« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Suez-GDF: Miről is van itt szó?
Suez-GDF : De quoi parle-t-on?
Georges Dupuy
L’Express International, semaine du 22 au 28 juin 2006


Ha létrejön a fúzió, ha nem, a 2007 júliusától kezdve Brüsszel által liberalizált gáz- és a villanyárak akkor is emelkednek.

Micsoda zűrzavar. Egy képviselőt idézve: „Nem szeretnénk, ha választóink azt hinnék, hogy a GDF privatizációja okozta a gázárak emelkedését a Suezzel való fúzió keretében.” Akkor vegyük át újból. 2007 július elsejére az Unió kívánságlistáján az szerepel, hogy az elektromos áram és a gáz szektorai teljesen szabadok lesznek. Attól teljesen függetlenül, hogy most Jean-François Cirelli, a GDF vezetője „összeházasodik”-e a Suez fejével, Gérard Mestrallet-val. Ettól a dátumtól kezdve az otthoni fogyasztók választhatnak a szolgáltatók közül. Legyen szó nemzeti tőkéjű társaságról, mint az EDF, vagy egy magánvállalatról, mint a Suez.


A tarifák manipulációja


Az Európai Unio gondolkodásmódja szerint egy ilyen nyitás folytán a versengés érezhetően leviszi majd az árakat. Tévedés. A növekvő kereslet és a stagnáló kínálat mellett a gáz- és a villanyárak az első nyitás óta (2000) egyre csak növekednek. És ehhez semmi köze annak, hogy kinél van a tőke: az, hogy 70%-ban nemzeti, nem akadályozta meg az EDF-et abban, hogy hat év alatt megduplázza az iparban használt szabad tarifákat.

A Nemzeti Tanács pénzügyi bizottságának elnöke így leckéztette meg szigorúan az EDF vezetőjét, Pierre Gadonneix-t, mert azokat az európai tarifákat alkalmazta, amelyek számításba vették az olajár növekedését, míg a nukleáris áram (a francia termelés 75%-a) árai sokkal alacsonyabb szinten vannak. Semmi illúzió: csak az állam beavatkozásai akadályozták meg a GDF-et abban, hogy 25-30%-al emelje meg árait.

A másik kérdés: muszáj volt a GDF felmentőcsoportnak a Suezhez mennie, hogy megmentse az olasz Enel vételi ajánlatától? Ha erre a politikai felelősök nem válaszolnak sürgősen, Gérard Mestrallet kénytelen lesz kiszállni.








© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány