←Vissza

Nemzetközi Diák Videó Verseny


A Nemzetközi Taneszköz Tanács (International Council for Educational Media), közismert rövidítésben az ICEM, 2001. május 18-19. közötti időpontra hirdette meg a diákok által készített videofelvételek évente szokásos, és immáron 16. nemzetközi versenyét. E versenyre sok ország tanulói, diákjai küldik be a versenykiírás követelményeinek megfelelő produkcióikat.

A versenynek az a célja, hogy a különböző életkori csoportokba besorolható tanulók által alkotott iskolai videó műhelyek megmutassák egy nemzetközi szakmai testület előtt, hogy milyen témák foglalkoztatják őket, s a témákat milyen videós eszközökkel és módszerekkel tudják kifejteni. Az egyes korosztályok tehát nemzetközi mezőnyből kapnak visszajelzést arról, hogy hol is tartanak, milyen fogadtatású az a szellemi és technikai produkció, amelyben oly sok szellemes ötletet testesül meg, s amelybe oly sok munkát fektettek bele.

Ez évben Magyarországon, az Eszterházy Károly Főiskolán, Egerben került sor a verseny megrendezésre. A zsűrizésben az ICEM által delegált nemzetközi szakértők vettek részt. A szervezést az Oktatási Minisztérium jelentős anyagi támogatásával, a HUNDIDAC Szövetség, az Eszterházy Károly Főiskola, valamint az ICEM magyarországi képviselete vállalta magára. Kiváló technikai és szakmai környezetben zajlott a zsűrizés.

Ezúttal, kihasználva a lehetőséget, hogy külföldi szakértők is jelen vannak, meghirdettünk egy egynapos tanácskozást is a médianeveléssel foglalkozó szakemberek számára. A tanácskozáson „Európai trendek a médiaoktatásban” címmel a portugál zsűritag értékes és hasznos előadást tartott, s az előadás résztvevői megtekinthettek egy válogatást is a díjazott produkciókból.

A versenyben 14 ország (Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztria, Egyesült Királyság, Izland, Izrael, Jugoszlávia, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svájc, Szingapúr és Szlovénia) 83 produkciója nevezett be. A magyar produkciók sikeresen szerepeltek. A 12 év alattiak csoportját kivéve mindegyik csoportban nyert díjat magyar produkció.


12-16 évesek csoportja:

A zsűri különdíja: „Takarítás”, Podhorszky Általános Iskola (Budapest)

A zsűri dicsérete: „A szelíd motoros”, Podhorszky Általános Iskola (Budapest)

16-19 évesek csoportja:

A zsűri különdíja: „Zeng az ének”, Szent László Gimnázium (Budapest)

A tanárképzés csoportja:

Aranyérem: „A három nyulak”, Eszterházy Károly Főiskola (Eger)

A zsűri különdíja: „Anzix”, Eszterházy Károly Főiskola (Eger)

A zsűri dicsérete: „Páratlan”, Eszterházy Károly Főiskola (Eger)


A díjnyertes produkciók címe és az alkotó iskola neve, városa felkerült az ICEM honlapjára, s a következő évi verseny eredményeinek kihirdetéséig ott látható is lesz. (Az ICEM honlapjának címe: www.icem-cime.com.)

A megtekintett alkotásokból az tükröződik, hogy a fiatalok nagyon jól érzékelik a világunkban végbemenő társadalmi változásokat, a sok gondot, nehézséget, azokat a problémákat, amelyeket a környezetünk kizsákmányolásával magunkra szabadítottunk, a fellelhető társadalmi egyenlőtlenségeket és szociális problémákat. Ugyanakkor felmutatták azt is, hogy fogékonyak a saját kultúrájuk értékeinek megőrzésére, hogy igényük van egy jobb világ kialakítására, s vannak is elképzeléseik hogy ez hogyan valósítható meg.


Tompa Klára

az ICEM magyar képviselője,

alelnök

164