« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Európa több, mint egy eszme
L'Europe n'est pas qu'une idée
Claude Allègre
L’Express International, 13-19 Octobre 2005


A demokrácia abból állna, hogy olyan felelősöket választunk meg, akik hatalmukon túl szeretnének mutatni? Mert az Európai Unióban legalábbis eléggé úgy tűnik. A francia és holland szavazásnak az európai alkotmányról volt egy olyan üzenete, amelyet a felmérések is kimutattak: Európa nem szeretne tovább bővülni addig, amíg nem tisztázta saját feladatait és céljait. François Mitterand is már említette, előbb az elmélyülés, és csak utána a bővülés. Helmut Kohl volt német kancellár is ugyanígy gondolkodott, amíg az angol liberalizmus szét nem oszlatta gondolatait. 25 ország tagja egy olyan Európának, amelynek nincs konkrét célja. De legalább együtt vagyunk: öleljük meg egymást!

A hű thatcher-blairista brit barátaink irányítása alatt tárgyalásokba bocsátkoztunk Törökország belépését illetően. Költségvetésünkről ugye ne is beszéljünk, alkotmányról meg aztán pláne ne, de ami számít: business as usual! Nem hiszem, hogy Európa csupán egy eszme lenne. Területileg, földrajzilag és történetileg is behatárolt. Márpedig Törökország nincs Európában, legalábbis a nagy része. A hittiták európaiak lettek volna? És Tamerlan, a nagy török hódító? Nem hinném. A török kultúra meg még annyira sem. A zsidó-keresztény hagyományú Európa egészen világivá lett. Erre magyarázatot ad a történelem: „Adjátok a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.” Bárhogyan is próbálkozik az egyház, már nem tud igazán érvényesülni. Iszlám földön ilyen nincs, ott fegyverrel védik. Ha Törökország beléphet az Európai Unióba, akkor miért ne követné őt akár Oroszország, Ukrajna, Fehér-Oroszország, Libanon, Izrael, Egyiptom vagy akár Algéria, Marokkó és Tunézia? Hisz ez az ENSZ-i Európa! Határok, egység, és eszmény nélkül. Szeressük az Egyesült Államokat, de azzal már nem értek egyet, hogy azonosuljunk is velük. Nem hiszem, hogy bölcs volna bevonnunk Oroszországot.

Ami Törökország társadalompolitikáját illeti, nagyon messze van az európaitól, gondolok itt a nem elismert örmény népírtásra, a ciprusi konfliktusra, a nők helyzetére és a kurd problémára… annyi minden van, ami egyszerűen nem fér össze Európával. Törökországnak inkább a kialakítandó közép-keleti közös piacon lenne a helye.




© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány