a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Papíripar57. évf. 3-4. sz. (2013.)

Tartalom

  • Horváth Csaba :
    Beköszöntő2 [187.92 kB - PDF]EPA-00863-00050-0010
  • Halász Katalin ,
    Csóka Levente :

    Decrease of steam-water permeabiliy of polylactic acid using cellulose nanocrystals

    A kutatás során poli(etilén glikol)-ban ultrahanggal kezelt cellulóz, illetve a kezeléssel nyert cellulóz nanorészecskék politejsav vízgőzáteresztésére gyakorolt hatását vizsgáltuk. A mérések eredményeiből kiderült, hogy a cellulóz nanokristályok nagy hatással vannak a PLA vízgőzzárására. Mindössze 1t%-ban alkalmazva az ultrahanggal kezelt cellulózt mind a lágyított PLA, mind a tiszta PLA fólia vízgőzáteresztése nagymértékben csökkenthető. A vízgőzzárás javulása elsősorban a cellulóz nanokristályok nagy kristályosságának, illetve az alkotók közt kialakuló erős, valószínűsíthetően nagy mennyiségben jelenlévő határfelületi interakcióknak tulajdonítható.

    Keywords: politejsav, kompozit, cellulóz nanokristály, vízgőzzárás

  • Kormány Eszter ,
    Bakó András :

    Information system support along company processes for the development of environmental-conscious behaviour Part I.

    Az integrált vállalatirányítási rendszereket alapvetően a vállalatok gazdasági folyamatainak támogatására fejlesztették, egy modellvállalat tevékenységei alapján. Ezek az úgynevezett „dobozos” rendszerek, egy adott vállalat működését nem mindig fedik le teljes mértékben. Egy hiányzó terület támogatására, melyek közé tartoznak a környezetvédelemi feladatok is, a vállalatok gyakran táblázatkezelő programot használnak, vagy az adott feladathoz fejlesztett célrendszert alkalmaznak. Ezek a megoldások szigetrendszerként működnek, a vállalat más területeit támogató megoldásokkal az együttműködésük további fejlesztést igényel. A fejlesztés magas költsége miatt az összekapcsolás általában nem valósul meg. Így egy vállalat működését támogató IT környezet akár több száz egymással nem együttműködő alkalmazásból épülhet fel. A cikkben bemutatunk egy szervezési elvet és az elvet támogató eszközöket, melyek segítségével kiépíthető egy jól szervezett integrált rendszer, amelybe nagyobb nehézség nélkül a vállalat környezeti feladataihoz kapcsolódó megoldások is beépíthetők.

    Keywords: Integrált információs rendszer, BPM, környezetvédelem, integráció

  • Horváth Csaba ,
    Vandra Zoltán :

    Potential cost reductions driven by management tools at a packaging printer

    Az alaphipotézisünk az, hogy a „lean” elvek értékközpontúak, és elősegítik a veszteségek felszámolását. Ebben az esetben egy grafikai vállalkozás számottevően javíthatja a nyomtatási folyamat (ügyféltől a nyomtatott ívig) hatékonyságát a „lean manufacturing” alkalmazásával, elősegítve a további profitnövekedést. Célunk volt meghatározni a vizsgálatba bevont cég karton csomagolóanyag nyomtatási folyamatainak veszteségeit és áttekinteni, hogy az említett menedzsment eszközök alkalmazásával a felfedett veszteségek miképpen csökkenthetők, vagy akár ki is küszöbölhetők. A nyomtatási folyamat vizsgálata mellett azt is feltártuk, hogy a változások milyen hatással voltak a költségcsökkentésre.


    Keywords: lean printing, csomagolóanyag nyomtatás, hatékonyság növelés

Letöltés egy fájlban [5,6 MB - PDF]