« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Mert nem kislány
Weil sie kein Mädchen ist
von Udo Ludwig und Cordula Meyer
Der Spiegel, 26. September 2005


A nő és férfi közötti történelmi választás során Angela Merkel saját nemétől nem részesült támogatásban. Sem programja sem személye nem győzték meg a női választókat, kevesebb mint 35 százalékuk szavazott csak a rideg fizikusnőre. Ez három százalékkal kevesebb támogatást jelent, mint amennyiben Edmund Stoiber részesült három évvel ezelőtt. Ezt a bukást tetézi még az adat, mely szerint a 30 és 44 év közötti kelet-németországi nők közül csak minden ötödik szavazott a kereszténydemokratákra. Ezzel Merkel titkolt előnye mint keleti nő a ködbe veszett.

A nők többsége tehát úgy érezte, hogy jobb sorsa lenne Schröder mellett. Az idei választási kampány mindenek előtt adókról, munkahelyekről, és az egészségügyről szólt. A választási kampánymenedzserek nem tudtak mit kezdeni az esélyegyenlőséggel és a nőpolitikával. Merkel célja pedig egy nemtől független kampány volt.

Sok vezető pozícióban lévő nő azzal vádolta Merkelt, hogy a nőmozgalom céljait nem támogatja, hanem inkább feláldozza. Választási programjában a CDU egy oldalnál is kevesebbet szentelt a családpolitikának. Egy elképzelés sem szólt arról, hogy miként lehetne a születések számát növelni, és úgy tűnt, a CDU még mindig a háziasszony-házasság mellett áll ki. Kampányrendezvényeken nem egyszer el is hangzott egy kereszténydemokrata vezető szájából, hogy "egy nő a családjában csináljon karriert". A nők körében a kancellárjelöltnő a dühön kívüli egyéb érzelmet emiatt nem is tudott kiváltani.

Érzéketlen fellépéseivel Angela Merkel még azokat a nőket sem tudta megnyerni, akik hozzá hasonlóan tudják, mekkora terhet jelent egy férfiak uralta világban helytállni. Kezdetektől fogva ugyanakkora távolságot tartott a nőkkel, mint a férfiakkal szemben. És amikor már hajlandó volt a "Brigitte" c. női magazinnak és a "Cosmopolitan"-nek is interjút adni, már késő volt.

Női politikusok és elemzők részére minden esetre nagyon tanulságos volt az első férfi és nő között zajló kampánycsata. Ismét bebizonyosodott: egy nő számára háromszorosan nehéz bebizonyítani, hogy legalább olyan jó politikus mint férfi ellenfele, főleg ha egy olyan tesztoszteron- bombáról van szó mint Schröder.

Mindezek ellenére Angela Merkelnek sikerült pártjárt a modernizáció útjára állítani. Az ellenzéki szocialisták is elismerik, hogy fellépésének köszönhetően egy kicsit szélesebbre nyílt a nők számára a lehetőségek kapuja.






© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány