A fogyasztói etnocentrikus tendenciákra reagáló marketing-(rész)stratégiák

Né­meth Szi­lárd ad­junk­tus, BGE PSZK, Vál­lal­ko­zás és Em­be­ri Erő­for­rá­sok In­té­ze­ti Tan­szék (nemeth.​szilard@​uni-bge.​hu), Né­meth Krisz­ti­na ta­nár­se­géd, BGE PSZK, Szám­vi­tel In­té­ze­ti Tan­szék (nemeth.​krisztina2@​uni-bge.​hu), Bu­go­vics Zol­tán do­cens, Szé­che­nyi Ist­ván Egye­tem Kautz Gyula Gaz­da­ság­tu­do­má­nyi Kar, Re­gi­o­ná­lis-tu­do­má­nyi és Köz­po­li­ti­kai Tan­szék (bugzol@​sze.​hu).

Össze­fog­la­lás

A ta­nul­mány­ban a fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus­nak és az or­szág­e­re­det-ha­tás­nak a vál­la­la­tok mar­ke­ting-(rész)stra­té­gi­á­i­val való kap­cso­la­tát vizs­gál­juk. A fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus ál­ta­lá­nos kon­cep­ci­ó­ját Shimp és Shar­ma művén ke­resz­tül mu­tat­juk be, míg az or­szág­e­re­det-ha­tást a leg­több szer­ző úgy de­fi­ni­ál­ja, mint a fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus gya­kor­la­ti ma­ni­fesz­tá­ci­ó­ját. Az or­szág­e­re­det-ha­tás kü­lön­bö­ző szint­je­i­nek rend­szer­be fog­la­lá­sa mel­lett a vál­la­la­ti szin­tet sem hagy­juk fi­gyel­men kívül. A fo­gyasz­tói et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák, az or­szág­e­re­det-ha­tás ugyan­is be­fo­lyá­sol­ják a vál­la­la­ti mar­ke­ting-(rész)stra­té­gi­á­kat. A pri­mer vizs­gá­lat leg­fon­to­sabb kö­vet­kez­te­té­se, hogy a hazai vál­la­la­tok re­a­gál­nak a ma­gyar tár­sa­da­lom­ban jelen lévő et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák­ra a ma­gyar/hazai ere­det­je­lö­lő és ta­nú­sí­tó véd­je­gyek tu­da­tos hasz­ná­la­tá­val.

Mar­ke­ting Strategy Re­acts to Con­su­mer Eth­no­cent­ric Ten­den­ci­es

Sum­ma­ry

This study exa­mi­nes the topic of CE and the inf­lu­en­ce of COO in con­nec­ti­on with cor­pora­te mar­ke­ting strategy. The ge­ne­ral con­cept of CE was first int­ro­du­ced by Shimp and Shar­ma whil­st most aut­hors de­fi­ne the COO ef­fect as the prac­ti­cal ma­ni­fe­sta­ti­on of CE. We could see not only is the COO ef­fect seen, but also the COM prob­lem and CSE, and last but not least the im­por­tance of the cor­pora­te level. This cur­rent study at­tempts to show how COO inf­lu­en­ces ele­ments of a firm’s mar­ke­ting strategy. The main find­ing of the re­se­arch is that Hun­ga­ri­an firms res­pond to con­su­mer eth­no­cent­ric ten­den­ci­es by using la­bels or tra­de­marks in­di­cating Hun­ga­ri­an ori­gin.


A glo­ba­li­zá­ció olyan me­ga­trend, amely éle­tünk szin­te min­den te­rü­le­té­re ha­tást gya­ko­rol. A glo­ba­li­zá­ció, kap­cso­lód­va Ha­mil­ton és Web­s­ter meg­fo­gal­ma­zá­sá­hoz, az or­szá­gok in­teg­rá­ci­ó­ját je­len­ti az­ál­tal, hogy kap­cso­ló­dá­si és kom­mu­ni­ká­ci­ós fe­lü­le­te­ket te­remt és biz­to­sít a világ nem­ze­tei kö­zött.1 A glo­ba­li­zá­ció az a fo­lya­mat, amely­nek során azo­kat a ha­tá­ro­kat, kü­lön­bö­ző­sé­ge­ket, kor­lá­to­kat – le­gye­nek azok po­li­ti­kai, gaz­da­sá­gi, kul­tu­rá­lis ere­de­tű­ek – bont­juk le, me­lyek a vi­lá­got kü­lön­bö­ző ré­gi­ók­ra oszt­ják. Va­ló­já­ban tehát a glo­ba­li­zá­ció szá­mos új le­he­tő­sé­get te­remt a vál­la­la­tok szá­má­ra (új pi­a­cok, ol­csóbb mun­ka­erő, könnyebb be­szál­lí­tó­vá­lasz­tás, ala­cso­nyabb alap­anyag és lo­gisz­ti­kai költ­sé­gek/árak), ugyan­ak­kor a ha­tá­rok el­tű­né­sé­vel, le­bon­tá­sá­val tel­je­sen új, sok­kal éle­sebb ver­seny­kör­nye­ze­tet ta­pasz­tal­hat­nak meg.

Ebben a glo­ba­li­zá­ló­dó vi­lág­ban egy régi latin mon­dás mu­tat­ja ugyan­ak­kor, hogy: „Nemo pat­riam, quia magna est, amat, sed quia sua”, azaz: „Senki sem azért sze­re­ti a ha­zá­ját, mert nagy, hanem mert az övé.”2 Vagy, ahogy talán töb­ben is­me­rik: „Right or wrong, my count­ry.” Eöt­vös Jó­zse­fet, a ma­gyar re­form­ko­ri cent­ra­lis­ták egyik nagy alak­ját fel­idéz­ve te­het­jük fel a kér­dést: Merre előre? Van-e lét­jo­go­sult­sá­ga a pat­ri­ó­ta, na­ci­o­na­lis­ta gaz­da­sá­gi szem­lé­let­mód­nak egy mul­ti­la­te­rá­lis in­téz­mé­nyek irá­nyí­tot­ta (azok meg­ha­tá­ro­zott­sá­gá­ban mű­kö­dő) koz­mo­po­li­ta, glo­ba­li­zá­ló­dó vi­lág­ban? Le­het-e ezek­ből a mo­tí­vu­mok­ból elő­nyö­ket ko­vá­csol­ni egy or­szág gaz­da­sá­ga vagy éppen egy vál­la­lat szá­má­ra?

A fel­ve­tett kér­dé­sek­ből is lát­ha­tó, hogy a vá­la­szok­ként meg­fo­gal­ma­zott gon­do­la­tok csak meg­le­he­tő­sen szub­jek­tí­vek le­het­nek, me­lyek az egyé­nek kép­zett­sé­gé­től, ér­ték­íté­le­té­től, lá­tás­mód­já­tól és szá­mos szo­cio­de­mog­rá­fi­ai tu­laj­don­sá­guk­tól füg­ge­nek. A szo­cio­ló­gia, gaz­da­ság­szo­cio­ló­gia és más tár­sa­da­lom­tu­do­má­nyi irány­za­tok által fel­ve­tett kér­dé­sek és a meg­fo­gal­ma­zott vá­la­szok a be­ve­ze­tő­jét kell hogy ké­pez­zék egy fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus­sal, or­szág­e­re­det-ha­tás­sal és annak a vál­la­la­ti mar­ke­ting­stra­té­gi­á­ra gya­ko­rolt ha­tá­sá­val fog­lal­ko­zó dol­go­zat­nak. Annál is in­kább, mert a fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­must ku­ta­tó tu­dó­sok ma­gá­nak az et­no­cent­riz­mus­nak az ál­ta­lá­nos konst­ruk­ci­ó­ját egy szo­cio­ló­gus­tól, Sum­ner­től3 vet­ték át.4 Az et­no­cent­riz­mus egy szin­te uni­ver­zá­lis­nak te­kint­he­tő szind­ró­ma, amely diszk­ri­mi­na­tív at­ti­tű­dö­ket és vi­sel­ke­dést ered­mé­nyez.5 A diszk­ri­mi­na­tív at­ti­tű­dö­ket vizs­gál­va azt lát­hat­juk, hogy míg a saját cso­por­tot (ing­ro­up) mint eré­nyest és ki­vá­lót, a saját nor­má­kat mint egye­te­mes ér­té­ke­ket fo­gad­ja el, addig a más cso­por­tok (out-gro­up) „ér­té­ke­it” meg­ve­ti, el­íté­li és gyen­gébb­nek tart­ja.6 Az et­no­cent­riz­mus fo­gal­ma ere­de­ti­leg tisz­tán szo­cio­ló­gi­ai ka­te­gó­ria volt, nap­ja­ink­ban azon­ban egyre töb­ben ér­te­nek egyet abban, hogy mára a szo­ci­ál­pszi­cho­ló­gia, gaz­da­ság­szo­cio­ló­gia té­ma­kö­ré­hez so­ro­lan­dó.7

De még szem­lé­le­te­seb­ben jelzi a fel­ve­tett kér­dé­sek fon­tos­sá­gát, ha azo­kat a gon­do­la­to­kat idéz­zük fel, ame­lye­ket az egy­ko­ri ame­ri­kai el­nök­nek, Ab­ra­ham Lin­coln­nak tu­laj­do­ní­ta­nak: „Én nem tudok túl sokat a vá­mok­ról. Csak annyit tudok, hogy ha Ang­li­á­tól ve­szek egy ka­bá­tot, akkor enyém lesz a kabát, és az an­go­lo­ké lesz a pénz. De ha ame­ri­kai ka­bá­tot ve­szek, akkor is enyém lesz a kabát, de a pénz Ame­ri­ká­ban marad.” Ez az ér­ve­lés azon­ban nem a mo­dern kori köz­gaz­da­ság­ta­ni gon­dol­ko­dás sa­ját­ja, sok­kal in­kább a 17–18. szá­za­di mer­kan­ti­lis­ta gon­dol­ko­dók fel­fo­gá­sát tük­rö­zi. A célok és az esz­kö­zök ezen érv­rend­szer­ben fel­cse­ré­lőd­ni lát­sza­nak, ugyan­is a pénz (arany) fel­hal­mo­zá­sa ke­vés­sé emeli az or­szág la­ko­sa­i­nak élet­szín­vo­na­lát. A pénz ugyan­is ön­ma­gá­ban nem te­kint­he­tő ér­ték­nek, csak abban nyil­vá­nul meg ér­té­ke, amit vá­sá­rol­ni lehet érte a másik or­szág­tól.8 Mégis, nap­ja­ink­ban egyre di­va­to­sabb fel­fo­gás­ként je­le­nik meg, a glo­bá­lis pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vál­ság ha­tá­sá­ra, a pro­tek­ci­o­nis­ta fel­fo­gá­sú gaz­da­ság­po­li­ti­kai szem­lé­let. Ezért ér­de­kes lehet vizs­gál­ni a mar­ke­ting szem­pont­já­ból azo­kat a mo­tí­vu­mo­kat, me­lyek a „ha­za­it” tá­mo­ga­tó ak­ci­ó­kat fel­ka­rol­ják, egy­ál­ta­lán élet­ben tart­ják, nem­csak az állam, hanem a vál­la­la­tok, a fo­gyasz­tók, a la­kos­ság ré­szé­ről is.

Mind­ezek mel­lett a fo­gyasz­tók ér­ték­íté­le­té­nek és vá­lasz­tá­sá­nak elem­zé­se és vizs­gá­la­ta a té­ma­kör meg­ér­té­sé­hez meg­lá­tá­sunk sze­rint nem ele­gen­dő. Szük­sé­ges a vál­la­la­ti mar­ke­ting­stra­té­gia, az al­kal­ma­zott mar­ke­ting-rész­stra­té­gi­ák9 vizs­gá­la­ta is, hi­szen az et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák nem­csak a fo­gyasz­tók ol­da­lá­ról je­len­het­nek meg, hanem a vál­la­la­ti imázs ele­me­ként is fel­szín­re ke­rül­het­nek, elő­se­gít­ve, sti­mu­lál­va a tár­sa­da­lom­ban jelen lévő pat­ri­ó­ta, na­ci­o­na­lis­ta ér­zel­me­ket. A „Ve­gyél ma­gyart!” nem na­ci­o­na­lis­ta szlo­gen, hanem önös ér­de­ken ala­pu­ló tö­rek­vés. Ha a hozam egy ma­gyar tu­laj­do­nú cégé, sok­kal na­gyobb eséllyel köl­tik el azt a tu­laj­do­no­sok itt­hon (fo­gyasz­tás­ként, be­ru­há­zás­ként). Ebből a költ­ség­kü­lönb­ség­ből át­té­te­le­ken ke­resz­tül jut min­den­ki­nek, adó for­má­já­ban az ál­lam­nak is. Az el­múlt évek­ben a fo­gyasz­tá­si cik­kek pi­a­cán ja­vult a hely­zet a rend­szer­vál­tás idő­sza­ká­hoz ké­pest, ami­kor sikk volt nyu­ga­tit venni, és „ciki” volt ha­za­it. A po­zi­tív vál­to­zás­ban a te­lí­tő­dé­sen és a józan észen túl sze­re­pe van a me­ző­gaz­da­sá­gi ter­me­lői nyo­más­nak, a ret­rom­ár­kák di­vat­já­nak és a kínai ter­mé­kek mi­nő­sé­gi koc­ká­za­tá­nak is – ol­vas­ha­tó La­ka­tos cik­ké­ben.10

A nyu­gat-eu­ró­pai piac va­ló­szí­nű­leg igényt tart a jó mi­nő­sé­gű, egye­di ma­gyar ter­mé­kek­re, ame­lyek kü­lön­böz­nek a tu­cat­ter­mé­kek és tu­cat­szol­gál­ta­tá­sok sze­mély­te­len kí­ná­la­tá­tól. A mai tren­dek is iga­zol­ják, hogy a több tíz­mil­li­ós pél­dány­szá­mú áru­cik­kek mel­lett van igény a vi­lág­szer­te meg­be­csült, gon­dos mun­ká­val gyár­tott kü­lön­le­ges­sé­gek­re, ame­lyek a ma­nu­fak­tu­rá­lis gyár­tá­si mód­szer­ta­nuk mel­lett (szár­ma­zá­si/ter­ve­zé­si or­szág) ere­de­tü­ket is hang­sú­lyoz­zák.11

Szak­iro­dal­mi át­te­kin­tés, el­mé­le­ti keret

A fel­ve­tett kér­dé­sek meg­vá­la­szo­lá­sá­hoz min­de­nek­előtt két dol­got el kell kü­lö­ní­te­nünk annak ér­de­ké­ben, hogy vá­la­szok­kal tud­junk szol­gál­ni. Kü­lönb­sé­get kell ugyan­is tenni az et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák­nak a fo­gyasz­tó­ra és a vál­la­la­ti mar­ke­ting-(rész)stra­té­gi­ák­ra gya­ko­rolt ha­tá­sa kö­zött. Az el­múlt három év­ti­zed­ben sok ku­ta­tás kí­ván­ta be­mu­tat­ni a fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus ha­tá­sát a fo­gyasz­tói szo­ká­sok­ra, szá­mos ma­gyar ta­nul­mány, szak­könyv vizs­gál­ta, ér­tel­mez­te ezt a ha­tás­me­cha­niz­must.12 De a fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus ál­ta­lá­nos kon­cep­ci­ó­ját elő­ször Shimp és Shar­ma fo­gal­maz­ta meg.13 Va­ló­já­ban a ma­gyar ku­ta­tók el­ső­sor­ban a nem­zet­kö­zi (ame­ri­kai) ku­ta­tá­sok ered­mé­nye­it kí­ván­ták iga­zol­ni és ár­nyal­ni ha­zánk­ban. A kon­cep­ció fej­lő­dé­se ter­mé­sze­te­sen nem tor­pant meg az el­múlt évek­ben, ezt nem­csak a szá­mos hazai, hanem sok nem­zet­kö­zi pub­li­ká­ció is iga­zol­ja. Nap­ja­ink­ban egy márka or­szág­e­re­det-ha­tá­sa (count­ry-of-ori­gin ef­fect – COO) a fo­gyasz­tói szo­ká­sok­ra nézve az egyik leg­töb­bet ku­ta­tott téma a nem­zet­kö­zi üz­le­ti tu­do­má­nyok te­rü­le­tén.14 Ki­je­lent­het­jük – egy glo­bá­lis pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vál­ság után –, hogy az or­szág­e­re­det-ha­tás­ban rejlő le­he­tő­sé­gek ki­ak­ná­zá­sa ma sok­kal idő­sze­rűbb, mint ko­ráb­ban volt.

A fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus kon­cep­ci­ó­ját ko­ráb­ban az et­no­cent­riz­mus egy gaz­da­sá­gi for­má­ja­ként ér­tel­mez­ték. Va­ló­já­ban a fo­gyasz­tók et­no­cent­ri­kus szem­lé­le­te az egyé­ni hit­vi­lá­guk­tól függ, azaz az em­be­rek úgy érzik, saját or­szá­guk gaz­da­sá­gi csőd­jét (nehéz hely­ze­tét) idéz­he­tik elő azzal, ha kül­föl­di ter­mé­ke­ket vá­sá­rol­nak. Az ide­á­ban meg­je­le­nik az im­port­ter­mé­kek­kel szem­be­ni mo­rá­lis el­len­ér­zé­sen túl egy erős elő­íté­let is a kül­föl­di ter­mé­kek­kel szem­ben.15 „Az et­no­cent­ri­kus fo­gyasz­tó szem­szö­gé­ből, az im­port­ter­mé­kek vá­sár­lá­sa hely­te­len, mert – ahogy ők gon­dol­ják – ez rosszul érin­ti a hazai gaz­da­sá­got, mun­ka­he­lyek meg­szű­né­sét ered­mé­nye­zi, és ter­mé­sze­te­sen ha­za­fi­at­lan cse­le­ke­det. […] A nem et­no­cent­ri­kus fo­gyasz­tók szá­má­ra ugyan­ak­kor a kül­föl­di ter­mé­kek olyan tár­gyak, ame­lye­ket mi­nő­sé­gük alap­ján kell ér­té­kel­ni, attól füg­get­le­nül, hogy hol gyár­tot­ták őket – il­let­ve az is el­kép­zel­he­tő bi­zo­nyos ter­mé­kek ese­té­ben, hogy ki­fe­je­zet­ten azért ér­té­ke­lik őket jobb­nak mi­nő­sé­gü­ket te­kint­ve, mert nem ha­za­i­ak.”16 (Pl. sváj­ci óra.) A leg­na­gyobb prob­lé­ma Shimp és Shar­ma el­mé­le­té­vel a szűk ha­tó­kör. Az el­mé­le­tük ere­de­ti vál­to­za­tát csak az Egye­sült Ál­la­mok ál­lam­pol­gá­ra­i­ra vo­nat­ko­zó­an fo­gal­maz­ták meg, jól­le­het, mint azt a szá­mos ma­gyar ku­ta­tás is egy­ér­tel­mű­en jelzi, az el­gon­do­lás sok­kal na­gyobb mér­ték­ben élet­ké­pes.

Nap­ja­ink­ban a pat­ri­ó­ta és et­no­cent­ri­kus fo­gyasz­tás a mar­ke­ting­tu­do­mány és -gya­kor­lat lé­nye­ges eleme; a hazai ter­mé­kek a nem­ze­ti iden­ti­tás fon­tos ré­szét ké­pe­zik.17 A vál­la­la­tok­nak szük­sé­gük van bi­zo­nyos ver­seny­előny­re – kü­lö­nö­sen egy ilyen nagy ha­tá­sú vál­ság után –, ez pedig lehet a vál­la­lat által gyár­tott ter­mé­kek vagy nyúj­tott szol­gál­ta­tá­sok „hazai imá­zsa”. Az Eu­ró­pai Uni­ó­hoz tör­tént csat­la­ko­zá­sunk­ban rejlő le­he­tő­sé­gek vagy éppen ve­szé­lyek na­gyon meg­ha­tá­ro­zó­ak a „hazai ter­mé­ke­ket, szol­gál­ta­tá­so­kat”, hun­ga­ri­ku­mo­kat gyár­tó vál­la­la­tok mar­ke­ting­te­vé­keny­sé­gé­ben. Ter­mé­sze­te­sen azt sem sza­bad mar­gi­ná­lis kér­dés­ként ke­zel­nünk, hogy a „hazai ter­mé­ke­ket pre­fe­rá­ló” moz­gal­mak kor­sza­kát éljük.

A ma­gyar tár­sa­da­lom szo­cio­ló­gi­ai vizs­gá­la­tai fel­tár­ják a tár­sa­da­lom­ban jelen lévő (lá­tens, fel­szín­re törő, el­foj­tott) vagy mar­gi­ná­lis sze­re­pet be­töl­tő et­no­cent­riz­must, ter­mé­sze­te­sen nem meg­fe­led­kez­ve a na­ci­o­na­liz­mus, pat­ri­o­tiz­mus, koz­mo­po­li­ta szem­lé­let­mód vizs­gá­la­tá­ról sem. A rep­re­zen­ta­tív IS­SP-ku­ta­tá­sok18 alap­ján el­mond­ha­tó, hogy a ma­gyar tár­sa­da­lom­ban az et­no­cent­riz­mus (szél­ső­sé­ges és mér­sé­kelt for­má­ja) 69%-ban jel­lem­ző.19

A leg­szi­go­rúbb vá­sár­lók sze­rint az igazi ma­gyar ter­mék mind a hét fel­té­tel­nek (ma­gyar a tu­laj­do­nos nem­ze­ti­sé­ge; ma­gyar a dol­go­zók ál­lam­pol­gár­sá­ga; ma­gyar­or­szá­gi a cég szék­he­lye; Ma­gyar­or­szág a ter­mék/szol­gál­ta­tás elő­ál­lí­tá­sá­nak helye; a ter­mé­kek elő­ál­lí­tá­sá­hoz hasz­nált anya­gok ere­de­te ma­gyar; ma­gyar a cég neve; ma­gyar a ter­mé­ke­i­nek for­gal­ma­zá­si helye) ele­get tesz.20 Egy ál­ta­lá­no­san el­fo­ga­dott köz­gaz­da­sá­gi meg­ha­tá­ro­zás sze­rint „azt az árut te­kint­jük ma­gyar­nak, amely ér­té­ké­nek több mint 50%-át itt­hon ál­lí­tot­ták elő”.21 Ez Ma­lo­ta sze­rint is meg­egye­zik a köz­gaz­da­ság­ta­ni de­fi­ní­ci­ó­val.22

A Me­di­án fel­mé­ré­sé­ben23 a fo­gyasz­tók azo­kat a ter­mé­ke­ket te­kin­tik ma­gyar­nak, ame­lyek hazai tu­laj­do­nú cégek ter­mé­kei (60%); min­den, amit itt­hon ál­lí­ta­nak elő, még akkor is, ha a gyár­tó cég kül­föl­di (40%): kb. 90% vélte ma­gyar­nak a Bor­so­di sört, a Nest­lé Boci cso­kit. A vizs­gá­lat ered­mé­nyei sze­rint a ter­mék ma­gyar ere­de­te a 4. ki­vá­lasz­tá­si szem­pont az ár, a mi­nő­ség és az egész­sé­ges­ség után. A GfK Hun­gá­ria fel­mé­ré­se alap­ján ten­den­ci­a­ként fi­gyel­he­tő meg, hogy a ma­gyar fo­gyasz­tók fo­ko­zot­tab­ban oda­fi­gyel­nek, mint a kör­nye­ző or­szá­gok fo­gyasz­tói, hogy hazai ere­de­tű ter­mé­ket vá­lassza­nak (Auszt­ria ter­mé­sze­te­sen ki­vé­tel). Egy másik, a Ni­el­sen pi­ac­ku­ta­tó által 2011-ben ké­szí­tett ku­ta­tás ered­mé­nye­ként meg­ál­la­pít­ha­tó, hogy a ma­gya­rok több­sé­gé­nek fon­tos, hogy hazai élel­mi­szert vá­lasszon. „Tíz­ből hat fo­gyasz­tó tart­ja fon­tos­nak, hogy ami­kor élel­mi­szert vá­sá­rol, akkor ma­gyar ter­mé­ket vá­lasszon. Kö­zü­lük egy­har­mad a jó mi­nő­sé­get, egy­ötöd a hazai áru egész­sé­ges vol­tát je­löl­te dön­té­se fő oká­nak.”24 A GVH-ku­ta­tás alap­ján az is lát­ha­tó, hogy a vá­lasz­adók 43%-a vá­sá­rol in­kább ma­gyar ter­mé­ke­ket még akkor is, ha ez­ál­tal ke­ve­sebb pénz marad a pénz­tár­cá­já­ban, il­let­ve a ma­gyar ter­mé­kek fel­ku­ta­tá­sa meg­nö­ve­li a vá­sár­lás idő­tar­ta­mát.25

A re­a­gá­ló rész­stra­té­gi­ák

A vál­la­la­ti szin­tű stra­té­gia­al­ko­tás a hosszú távú szem­lé­let ki­ala­kí­tá­sá­hoz kü­lö­nö­sen fon­tos a vál­la­la­tok éle­té­ben, ugyan­ak­kor a rész­stra­té­gi­ák ki­dol­go­zá­sa te­rem­ti meg a le­he­tő­sé­gét annak, hogy a vál­la­lat a min­den­na­pi mű­kö­dé­sé­be in­teg­rál­ja a hosszú távú el­kép­ze­lé­se­it mar­ke­ting­ter­vek és mar­ke­ting­prog­ra­mok for­má­já­ban.26 A mar­ke­ting­rész­stra­té­gi­ák ki­dol­go­zott­sá­ga nagy­ban függ a vál­la­lat mé­re­té­től, te­vé­keny­sé­gi kö­ré­től, piaci el­kö­te­le­zett­sé­gé­től, föld­raj­zi irá­nyult­sá­gá­tól és piaci cél­ja­i­tól. A mik­ro-, kis-, kö­ze­pes vál­la­la­tok (mkkv) jel­lem­ző­en ge­ril­la­mar­ke­tin­get, de min­den­kép­pen in­no­va­tív mar­ke­ting­esz­kö­zö­ket al­kal­maz­va kény­te­le­nek mar­ke­ting­te­vé­keny­sé­gü­ket foly­tat­ni a siker ér­de­ké­ben, igye­kez­ve ki­egyen­lí­te­ni a hely­ze­tük­ből, mé­re­tük­ből fa­ka­dó hát­rá­nyu­kat a nagy­vál­la­la­tok­kal szem­ben. Míg az mkkv-szek­tor­hoz tar­to­zó vál­la­la­tok jel­lem­ző­en egy (szű­kebb, spe­ci­á­lis igé­nyek­kel ren­del­ke­ző) piaci szeg­mens­re fó­kusz­ál­nak, addig a nagy­vál­la­la­tok szá­má­ra az in­teg­rált és komp­lex mar­ke­ting­rend­sze­rek kí­nál­nak jó le­he­tő­sé­ge­ket.

A rész­stra­té­gi­ák ki­ala­kí­tá­sa te­kin­te­té­ben kü­lönb­sé­get kell tenni ter­mék és szol­gál­ta­tás kö­zött, hi­szen ez a rész­stra­té­gi­ák ki­dol­go­zá­sát be­fo­lyá­sol­ja, még akkor is, ha a mar­ke­ting­re jel­lem­ző két­pó­lu­sú meg­kö­ze­lí­tést fel­old­va, új lo­gi­ká­nak kell teret nyer­nie a mar­ke­ting­te­vé­keny­ség ki­ala­kí­tá­sá­hoz kap­cso­ló­dó­an: még­pe­dig az SDL-nek (Ser­vi­ce­do­mi­nant Logic – szol­gál­ta­tás­köz­pon­tú lo­gi­ka).27 Ter­mé­sze­te­sen a hazai szol­gál­ta­tá­sok­ról be­szél­ni és a COO-ha­tást vizs­gál­ni sok­kal ne­he­zebb, mint ter­mé­kek ese­té­ben, ugyan­ak­kor a gya­kor­lat­ban lé­tez­nek olyan meg­ol­dá­sok, ame­lyek ké­pe­sek meg­je­le­ní­te­ni, hogy egy szol­gál­ta­tás mennyi­re kö­tő­dik egy or­szág­hoz, pl. Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft. – Hazai szol­gál­ta­tás véd­je­gye (1. táb­lá­zat).

A tár­sa­da­lom­ban jelen lévő fo­gyasz­tói et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák fi­gye­lem­be­vé­te­lé­vel, a vál­la­la­tok a mar­ke­ting-rész­stra­té­gi­ák közül el­ső­sor­ban a ter­mék­po­li­ti­ká­ra és a kom­mu­ni­ká­ci­ós po­li­ti­ká­ra kell hogy he­lyez­zék a hang­súlyt. Ter­mé­sze­te­sen azt sem hagy­hat­juk fi­gyel­men kívül, hogy az ára­zá­si stra­té­gia ki­dol­go­zá­sá­nál is sok té­nye­zőt fi­gye­lem­be kell ven­nie egy vál­la­lat­nak.28 A ter­mék szár­ma­zá­si or­szá­ga be­fo­lyá­sol­ja

a fo­gyasz­tók mi­nő­ség­ké­pét, és ez a ter­mé­kek árá­ban is meg­je­le­nik,29 hi­szen a fo­gyasz­tók az adott or­szág ter­mé­ke­i­hez egy­faj­ta po­zi­tív (vagy ne­ga­tív) mi­nő­ség­ké­pet is tár­sí­ta­nak. Mind­ezek mel­lett ter­mé­sze­te­sen fon­tos sze­re­pet ját­szik az el­osz­tá­si csa­tor­na:30 szám­ta­lan ke­res­ke­del­mi márka ese­té­ben je­le­nik meg a ter­mé­kek cso­ma­go­lá­sán a ma­gyar ter­mék ere­det­meg­je­lö­lés va­la­mi­lyen for­má­ja, il­let­ve egyre in­kább kis­ke­res­ke­del­mi üz­let­lán­cok vál­lal­ják fel a hazai áruk ér­té­ke­sí­té­sét, és lesz­nek tag­jai, tá­mo­ga­tói föld­raj­zi ere­det­jel­ző vagy mi­nő­sé­get ta­nú­sí­tó véd­jegy­tu­laj­do­nos szer­ve­ze­tek­nek (pl. CBA, Coop, Aldi, Lidl). A szol­gál­ta­tá­sok ese­té­ben ki kell emel­ni az egyéb mar­ke­ting­mix-ele­mek­hez (em­be­ri té­nye­ző, fo­lya­mat, fi­zi­kai kör­nye­zet) való kap­cso­ló­dást.31

A ter­mék­po­li­ti­ká­ban a cso­ma­go­lás, ezen belül is kü­lö­nö­sen a címke nagy hang­súlyt kap, hi­szen a cím­kén sok egyéb mel­lett a szár­ma­zá­si or­szág is meg­je­le­nik. Fel­tün­te­té­se a ter­mék cím­ké­jén annak el­le­né­re kö­te­le­ző, hogy ese­ten­ként ennek kö­vet­kez­té­ben áll­nak el a fo­gyasz­tók a ter­mék meg­vá­sár­lá­sá­tól.32

A cso­ma­go­lás nö­vek­vő je­len­tő­sé­ge nem vi­ta­tott, hi­szen a vá­sár­lás­ról való dön­tés leg­kri­ti­ku­sabb pil­la­na­tá­ban is jelen van, el­len­tét­ben egyéb kom­mu­ni­ká­ci­ós esz­kö­zök­kel.33 A cso­ma­go­lás ren­del­ke­zik, a lo­gisz­ti­kai (szál­lít­ha­tó­sá­gi és vé­del­mi), me­ne­dzse­ri funk­ció mel­lett, mar­ke­ting­funk­ci­ó­val is:34 a cso­ma­go­lás cím­ké­zé­se, mint néma eladó,35 al­kal­mas a fo­gyasz­tói bi­za­lom el­nye­ré­sé­re, pro­mó­ci­ós és el­adás­ösz­tön­ző esz­köz, rek­lám­köz­ve­tí­tő és je­len­tős tá­jé­koz­ta­tó sze­rep­pel bír.36 A cím­kén a szár­ma­zá­si or­szág fel­tün­te­té­se (akár egy­sze­rűbb, akár föld­raj­zi ere­det­meg­je­lö­lő vagy mi­nő­ség­ta­nú­sí­tó véd­jegy for­má­já­ban) három ha­tás­me­cha­niz­mus37 va­la­me­lyi­kén ke­resz­tül idézi elő a fo­gyasz­tók po­zi­tív vagy ne­ga­tív ér­ték­íté­le­tét:38

  • halo hatás (lehet po­zi­tív vagy ne­ga­tív): a szár­ma­zá­si or­szág be­fo­lyá­sol­ja, hogy vé­le­ke­dik a fo­gyasz­tó a ter­mék­ről (at­ti­tűd be­fo­lyá­so­lá­sa);
  • az adott or­szág­ból szár­ma­zó más ter­mé­kek jel­lem­ző­i­vel kap­cso­la­tos vé­le­mé­nyek alap­ján ala­kul ki a fo­gyasz­tó vé­le­mé­nye az adott or­szág­ból szár­ma­zó ter­mé­kek­ről (at­ti­tűd és vá­sár­lá­si szán­dék be­fo­lyá­so­lá­sa);
  • a vá­sár­lá­si szán­dék köz­vet­len be­fo­lyá­so­lá­sa tör­té­nik, pél­dá­ul a nem­ze­ti, hazai ter­mé­kek vá­sár­lá­sá­ra vo­nat­ko­zó prog­ram.

A ter­mék­po­li­ti­ká­val és cso­ma­go­lás­sal össz­hang­ban a vál­la­la­ti ar­cu­lat­ra is fi­gyel­met kell for­dí­ta­ni, kü­lö­nö­sen ennek a fo­gyasz­tó szá­má­ra is leg­szem­be­tű­nőbb vi­zu­á­lis ele­mé­re, a lo­gó­ra, mert a vá­sár­ló ezzel azo­no­sít­ja a céget vagy a már­kát.39 Ren­ge­teg példa mu­tat­ja, hogy a nem­ze­ti iden­ti­tás mely szim­bo­li­kus ele­me­it hasz­nál­ják a gya­kor­lat­ban (pl. Szent­ki­rá­lyi ás­vány­víz – Szent Ko­ro­na; Pick sza­lá­mi – piros, fehér, zöld szí­nek).

A ter­mék­po­li­ti­ka mel­lett a mar­ke­ting­kom­mu­ni­ká­ci­ós rész­stra­té­gi­át a di­gi­tá­lis tren­dek szem­pont­já­ból ér­de­mes vizs­gál­ni. A fo­gyasz­tói fel­ha­tal­ma­zó­dás ugyan­is egy­szer­re tech­no­ló­gi­ai, gaz­da­sá­gi, tár­sa­dal­mi és jogi je­len­ség.40 „Az in­ter­net­nek és a mo­bil­kom­mu­ni­ká­ci­ós plat­for­mok­nak hála, a fo­gyasz­tó fo­lya­ma­to­san el­ér­he­tő­vé vált, va­la­mint ren­del­ke­zés­re áll­nak olyan esz­kö­zök (pl. web 2.0 plat­for­mok, kö­zös­sé­gi média), ahol könnye­dén han­got adhat vé­le­mé­nyé­nek, ta­pasz­ta­la­ta­i­nak, s így a ko­ráb­bi egy­irá­nyú (vál­la­lat–fo­gyasz­tó) kom­mu­ni­ká­ció he­lyett a fo­gyasz­tók, vissza­csa­to­lá­si le­he­tő­sé­gük­kel élve, szin­te azo­nos hord­ere­jű sze­rep­lő­vé vál­nak a kom­mu­ni­ká­ci­ós fel­hő­ben, mint a vál­la­la­tok.”41 Mind­emel­lett a vál­la­la­tok is új tí­pu­sú esz­kö­zö­ket és le­he­tő­sé­ge­ket sze­rez­tek arra, hogy (ér­ték­ala­pú!) kö­zös­sé­ge­ket épít­se­nek maguk köré, amely kö­zös­sé­gek meg­te­rem­té­se ma már egy si­ke­re­sen mű­kö­dő vál­lal­ko­zás üz­le­ti mo­dell­jé­ből nem hi­á­nyoz­hat.42

A vál­la­lat­ve­ze­tők szá­má­ra meg­fon­to­lan­dó, hogy mi­u­tán ma a hazai imázs se­gít­sé­gé­vel könnyeb­ben el tud­ják érni a hazai fo­gyasz­tó­kat, ko­ránt­sem mar­gi­ná­lis kér­dés, hogy a fo­gyasz­tók mi­ként rang­so­rol­ják a hazai ver­seny­tár­sa­kat. Míg ugyan­is 1989-ben, a rend­szer­vál­to­zás ide­jén a ma­gyar fo­gyasz­tók in­kább a kül­föl­di ter­mé­ke­ket pre­fe­rál­ták, ez a ten­den­cia 2002-ben meg­for­dult, és ma már el­mond­ha­tó, hogy anya­gi le­he­tő­sé­ge­i­ket is fi­gye­lem­be véve, in­kább a hazai ter­mé­ke­ket ré­sze­sí­tik előny­ben.43

Nap­ja­ink­ban a vál­la­la­tok a ver­seny­előny meg­szer­zé­se ér­de­ké­ben ter­mé­ke­ik vagy nyúj­tott szol­gál­ta­tá­sa­ik ese­té­ben or­szág­e­re­det-imázst al­kal­maz­hat­nak a mar­ke­ting- (rész)stra­té­gi­á­ik ki­ala­kí­tá­sa során. Aich­ner ta­nul­má­nyá­ban el­kü­lö­nít jo­gi­lag sza­bá­lyo- zott (1) és nem sza­bá­lyo­zott (2) stra­té­gia­tí­pu­so­kat.44 Aich­ner össze­fog­lal­ja és meg- ha­tá­roz­za azt is, hogy a jel­zett stra­té­gi­ák a vál­la­la­tok pers­pek­tí­vá­já­ból imp­li­cit vagy exp­li­cit stra­té­gi­ák, il­let­ve a kom­mu­ni­ká­ci­ós fó­ku­szu­kat te­kint­ve mennyi­re te­kint­he­tők komp­lex­nek (2. táb­lá­zat).

Mi­nő­ség­ta­nú­sí­tók és ere­det­jel­zők (véd­je­gyek és szim­bó­lu­mok) Ma­gyar­or­szá­gon

A to­váb­bi­ak­ban az Aich­ner-fé­le ti­po­ló­gi­á­ban a jo­gi­lag sza­bá­lyo­zott stra­té­gia­tí­pu­sok közül a „Mi­nő­ség­ta­nú­sí­tók és ere­det­jel­zők” (véd­je­gyek és szim­bó­lu­mok) al­kal­ma­zá­sá­nak stra­té­gi­á­ját vizs­gál­juk. Sem a Vi­dék­fej­lesz­té­si Mi­nisz­té­ri­um 2012 szep­tem­be­ré­től ha­tá­lyos Ma­gyar Ter­mék ren­de­le­te45 nem ír elő véd­jegy- vagy lo­gó­hasz­ná­la­ti kö­te­le­zett­sé­get, sem más jog­sza­bály erre nem kö­te­lez; a ren­de­let tá­mo­gat­ja ugyan­ak­kor a ren­de­let­nek meg­fe­le­lő civil ta­nú­sí­tó véd­je­gyek hasz­ná­la­tát. A Ma­gyar­or­szá­gon el­ter­jedt hazai, ma­gyar ter­mé­kek­re utaló véd­je­gyek közül a leg­nép­sze­rűb­bek a Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft. „Ma­gyar Ter­mék” („Hazai Ter­mék”; „Hazai Fel­dol­go­zá­sú Ter­mék”) véd­je­gye, a ko­ráb­ban az Ag­rár­mar­ke­ting Cent­rum­hoz (je­len­leg az FM Élel­mi­szer­lánc­fel­ügye­le­tért fe­le­lős Ál­lam­tit­kár­sá­gá­hoz) tar­to­zó „Ki­vá­ló Ma­gyar Élel­mi­szer” véd­jegy, il­let­ve az IN­DUS­TORG Véd­jegy­iro­da Kft. „Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj” véd­je­gye. A Lidl Ma­gyar­or­szág által al­kal­ma­zott ke­res­ke­dői „Ma­gyar Ter­mék” véd­jegy is hasz­ná­la­tos, és több, a Lidl Ma­gyar­or­szág­gal szer­ző­dés­ben álló ter­me­lő ezt hasz­nál­ja. Ugyan­ak­kor a meg­ol­dást ter­mé­sze­te­sen a logó ki­vi­te­le­zé­se miatt ko­mo­lyan tá­mad­ta a Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft.46

A véd­je­gyek, véd­jegy­szol­gál­ta­tók ese­té­ben, irá­nyult­sá­guk mel­lett azt is fon­tos ki­emel­ni, hogy mi­lyen tí­pu­sú véd­jegy­ről be­szél­he­tünk a spe­ci­fi­ká­ció alap­ján: ága­zat­spe­ci­fi­kus és ága­zat­spe­ci­fi­ká­ció nél­kü­li,47 il­let­ve a tér sze­re­pe mind az iden­ti­tás­ban, mind a szer­ve­ze­tek fel­épí­té­sé­ben meg­je­le­nik (1. ábra)

Fel­tá­ró ku­ta­tás

Ku­ta­tá­si kér­dé­sek

A dol­go­zat­ban meg­fo­gal­ma­zott ku­ta­tá­si kér­dé­sek – ame­lyek­nek vizs­gá­la­tát sze­kun­der és kva­li­ta­tív (szak­ér­tői mély­in­ter­júk­ra épülő) pri­mer ku­ta­tás­sal kí­ván­tuk el­vé­gez­ni – a kö­vet­ke­zők:

1. A vál­la­la­tok fi­gyel­nek-e az et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák­ra, és mi­lyen mar­ke­ting- (rész)stra­té­gi­á­kat kö­vet­nek ezek alap­ján?

  • Ha be­fo­lyá­sol­ják az et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák a ma­gyar fo­gyasz­tók vá­sár­lá­si dön­té­se­it, akkor ez meg­je­le­nik-e a hazai vál­la­la­tok mar­ke­ting­stra­té­gi­á­já­ban?
  • A vál­la­la­ti mar­ke­ting­stra­té­gia meg­al­ko­tá­sa során, mely te­rü­le­ten van a leg­na­gyobb je­len­tő­sé­ge az et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák­nak (ter­mék- vs. kom­mu­ni­ká­ci­ós stra­té­gia)?

2. Valós meg­ol­dás/le­he­tő­ség-e a ta­nú­sí­tó, ere­det­je­lö­lő véd­jegy hasz­ná­la­ta a ter­mék­po­li­ti­kai és kom­mu­ni­ká­ci­ós-po­li­ti­kai mar­ke­ting-(rész)stra­té­gi­ák ki­dol­go­zá­sá­ban?

  • Mi­lyen té­nye­zők be­fo­lyá­sol­ják a ta­nú­sí­tó, ere­det­je­lö­lő véd­jegy­hasz­ná­lat si­ke­res­sé­gét?
  • Si­ke­res­nek te­kint­he­tők-e a ta­nú­sí­tó, ere­det­je­lö­lő véd­je­gyek?
  • Mi­lyen ered­mé­nyei mu­tat­ha­tók ki a ta­nú­sí­tó, ere­det­je­lö­lő véd­jegy­hasz­ná­lat­nak?

Anyag és mód­szer

Az al­kal­ma­zott pri­mer ku­ta­tá­si mód­szer, a szak­ér­tői mély­in­ter­júk­ra épülő elem­zés meg­fe­le­lő­sé­ge in­do­kol­ha­tó azzal, hogy in­duk­tív, fel­tá­ró ku­ta­tás el­vég­zé­se volt a cél, amely alap­ján hi­po­té­zis­al­ko­tás­hoz és a je­len­sé­ge­ket leíró ma­gya­rá­za­tok­hoz jut­ha­tunk.48 A fel­tá­ró ku­ta­tás során al­kal­ma­zott adat­gyűj­té­si mód­szer a mély­in­ter­jú volt, amely kva­li­ta­tív mód­szer­ta­ni jel­le­gé­ből fa­ka­dó­an ki­smin­tás vizs­gá­la­tot je­lent nyílt kér­dé­sek­kel. A szak­ér­tői in­ter­jú­ala­nyok ki­vá­lasz­tá­sa során tö­re­ked­tünk arra, hogy a sze­kun­der ku­ta­tás során fel­tárt kü­lön­bö­ző cél­ki­tű­zé­se­ket meg­je­le­ní­tő véd­je­gye­ket szol­gál­ta­tó, leg­je­len­tő­sebb (fo­gyasz­tók által leg­is­mer­tebb és piaci sze­re­pük alap­ján leg­meg­ha­tá­ro­zóbb) vál­la­la­tok kép­vi­se­lői ke­rül­je­nek be a min­tá­ba. A fel­tá­ró, szak­ér­tői mély­in­ter­júk­ra épülő ku­ta­tás elem­zé­sé­re a MAXQ­DA™ 12.0 szoft­vert al­kal­maz­tam, amely kva­li­ta­tív ada­tok elem­zé­sét teszi le­he­tő­vé (rész­ben kvan­ti­ta­tív és vi­zu­á­lis mód­sze­rek­kel), és a tár­sa­da­lom­tu­do­má­nyok, gaz­dál­ko­dá­si tu­do­má­nyok te­rü­le­tén, a vi­lá­gon a három leg­gyak­rab­ban al­kal­ma­zott ilyen tí­pu­sú elem­ző­szoft­ver egyi­ke.

A ku­ta­tás ered­mé­nyei

Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft.

Az elem­zés alap­ján meg­ál­la­pít­ha­tó, hogy a kom­mu­ni­ká­ci­ós célok ese­té­ben van­nak el­té­ré­sek a két véd­jegy­szol­gál­ta­tó kö­zött. A Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft. ese­té­ben a kom­mu­ni­ká­ció (itt nem­csak a cso­ma­go­lá­son meg­je­le­nő véd­je­gyet kell ér­te­ni, hanem a kö­zö­sen szer­ve­zett – kö­zös­sé­gi – mar­ke­ting­kom­mu­ni­ká­ci­ós te­vé­keny­sé­get is) hang­sú­lya a mi­nő­ség mel­lett a ter­méke­re­de­ten van: azt pró­bál­ja meg be­mu­tat­ni a mar­ke­ting­kom­mu­ni­ká­ci­ós kam­pá­nya­i­ban, hogy a ma­gyar ter­mé­kek vá­sár­lá­sa a hazai gaz­da­sá­got ho­gyan és mi­lyen for­má­ban erő­sí­ti. A szer­ve­zet B2B (szer­ve­ze­ti pi­a­co­kon vég­zett) mar­ke­tin­get is foly­tat, ma már nem­csak ter­me­lők­nek, hanem ke­res­ke­dők­nek is véd­je­gyez­nek ter­mé­ke­ket, a ter­me­lők­nek se­gí­te­nek a ke­res­ke­dők­kel fel­ven­ni a kap­cso­la­tot, egy­sé­ge­sen tár­gyal­ni, és a kom­mu­ni­ká­ci­ó­ban is fi­gyel­met for­dí­ta­ni az egy­sé­ges (ha­té­ko­nyabb) meg­je­le­nés­re. Ahogy az in­ter­jú ala­nya meg­fo­gal­maz­ta: „Mar­ke­tin­gel­ni kell a mar­ke­tin­get – a vál­la­la­ti kap­cso­la­tok ki­épí­té­sé­ben fon­tos fel­ada­tok van­nak a ke­res­ke­dői ol­dal­lal is –, az lenne a cél, hogy tel­jes le­gyen a ter­mék­ko­sa­ra a véd­jegy­nek.”

Az ered­mé­nyek meg­íté­lé­sé­nél ki­eme­len­dő, hogy főleg a 2012-es VM ren­de­let óta a véd­jegy­szol­gál­ta­tók pi­a­cán erő­sö­dött a Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft. po­zí­ci­ó­ja. A 2006-os in­du­lás­hoz ké­pest, ami­kor 11 vál­la­lat ala­pí­tot­ta meg a céget, 2016 év ele­jén a szer­ző­dött véd­jegy­hasz­ná­ló vál­la­la­tok száma már 143 volt. A piaci po­zí­ció erő­sö­dé­sét tá­maszt­ja alá a 4. táb­lá­zat is, amely­ben lát­ha­tó, hogy az egyes véd­jegy­tí­pu­sok­ba hány ter­mék, il­let­ve szol­gál­ta­tás tar­to­zik.

Az ered­mé­nye­ket te­kint­ve, a véd­je­gyet hasz­ná­ló vál­la­la­tok ese­té­ben az át­la­gos ár­be­vé­telt meg­fi­gyel­ve meg­ál­la­pít­ha­tó, hogy az ár­be­vé­tel vál­to­zá­sa a 2012/2013-as évre 110%, míg 2013/2014-es évre 105% volt, tehát a véd­je­gyet leg­alább 2012 óta hasz­ná­ló vál­la­la­tok ár­be­vé­te­le nö­ve­ke­dett (bár csök­ke­nő mér­ték­ben), ami ter­mé­sze­te­sen más je­len­tős gaz­da­sá­gi ese­mé­nyek­nek, fo­gyasz­tást ser­ken­tő gaz­da­ság­po­li­ti­kai in­téz­ke­dé­sek­nek is kö­szön­he­tő.

A Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft. véd­je­gye­i­nek fo­gyasz­tói meg­íté­lé­se, az üze­ne­tek át­adá­sá­nak si­ke­res­sé­ge a mély­in­ter­jú ala­nyá­nak meg­ál­la­pí­tá­sa alap­ján in­kább po­zi­tív irány­ba vál­to­zott. Tu­do­má­nyos vizs­gá­la­tok is ezt tá­maszt­ják alá:

  • egy fel­mé­rés arra az ered­mény­re ju­tott, hogy a ma­gyar ter­mé­kek­kel szem­be­ni at­ti­tű­dök rend­kí­vül ked­ve­zők, a fo­gyasz­tó azon­ban mást is gon­dol a ma­gyar ter­mé­kek­ről, még­pe­dig azt, hogy drá­gák. A véd­je­gyes ter­mé­kért haj­lan­dó töb­bet fi­zet­ni a vá­sár­ló, ha az jól is­mert, meg­bíz­ha­tó, és kellő hoz­zá­adott ér­té­ket köz­ve­tít;49
  • va­la­mint egy ku­ta­tás meg­ál­la­pí­tá­sai így össze­gez­he­tők: „Mi sem bi­zo­nyít­ja job­ban a kö­zös­sé­gi mar­ke­ting­ben rejlő po­ten­ci­ált, mint az, hogy a Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft. ta­nú­sí­tó véd­je­gye­i­nek nép­sze­rű­sé­ge ki­ma­gas­ló, sőt egyre szé­le­sebb, míg a többi ere­det­je­lö­lő véd­jegy is­mert­sé­ge lé­nye­ge­sen ki­sebb, és in­kább csök­ke­nő ten­den­ci­át mutat.”50

Az üz­le­ti part­ne­rek el­vá­rá­sa­i­nak te­kin­te­té­ben a kö­zö­sen szer­ve­zett kom­mu­ni­ká­ci­ós te­vé­keny­sé­ge­ket és a na­gyobb piac el­éré­sé­re, a fo­gyasz­tói lo­ja­li­tás nö­ve­lé­sé­re vo­nat­ko­zó el­vá­rá­so­kat lehet ki­emel­ni a mély­in­ter­jú alap­ján.

A kul­tu­rá­lis, tör­té­nel­mi, tár­sa­dal­mi, gaz­da­sá­gi, piaci hát­tér és jogi kör­nye­zet te­kin­te­té­ben mind a Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft., mind a Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj ese­té­ben a gaz­da­sá­gi, piaci kör­nye­zet je­len­tő­sé­ge emel­he­tő ki. A fel­tá­ró ku­ta­tás során egy­ér­tel­mű­en lát­ha­tó volt a gaz­da­sá­gi el­kö­te­le­ző­dés fon­tos­sá­ga, az ipar­ági sa­já­tos­sá­gok gaz­da­sá­gi je­len­tő­sé­ge. Ezt alá­tá­maszt­ja a mély­in­ter­jú­ból vett idé­zet is: „Nem fej­lesz­te­nek a ma­gyar vál­la­la­tok annyit, mint kül­föl­di tár­sa­ik, de ebből nem kö­vet­ke­zik, hogy a ma­gyar ter­mék rosszabb lenne, mint a kül­föl­di. A sza­bad­pi­ac fon­tos kri­té­ri­um, az EU-csat­la­ko­zás a hazai cégek szem­pont­já­ból ke­vés­bé mond­ha­tó si­ke­res­nek. Ezért is ir­re­á­lis el­vá­rá­sok kap­cso­lód­nak a véd­jegy­hasz­ná­lat­hoz a cégek ré­szé­ről.”

IN­DUS­TORG Véd­jegy­iro­da Kft. – Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj

A két véd­jegy­szol­gál­ta­tó kö­zöt­ti kom­mu­ni­ká­ci­ó­ban je­len­tős el­té­rés, hogy a Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj véd­jegy ese­té­ben a hazai ter­méke­re­det kom­mu­ni­ká­ci­ó­ja sok­kal ke­vés­bé hang­sú­lyos, lé­nye­gé­ben sem­mi­lyen pri­o­ri­tás for­má­já­ban nem je­le­nik meg. Ezt tá­maszt­ja alá a pá­lyá­za­ti rend­szert be­mu­ta­tó ka­ta­ló­gus tar­tal­ma is,51 mely csak mel­lé­kes elem­ként em­lí­ti meg, hogy a mi­nő­ség ta­nú­sí­tá­sa mel­lett a ma­gyar ter­méke­re­de­tet is iga­zol­ja a véd­jegy. Ugyan­ak­kor a ter­méke­re­det­hez kap­cso­ló­dó­an a cég hon­lap­ján is meg­je­le­nik, hogy a ta­nú­sí­tá­si rend­szer­be 2001 óta be­ke­rü­lő élel­mi­sze­rek ese­té­ben a véd­jegy­szol­gál­ta­tó al­kal­maz­za a 2012-es VM ren­de­le­tet.

A mar­ke­ting­kom­mu­ni­ká­ci­ós te­vé­keny­ség te­kin­te­té­ben ki­eme­len­dő, hogy a véd­jegy­szol­gál­ta­tó a pá­lyá­za­ton nyer­tes cé­gek­nek egyéb tá­mo­ga­tást nem nyújt, nem szer­vez közös kom­mu­ni­ká­ci­ós ese­mé­nye­ket. A véd­jegy díj­ki­osz­tó ün­nep­sé­gé­nek azon­ban ko­moly hír­ér­té­ke van, ami a nyer­tes pá­lyá­zók­nak mé­dia­meg­je­le­nést ge­ne­rál.

A Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj véd­je­gyé­nek meg­je­le­né­si for­má­ját több tör­té­nel­mi mo­tí­vum és ko­moly or­na­men­ti­kai ku­ta­tá­sok előz­ték meg. Bár ennek a véd­jegy­lo­gó­nak a szer­kesz­té­se ko­moly ku­ta­tá­so­kon ala­pul, a mély­in­ter­jú elem­zé­se alap­ján a véd­jegy­szol­gál­ta­tó­nak nem célja a tár­sa­da­lom­ban jelen lévő et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák­ra való re­a­gá­lás. Az iden­ti­tás­hoz kap­cso­ló­dó el­kö­te­le­ző­dés in­kább gaz­da­sá­gi ol­dal­ról je­le­nik meg.

A ter­me­lő-, gyár­tó-, szol­gál­ta­tó­vál­la­la­tok kö­zött egyre nép­sze­rűbb a pá­lyá­zat. Ezt hi­va­tot­tak alá­tá­masz­ta­ni a 5. táb­lá­zat ada­tai.

A véd­je­gyet hasz­ná­ló vál­la­la­tok éves ár­be­vé­tel­ada­ta­i­ból ki­tű­nik, hogy a 2012/2013-as évre 113%, a 2013/2014-es évre 119% volt a nö­ve­ke­dés, tehát a véd­je­gyet leg­alább 2012 óta hasz­ná­ló vál­la­la­tok ár­be­vé­te­le át­la­go­san nö­ve­ke­dett, és a nö­ve­ke­dés üteme sem csök­kent. Itt az or­szá­gos ex­port­tel­je­sít­mény ja­vu­lá­sát is ér­de­mes ki­emel­ni, ami a nem­zet­kö­zi pi­a­cok­ra igyek­vő mi­nő­sé­gi ta­nú­sít­vánnyal ren­del­ke­ző ter­me­lők ár­be­vé­te­lét érin­ti, még akkor is, ha ku­ta­tá­sok ered­mé­nyei nem is azt tá­maszt­ják alá, hogy a hazai tu­laj­do­nú vál­la­la­tok ese­té­ben bő­vült je­len­tő­sebb mér­ték­ben az ex­port. Ugyan­ak­kor az egyes cégek ár­be­vé­te­lé­nek ala­ku­lá­sa nem függ attól, hogy ter­mék­port­fó­li­ó­juk ese­té­ben hány ter­mé­ket lát­nak el a Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj véd­jeggyel.

A Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj véd­jegy fo­gyasz­tói meg­íté­lé­sé­vel kap­cso­lat­ban sok­kal ke­ve­sebb tu­do­má­nyo­san iga­zolt meg­ál­la­pí­tást te­he­tünk, mint a Ma­gyar Ter­mék Non­pro­fit Kft. véd­je­gye­i­vel kap­cso­lat­ban. Az üze­ne­tek át­adá­sá­nak si­ke­res­sé­ge a mély­in­ter­jú ala­nyá­nak meg­ál­la­pí­tá­sa alap­ján in­kább po­zi­tív irány­ba vál­to­zott. Ahogy a mély­in­ter­jú ala­nya meg­fo­gal­maz­ta: „Nem ál­do­zunk plusz­össze­ge­ket a ma­gyar, hazai ter­mé­kek­re, sok­kal fon­to­sabb a mi­nő­ség. A glo­bá­lis ter­mé­kek ese­té­ben az ár közel ha­son­ló, a mi­nő­ség az, ami eltér és a dön­tés­nél be­fo­lyá­so­ló té­nye­ző.”

Az üz­le­ti part­ne­rek­nek nem el­vá­rá­sa a kö­zö­sen szer­ve­zett kom­mu­ni­ká­ci­ós te­vé­keny­ség, hi­szen nem ezért pá­lyáz­nak a mi­nő­sé­get ta­nú­sí­tó véd­jegy el­nye­ré­sé­re. Maga a véd­jegy, a ta­nú­sí­tá­si, mi­nő­sí­té­si rend­szer a fon­tos – iga­zol­ja a ter­mék mi­nő­sé­gét, ennek van je­len­tő­sé­ge a vál­la­la­ti part­ne­rek ol­da­lá­ról. A vál­la­la­ti part­ne­rek­nek célja a na­gyobb piac el­éré­se, a fo­gyasz­tói lo­ja­li­tás nö­ve­lé­se, a mi­nő­ség kom­mu­ni­ká­lá­sa, meg­je­le­ní­té­se a véd­jegy és az ün­ne­pé­lyes díj­ki­osz­tó se­gít­sé­gé­vel. Ehhez vi­szont el­en­ged­he­tet­len az át­lát­ha­tó pá­lyá­za­ti, ta­nú­sí­tá­si rend­szer, amely­ben va­ló­ban szak­ér­tő bí­rá­lók kap­nak he­lyet. Itt fon­tos ki­emel­ni a pá­lyá­za­ti ki­író­kat (ál­la­mi és piaci szer­ve­ze­tek) és a bí­rá­lat­ban részt vevő szak­mai szer­ve­ze­te­ket és sze­mé­lye­ket (egye­te­mek, ku­ta­tó­in­té­ze­tek, ál­la­mi szak­hi­va­ta­lok) is.

A kul­tu­rá­lis, tör­té­nel­mi, tár­sa­dal­mi, gaz­da­sá­gi, piaci hát­te­ret és jogi kör­nye­ze­tet te­kint­ve, a Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj ese­té­ben a kul­tu­rá­lis és tör­té­nel­mi kör­nye­zet je­len­tő­sé­gét sok­kal hang­sú­lyo­sab­ban emel­te ki az in­ter­jú­alany. „A ta­nú­sí­tó véd­je­gye­ket iden­ti­tás­kép­ző­nek gon­dol­juk, ezt akar­ják sokan – vé­le­mé­nyem sze­rint hely­te­le­nül. A Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj­nak nem ez a célja! A nem­zet, a nem­ze­ti ön­tu­dat új­ra­de­fi­ni­á­lá­sá­hoz kel­le­nek, kel­let­tek az iden­ti­tás­kép­zők. A ta­nú­sí­tó véd­je­gyek a kö­zép­kor­ban az ud­va­ri szál­lí­tó­kat mi­nő­sí­tet­ték. Azt je­lez­ték, hogy a ter­mék, szol­gál­ta­tás al­kal­mas arra, hogy ki­szol­gál­jon ma­ga­sabb szin­te­ket, igé­nye­ket. Nyu­gat-Eu­ró­pá­ban tehát ezek el­ső­sor­ban mi­nő­sé­gi att­ri­bú­tu­mok.”

Kö­vet­kez­te­té­sek, meg­ál­la­pí­tá­sok, a ku­ta­tás kor­lá­tai

A ku­ta­tás le­írá­sá­ban meg­fo­gal­ma­zott ku­ta­tá­si kér­dé­se­ket vizs­gál­va mind a sze­kun­der, mind a pri­mer ku­ta­tás alap­ján fo­gal­maz­ha­tunk meg vá­la­szo­kat. A sze­kun­der ku­ta­tá­sok (szo­cio­ló­gi­ai, mar­ke­ting) alap­ján iga­zol­ha­tó a ma­gyar tár­sa­da­lom­ban jelen lévő et­no­cent­ri­kus at­ti­tűd, amely a vá­sár­lá­si-fo­gyasz­tá­si dön­té­sek meg­ho­za­ta­lá­ban is sze­re­pet ját­szik. A vál­la­la­tok re­a­gál­nak a fo­gyasz­tói et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák­ra mar­ke­ting­stra­té­gi­á­juk ki­dol­go­zá­sa során. Fon­tos ki­emel­ni, hogy nem­csak a gyár­tó-, ter­me­lő­vál­la­la­tok te­szik meg ezt, hanem a szol­gál­ta­tó/ke­res­ke­del­mi szek­tor­ban te­vé­keny­ke­dő vál­la­la­tok is. A hazai vál­la­la­tok által adott vá­la­szo­kat a ma­gyar tár­sa­da­lom­ban is meg­lé­vő fo­gyasz­tói et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák­ra a vál­la­la­tok által hasz­nált véd­jegy­meg­je­lö­lé­sek is nagy­mér­ték­ben do­mi­nál­ják. A ma­gyar tár­sa­da­lom­ban meg­fi­gyel­he­tő fo­gyasz­tói et­no­cent­ri­kus ten­den­ci­ák­ra a hazai vál­la­la­tok re­a­gál­nak, a re­a­gá­lás pro­ak­ti­vi­tá­sa és a vál­la­lat által adott vá­la­szok el­ső­sor­ban a vál­la­la­ti mé­ret­től és az egyéb mar­ke­ting-(rész)stra­té­gi­ai cé­lok­tól függ­nek, mint ter­mék­po­li­ti­ka – mi­nő­ség; kom­mu­ni­ká­ci­ós po­li­ti­ka – hazai ter­mék üze­net. A vál­la­la­ti mar­ke­ting-(rész)stra­té­gi­ai célok nagy­mér­ték­ben be­fo­lyá­sol­ják to­váb­bá a vál­la­la­tok által vá­lasz­tott, hasz­nált véd­jegy­meg­je­lö­lést.

Mind­ezen meg­ál­la­pí­tá­sok ér­tel­me­zé­sé­nek köre azon­ban ter­mé­sze­te­sen szű­kös, jelen vizs­gá­lat fel­tá­ró jel­le­gű, és to­váb­bi vizs­gá­la­tok el­vég­zé­sé­re van szük­ség. Min­den­kép­pen vizs­gál­ni kell a fo­gyasz­tói ol­dalt is a vál­la­la­ti oldal mel­lett, és a vál­la­la­ti ol­da­lon is a be­mu­ta­tott ren­ge­teg kez­de­mé­nye­zés­nek meg­fe­le­lő­en fon­tos lehet a ké­sőb­bi vizs­gá­la­tok­ban egy ezek­nek meg­fe­le­lő minta ki­ala­kí­tá­sa.

Jegy­ze­tek

  • 1. Le­slie Ha­mil­ton – Phi­lip Web­s­ter: The In­ter­na­ti­o­nal Busi­ness En­vi­ron­ment. Ox­ford Uni­ver­sity Press, 2012.
  • 2. Se­ne­ca: Er­köl­csi le­ve­lek. Eu­ró­pa Kiadó, Bu­da­pest, 1975.
  • 3. Wil­li­am G. Sum­ner: Folk­ways. A Study of the So­ci­o­log­i­cal Im­por­tance of Us­ages, Man­ners, Cus­toms, Moves and Moral. Dover Pub­li­ca­tions, New York, 1906.
  • 4. Ge­or­ge Ba­la­ba­nis et al.: The Im­pact of Na­ti­o­nal­ism, Pat­ri­ot­ism and In­ter­na­ti­o­nal­ism on Con­su­mer Eth­no­cent­ric Ten­den­ci­es. Jour­nal of In­ter­na­ti­o­nal Busi­ness Stu­di­es, Vol. 32, No. 1., 2001, 157–175.
  • 5. Sum­ner, i. m., Ro­bert A. Le­vi­ne – Do­nald T. Camp­bell: Eth­no­cent­rism. John Wiley, New York, 1972.
  • 6. Ross A. Ham­mond – Ro­bert Ax­el­rod: The Evo­lu­ti­on of Eth­no­cent­rism. Jour­nal of Conf­lict Re­so­lu­ti­on, Vol. 50, No. 6., 2006, 1–11.
  • 7. Ma­lo­ta Er­zsé­bet: Fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus. A szte­reo­tí­pi­ák, az et­no­cent­riz­mus és az or­szág­e­re­det-imázs ha­tá­sa a hazai és a kül­föl­di ter­mé­kek meg­íté­lé­sé­re. PhD-ér­te­ke­zés, BKÁE, Bu­da­pest, 2003.
  • 8. Paul A. Sa­mu­el­son – Wil­li­am D. Nor­d­ha­us: Köz­gaz­da­ság­tan. Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2005.
  • 9. Józsa Lász­ló: Mar­ke­ting­stra­té­gia. A ter­ve­zés gya­kor­la­ta és el­mé­le­te. Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2014.
  • 10. La­ka­tos Péter Zol­tán: Okos pro­tek­ci­o­niz­must. Nol.​hu, 2008. http://​nol.​hu/​velemeny/​lap-20081205-20081205-34-311749
  • 11. Ki­vá­ló pél­dá­ja ennek a TIP­TON Eye­works, amely­nek min­den ter­mé­kén lát­ha­tó a „TIP­TON BU­DA­PEST – HAND­MA­DE IN HUN­GARY” fel­irat.
  • 12. Lásd pél­dá­ul Be­rács Jó­zsef – Ma­lo­ta Er­zsé­bet: Fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus: az et­no­cent­riz­mus és az or­szág­e­re­det imázs kap­cso­la­ta a ter­mék­vá­lasz­tás­ban. Ve­ze­tés­tu­do­mány, 2000/4., 25–38. o.; Le­ho­ta Jó­zsef: Élel­mi­szer­gaz­da­sá­gi mar­ke­ting. Mű­sza­ki Könyv­ki­adó, Bu­da­pest, 2001.; Ma­lo­ta Er­zsé­bet: Az or­szág­e­re­det imázs I. Mar­ke­ting és Me­nedzs­ment, 2004/4., 49–60. o.; Uő: Or­szág­e­re­det imázs II. Mar­ke­ting és Me­nedzs­ment, 2005/1., 122–129. o.; Uő: Or­szág­e­re­det-ha­tás. In: Nem­zet­kö­zi mar­ke­ting. Szerk.: Tóth Tamás, Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2009, 218–229. o.; Papp-Váry Árpád Fe­renc: Or­szá­gok már­kái, már­kák or­szá­gai – Az or­szág­e­re­det­ha­tás el­mé­le­te és gya­kor­la­ta. In: A szo­ci­á­lis iden­ti­tás, az in­for­má­ció és a piac. Szerk.: Cza­gány Lász­ló, Garai Lász­ló, SZTE – JA­TEP­ress, Sze­ged, 2004, 297–315. o.; Uő: Made in hatás a gya­kor­lat­ban – né­hány ér­de­kes tör­té­net. Mar­ke­ting és Me­nedzs­ment, 2007/6., 48–54. o.; Uő: The mar­ke­ting point of view: Count­ri­es as brands. Kom­mu­ni­ká­ció, Média, Gaz­da­ság, 2007/2., 113–124. o.; Tö­rő­csik Mária: Fo­gyasz­tói ma­ga­tar­tás­tren­dek. Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2006.; Uő: Vá­sár­lói ma­ga­tar­tás. Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2007.; Nó­tá­ri Mária: A ker­té­sze­ti és élel­mi­szer­ipa­ri hun­ga­ri­kum ter­mé­kek pri­mer vizs­gá­la­ta, kü­lö­nös te­kin­tet­tel a Dél-al­föl­di ré­gi­ó­ra. PhD-ér­te­ke­zés, Cor­vi­nus Egye­tem, 2008.; Pop­ovics Anett: A föld­raj­zi hely­hez kap­cso­ló­dó és a ha­gyo­má­nyos ma­gyar ter­mé­kek le­het­sé­ges sze­re­pe az élel­mi­szer­fo­gyasz­tói ma­ga­tar­tás­ban. PhD-ér­te­ke­zés, Szent Ist­ván Egye­tem, Gö­döl­lő, 2009.; Jenes Bar­ba­ra – Simon Judit: Az or­szág­imázs mé­rő­ská­lák vizs­gá­la­ta. In: Ma­gyar Mar­ke­ting Szö­vet­ség Mar­ke­ting Ok­ta­tók Klub­ja 15. Ju­bi­le­u­mi Or­szá­gos Kon­fe­ren­cia: „Új mar­ke­ting ki­hí­vá­sok a XXI. szá­zad­ban – Fenn­tart­ha­tó fo­gyasz­tás” Kon­fe­ren­cia­kö­tet. Ka­pos­vá­ri Egye­tem Gaz­da­ság­tu­do­má­nyi Kar, Ka­pos­vár, 2009, 358–365. o.; Sza­kály Zol­tán – Pal­ló­né Ki­sér­di Imola – Náb­rá­di And­rás: Mar­ke­ting a ha­gyo­má­nyos és táj­jel­le­gű élel­mi­sze­rek pi­a­cán. Ka­pos­vá­ri Egye­tem Gaz­da­ság­tu­do­má­nyi Kar, Ka­pos­vár, 2010.; Jenes Bar­ba­ra: Az or­szág­imázs mé­ré­sé­nek el­mé­le­ti és gya­kor­la­ti kér­dé­sei – Az or­szág­imázs és az or­szág­már­ka di­men­zi­ói és mé­ré­si mo­dell­je. PhD-ér­te­ke­zés, Cor­vi­nus Egye­tem, Bu­da­pest, 2012.; Józsa Lász­ló – Mak­kos-Kál­di Judit – Né­meth Szi­lárd: Study on hun­ga­ri­an stu­dents’ eth­no­cent­ric con­su­mer at­ti­tu­de. In: „Gaz­da­ság és morál: tisz­ta tár­sa­da­lom, tisz­ta gaz­da­ság.” Kautz Gyula Em­lék­kon­fe­ren­cia, 2012. jú­ni­us 12. Szerk.: Ró­bert Péter, Szé­che­nyi Ist­ván Egye­tem Kautz Gyula Gaz­da­ság­tu­do­má­nyi Kar, Győr, 2012, 1–12. elekt­ro­ni­kus kö­te­te. http://​kgk.​sze.​hu/​images/​dokumentumok/​kautzkiadvany2012/​marketing/​jozsa_​makkos_​nemeth.​pdf; Há­mo­ri Judit: Az et­no­cent­riz­mus ér­vé­nye­sü­lé­se a fo­gyasz­tói dön­té­sek­nél az élel­mi­sze­rek pi­a­cán. PhD-ér­te­ke­zés, Szent Ist­ván Egye­tem, Gö­döl­lő, 2013.; Ma­lo­ta Er­zsé­bet – Mitev Ariel: Kul­tú­rák ta­lál­ko­zá­sa. Ali­nea Kiadó, Bu­da­pest, 2013.; Re­kettye Gábor – Tóth Tamás: Ter­mék­po­li­ti­ka a nem­zet­kö­zi mar­ke­ting­ben. In: Nem­zet­kö­zi mar­ke­ting. Szerk.: Re­kettye Gábor, Tóth Tamás, Ma­lo­ta Er­zsé­bet, Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2015, 295–345. o.; Csa­tá­ri­né Dogi Ilona: Fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­must be­fo­lyá­so­ló té­nye­zők vizs­gá­la­ta – szak­iro­dal­mi át­te­kin­tés. Jour­nal of Cent­ral Euro­pe­an Green In­no­va­ti­on, 2015/3., 37–44. o.
  • 13. Te­ren­ce A. Shimp: Con­su­mer Eth­no­cent­rism. The Con­cept and a Pre­li­mi­nary Em­pi­ri­cal Test. Ad­van­ces in Con­su­mer Re­se­arch, Vol. 11, No. 1., 1984, 285–290.; Uő – Sub­hash Shar­ma: Con­su­mer Eth­no­cent­rism: Con­struc­ti­on and Va­li­da­ti­on of the CETS­CALE. Jour­nal of Mar­ke­ting Re­se­arch, Vol. 24, No. 3., 1987, 280–289.
  • 14. Ro­bert A. Pe­ter­son – Alan J. Jo­li­bert: A Me­ta-Analy­sis of Count­ry-of-Ori­gin Ef­fects. Jour­nal of In­ter­na­ti­o­nal Busi­ness Stu­di­es, Vol. 26, No. 4., 1995, 883–896.
  • 15. Saeed Shar­ma – Te­ren­ce A. Shimp – Je­ong­s­hin Shin: Con­su­mer Eth­no­cent­rism: A Test of An­te­ce­dents and Mo­de­ra­tors. Jour­nal of the Aca­demy of Mar­ke­ting Sci­en­ce, Vol. 23, No. 1., 1995, 26–37.; Ba­la­ba­nis et al., i. m.,
  • 16. Shimp–Shar­ma, i. m. 280.
  • 17. Akira Na­gas­hi­ma: A Com­pa­ri­son of Ja­pa­ne­se and U.S. At­ti­tu­des To­ward Fo­rei­gn Pro­ducts. Jour­nal of Mar­ke­ting, Vol. 34, No. 1., 1970, 68–74.
  • 18. In­ter­na­ti­o­nal So­ci­al Sur­vey Prog­ram. http://​www.​issp.​org/​
  • 19. Ör­kény Antal: A ma­gyar nem­zet­tu­dat vál­to­zá­sa az el­múlt év­ti­zed­ben. In: Nem­zet a tár­sa­da­lom­ban. Szerk.: Fe­di­nec Csil­la, Te­le­ki Lász­ló Ala­pít­vány, Bu­da­pest, 2004, 14.; Si­mon­ovits Bori: Nem­ze­ti iden­ti­tás, ki­sebb­sé­gek és tár­sa­dal­mi konf­lik­tu­sok. A ma­gyar tár­sa­da­lom at­ti­tűd­je­i­nek ala­ku­lá­sa 1992 és 2014 kö­zött. In: Tár­sa­dal­mi Ri­port, 2014/1., 404–431. o.
  • 20. Bír­sá­gol­nák a ma­gyar­nak lát­szó ter­mé­kek gyár­tó­it. HVG, 2010. http://​hvg.​hu/​kkv/​20100920_​birsag_​hungarikum_​magyartermek
  • 21. „Ma­gyar ter­mék” cím­kék. Tu­da­tos Vá­sár­ló, 2009. http://​tudatosvasarlo.​hu/​cikk/​„ma­gyar-ter­mek”-cim­kek
  • 22. Ma­lo­ta Er­zsé­bet: A fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus. In: Gaz­da­ság­pszi­cho­ló­gia. Szerk.: Hu­nyady György, Szé­kely Mózes, Osi­ris Kiadó, Bu­da­pest, 2003, 297–303. o.
  • 23. Olcsó le­gyen vagy ma­gyar? Me­di­án, 2009. http://​www.​median.​hu/​object.​7e7a6d29-ceb0-477d-b29a-3195f172ae15.​ivy
  • 24. A ma­gyar ter­mék logó meg­dup­láz­hat­ja az el­adást. Mar­ke­ting­in­fo, 2011. http://​www.​marketinginfo.​hu/​hirek/​article.​php?​id=22172
  • 25. „Ma­gyar ter­mé­kek” meg­je­lö­lés miatt in­dí­tott GVH fel­lé­pé­sek is­mert­sé­ge a la­kos­ság kö­ré­ben. GVH, Scale Re­se­arch, 2012.
  • 26. Re­kettye Gábor: Mar­ke­ting a ma­gyar kis­vál­la­la­tok­nak. Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2012, 47. o.
  • 27. Step­hen L. Vargo – Ro­bert F. Lusch: Evol­ving to a new do­mi­nant logic for mar­ke­ting. Jour­nal of Mar­ke­ting, Vol. 68, No. 1., 2004, 1–17.; A nagy túl­élő. Idő­uta­zás a mar­ke­ting­ben. Szerk.: Veres Zol­tán, Foj­tik János, Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2012, 339–376. o.
  • 28. Re­kettye Gábor: Mul­ti­di­men­zi­o­ná­lis ára­zás. Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2011.
  • 29. Ma­lo­ta Er­zsé­bet – Be­rács Jó­zsef: A fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus új kon­cep­ci­o­ná­lis mo­dell­jé­nek ki­ala­kí­tá­sa és ve­ri­fi­ká­lá­sa. Ve­ze­tés­tu­do­mány, 2007/ 28–39. o.; Ro­nald Droz­den­ko – Mar­le­ne Jen­sen: Trans­lat­ing count­ry-of-ori­gin ef­fects into pri­ces. Jour­nal of Pro­duct & Brand Ma­nag­ement, Vol. 18, No. 5., 2009, 371–378.; Do­na­ta Vi­a­nel­li – Fabio C. Mar­za­no: L’ef­fet­to count­ry of ori­gin sull’in­ten­zi­o­ne d’acu­is­to del con­su­ma­to­re: una li­te­ra­tu­re re­view. EUT Edi­zi­o­ni, Tri­es­te, 2012.; Nic­ole Kotscha­te-Fis­cher – Ada­man­ti­os Diam­an­to­po­u­los – Ka­t­har­ina Ol­den­kot­te: Are con­su­mers re­ally wil­ling to pay more for a fa­vor­ab­le count­ry image? A study of count­ry-of-ori­gin ef­fects on wil­ling­ness to pay. Jour­nal of In­ter­na­ti­o­nal Mar­ke­ting, Vol. 20, No. 1., 2012, 19–41.
  • 30. Há­mo­ri Judit – Hor­váth Ágnes: A szár­ma­zá­si hely sze­re­pe az élel­mi­szer­vá­sár­lá­si dön­té­sek ese­tén. In: Ma­gyar Mar­ke­ting Szö­vet­ség Mar­ke­ting Ok­ta­tók Klub­ja 15. Ju­bi­le­u­mi Or­szá­gos Kon­fe­ren­cia: „Új mar­ke­ting ki­hí­vá­sok a XXI. szá­zad­ban – Fenn­tart­ha­tó fo­gyasz­tás” Kon­fe­ren­cia­kö­tet. Ka­pos­vá­ri Egye­tem Gaz­da­ság­tu­do­má­nyi Kar, Ka­pos­vár, 2009, 411–419. o.; Földi Kata: Ke­res­ke­del­mi már­kás élel­mi­sze­rek vizs­gá­la­ta Ke­let-Ma­gyar­or­szá­gon. In: A te­rü­le­ti fej­lő­dés di­lem­mái. Szerk.: Luk­ovics Mik­lós, Zuti Bence, SZTE Gaz­da­ság­tu­do­má­nyi Kar, Sze­ged, 2014, 289–305. o.
  • 31. Tho­mas Aich­ner: Count­ry-of-ori­gin mar­ke­ting: A list of ty­pi­cal strate­gi­es with examp­les. Jour­nal of Brand Ma­nag­ement, Vol. 21, No. 1., 2014, 81–93.
  • 32. Deli Zsu­zsa: Nem­zet­kö­zi mar­ke­ting. Mű­egye­te­mi Kiadó, Bu­da­pest, 2005.
  • 33. Juli­en Be­ha­eg­hel: Brand Pac­kag­ing: The Per­ma­nent Me­di­um. Ar­chi­tec­tu­re De­sign and Tech­no­logy Press, Lon­don, 1991.; Mi­cha­el Pe­ters: Good pac­kag­ing gets th­ro­ugh to fick­le buyers. Mar­ke­ting, Vol. 3, No. 3., 1994, 1–10.
  • 34. Dör­nyei Krisz­ti­na Rita: Cso­ma­go­lás. In: Mar­ke­ting­kom­mu­ni­ká­ció. Stra­té­gia, új média, fo­gyasz­tói rész­vé­tel. Szerk.: Hor­váth Dóra, Bauer And­rás, Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2013, 288–299. o.
  • 35. Phi­lip Kot­ler – Kevin L. Kel­ler: Mar­ke­ting­me­nedzs­ment. Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2012.
  • 36. Dör­nyei, i. m.
  • 37. Mur­ray Young – Paul Sauer – Rao Un­na­va: Count­ry of Ori­gin Is­sues. In: Glo­bal Mar­ke­ting. Pers­pec­ti­ves and Cases. Eds.: Salah S. Has­san, Roger D. Black­well, The Dry­den Press, Fort Worth, 1994.
  • 38. Deli, i. m.
  • 39. Re­kettye Gábor: Ér­ték­te­rem­tés a mar­ke­ting­ben. Ter­mé­kek pi­ac­ve­zé­relt ter­ve­zé­se, fej­lesz­té­se és me­ne­dzse­lé­se. Köz­gaz­da­sá­gi és Jogi Könyv­ki­adó, Bu­da­pest, 1997.
  • 40. Umit Kucuk – San­deep Krish­na­mur­thy: An analy­sis of con­su­mer po­we­ron the In­ter­net. Tech­no­va­tio, Vol. 27, No. 1–2., 2007, 47–56.
  • 41. Csor­dás Tamás – Nyírő Nóra: A rek­lám­kör­nye­zet vál­to­zá­sá­nak fő tech­no­ló­gi­ai és tár­sa­dal­mi trend­jei. In: Mar­ke­ting­kom­mu­ni­ká­ció. Stra­té­gia, új média, fo­gyasz­tói rész­vé­tel. Szerk.: Hor­váth Dóra, Bauer And­rás, Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2013, 376. o.
  • 42. Ale­xan­der Os­ter­wal­der – Yves Pig­neur: Üz­l­eti­mo­dell-épí­tés ké­zi­köny­ve. Cser Kiadó, Bu­da­pest, 2012.; Jó pél­dák erre a Ma­gyar Ter­mék (hír-, mé­dia-, Fa­ce­book-ol­dal), az Uni­ver, a Márka, a Túró Rudi (vál­la­la­ti Fa­ce­book-ol­dal), a Vedd a ma­gyart! (Ma­gyar­or­szág leg­na­gyobb, a ma­gyar ter­mé­ke­ket nép­sze­rű­sí­tő blog­ja), a Ma­gya­rok a Pi­a­con Klub (kö­zös­sé­gi szer­ve­zet, amely az egyik leg­is­mer­tebb ma­gyar he­ti­lap, a Heti Vá­lasz tá­mo­ga­tá­sá­val jött létre).
  • 43. Ko­vács Ágnes Lilla: A hazai di­csé­re­te. Fi­gye­lő, 2010/44., 38–43. o.
  • 44. Aich­ner, i. m.
  • 45. 74/2012. (VII. 25.) VM ren­de­let Egyes ön­kén­tes meg­kü­lön­böz­te­tő meg­je­lö­lé­sek élel­mi­sze­re­ken tör­té­nő hasz­ná­la­tá­ról.
  • 46. To­ron­tá­li Zol­tán: Véd­jegy­vi­tán zör­dült össze a Lidl és 12 ma­gyar cég. HVG, 2015. http://​hvg.​hu/​kkv/​20150428_​lidl_​magyar_​termek
  • 47. Vik­tó­ria Szen­te: Con­su­mer trends in or­ga­nic foods in Hun­gary. Hun­ga­ri­an Ag­ri­cul­t­u­ral Re­se­arch, Vol. 17, No. 4., 2008, 9–12.; Totth Ge­de­on – Fodor Mó­ni­ka: Kö­zös­sé­gi véd­jegy­po­li­ti­ka, esé­lyek és le­he­tő­sé­gek az élel­mi­szer-gaz­da­ság­ban. In: Erdei Fe­renc VI. Tu­do­má­nyos Kon­fe­ren­cia II. kötet. Szerk.: Fe­rencz Árpád, Kecs­ke­mé­ti Fő­is­ko­la, Ker­té­sze­ti Fő­is­ko­lai Kar, Kecs­ke­mét, 2011, 23–27. o.
  • 48. Per­vez Gha­u­ri – Kjell Gron­ha­ug: Ku­ta­tás­mód­szer­tan az üz­le­ti ta­nul­má­nyok­ban. Aka­dé­mi­ai Kiadó, Bu­da­pest, 2011.
  • 49. Szűcs Ró­bert Sán­dor – Pólya Éva: Fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus a véd­je­gyek tük­ré­ben. Eco­no­mi­ca, 2014/2., 80– 93. o.
  • 50. Sza­kály et al.: Fo­gyasz­tói et­no­cent­riz­mus a hun­ga­ri­ku­mok pi­a­cán. Ku­ta­tá­si je­len­tés, A nem­ze­ti ér­té­kek és hun­ga­ri­ku­mok gyűj­té­sé­nek, ku­ta­tá­sá­nak, nép­sze­rű­sí­té­sé­nek, meg­őr­zé­sé­nek és gon­do­zá­sá­nak tá­mo­ga­tá­sá­ra – HUNG-2013, Deb­re­ce­ni Egye­tem, Deb­re­cen, 2014.
  • 51. Ma­gyar Ter­mék Nagy­díj Pá­lyá­za­ti Rend­szer Ka­ta­ló­gus, 2015.