« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Túl a sörön és a mogyorón
Beyond Beer and Peanuts
By Laura Cohn
Business Week, September 19, 2005


Délnyugat-Londonban, a Pimlico Road és a Ranelagh Grove sarkán évekkel ezelőtt állt egy sötét, dohos kricsmi, ahol meleg sörnél és mogyorónál többet nem igazán kaphatott a betévedő vendég. Mára azonban egy új tulajdonosnak – és persze az 1,3 millió dolláros felújításnak köszönhetően – rendkívül kellemes söröző lett belőle, heti 7000 dolláros bevétellel. Az Ebury esete azonban nem ritka manapság. A 36 milliárd dolláros sörözőágazat komoly átalakuláson megy keresztül. Lassan eltűnnek a koszos sarki kocsmák, hogy hangulatos sörözőknek adják át helyüket. Nagy-Britannia körülbelül 60 ezer sörözőjének jelentős része az öt évvel ezelőtt kezdődött konszolidációs hullámnak köszönhetően nagy üzletláncok tulajdonába került, akik milliókat fektetnek az ágazatba, gyökeresen megváltoztatva az angol kocsmákról alkotott képet. Elmúltak azok az idők, amikor a sörözőkben csak sört kortyoló férfiakat láthattunk. Ma a pubok férfiaknak, nőknek, időseknek és fiataloknak egyaránt vonzó alternatívát kínálnak. Ennek kulcseleme pedig az étel. Idén, a Mintel International Group felmérései szerint 2000-hez képest 30 százalékkal fog növekedni a sörözői ételfogyasztás. A színvonalas ételek kínálat felé való elmozdulás egyre növeli a profitot, egyre nagyobb osztalékokat hoz, amely még a mostani gazdasági hullámvölgyben is stabilan várható. „Ha a gazdaság lelassul, az emberek inkább nem mennek el üdülni, de növekednek az olyan kisebb kiadások, mint az éttermi étkezések” – mondja Charles Wilson tőzsdei elemző. Ezt csak segíti az a rendelet, mely további nyitva tartást engedélyez, és a jövőre várható, írországihoz hasonló dohányzási tilalom sem fogja olyan érzékenyen érinteni a felfutó ágazatot.




© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány