In memoriam Jancsó Miklós

2014 február 24 11:49 du.14 hozzászólás

Eltemették Jancsó Miklóst, akinek elhunytát a hatalom, hogy finoman fogalmazzak, nem túl feltűnően  kommunikálta.  Azután – később, amikor már e  közöny több, mint udvariatlanságnak tűnt, több intézmény is szorgalmasan saját halottjának tekintette.  Temetésével kapcsolatban Föld. S. Péter szerzőtársunk jelentetett meg saját blogjában egy írást: “Jancsó_és_akiknek_nem_kellett_soha.”

Ha most hozzá tesszük  Jancsó és Grundwalsky 2002-es nyílt levelét, talán nem meglepő Orbánék szűkszavúsága és látványos közönye.

Fotó: sajto-foto.hu

Fotó: sajto-foto.hu

“Levél Orbán Viktornak és Orbán V. szüleinek

Tisztelt Orbán Viktor/Viktor!

Önnek/Neked írjuk ezt a levelet, azért Önözünk/tegezünk, mert Ön/te is így beszéltél a Testnevelési Egyetemen.

Egyikünk 80 éves múlt, másikunk 60 lesz. Sok mindent láttunk, sok mindent megéltünk.

Szeretnénk néhány kérdést feltenni Neked. Tizenkettőt.

Tisztelt Orbán szülők, egyúttal Önökhöz is fordulunk, hiszen a legélesebben talán Önök látják, miket mondd, tesz fiúk, a gyermekük.

Érkeznek az SMS-üzenetek: “Orbán Viktor szeret Téged!” És a telefon kijelzőjén ott a képe.

Kedves szülők, elképedésünkben fordulunk Önökhöz. Nyilván hallották, mit mond a gyerekük. Néha miket beszél.

Feltámadt volna népünk bölcs vezére, Rákosi Mátyás, és tanítómestere, Sztálin, és a személyi kultusz?

Ennek az országnak komoly feladatai vannak, és ezek egész embert, felelős gondolkodást kívánnak meg mindenkitől. Jó munkát, odafigyelést, terveket és tetteket. Nem víziókat.

Viktor! Kérünk, ne kapkodj, ne hisztériázz, ne fogd másokra a hibáidat, és ne beszélj összevissza. Az ember őrjöngő hívek nélkül is fölmérheti a gondjait. Így válik felnőtté.

A szüleid szeme előtt is kérünk, hogy se te, se a barátaid ne próbáljatok bátorságra, merészségre, kitartásra biztatni egy egész népet, amely több száz éve gyakorolja ezt. És ne oktassatok ki olyanokat, generációkat, akik életük nagy részét nélkülözésben, nagyobb nehézségek között harcolták, dolgozták, élték végig, mint amiket te valaha megéltél.

Szemtelenség és butaság részetekről bátorságról, kitartásról, jövőbe vetett hitről prédikálni Magyarország népének, olyan embereknek, akik csak a XX. században háromszor építették újra ezt az országot, kétszer ásták ki a romokból és építették fel Budapestet – éhezve, fázva, önzetlenül. Túlélték a politika különböző őrjöngéseit, és egész életükkel, a munkájukkal bíztak a jövőben, különben ti – te sem – nem születtetek volna meg.

Kérdezd meg anyádat, apádat, hányszor hallották már ezt a szöveget: “a felső határ a csillagos ég”, “a jövőt építjük”, “az új kor elkezdődött” stb. stb…

Ennek a népnek hirdetitek/szónokolod, hogy majd ti/te megmutatjátok nekik, hogy mindent lehet, csak akarni kell!

Ez a kulcsszavatok. Az akarat. (Das Willen.) Akarni, akarni, merni kell. És akkor minden meglesz, meglehet! Szebb jövő, szép ország, nagyot álmodás. Sőt! Minden, ami van, lesz, az: Az akarat diadala. (Macht des Willens.)

Viktor! Ez Leni Riefenstahl filmjének címe, ami az 1934-es náci pártgyűlésről készült.

Kellemetlen hasonlóság a nagyravágyásban, a mértéktelen hatalomakarásban.

És a telefonokon érkeznek a Hivatal üzenetei: “Orbán Viktor szeret Téged!”

“Gyáva oroszlán, harcias nyúl, bőgő elefánt, áspiskígyók – távozzatok erdeinkből” – mondanák a gályarab prédikátorok, ősi hőseink.

Ilyen vezér-világ már volt, és nincs helye többé.

De nézzük a kérdéseket:

1. Kijelentheti-e valaki/bárki magáról (pártja róla), hogyha nem ő lesz az ország vezetője/miniszterelnöke, akkor Magyarország rossz útra tér?

NEM

2. Mondhatod-e te, Viktor, azt, hogyha az országban kb. 3 millió ember nem rád, nem a te pártodra szavaz, akkor veszélyben “A családunk. A gyermekeink. Az emberi méltóságunk. A szabadságunk. A hitünk. És a hazánk. (…) mindezt most meg kell védenünk!”

NEM

3. Magyarországon nincs rossz gazdasági helyzet, nincs természeti katasztrófa, amely pusztulással fenyegetne, és külső ellenség sem támadt reánk. Szabad-e olyan hangulatot szítanod, mintha veszélyben lenne a haza?

NEM

4. Van-e jogod egy demokráciákban szokásos választás idején először mások ellen uszítani, polgárháborús hangulatot, tömeghisztériát kelteni, aztán szeretetről prédikálni?

NEM, NINCSEN

5. Megtörténhet-e egy demokratikus országban, hogy az iskolákban osztályfőnöki órán kikérdezik a gyerekeket arról, kire szavaztak a szüleik, és azok számára, akik nem a kormányzópárt listájára szavaztak, külön meggyőzési órát tartanak és feladatul adják, hogy térítsék jó útra a szüleiket. Kérdőre vonják őket, sikerült-e a kormánypárt mellé állítani apjukat, anyjukat. Szabad-e ilyenkor felelős vezetőként ezt mondanod?

NEM

6. Épeszű dolog-e az embereket (mint Grósz Károly annak idején) azzal ijesztgetni, hogy minden elért eredmény, minden jó összeomlik, ha nem a te kezedben és pártod kezében van a kormányzás joga?

NEM

7. Van-e jogod a hatalmadat ennyire félteni? Van-e jogod a nemzeti színeket, a kokárdát kisajátítani?

NEM, NINCSEN

8. Prófétának éreznéd magad?

NEM VAGY AZ. Istenkáromlás lenne tőled. Mindenkiben lakozik egy kis Messiás, de ha előbújik belőle, ott kezdődik a baj.

9. Egy egész országnak állandóan jelszavak (3 szoba, 3 gyerek, 4 kerék stb.), kampánytervek, politikai hirdetések között (újabb ötleted szerint: “induló vonatok között, egy pályaudvaron”) kell-e élni?

NEM. MINEK?

10. Viktor! Megkérdeztétek a nőket, milyen élethez lenne kedvük? Tudod, milyen életet, szerepet szántok nekik? Végiggondoltad a családon belül ezt a helyzetet?

Azt hisszük: NEM

11. Biztos vagy abban, hogy a gyermekeid a te elképzelésed szerinti “polgárok” szeretnének lenni? Tudod azt, hogy az ország felének erre lehetősége sincs? A te kerekes jelszavad a nép között csak vicc vagy keserű tréfa tárgya. Végiggondoltad, hogy mint fiatal ügyvéd miből tartanál el négy gyermeket? Megtehetnéd?

NEM. Mindenki tudja.

12. Szerinted az elmúlt években mely fiatal emberek tudtak meggazdagodni? Kinek lehetett három-négy nem nélkülöző gyermeke? Kiket sújtott az az általad oly sokat idézett gazdasági krízis? Tapasztalatod szerint az elmúlt években fiatal emberekből tisztességes munkával lehetett valaki gazdag és vagyonos? Vehetett ingatlanokat, vállalatokat, termő- és szőlőföldeket? Lehetett belőle pártvagyonos, médiatanácsadó vagy felsőbb vezető?

NEM. Ezt is mindenki tudja.

Viktor! Térjünk vissza az Önözésre. Ön e percben még az ország miniszterelnöke. Lehet, hogy az is marad. Ez nem változtat azokon a dolgokon, amiket pontokba szedtünk. Öntől függ, hogy ezeket meggondolja, bármilyen pozícióban legyen is. Azért mondtuk el nyíltan, mert ezekről mindenki tud és beszél. Önön különösen nagy felelősség van, mert Önön is múlik, hogy ezek tisztázása helyett ne egymásnak uszítsa az embereket. A szegényebbeket. Magyarország polgárait.

Tisztelt Orbán szülők! Elnézésüket kell kérjük, hogy Önökhöz is fordultunk, de abban reménykedünk, hogy jó szokás szerint Önök talán szót értenek a gyermekükkel, hová vezet miniszterelnök-vezérként hisztérikus tömeggyűléseket rendezni, országromlásról szónokolni.

Gondoljuk, Önök is láttak már ilyeneket, és az erre az útra lépő vezérek sorsát is ismerik. Még nincs késő. Talán.

Végül kérünk mindenkit, minden felnőtt embert, hogy ne dőljön be semmilyen, se suttogó, se üvöltöző propagandának, se ijesztgetésnek. Magyarországon nincs válság, nincs háború – választások vannak. Van, aki nyerni fog, van, aki veszíteni – ilyen a demokrácia. Ne hagyjátok magatokat megtéveszteni: az országot, a jövőt mindannyian építjük, bármit mondanak is egyes politikusok.

Szavazzatok!

Budapest, 2002. április 14

Jancsó Miklós

Grunwalsky Ferenc”

14 hozzászólás

 • Fenyvesi Glória

  Miért kellett volna Orbán Viktoréknak szeretni Jancsó Miklóst, mikor Ő az ellentábort erősítette?

 • fenyvesi glória: na, ez az alapvető gond. jancsót nem kormánypártiként vagy ellenzékiként kellene megítélni.

 • Fenyvesi Gabriella, ne erőlködjön/ne erőlködj.
  Ez, nektek magas.
  Az életben nem fogjátok megérteni.
  .
  Jancsó Miklós nem erősítette az ellentábort SE.
  .
  Ettől volt Jancsó Miklós, szabad, és szabadon gondolkodó, alkotó EMBER.
  Tudom, hogy ezt nektek “magas” megérteni.
  .
  Azt hogy talán éppen ezért “szerették” (vagy inkább csak tisztelték?) az ellentáborban.
  .
  Ezt megérteni, még “magasabb”.

 • Jancsó Miklós Magyarország egyik legnagyobb alakja. Munkái önmagukért beszélnek.

 • Fenyvesi Glória: Aki nem érti a filmjeit az nem is szeretheti. A filmjeit megérteni pedig nagy műveltség kell.
  Nem véletlen, hogy annyi meztelen nőt is belerakott, hogy megnézzék az emberek így hátha ragad rájuk valami a művészetből is. Ezt Ő is elismerte. Az itt szóba került Omegának is rendezett koncertet. Igaz talán nem kellett volna.
  De ha Orbán nem is értette a filmjeit, azért látnia kellene, hogy a filmvilág milyen nagyra tartotta. Mint most Tarr Bélát. De nem hiszem, hogy bármely filmjüket látta kedves Glória. Mint Alföldi rendezését sem! Schiff Andrást sem hallotta zongorázni és félek a BFZ-t sem hallotta muzsikálni. Pedig Ők mind MAGYAROK. Ez erősen minősíti hozzászólását. Sajnos műveletlenségét is.

 • Nekem az “Így jöttem” a kedvencem Kozák Andrással és Szergej Nikonenkoval.

 • Kedves István köszönöm az írásodat minden szavad gondolatod megegyezik a nézeteimmel,de az a véleményem hogy az Orbán családban nincs, és soha nem is volt olyan szoros apa fia kapcsolat amely egy szereteten alapuló családban szokás.
  A körülmények, az ifjúkorában át élt bánás mód közismertek
  ennek pszichikai hatásai egyértelműen felfedezhető Orbán Viktor személyiségében.

 • Én úgy emlékszem, hogy nem emlékszem,
  hogy ki volt a miniszter éppen,
  mikor Puccini fölmotorozott Budapestre.

  Én úgy emlékszem, hogy nem emlékszem,
  hogy ki volt az elnök azon a télen,
  mikor Gershwin csak úgy eljátszotta
  azt a szomorú rabszódiát.

  De az a néhány dallam megmaradt,
  tudom nem túl magvas gondolat,
  de azért vígasztal, vígasztaló.
  Az a háló majdnem szétszakad,
  de néhány nóta fennakad
  és ez vígasztal, vígasztaló.

  Úgy emlékszem, hogy nem emlékszem,
  hogy ki volt a miniszter éppen,
  mikor a Beatles csak annyit szólt:
  She loves you

  És én úgy emlékszem, hogy nem emlékszem,
  hogy ki volt a censor azon a télen,
  mikor azt énekeltük, hogy…

  Presser Gábor

 • “A körülmények, az ifjúkorában át élt bánás mód közismertek
  ennek pszichikai hatásai egyértelműen felfedezhető Orbán Viktor személyiségében.”
  Ez így igaz! Valóban korbáccsal ütötte, mezítláb kiállította az esőre és napokig éheztette…

 • Hát ha nekem ilyeneket ír valaki, mint az állitólagos levél tartalmaz, én se gyászolnám feltünően az illetőt.
  A filmrendezőt tudom sokan kedvelték munkáit, én nem.
  Az utolsó filmje, olyan rossz volt, hogy sírni lehetett rajta.
  Természetes az idejárók többsége kedvelte munkáit, mert a libsi-bolsi igényeknek, mondanivalónak megfeleltek.

 • figyelő: lehagyta a komcsit 😀 ha megmondaná, mi is volt utolsó filmjének a címe, és hol látta?
  nem gyászról van szó, hanem elemi udvariasságról, ami miniszterelnöki szinten csipetnyit mást követel meg, mint egy durcás parasztgyerektől.
  amúgy nem állítólagos – ejnye már, mi ez a gyanakvás? tudja, a másik aláíró még él.

 • Akarjátok-e, hogy legyen vezetőnk ki hóbortban szenved??

 • Pecor, Gyurcsányra gondolt?

 • Figyelő
  Nem, -nem Gyurcsányra gondoltam,mert Ö még nem járt Grácban.
  és még nem is nyergeltet, sőt még kürtöket sem akar fújatni-Waze .

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.