« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
A nem dönt a 2007-es francia elnökválasztáson?
Président en 2007? Le sexe n’a pas d’importance
La Tribune, 26 novembre 2006


Vajon Ségolene Royalnak még előnyére is válhat, hogy nő? Vagy éppen ellenkezőleg? Az Opinionway felmérése erre egyszerűen azt feleli: semmi jelentősége a nemnek. A választók becsületes, elszánt, tetterős elnököt szeretnének.

Hugues Cazenave, az Opinionway kutatója szerint ez nagy előrelépés egy hímsovinisztának vélt Franciaországban. Nőnek lenni ezek szerint itt már nem hátrány. A november 17–20-ig tartó, kvótás véletlenszerű kiválasztással 1011, 18 éven felüli személy körében végzett kvalitatív kutatás kimutatja, hogy a választókat legkevésbé a jelölt vallása érdekli, ezt követően a családi állapota, neme és kora. Ami viszont igenis mérvadó: a megbízhatóság, elszántság, dinamizmus, a tapasztalat és a magabiztosság.

Hogy a jelölt volt-e már miniszter, vagy sem, ennek fontosságáról már megoszlik a választók véleménye. Ahogyan arról is, hogy tölt-e be tisztviselői állást, hogy a magánszektorban dolgozik-e, vagy hogy milyen felsőfokú tanulmányokat végzett. Dominique de Villepin még abban reménykedik, hogy igaznak minősül az az állítás, miszerint a választókat nem érinti se hidegen, se melegen az, ha valaki már miniszterelnök is volt.

Ami a becsületességet illeti, az Opinionway hangsúlyozza, hogy ez a szempont a nők körében sokkal inkább mérvadó, mint a férfiak szemében; többet számít a fiataloknak, mint azoknak az idős embereknek, akik kétségkívül megtanulták relativizálni a becsületesség fogalmát a politikusok körében.





© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány