« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Adóreform – akik igazán jól járnak
Impôts – Les vrais gagnants
Thierry Philippon
Le Nouvel Observateur, 22-28 Septembre 2005


Kisebb adó a középosztálynak, kevesebb vagyonadó a gazdagoknak, ráadásként némi jövedelemtámogatás-emelés; Villepin reformja, úgy tűnik, mindenkinek kedvez. De megbízhatunk egy olyan tervben, amelytől csökken az állami bevétel, miközben a deficit csak tovább nő? Dominique de Villepin bár kinyitotta csekkkönyvét, mégis más pénzéből fizet. Reformja 2007-re (amelyről ne feledjük, hogy az elnökválasztás éve) 3,5 millió eurós adócsökkentést kínál a franciáknak a 2006-os bevételekből. De milyen bevételekből? Hogy ezt a lyukat betöltsük, egyéb adókra lesz szükség.

Egy egyszerűbb adó

Az első újdonság, hogy a kormány úgy döntött, 20%-kal csökkenti az adókulcsot. Ez a Villepin-terv első számú aduja: elfogadhatóbbá tenni a jövedelemadót. A reform célja: közelebb vinni az adókat az adókulcshoz. Az adóbizottság szerint ez a 20%-os csökkentés már a jövedelmek több mint 90%-ának kedvez. Persze ez pl. a földesekre vagy a független dolgozókra nem vonatkozik – tette hozzá a pénzügyminisztérium.

Egy kevésbé progresszív adó

A második lépés a szorzószám csökkentése 6-ról 4-re. „Evvel senki nem jár rosszul, és a legfőbb élvezői a középosztálybeliek, akiknek a havi jövedelmük 1000-től 3500 euróig terjed.” – jelentette ki Jean-François Copé költségvetési miniszter. Vincent Drezet, az SNUI tagja már kimértebb: „Minél jobban csökkentjük a szorzószámot, annál kevésbé lesz progresszív az adó, és annál inkább közelítünk egy arányos adóhoz.” Mondhatjuk, hogy a reformok mindig is a középosztályt célozták meg, de azt láthatjuk, hogy mégis a gazdagok lettek még gazdagabbak.

60%-os maximum

A harmadik találmány: egyetlen franciának sem kell a fizetése több mint 60%-át adókra áldoznia. Ez olyan országoknak az erőssége például, mint Spanyolország vagy Svédország, és Thierry Breton pénzügyminiszter szerint 126 000 adófizetőre nézve lesz újdonság. A maximalizálás részben megoldást jelent az ISF (vagyonadó) problémájára, amely 12 000 embert érint.

Korlátozott pénzügyi rések

A negyedik újítás csak a nagyobb vagyonnal rendelkezőket érinti. Az adóelőnyök (pl. az adóhitelek) nem léphetik túl a 8000 eurót.




© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány