« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Az idősek hadserege
Die Armee der Alten
von Rüdiger Falksohn, Andreas Lorenz und Padma Rao
Der Spiegel, 17 September, 2005


Indiában és Kínában több mint 2,3 milliárd ember él – a világ lakosságának több mint egyharmada. Mindkét országban olyan gyors ütemű az elöregedés, hogy veszélybe került a társadalmi konszenzus. Az évszázad második felétől demográfiai piramisuk négyszöggé alakulhat át. Az öregek egyre többen lesznek, tovább élnek, míg a fiatalok aránya csökken.

A magángondoskodás jelenleg lehetetlen, azonban az állam sem képes ellátni őket. Lehetetlen egyszerre a gazdaságot felpörgetni – azaz a szociális kiadásoktól mentesítni – és egyben az idősekről gondoskodni.

Amíg Nyugaton a nemzetek először meggazdagodtak és utána öregedtek el, addig Ázsiában mindez fordítva történt. Az ázsiai országok gazdaságát veszélyezteti az idősek serege, mivel nem jut rájuk elég munkára képes ember.

A társadalmi hierarchia felborulása a magánéletben talán még súlyosabb. Az idős egykor még a fiatal felett állt és nagy tiszteletet élvezett. A konfucianizmus tanítása szerint adott esetben fel kellett áldoznia magát az idősek javára. Ugyanez volt a helyzet a hindu Indiában is. Mára azonban a tapasztalat és az életbölcsesség kevesebbet ér, mint a nyelv- és számítógép-ismeret. Az öregek elvesztik tekintélyüket és marginalizálódnak.

Az öregek száma az elmúlt 50 évben megnégyszereződött, és ugyanez várható az elkövetkezendő 50 évben. A jövőben ezzel együtt a gyermekek száma is csökkenni fog. Az indiai kormány nem szívesen foglalkozik evvel a témával. Újdelhi és a 28 szövetségi állam eddig csak veszekedett a nyugdíjasok ellátásán. Kínában sem biztatóbb a helyzet. Ma 143 millió 60 év feletti lakosa van a birodalomnak, 2050-re várhatóan a népesség egynegyedét fogja kitenni.

Amikor a kommunisták 1949-ben megszállták az országot, a várható élettartam mindössze 41 év volt, ma már 70 év felett van. A párt nyolcvanas évekbeli „egygyerek- politikája” miatt hiányzik az utánpótlás. Pekingben és Sanghajban több nyugdíjas él, mint 15 éven aluli gyerek. A hatvanas évek Kínájában még hat gyerek jutott egy 60 évesre, 2040-re két idősre jut egy gyerek. Ezt nevezték el „négy-kettő-egy-jelenségnek”, azaz: négy nagyszülőt és két szülőt kell, hogy eltartson egy gyerek.

A kormányzat 1997-ben egy új biztosítási rendszerrel próbálkozott. A munkavállalók a jövedelmük 8 százalékát fizetik be, a vállalkozók ehhez még 3 százalékot hozzátesznek. Ez azonban kevés. Kína munkásosztálya túl szegény ahhoz, hogy az egész országot ellássa. Korábban a vállalatok és hivatalok az aktuális háztartásból finanszírozták a nyugdíjakat. Most egy olyan generációt kell ellátnia az államnak, amely alacsony bérért dolgozott és egyetlen jüant sem adott a nyugdíjkasszába.

Egy kínai közmondás úgy tartja: „Az a család, amelyhez egy idős tartozik, kinccsel rendelkezik.” Régi idők közmondása ez, amelynek, mint sok szokásnak Kínában, már nincs jövője.

A 60 éven felüliek részesedése az össznépességből

Kína
2005 10,9%
205031%
India
20057,9%
205021%




© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány