« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Az energiaválság Amerika nagy lehetősége
Energy Crisis is America’s Opportunity
By Paul Johnson
Forbes Magazine, July 3, 2006


Eddig nem sok figyelmet szenteltem a világ olajpiacainak, az olajáraknak, mivel végül a kereslet és a kínálat mindig egymásra talált egy egészséges szinten. Most azonban a piac ennek jelét sem mutatja, így nekünk kell megtalálnunk a gyógyírt problémáinkra. Mint a világ legnagyobb energiafogyasztója – és mint az új áramlatok szabására képes, egyetlen megfelelő technikai háttérrel, tőkével és tapasztalattal rendelkező ország – az Egyesült Államok feladata, hogy globális szinten gondolkozzon. Amerika a nukleáris energiában rejlő lehetőségek kiaknázása révén képes lehet arra, hogy ellássa a világot elektromos árammal.

Az elmúlt fél évszázadban a világ legnagyobb technikai baklövése az volt, hogy nem használta ki megfelelően az atomenergiát. A Hirosima és Nagaszaki elleni 1945-ös atomtámadás után a világ tele volt azokkal a hangokkal, melyek azt jósolták, hogy a békés célokra fordított nukleáris energia képes lesz megszüntetni a világ fosszilis tüzelőanyagoktól való függését. Ez azonban nem történt meg, aminek nem technikai okai vannak, vagy nem a tőkehiánynak tudható be, hanem annak a propagandának, mely a Three Mile-szigeti kisebb és a csernobili nagyobb atomkatasztrófa után a lakosság jelentősebb részét az atomenergia ellenzőinek táborába állította. Pedig hosszú távon a nukleáris energia a legolcsóbb, legkevésbé környezetkárosító és minden híresztelés ellenére a legmegbízhatóbb energiaforrás. Az erőművek biztonsági rendszereit folyamatosan lehet fejleszteni, míg a fosszilis tüzelőanyagok készleteire vajmi kevés befolyással lehetünk.

A jelenlegi, minden eddiginél tartósabb válság egyre több nemzet politikusát készteti a realitások elfogadására, az antinukleáris lobbi lerázására, a nukleáris alternatíva elfogadására. Franciaország e téren már régóta az élen jár, példáját pedig a Csernobil által jelentős mértékben sújtott Finnország is követi. Nagy-Britanniában épp most született döntés újabb reaktorok építéséről.

Amerikától azonban nem csak új reaktorok üzembe állítását várom, hanem azt, hogy új reaktorainak hátán váljon a világ vezető energiaexportőrévé. Végülis az Egyesült Államok volt az első atomhatalom a világon, és a nukleáris technika kérdésében még mindig fényévekkel a világ előtt jár. Ez természetesen egy hosszú távú célkitűzés lenne, mely minden eddiginél hatékonyabb reaktorok üzembe állításával és távolra nyúló ellátási rendszerek kiépítésével óriási összegeket emésztene fel. Azonban az Egyesült Államok már bebizonyította, hogy maga és az egész emberiség érdekében képes nagyban gondolkodni.





© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány