« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Nokia-Siemens: közös vezetékek
Nokia-Siemens : Le partage des tuyaux
Guillaume Grallet
L’Express International, semaine du 22 au 28 juin 2006


A finn Nokia és a német Siemens hálózataikat összevonják, így a két gyártó a világ 3. számú mobilóriásává válik. Az így születő vegyes vállalat eladásai meghaladják majd a 15 milliárd eurót, ami a Nokia üzleti forgalmának felét teszi ki. A hálózat nem más, mint vezetékek, amelyek a vállalatok számára lehetővé teszik e-mailek, telefonhívások, vagy csatolt file-ok közvetítését is. A 80 milliárd eurós piacon az új óriást csak az Ericsson és az Alcatel/Lucent előzi meg.

De az az igazság, hogy az új felállás az árak növekedését is eredményezheti, mert a vállalatok működése felborul. A parancsok és az információk számítógépes úton futnak (mint az árak közlése), és ehhez megbízható hálózatra van szükség, melynek technológiáját folyton kérdőre vonják. Ahhoz, hogy jövedelmezővé tegyék az új infrastruktúrát, emelniük kell az árakat. Ami lehetetlenné teszi felvenni a versenyt az ázsiai konkurenssel.

Az egyetlen kiút az volna, ha lefaragnánk az árakból. Vagy netalán az alkalmazottak száma (60 000) lesz a következő módosítandó tényező?





© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány