« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Egy egyszerűbb világért
Pushing for a Flatter World
Newsweek International, September 26 / October 3, 2005


Másfél évvel ezelőtt José Rodríguez Zapatero meglepte az egész világot, mikor néhány nappal a madridi terrortámadásokat követően győzelmet aratott a spanyol parlamenti választásokon. 55 százalékos elfogadottsági indexszel ma is vezeti a spanyol népszerűségi listákat. Történik ez annak ellenére, hogy sokan tartottak attól, hogy pártja, a Szocialista Párt, visszafordítja a nehezen kiharcolt sikeres gazdasági folyamatokat, vagy annak ellenére, hogy az olyan társadalmi reformokkal, mint a melegek közötti házasság legalizálása, magára haragította a Vatikánt. Az országban egy újkeletű kulturális öntudattal rendelkezik, amely az ételektől a moziig tetten érhető – főleg ha a szomszédos országokkal, Franciaországgal vagy Olaszországgal hasonlítjuk össze. Az évszázados mór hagyománynak köszönhetően az ország egy rendkívül fontos kapcsolódási pont az iszlám világ irányába. Zapatero múlt héten New Yorkba utazott az ENSZ csúcstalálkozójára, ahol időt szakított a Newsweek International szerkesztői számára is.


Newsweek: Az iraki háború elszánt ellenzője volt. Hisz Ön abban, hogy az Egyesült Államok és Európa közösen fel tud lépni Irak sikeres helyreállítása érdekében, vagy inkább úgy gondolja, hogy ez Amerika dolga, neki kell pontot tennie az ügy végére?

Zapatero: Még azok is jó végszót akarnak, akik úgy gondolják, hogy ez az egész nagyon rosszul kezdődött. Tehát a válaszom igen. Le kellene ülnünk, és közösen kellene megvitatnunk, hogy hogyan lehetséges a stabil, működőképes iraki rendszer megteremtése.


• Washingtoni nyilatkozatokból azonban azt vettük ki, hogy rendkívül kicsi a konzultációs felület az Egyesült Államok és az Ön országa között. Szeretne a mainál személyesebb kapcsolatokat ápolni a Bush-kormányzattal?

Igaz, hogy Irak kapcsán jelentős távolság állt véleményeink között. Ettől eltekintve országom barátként és szövetségesként tekint az Egyesült Államokra. De ez nem feltétlenül jelentiazt, hogy mindenben egyet kell értenünk.


• Hogyan értékelné a spanyol és az amerikai hírszerzés közötti együttműködést?

Egy tízes skálán 8-asra.


• Az amerikaiak elmondanak Önöknek olyan dolgokat, melyeket tudniuk kellene? Hajlandóak megosztani Önökkel információikat?

Ott ahol lehet, igen. Spanyolországba rengeteg információ érkezik. Rengeteget kellett szenvednünk a terrorizmustól, így rendőri erőink és hírszerző szerveink rendkívül felkészültek. Véleményem szerint szinte mindenkit sikerült elfogni, aki érintett volt a madridi robbantások megszervezésében. A kérdés természetesen felmerül, hogy minden beérkező információ megfelelően elemzésre kerül-e. Jelenleg éppen ez a fő probléma.


• Beszéljünk most a spanyol gazdaságról. Mikor átvette a hatalmat, a spanyol üzleti réteg egy bizonyos részében makacsul tartotta magát az a nézet, hogy le fogja állítani az előző kormány néhány gazdasági reformját, és az ország növekedési mutatói mérséklődni fognak. Meg tudná védeni kormánya eddigi gazdasági teljesítményét?

Nem tudom, hogy az üzleti réteg egy bizonyos része mit gondolt, mikor hatalomra kerültem. De azt tudom, mi folyik azóta az országban, és úgy gondolom, egészen jól teljesítettünk. Most az üzleti osztály nagy része boldog lehet, mivel 20-25 százalékkal magasabb hasznot tehetnek zsebre, a tőzsde ugyancsak 20-25 százalékos növekedést tudhat magáénak. A jelenlegi gazdasági helyzetünk rendkívül kedvező.


• Volt valamiféle meghőkölés az országban annak kapcsán, hogy legalizálták a melegek közötti házasságot?

Valójában nem. Sőt, pont az ellenkezője történt. Nyilvánvalóan egy óriási lépés volt, ami egybevágott a tolerancia és az egyéni döntések tiszteletben tartásának spanyol értékeivel. Ezen értékek elsőbbséget élveznek.


• Ön szerint a római katolikus egyház azzal, hogy tisztviselőinek azt mondja, tagadják meg a törvény végrehajtását, az emberek szavazzanak a  törvény ellen?

Nos, a joguk megvan ehhez. Egy demokráciában megvan a joguk ahhoz, hogy úgy cselekedjenek, úgy szavazzanak, ahogyan akarnak. Még ahhoz is megvan a joguk, hogy megértsék a valóságot.


• Rengeteget beszélt arról, hogy a nyugatnak hogyan kell közelednie a muszlim világ felé. Az európai alkotmány francia és holland elutasítása ellenére még mindig bevinné Törökországot az Európai Unióba?

Be kell tartanunk az ígéreteinket. Azt mondtuk Törökországnak, hogy ha megfelel a követelményeknek - akkor épp úgy mint más államok - megfontoljuk felvételét. Most ezt kellene a gyakorlatba ültetni. A vallást nem lehet ellenérvként felhozni.


• Jacques Chirac egy többpólusú világot szeretne látni, melyben Európa az Amerikai Egyesült Államok ellensúlyát képezi. Tony Blair azt mondja, hogy nem így kellene gondolkodni a világról, és hogy Európának meg kellene erősíteni transzatlanti kapcsolatait. Mely állásponttal ért egyet?

Az én álláspontom az, hogy a világot az Egyesült Nemzeteknek kellene vezetnie. Nem lehet unilaterális, vagy multipoláris. Egy mutlilaterális rendszerként kell működnie. Másképpen nem fog működni. Így érthetjük meg a globalizálódott világot. 30 évvel ezelőtt talán egy 16 éves Marokkóinak fogalma sem volt arról, mi folyik a világ más részein. De mára ez az ember szinte mindent tud, és erre nekünk is gondolnunk kell.





© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány