényezőként említve a jelen és jövő gyermekeinek olvasáskultúráját meghatározó szülői felelősséget.

A konferencia záró előadásában Dr. Nagy Attila olvasáskutató az olvasás örömszerző funkcióját emelte ki elsődleges szempontként. Ugyanakkor követendő példaként említette a hazai könyvkiadók számára azt a külföldi gyakorlatot, mely során a könyvön feltüntetik az adott könyv által elért díjat, ezzel is inspirálva az olvasót a mű elolvasására. A magyar gyermek- és ifjúsági könyvek nem rosszabbak, sőt sokszor jobbak is ezeknél. Javaslata, hogy a magyar szerzők, illusztrátorok munkáit egy bizottság akár csak egy-egy oklevéllel jutalmazza, és az elismerés jelenjen meg a kiadásra kerülő könyv címlapján.


Szabóné Gellért Ágnes