« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Vendég a pokolból
Der Gast aus der Hölle
von Hanns-Jochen Kaffsack
Focus, 14. November 2005


Az ördög nagy felhajtással érkezik egy caracasi cipőgyár-tulajdonos külvárosi háza elé. Két hatalmas, szirénázó Chevroletből egy testőr két rottweilerrel és egy ördögmaszkosöltönyös férfi száll ki, őket két tűzpiros miniszoknyás hölgy, illetve egy ügyvéd kíséri. Mindezt a televízió is követi. A gyáros a portással letagadtatja magát. Egy hangszórón keresztül érkezik ezért az üzenet: „Nem fizette ki a tartozását, és megbeszélése van az ördöggel” Az utcára tódult szomszédok és járókelők tapsolni kezdenek, és nagyokat nevetnek hozzá. A gyártulajdonos 20 000 euróval tartozik egy bőrgyárnak, amely évek óta próbálkozik a tartozás behajtásával. Az ügy már bíróság előtt áll, de a jogi folyamatok Venezuelában igen lassan őrlődnek, ráadásul legtöbbször eredménytelenek.

Az ilyen esetekre hozták létre Latin-Amerika legmakacsabb adóbehajtóját, „Dr. Diabló”-t. Az ördögi vállalkozást Rodrigo Herrera, egy gyors észjárású ügyvéd találta ki. A venezuelaiak számára nagy fontossággal bírnak a külsőségek és a látszat. Semmitől sem félnek jobban, mint hogy nyilvános megaláztatásban részesüljenek.

Herrera több tucat adóst nyilvános megaláztatással fenyeget – először fizetési felszólítást küld ki, ha azonban az nem gyümölcsöző, napilapokban megjelentet hirdetéseket: „Senor X-nek megbeszélése van az ördöggel, mert nem fizette ki adósságait.” 72 óra türelmi idő után pedig egy „pokoli” műsort ad elő az áldozat háza előtt, mindezt újságírók és tévékamerák kíséretében. Gyakran országszerte vetítik a történéseket. A botrány elkerülése véget az adósok legtöbbször még a show előtt fizetnek.

Herrera üzletére igencsak szükség van: Latin-Amerika adósságválsága az elmúlt években áttevődött a nyilvános háztartásokból a privátgazdaságba. Előző évben Herrerának több mint 600 kliense volt. A petrodollárnak köszönhetően ugyan sokat fejlődött Venezuela gazdasága, de a közép-és felső réteg fizetési morálja drasztikusan megromlott.

Herrera áldozatai között politikusok és léha életű utódjaik, híres színészek, bankok és magánemberek is vannak. Fellépés előtt a behajtandó adósság 20 százaléka Herrerát illeti meg, de még így is kifizetődő: a siker több mint 80 százalékos. Egyedül az arab és kínai vállalkozók nem hajlandóak fizetni neki: ők nem félnek az ördögtől.





© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány