« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Sarkozy offenzív iparpolitikát hirdet
Nicolas Sarkozy prône une politique industrielle offensive
Le Monde, le 23 juin 2007


A francia elnök a Le Bourget-i légiközpontban tett június 23-i látogatása során több olyan javaslattal is előállt, melyek szerinte elengedhetetlenek Európa és Franciaország versenyképességének megőrzéséhez. Mindenekelőtt egy valódi európai iparpolitika kialakítását tartotta szükségesnek, amivel Európa szembeszállhat az Egyesült Államok vagy Kína által támasztott, nem egyszer egyenlőtlen versennyel. „A verseny nem öncél” – mondta az államfő, utalva egyúttal néhány nappal korábbi diplomáciai sikerére is, mellyel elérte az uniós reformszerződésből a „szabad és torzításmentes” versenyre való hivatkozás elhagyását. S így folytatta: „a naivitás ideje lejárt, s elkezdődött a kölcsönösség ideje”. Vagyis Európa csak akkor nyissa meg piacát versenytársai előtt, ha azok is így tesznek.

Az európai iparpolitikával szoros összefüggésben a páneurópai EADS problémájának megoldására invitálta Angela Merkel német kancellár asszonyt, hogy hatékonyabbá tegyék a vállalat működését. Ugyanígy fontosnak tartotta, hogy az európai biztonság- és védelempolitika igazi tartalommal való megtöltése érdekében javítsák az együttműködést, és számolják fel a párhuzamosságokat. „Európa ugyanis nem engedheti meg magának azt a luxust” – mondta –, „hogy öt különböző föld-levegő rakéta-, három harci repülőgép-, hat tengeralattjáró- és vagy húsz egyéb fegyverprogramot működtessen párhuzamosan.”

Az államfő bejelentette azt a szándékát is, hogy negyedével növelje a kutatás-fejlesztésre szánt pénzeket, s folytassa a francia „versenyképességi pólusok” fejlesztését. Kiemelte egy európai tudományos alap kialakításának szükségességét, ami az európai kontinens legjobb kutatócsoportjait tudná támogatni, s ezzel jelentősen hozzájárulna az európai innovatív potenciál növeléséhez.





© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány