« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Mit tanít a földrajz?
Les leçons de la géographie
Claude Allegre
L’Express International, 9-15 Février 2006


Franciaország tele a történelem és a földrajz professzoraival, és nem véletlen, hogy az olyan nagy történészek, mint Michelet, Braudel és még sokan mások úgy gondolják, semmi sem tisztázza jobban az ember történelmét, mint a földrajz, amely egyaránt árulkodik a természetes forrásokról, a kapcsolatokról, a gazdasági fejlődésről és a háborúról. A földrajz nélkülözhetetlen, ám ezt kezdjük elfelejteni.

Márpedig Amerika jövőjét nem tudjuk elképzelni anélkül, hogy ne tanulmányoznánk a földrajzát: ázsiai bevándorlók nyugaton, mexikóiak, Puerto Ricó-iak és kubaiak délen, és európaiak keleten. Amerika, a tenger (New York, Boston, San Francisco, Los Angeles) és a föld meghódítója. Emellett konzervatív és hagyományőrző. Ha a kaukázusi országok konfliktusait szeretnénk megérteni, a földrajzhoz és a földtanhoz kell fordulnunk, az ásványi kincsek és az olaj kérdéséhez. Ha el szeretnénk kerülni a jövő problémáit, amelyek a vízellátáshoz kötődnek, az olyan nagy folyamok földrajzát kell vizsgálnunk, mint a Tigris, az Eufrátesz és a Jordán.

A földrajz szükséglete természetesen szorosan kötődik kontinensünkhöz is. Európa nem csupán egy eszme. Terv is, de olyan terv, amelyet a (sajnos háborúban gazdag) közös múlt hozott létre egy adott területen. Ha Európából egyszer olyan egységet szeretnénk kovácsolni, amellyel az emberek azonosulni képesek, földrajzának meg kell felelnie történelmének és kultúrájának. Elengedhetetlen tehát, hogy meghatározzuk Európa határait. Márpedig ez igen vitatható lehet Ukrajna vagy Fehéroroszország esetében. Ellenben, az ázsiai vagy az afrikai országok egyértelműen nem Európában találhatók. Ha ezt elfelejtjük – a földrajz adottságait –, Európa sosem épül föl!

Franciaországban az identitást megkérdőjelező, gyakran visszatérő vitában is elfelejtik a földrajzi tényeket. Franciaország egy hatszög, amelynek az uralkodók természetes határokat adtak. Franciaország gyarmatbirodalom is volt, mely egész történelmünket átitatja, és nagyrészt megmagyarázza az ENSZ Biztonsági Tanácsában való jelenlétünket is. A bevándorlók különböző hagyományokat hoztak országunkba, amelyek gazdagították a nemzeti kultúrát. Ezek szintézise formálja nemzetünket, és határozzák meg azokat az értékeket, amelyek egy adott területen élők identitásának alapját képezik.





© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány