« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Falazni a kancelláriahivatalban
Mauern im Kanzleramt
von Dominik Cziesche, Guido Kleinhubbert, Dirk Kurbjuweit, Ralf Neukirch
Der Spiegel, 20. März 2006


Közeledik a Németországban megrendezésre kerülő világbajnokság, az újdonsült kancellárnő számára persze nem mindegy, hogyan. Angela Merkel igen keveset tud a fociról, de nem is nagyon érdeklődik iránta. A vb-nek azonban szüksége van rá, és neki is szüksége van a vb-re. Egy jó német szereplés fontos lenne az országban uralkodó hangulat javítására. Amikor 1996-ban Angliában jól szerepeltek a németek az Európa-bajnokságon, hirtelen minden könnyebben ment. Elviselhetőbbé vált az eső, a forgalmi dugó és jobban hittek az emberek a kormányzatban is. Egy ehhez hasonló hangulatban reménykedik most a kancelláriahivatal.

Mindezzel együtt nagy figyelem veszi körül a világbajnokságot, hiszen az 1972-es müncheni olimpián történteket még senki nem felejtette el. A biztonsági szakemberek mindenre fel vannak készülve, alig létezik forgatókönyv, amelyet nem gondoltak volna át. A rendőrségre az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb kihívása vár: 3,2 millió nézőt várnak az országba. Az egyik elődöntőre Anglia és Paraguay között például 120 000 brit érkezik az országba, azonban csak 20 000 számára van jegy a stadionba. Vajon mit csinál a többi szurkoló? Sokan az ún. Viewing-Arealeban, óriás kivetítőn fogják végigkövetni a meccseket.

A randalírozókat elsősorban Kelet-Európából várják, míg Nyugatról elsősorban hooligansekkel számolnak. Külföldi szurkolókat, akiket saját országukban eltiltottak a meccsektől, nem feltétlenül zárnak ki a világbajnokságból. Néhány ország erre vonatkozó listáját már sikerült a német igazságügyi konferencia kezdeményezésére egybevetni, nem minden ország volt hajlandó azonban kiadni a neveket. Sokan azt mondták, hogy nem rendelkeznek ilyen listával.

A nagy előkészületek mellett természetesen sokat foglalkoznak a német csapat esélyeinek latolgatásával is. Sok feminista örömére a kancellárnő újévi beszédében a következőket mondta: „Nem látom okát, miért ne tudnák a férfiak ugyanazt teljesíteni, mint a nők” – utalva ezzel a német női fociválogatott világbajnoki győzelmére.

Közben a kancelláriahivatalban megy a taktikázás, hogy vajon mennyi jelenlétet kell mutatnia Merkelnek a szurkolók előtt. Amennyiben túl keveset mutatkozik, attól fél, csalódást okoz a németeknek, hogy éppen a vb idején van női kancellárjuk. Ha azonban túl sokat mutatkozik, szemére vethetik, hogy csak show-t csinál. Schröder egyből felhasználta volna az eseményt saját PR-ja érdekében. Meg is tehette volna, hiszen a foci iránti rajongása köztudott volt. Ha Angela Merkel tenné meg ugyanezt, rögtön lehullana róla a lepel.

A kancellárnő keveset tud kezdeni a focival. Elődje, Gerhard Schröder a következőket mondta: „A foci nemcsak sport, sokkal több annál: tartás”. Egy ehhez hasonló mondat Merkelnek igazán nehezére esne. Egyszer azt mondta, két kedvenc csapata van, a Hansa Rostock és az FC Bayern München. Ez nagyjából úgy hangzik, mintha valaki vegetáriánus, de nem tud lemondani a pörköltről.

A németek összességében nem tekintenek nagy elvárással a világbajnokságra. A vb aligha fogja felfordítani az országot, kivéve, ha terrortámadás történne. Egy jó lebonyolítás esetleg növelheti Merkel népszerűségét. A kancelláriahivatalban úgy gondolják, egy örvendetes eredmény felpörgetheti a fogyasztást és javíthat a gazdaság teljesítőképességén.





© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány