« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

A csúcstechnika új hajnala
Hi-Tech’s New Day
By Brad Stone
Newsweek International, April 25, 2005


A vállalkozók következő generációja új és régi-új eszközei segítségével átalakítja majd az internet mindennapi alkalmazását, és minden bizonnyal jelentős összegekre tesz majd szert. Az események gyorsan pörögnek, s az új ritmus mára érezhető az egész Szilícium-völgyben. Az új és/vagy újrakezdő vállalkozókat nem csupán a Google-höz hasonló kezdeményezések sikere motiválja, de a high-tech iparág drámai gyorsaságú fejlődése, a mobiltelefon és az internet mindennapossá válása is.

A dot-com üzletág már évekkel ezelőtt is tömeges számban vezetett kisvállalkozások sikertörténeteihez – emellett azonban sok olyan elképzelés is akadt a 90-es évek elején, amelyet akkor még a technikai feltételek híján nem lehetett megvalósítani. Mára azonban változott a helyzet. Ezzel magyarázható, hogy számos ma leporolt ötlet csupán egykor már bevált receptek újrafogalmazása. A körülmények egy internetes vállalkozás számára a lehető legbiztatóbbak manapság: a világhálót a lakosság egyre gyakrabban és egyre több ideig használja, mi több: egyre több pénzt is költ a weben keresztül történő vásárlásra.

A netes vállalkozások, szolgáltatók számára előnyt jelent az is, hogy a világszerte kedvelt keresőprogramok, mint a Google vagy a Yahoo, rövid időn belül bevezetik a specifikus keresés lehetőségét, amellyel a minőségi árukat vagy szolgáltatásokat kínáló honlapok óriási látogatottságnövekedésre és így sikerre tehetnek szert. Az üzleti világ már készül a váltásra: a tranzakciók egyre nagyobb része már a világhálón keresztül bonyolódik.




© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány