« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Egyszer fent, máskor lent
Erst die Welle, dann die Delle
von Alexander Neubacher
Der Spiegel, 2. Januar 2006


"2006 a német gazdaság éve lesz" - állítja több közgazdász és híres német vállalati vezérigazgató.

Évek óta egy lépést sem mozdult előre a német gazdaság, pedig az előrejelzések minden évben jobbulást ígértek. Idén mégis minden más, a 2006-os évre vonatkozó éves őszi előrejelzést már ki is javították 1,2%-ról 1,7%-ra. Ez ugyan még nem a fellendülés, de legalább a remény jele.

A világgazdaság szárnyal, az akár 9%os növekedési mutatóval rendelkező országok-így Kína vagy az USA- pedig nagy lökést adhatnak a német exportágazatnak. A lényeg, hogy a löket a belgazdaság számára is segítséget nyújtson.

A csodára mégsem érdemes várni, főleg nem a munkaerőpiacon. A gazdasági minisztérium becslései szerint a munkanélküliek száma a tél folyamán ismét át fogja lépni az 5 milliós pszichés küszöböt. Új munkahelyek csak legalább 2 %- os növekedési ráta esetén várhatóak. Mindenek előtt reformokra van szüksége az országnak, de a politikusoknak nem sikerül egy nevezőre jutniuk. Egy dologban egységesek csak: a bizakodásban. Még a tervezett adóemelést is áldásosnak tartják. Úgy gondolják, hogy mivel 2007-ben minden 3 százalékkal drágább lesz, a lakosság idén gyorsan beruház még egy új gépkocsira vagy hűtőszekrényre. Közgazdászok ezzel szemben úgy látják: ha 2007-ben valóban adóemelésre kerül sor, összeomlik a konjunktúra.

A lakosság többsége így is már több pénzt takarít meg a kelleténél, ez a gazdaságtól és kereskedelemtől évente 20 milliárd Eurót von meg.

Ezért érdekes az elképzelés, mely szerint a már így is aggodalom teli helyzetet éppen az adónövelés oldaná meg. Sokkal inkább olyan intézkedésekre lenne szükség, melyek az állampolgároknak a szociális biztonságban vetett hitét erősítik meg.

Sürgős cselekvésre lenne szükség mindenek előtt az egészségügyi szektorban, hiszen január elsejétől több millió embernek magasabb egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. A szociális rendszert a jövőben magasabb adóhozzájárulásokból kell finanszírozni. Ebből adódóan a munkavállalók és munkaadók által befizetett betegbiztosítási hozzájárulások is csökkennének. Ez tehermentesítené a munka „tényezőt”, ami új munkahelyeket jelentene. Amennyire észszerű is lenne ez a lépés, éppen az ellenkezőjét határozták el a vezető politikusok. Ma a dohányadóból származó több millió Eurót a betegbiztosítókat illeti meg-ebből finanszírozzák a gyest és egyéb családi járulékot. Ezt a pénzt a jövőben a háztartás szanálására akarják félretenni.






© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány