Petschauer Attila – Legendák közt az ember

2014 február 18 3:58 de.36 hozzászólás

petschauer

A Polgári Platform sorozatot indított azokról az emberekről, akik maradandót alkottak a magyar sportban, így büszkeséget és jókedvet teremtettek hazánkban, de nem szerepelnének egyetlen rasszisták által megírt magyar sporttörténetben sem. Mert a rasszisták gyengíteni akarják a magyar nemzetet, nem erősíteni.

Hős volt. A sport hőse, mégis nevesíthető és névtelen gyilkosok végeztek vele.

Még hősi halott sem lehetett, hiszen… Sovány vigasz, hogy minden humanista, minden magyar és minden sportrajongó saját halottja évtizedek óta. Illetve ez inkább csak így együtt érvényes: minden humanista sportrajongó magyar ember hőse, Petschauer Attila.

Talán nem sértés az utódoknak: az 1920-as, 1930-as években a magyar kard minden idők legerősebb vívócsapatait tudta pástra küldeni. De ezzel együtt, 1924-ben az olaszok mögött csak a második hely jutott a kardcsapatnak a párizsi olimpián. A visszavágás lehetősége négy év múlva, a következő ötkarikáson rögtön el is jött, a döntőben ismét magyar-olasz. Ráadásul itt a baj megint, az utolsó asszó előtt 8-7 oda, és nálunk a csapat legfiatalabbja zárja a versenyt. Igaz, Petschauer szenzációs, 19-ből 19 meccset nyert eddig, de itt most egy egyszerű győzelem is kevés, a tusarány miatt legalább 3 találattal kell nyerni. Elbírja-e ezt a terhet a 24 éves fiatalember élete első olimpiáján? Nyerni tud-e ő, és vele a csapat?

Petschauer és Renato Anselmi hosszan készülődnek, már siettetik őket. A mi fiúnk a fegyvert igazgatja, hajlít egyet a pengén, az pedig huss, eltörik. Vívóberkekben ez ómen, rossz jel. Kér egy másikat, kölcsönkardot, azt is hajlítgatja. Kötélidegei vannak, vagy nagy színész is?

Mindkettejüknek ez a huszadik asszója az olimpián. Attila eddig mindent nyert, a többiek is megtették a magukét, de mégiscsak ő cipelte be a hátán a döntőbe a kardcsapatot. El lehet-e ilyenkor bukni? Vagy épp törvényszerű a bukás?

Petschauer Attila, 3-1. A maroknyi magyar tábor és a csapattársak nem hisznek a szemüknek, Anselmi csak küszködik, keresi a fogást a fiatal magyaron, de a pesti vívótermek mókamesterét már nem lehet megállítani: 5-2-re nyer és olimpiai bajnok a magyar kardcsapat. Petschauer szinte letépi a sisakját, a hozzá rohanó csapattársak feldobálnák, de időben észreveszik: társuk elvesztette az eszméletét! Gyors ápolás, oxigénhiány, kimerültség, Attila már jól van, örül, nevet és sír egyszerre. Két nap múlva az egyéni döntőben csapattársa, Tersztyánszky Ödön győzi le.

Négy év múltán, Los Angelesben újra nekiveselkednek a feladatnak. A hozzáértők azt mondják, sosem volt, sosem lesz ebben a sportágban még egyszer ilyen csapat, Kabos Endre, Jekelfalussy-Piller György, Gerevich Aladár és Petschauer Attila. Nem is volt ellenfelük. De az egyéni Petschauernek most sem sikerült, csak ötödik lett, két magyar társától kikapva.

Sportember volt és intelligens. Állítólag azt mondta, a következő olimpián csapatban talán lesz nálam jobb, egyéniben pedig most is jobbak a társaim. Az 1932-es olimpiáról hazatérve bejelentette, hogy két olimpiai csapatarannyal és két Európa-bajnoki címmel a háta mögött befejezi a versenyzést. Addigra volt egy majdnem jogász végzettsége (3 év a jogon) és 8 évnyi banki alkalmazotti múltja. Ha a vívást abbahagyta, hát abbahagyott minden korábbit. Addig is a pesti éjszaka ismert „dandy”-je, aranyifjúja volt. A hölgyek jóképű széptevője, az urak gáláns barátja, a fiatalság talán kissé megkérdőjelezhető életmódú, de talpig becsületes, tartozást sosem hagyó példaképe.

Rajongott a színházért. Igen, a táncosnőkért. Valóban, a színésznőkért is. De barátja volt a kor későbbi filmszínész-ideálja, Jávor Pál is. Talán tőlük, vagy csak a kor hangulatából fakadt, hogy visszautazott az olimpia városába, Los Angelesbe, hogy neki is teljesülhessen a hollywoodi álma, producer lehessen. Megtakarított pénzét azonban elbukta, film nem készült a neve alatt, üzlettársai becsapták. Hazatért, és újságírásból élt, színházkritikákat írt, sporttudósításokat, az Est Lapokat például ő képviselte Hitler olimpiáján, 1936-ban Berlinben.

Mint minden olimpiai bajnokot, Horthy kormányzó őt is kitüntette a Signum Laudis polgári változatával, amely mentességet jelenthetett volna a zsidótörvények hatálya és a munkaszolgálatos bevonultatás alól. Mert, ha nem említettem volna, bajnokunk zsidó származású magyar fiatalemberként szerzett dicsőséget hazájának.

A rettegett S.A.S.-behívót, azaz a sürgősségi parancsot kézbesítő postás a nagykátai munkaszolgálatos gyűjtőtáborba parancsolta Petschauer Attilát. Vitte magával a felmentését jelentő igazolást, de azt egy tiszt – Muray alezredes – nemes egyszerűséggel cafatokra tépte. Davidovka, egy ukrán település a magyar megszállási övezetben, közel a fronthoz: ez a világlátott, művelt fiatalember útjának utolsó állomása.

1943. január 20-án, a doni szovjet áttörés, a II. Magyar Hadsereg pusztulásának első hete után, a menekülőfélben lévő munkaszolgálatos kerettisztek délutáni szórakozása a szokott módon zajlott, a gondjukra bízott zsidókat kínozták. Petschauer eddig a legrosszabbat megúszta, reménykedett, hogy egykori olimpiai csapattársa, Cseh Kálmán military lovas, most a davidovkai táborparancsnok esélyt jelent számára a túlélésre, de épp az ellenkezője történt. A meztelenre vetkőztetett, csontsoványra fogyott bajnokot éppen hajdanvolt sporttársa utasítására zavarták fel egy fára, azzal a paranccsal, hogy kukorékoljon. Lássuk, hogy megy az olimpikonnak, kiáltozták. (Hogy mennyire lehetett ez Cseh alezredes saját olimpiai kudarca miatti revánsvágyának megnyilatkozása, ki tudhatja… Őt ugyanis kizárták a versenyről.)

Petschauer kukorékolni már nem volt hajlandó. Összekuporodva reszketett a -20 fokos hidegben az ágon, mígnem a vödörszámra rálocsolt víztől meg nem fagyott. (Ezt a történetet örökítette meg Szabó István A napfény íze című filmjében.) Az éjszaka a tábort elfoglaló szovjet katonák még életben találták, katonai kórházba szállították, de honfitársai embertelen bánásmódját nem élhette túl. Jeltelen sírba, alighanem tömegsírba temették, valahol Davidovkában.

Mert zsidó volt. Egy zsidó származású magyar fiatalember, igazi pesti aranyifjú, a művészet, a szépség szerelmese. Hozzátartozott a polgárosodó nagyvároshoz, a kávéházakhoz, mint Karinthy és Rejtő, a színházakhoz, filmhez, mint Csortos és Karády. Imádta a vad, akkoriban bujának mondott táncokat, amiket járt Párizs, New York és London fiatalsága.
Fantasztikus sportoló volt, elképesztően gyors csuklóval vágott, fürge volt és a végletekig összpontosító a döntő pillanatokban. Magyar olimpiai bajnok.

Örökké büszkék lehetünk rá. Örökké szégyellhetjük magunkat.

Polgári Platform

36 hozzászólás

 • EZT a viágot igyekeznek visszahozni a Figyelő meg Boda félék !
  Ezt akarják.
  Ezért tépik a szájukat ha kell , ha nem.

 • Kedves KHM,

  Keresem KORDA Györgyit, aki feltehetőleg Kanadában él. Műkorcsolyázó volt, magyar bajnok biztosan. Lehet, hogy férjhezment és megváltozott a családneve. Ha tudnak róla, és van egy kontaktusuk hozzá, kérem, adják meg nekem, a [email protected] emailcimen.

  Köszönöm

  Gyurito
  dr. Vermes György
  Budapest

 • Fenyvesi Glória

  Hát ez nagyon szomorú…
  De nem a cikkíró követte el ezt a szörnyűséget.
  Akkor miért beszél többes számban?
  És nem a most élő emberek…

 • fenyvesi glória: valóban nem a cikkíró követte ezt el – ezzel együtt teljesen logikátlan a hozzászólása: már gogy’ a fenébe követhette volna el?
  viszont ez nem egy ember bűne, és nem egy ember szégyene, hanem egy nemzeté. ez a nemzet pedig ma sem hajlandó szembenézni saját gyalázatos múltjával. sajnálatos módon ezt pedig a mában élő embereknek kellene megtenniük. ha ezt nem érti…
  amúgy a maga vonája is többes számban beszél.

 • Fenyvesi Glória

  Már megtették a vezetőink , nem? Egyházak is…
  Hányszor kell még ?
  Kárpótlások,stb…
  A kommunizmus áldozatai kapnak egyáltalán kárpótlást?

 • fenyvesi glória: valamit tényleg nagyon nem ért 🙁

 • Fenyvesi Glória
  2014 február 18
  9:09 de.

  Kapnak.

 • Géjza, magának fogalma sincs rólam, származásomról, életemről és politikai hovátartozásomról.
  Szálljon már le rólam.

 • Kedves Nagyim,
  gondolom észrevetted,hogy én “leszálltam”Rólad.
  Gondolhatod,hogy sokkal többre becsüllek,mint azokat akiknek Veled és a többi tisztességes emberrel egy oldalon a nevüket leírni is gyalázat.Ennek ellenére nem tudom díjazni,hogy többnyire együtt trombitálsz ezekkel a szörnyszülöttekkel. Még akkor sem ha ez a nem alapos tudásból vagy humánus jóindulatod félrevezetettségéből fakad.Gy.

 • gyuri: figyelő – és a többi népnemzeti – leragadt ott, hogy a magyarság abból áll ki, hogy: megállj, megállj, kutya szerbia! meg: erdélyt vissza nem adjuk! nem, nem, soha! és: csonka magyarország nem ország, egész magyarország menyország!
  mindez 2014-ben, állítólag európában.

 • István,
  lehet,hogy igazad van,de én inkább fejvesztett tempójú identitás keresésre tippelek.Nem ő az első aki fordítva ült a lóra!Az nem pontos,hogy Ő leragadt.Azt viszont nem garantálom,hogy nem is szeretne leragadni.Még nem értette meg,hogy nem fog menni.Majd rájön!

 • Göllner András

  Köszönet a szép és méltóságos megemlékezésért. Sose fogunk megfeledkezni Petschauer Attiláról és a többi ártatlanul meghurcolt, meggyilkolt magyarokról.

  Fenyvesy Glória és Figyelő ! Röviden válaszolnék kérdésükre, hogy miért beszélünk többet a fasizmus veszélyeiről, a fasizmus áldozatairól mint a bolsevizmus veszélyeiről áldozatairól itt a KMH oldalain, Azért beszélünk többet a fasizmusról, mint a bolsevizmusról, mert Thürmer Gyulán kívül, Magyarországon senki sem építi a bolsevizmust, senki sem állítgat szobrokat Rákosi Mátyásnak, vagy Gerő Ernőnek. Azért beszélünk többet a fasizmus veszélyeiről, mert az nem a küszöbön tétlenkedik hanem nyugodtan, a FIDESZ kormány védőszárnai alatt merészen terjeszkedik hazánkban és egyre gyakrabban ide a kanadai Magyarok körébe is beteszi a lábát. A FIDESZ kormányzása alatt, bárki, bárhol az országban szobrot állíthat annak az embernek, akinek a kormányzása allat (és egyáltalán nem német nyomásra), bevezették a világ legelső anti-szemita törvényét. Magyarország már akkor lépett a zsidok ellen amikor Hitlerék, Eichmannék még csak gyerekcipőkben szaladgáltak. És ennek az első zsidó-ellenes lépésnek a szellemi atyja nem más mint Prohászka Ottokár, Székesfehérvár egykori püspöke. A FIDESZ kormányzása alatt szobrokat lehet felállítani Prohászkának, amelyet megkoszorúz a parlament elnöke, szobrot lehet felállítani annak a kormányzónak az emlékére aki már évtizedekkel a német bevonulás előtt egy rossz viccet csinált a demokráciából Magyarországon. A FIDESZ kormányzása alatt szobrokat lehet felállítani annak az embernek az emlékére akinek a jóváhagyásával, 600,000 honfitársunkat marha vagonokba préselték a jó magyar csendőreink, és miután alaposan megrugdosták, meghurcolták őket, átadták a szerencsétleneket a náciknak, hogy azok fejezzék be a piszkos munkát. A FIDESZ kormányzása alatt szobrot lehet állítani annak az embernek aki hadat üzent Amerikának, Angliának, Kanadának, közvetlen szomszédainknak és ennek köszönhetően több mint egy millió magyar ember vesztette életét a legborzalmasabb körülmények közt, kinn a Don Kanyarba, a felvidéken, Erdélyben, Ukrajnában, lent délvidéken, és szerte szét az országban. Többek közt Horthynak köszönhetjük, Prohászka szellemiségének köszönhetjük, hogy egyik legnagyobb magyar írónk, Radnóti Miklós, nem a szerettei közt, békésen hunyta le szemeit, hanem agyonverve, kiéheztetve, megkínozva, egy nedves árok mélyén. Miért beszélünk mi a fasizmus veszélyeiről ? Azért mert a FIDESZ kormánya kitünteti azt az embert, Bencsik Andrást, aki Kertész Imrének odaítélt első magyar irodalmi Nobel díjat egy tál fekáliához hasonlította, és ha tehetné, ha más időket élnénk, úgy felkergetné ezt az írót egy fára kukorékolni mint ahogy tették azt a Bencsik által évente megtisztelt katonáink, olimpikonunkkal, Petschauer Attilával !!! Azért emeljük fel a hangunkat, azért fasiztázunk, mert Orbán és kormánya kitünteti, megkoszorúzza, metiszteli azt az írót – és most Csurka Istvánra gondolok – aki többet ártott a keresztény-zsidó megbékélésnek az elmúlt 20 év során, mint bárki más. Azért beszélünk fasiszta veszélyről, mert azt látjuk, hogy az egykori KISZ-titkár, a FIDESZ második embere, Kövér László, a magyar parlament elnöke, egy olyan embert emel ki különleges megtiszteltetésre, egy olyan embernek a hamvait szállíttatja haza, egy olyan embert magasztal, aki a nyilasokkal pucolt el otthonról, a nyilasok padsoraiban rongálta népünk becsületét, azoknak az oldalán harcolt, akik ártatlanok ezreit lőtték a dunába, és személyesen felelőssek azért, hogy az oroszok szétlőtték fővárosunkat a háború utolsó hónapjaiban. De menjünk tovább. Nézzünk körül mi folyik itt helyben, itt a kanadai magyarok körében. Kit támogat és utaztat ide Magyarországról előadni a KMOSZ, vagy Magyarország nagykövete, kiket támogat vagy rugdos Bede-Fazekas Zsolt torontói műsora, kiket támogat vagy rugdos a montreáli Krónika ? Ki hívta Kanadába Morvai Krisztínát, a köztudottan anti-demokrata, Jobbikos politikust ? Ki hívta és adott forumot annak a Kádár-spiclinek – Raffay Ernőre gondolok – aki a rendszerváltásig Nagy Imre gyilkosát, Kádárt szolgálta, és utána húsz éven át nem csinál mást mint könyveket ír, előadásokat tart arról, hogy a zsidóknak köszönhetjük Trianont ? Ki hívta ide a Jobbikos Papp Lajos szívsebészt, vagy a másik Jobbikos politikust pár hete Torontóba, hogy szépen elbeszélgesenek, majd megrugdossák azokat, akik nem kérnek a magyar újfasiszta pártból, még akkor sem ha itt nem a faji gyűlöletről hanem a csigalevesszeretetükről mernek csak papolni ?

  Kedves Figyelő, Kedves KMOSZosok, kedves Krónikások, kedves Bede-fazekasok, és mindazok akik nem örülnek annak, hogy mi a fasizmus gaztetteiről beszélünk itt a KMH oldalain: Nem az a célunk hogy örömet okozzunk Önöknek. Az a célunk, hogy visszaszorítsik itt és odahaza a fasizmus terjedését. Ez ennyire egyszerű. Majd ha a bolsevizmus is elkezd odahaza vagy itt kanadában terjedni a magyarok közt, ne féljenek, az élvonalban leszünk mi az ellen is. A KMH, a Kanadai-Magyar Demokratikus Charta, a magyar demokraták hangja kanadában. Éljen a magyar szabadság, éljen a magyar demokrácia, éljen a haza !!

 • Kedves Göllner.
  Végigolvastam eszemfutattását.
  Tudja mit, FOGALMA SINCS a magyar történelemről. Olyan hülyeségeket állit a magyar múltról, amit ha a Googleban megnéz elszégyeli magát.Előbb ott kéne körülnézni a magyar múltról, nem csak összehordott hazugságokat szajkozni.Történelmi tanulmányokat, nem is ajánlok már.
  Ha majd, történelmi és helyzet ismerete megjavul akkor írjon nekünk felszólitó módon.
  Addig, csak mosolygunk ilyen beírásokon…..

 • Göllner András

  Kedves Bencsics Klára (aka Figyelő) Örülök hogy megmosolyogtattam. Ezt akartam elérni. Remélem Bede Fazekas és többi elvtársa is mosolyogva hajtják ma este buksi fejecskéjüket párnájukra, itt ott amott e szép országban, hozzászólásom olvasatán. Lassan a mosoly országa leszünk. Itt van, adok egyet én is 🙂

  Kedves Bencsics Klárika (aka Figyelő) Tudja én min mosolygok ? Azon, hogy képtelen volt egyetlen fenti állításomat megcáfolni. Pl azt, hogy Csurka István egy rasszista gyülöletkeltő politikus pártvezér volt, aki előtt nem illene Magyarország miniszterelnökének tisztelegnie, akit nem illene kedves barátnőjének , montráli Krónika tulajdonosának istenítenie. Azon mosolygok, hogy nem tudja megcáfolni, hogy Prohászka Ottokár, Székesfehérvár katolikus püspöke, a magyar antiszemitizmus szellemi atyja volt, vagy azt hogy Horthy Miklós és a magyar csendőrség egy tálcán, és Eichmann’t is meghökkentő durvasággal, mohósággal szállította ki a náci haláltábornokoknak 600,000 magyar honfitársunkat. Tudja min mosolygok ? Hogy képtelen megcáfolni amit a szíbsebészről mondtam, a sámánkodóról, aki évek óta a Jobbik szekerét tolja a magyar politikában, annak a pártnak a szekerét, mely saját bevalllása szerint utálja, megveti és ellenzi az Észak Atlanti Szövetség, és ezen belül Kanada éltal elfogadott, fenntartott, demokratikus elveket. Nagyon örülönk, hogy Papp Lajos, Magyarország utolsó Muhikánja úgy döntött hogy innentől fogva nem teszi be a lábát e mindnyájunk által kedvelt demokratikus országba. Valóban nincs szükségünk arra, hogy itt, a demokrácia kis szabad szigetén rongálja a magyarok jó hírnevét. Kérem, cáfolja meg, hogy Papp Lajos nem a Jobbiknak dolgozott, nem ezt az anti-demokratikus pártott segítette szavazatokhoz, hogy csak véletlenül szerepel a Jobbik választási plakátjain. Ha meg tud cáfolni adok egy puszit, hogy még nagyobb mosoly üljön ki az orcácskájára. Sőt, tessék, megelőlegezem 🙂 (A puszit nem csak a mosolyt)

  Szép álmokat Bencsics, Bede Fazekas, KMOSZosok, Krónikások. Tárt karokkal várunk a demokraták körébe. Térjetek meg, hogy végre együtt tudjunk mosolyogni. Merjetek nagyok lenni, és Kanada értékrendje szerint politizálni, tiszteletben tartva a szabad politikai versenyt. Nem kell mindenkinek feltétlenül lefeküdni a FIDESSZEL, mert az nagyon uncsi lenne. Nem kell mindenkit aki többpártrendszerben hisz mindenféle hülyeséggel megvádolni. Nem nekünk kell szégyelni magunkat hanem önöknek, és azért mert itt élnek de semmit sem voltak képessek megtanulni abból ami ezt az országot annyira a szívünkhöz kötötte. Szégyeljék magukat Klárika, és amikor ezt megtették, amikor észhez tértek, majd segítünk megbocsájtani,

 • Fenyvesi Glória

  Sajnos, azt tapasztalhatjuk, hogy a Kanadába,Amerikába kivándorolt”magyarok”mintha idegenszívűek lennének.
  Olvassák már Szakály Sándor történészt is,ne csak az ajvékoló széles ellentábort!
  Én az előadásán mást hallottam,mint amit pl. Horthyról állítanak Önök…
  A JOBBIK demokratikusan lett megválasztva,(kb. egy milliós szavazóval)és sosem ártott az Ország népének,nem úgy,mint pl. a balliberális oldal.
  Ja, és a fiatalok körében a legnépszerűbb, valószínűleg nem véletlenül.

 • fenyvesi glória: az idegen szívű az, akinek szívátültetése volt. hogy az előadásán mit hallott, az mitől lenne alap a valóságra? nem beszélve arról az apróságról, hogy a maga történésze szerint a kárpátaljai zsidó kamenyec-podolskba történt deportálása – amely valamiért a megsemmisítésüket eredményezte – mindössze idegenrendészeti eljárás volt, felejtkezzünk is el, szóra sem érdemes.

 • Mr. Gollner!
  Nem kellene egy ilyen oregembert, mint en is vagyok,konnyekre fakasztani. Azert orulok, hogy valamit tanultam Ontol:nem eltem tevhitben ilyen (tul) sokaig…

 • Fenyvesi Glória, a Jobbik demokratikusan lett megválasztva, akárcsak a német nácipárt 1933-ban, vagy Pinochet Chilében, Haider Ausztriában. Ha hatalomra jutnak, akkor mindent megtesznek azért, hogy megszünjön a demokrácia. A Jobbik is nyíltan a demokrácia ellensége, akkor mit keresnek a Parlamentben? Az mindig a demokrácia nagy dilemmája, hogy lehet-e annyira demokratikus, hogy megengedje azoknak a politikai tevékenységét, akik meg akarják szüntetni azt. Túl sokan vannak az őrültek, akik diktatúrát, háborút, népirtást politikai célként tűzik ki. A pártjaik ezt becsomagolják néhány csábító közbiztonsági meg családpárti ötletbe. A történelemhamisításuk is sokszor nagyon tudományosnak hangzik és sokan bedőlnek nekik. A nagy demokratikus dilemma: ha nyíltan terjeszthetik hazugságaikat, akkor elvileg szembe lehetne szállni velük, de akkor több embert meg tudnak téveszteni, hogy teljesen legális dolog népcsoportokat gyűlölni és kiirtani. Ha betiltják, akkor meg mártírkodnak és a tiltott tanoknak is megvan a vonzereje, mintha minden, amit tiltanak az automatikusan valami nagy, titkos igazság lenne.
  Amit “Horthyról állítanak”, mármint hogy ő hozta a zsidótörvényeket, ő tette Magyarországot a 3 millió koldus országává (most 4 milliónál tartunk), ő kötött szövetséget Hitlerrel és ő vezette az országot a pusztulásba, az mind történelmi tény. Nincs időm meg semmi értelme itt bizonygatni ezt, úgyse értitek, de van egy törvényszöveg, amit csak úgy vegyetek tudomásul: „ 1978. évi IV. törvény 269/C (2010.június 8.)
  „Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Szóval a tolvajt, a gyilkost nem lehet meggyőzni arról, hogy becsületes ember ilyent nem tesz, akkor csak a börtönre van lehetőség. Sajnos a bűnözők most már kezdik átvenni a hatalmat. Megint.

 • "tisztelhölgyeimésuraim"

  Igentisztelt Göllner Úr !
  .
  Fogadja őszinte és szívbéli elismerésem a fenti kommentjében foglalt frappáns és szellemes válaszai iránt, amelyek tartalmával az elsőtől az utolsó betűig egyetértek.
  Szomorú, hogy abban a tulajdonképpen szabad országban 70 évvel az iszonyatos soá és világháborút követően is utóvédharcokat kell vívni a fasiszta fenevad hátvédeivel. Annak idején és ’56-ban is közülük sokan leltek új hazára Kanadában is azok fiai és unokái – tisztelet a kivételnek – kihasználva a demokrácia adta lehetőségeket, hűen felmenőikhez minden erejükkel revansra törekszenek, melynek érdekében minden erejüket latba vetve küzdenek egy “”szebb, nyilas jövőért””. – Ebben a törekvésükben jó partnerre lelnek a burkoltabban fasiszta Fid-SS által irányított magyar kormányzatban, amely céljait tekintve semmiben sem különbözik az Orbán által alapított Jobbik elnevezésű nyiltan náci párttól…

 • Göllner, tudja miért nem szedtem szét darabokra első írásában emlitett hazugságokat? Mert már hetek óta bizonyitom itt más topikokban, az igazi magyar múltat és történelmet(kérdezze meg Illét). Ha nem olvasta azokat, maga baja: Nem ismétlem meg, mert unalmas más számomra szél ellen pisilni.
  További hozzászólása is hasonló stílusban írodott, ami se nem nevetséges, se nem igaz.
  Ha kényszere van ide írni, megszólitásában kérem engem mellőzőn !
  Látja, milyen udvarias vagyok magával, ezt szintén elvárom másoktól.

 • Utód, előre bocsájtom bennem semmi szimpátia nincs a Jobbik párt felé.
  Ezt azért írom le, mert nem ismerhet.
  Horthy szerepét és történelmi tényeket tud tévesen.
  Természetes én megértem, mert így tanulta az iskolában a Népidemokratikus történelmi könyvekből.
  A helyzet az, hogy Numerus Claudus törvény volt itt Kanadában és az USA-ban bizonyos egyetemeknél IS, sokkal előbb, mint ahogy Horthy hozta be Magyarországon. Itt már a 20-as évek végén kezdődött.
  A keresőben, sajnos csak angol nyelven találtam erre bizonyitékot.
  Ja, és mosolyra késztetett az az állitolagos tényamit írt, hogy Horthy hozta az ország 3 millióját nyomorba. T.i. ez a kijelentése már végleg arra mutat, hogy mekkorát téved.
  Még Horthy ellenségei is elismerték, hogy Trianon utáni országot mennyire helyre hozta és felvirágoztatta az alatta 20 év alatt amig kormányozott.
  A Hitleri paktum sem úgy működött, ahogy állítja, mert Hitler először azt igérte, hogy az elcsatolt országrészeket visszaadják (egy részét vissza is kaptuk) másik oldalról Hitler állandó fenyegető árnyékában volt.Hiszen 1938-tól már Ausztriát lenyelték a németek, majd, mert Horthy nem engedelmeskedett a zsidó írtásban, 1944 márciusában elfoglalták az országot, s attól kezdve az SS és a Gestápó uralma jött.
  Bűnbakot a legkönnyebb kreálni, de az igazság a másik oldalon van.

 • Numerus Clausus

 • Figyelő
  Milyen szépen rendbe tette Horthy az országunkat Trianon után–mondja ön-
  “Igen rendbe tette,,Hadat üzent a világ legnagyobb hadseregeinek országainak-kormányzósága alatt halálba küldött 200-magyar bakát-munkaszolgálatost a magyar zsidóság elleni törvények,-deportálások,keletre nyugatra -a cél a megsemmisítésük.
  Kegyetlenkedések országszerte, elveszett az I- II Bécsi döntés és még sorolható az elkövetett bűnei.Figyelö csak csendesen megsúgom önnek,maga egy … (moderálva).

 • pecor: kérem, hagyjon fel a durva, sértő kifejezések használatával! figyelőnek saját történelme van.

 • Köszönet ezért a megemlékezésért!
  Soha nem feledkezhetünk meg Petschauer Attila emlékéről!
  Nem feledkezhetünk meg arról mi tett Magyarországért!
  És nem feledkezhetünk meg arról mit tett Magyarország vele!
  Ahogy több százezer honfitársa között Gerde Oszkár kétszeres olimpiai bajnok karvívóval, Gelléri Andor Endre diszkoszvetővel és íróval, Szerb Antallal, Rejtő Jenővel, Radnótival…
  Egy ország amelyik röhögve kínozta halálra, lőtte tarkón, verte agyon, küldte gázkamrába azokat az állampolgárait is akik egész életükkel, tehetségükkel, emberi teljesítményeikkel örök érvényű dicsőséget, elismerést, hírnevet hoztak hazájuknak.
  És ma megint ott tartunk, hogy ennek a világ szégyene embertelen szellemnek és képviselőinek emelnek szobrokat, emlékművet. Ott tartunk, hogy a társadalmunk nem elhanyagolható része megint azzal az elállatiasodott primitívséggel éli meg magyarságát, mint a Fenyvesi Glória félék, aki egy ilyen cikkhez annyit tud hozzáfűzni, de hát nem mi voltunk! Persze, hogy nem te agyatlan nyomorult! Soha senki nem arról beszél, hogy ti voltatok, csak a szellemi elődeitek! Nem azért emelünk szót mert ti csináltátok, hanem azért mert azokért rajongtok akik csinálták, és megtennétek megint ha alkalmatok lenne rá! De ne reménykedj, nem lesz!

 • István-Felügyelő-

  Elnézést kérek-mind kettőjüktől a durvaságért.

 • Tisztelt Kanadai Online !
  Idős unokanagybátyám már két hete visszautazott Etobicoke-ba.
  Itthon, Budafokon az én laptopomon levelezett magukkal időnként. Nehezen viselte el az utcai stilusú válaszokat és a légből kapott hazudozásokat. Megfogadta, hogy többé egy billentyüt nem üt le a maguk számára. De most ezen dühében tul tett, s e-mailt kaptam tőle , azzal a kéréssel, hogy irjak le pár adatot a bloghoz: Petschauer Attila a doni áttörés után két nappal 1943.január 14-én esett sebesülten MUSZ-osként hadifogságba a korotojaki hidfő közelében . A szovjetek hadikórházba vitték, ahol egy hét mulva meghalt. Az a bizonyos Davidovka kb. 350 km-re(!!!) van a Dontól, s még Kijevtől is jócskán nyugatra van. Oda a front csak hónapokkal később érkezett, nem másnap reggelre…! A kukorékoltatási mese a fán a gyülöletkeltetés szép példája, – irja az öreg.

 • Kedves Figyelő!
  A tudatlanságból fakadó rosszul értesültséged megint furcsa,nem Neked illő oldalra terelt.A történelem könyveit nem mindig azok írják, akik rövidlátásos politikai analfabétaként kénytelenek vissza zokogni a múlt régi dicsőségét.(lásd:hitler visszaadta a Trianonban “elrabolt”területeket.)Tudod,amit háborúban vesztenek el azt csak háborúval és nem idióta szájtépéssel lehet vissza szerezni.Te mint kanadai állampolgár könnyedén követelheted vissza a Trianonban elvesztetteket. A következményektől Téged megvéd majd a demokratikus államrend.Téged és a körülötted élő utódaidat is.Remélem nem várod majd el tőlük,hogy harcoljanak a vélt hazádért, ahonnan Neked sikerült elhúznod.

 • perikles/2: csak hadd írja. az az ő emlékezete.

 • perikles/2: kétségtelenül érdekes, amit ír. Sajnos, nem említi, hogy nagybátyja szemtanú volt-e, vagy az elbeszélt történetet csak hallotta valakitől. Kár, hogy nem előbb hozakodott elő vele, mert Kárpáti Károly, akitől az ominózus eset leírása származik, 1996-ban elhunyt. Az mindenesetre jelenthet valamit, hogy a kommunista- és zsidószimpátiával aligha vádolható Magyar Nemzet is hitelt adott a történetének:

  http://mno.hu/migr_1834/attila_az_o_kardja_es_davidovkai_vegzete-159785

 • Gyuri10
  2014 február 19
  4:29 du.
  Kedves Gyuri.
  sajnálatos, hogy csak ennyit vontál le abból amit írtam:
  Trianonról egy szót sem, csak annyit ami a hitleri igérethez tartozott, és ami történelem is egyben.
  Soha, sehol nem írtam Trianonról , annak visszaszerzéséséről stb. Mellesleg Ausztria is vesztes volt az I: Világháborúban, de tőlük semmit nem vettek el, sőt, még Burganlandet is nekik adták.

  További jó szórakozást!

 • Pecor
  2014 február 19
  1:45 du.
  Ha magát olvasuk, úgy tűnik, hogy Horthy kezdte el a II:Világháborút.
  T.i. ilyen háborúknál sajnos katonákat beorozzák és azok sokszor meghalnak.
  Lehet engem mindennek elmondani, de a tényeken nem változtat. Horthynak ebben az volt a bűne, hogy éppen ő volt az ország feje.
  Tudja, másképp lát az ember történelmi igazságokat az aki átéli azokat, mint ha könyvekből,
  hallásbó tudja meg.
  Sajnos én átéltem azt a kort is.

 • perikles/2
  2014 február 19
  4:18 du.

  perikles/2, a nagybátyja sok mindent írogatott ide ellentmondást nem tűrő gőggel amikről majdnem ugyanolyan sokszor feketén-fehéren kiderült, hogy finoman szólva badarság! Jelen esetben viszont amit írt az konkrétan óriás faszság! Javallom a nagybátyjának ha van ideje a szittyakürt meg a magyarok ébredése típusú kiadványok lapozgatása mellett, olvassa el Hámori Ottó, Egy kardforgató élete című könyvét, csak előtte esetleg vegyen be valamilyen antihisztamint mert ha jól emlékszem súlyosan allergiás az európai szellemre és műveltségre…

 • Figyelő, másképp élte át és élte túl a világháborút mindenki. Attól, hogy maga átélte, nem biztos, hogy a szomszéd faluban vagy kerületben vagy akár utcában elhurcolták a zsidókat és akit “megvádoltak” azzal, hogy zsidó. Vagy kommunista. Vagy homoszexuális. Mindegy. Volt egy gyilkos indulat az egész társadalomban, ami most is újra támad. Azonkívül akármilyen matuzsálem, nem hiszem, hogy felnőtt fejjel élte meg a Horthy korszakot. Ha mégis, akkor viszont már benne lehet a második gyermekkorában.

 • Kedves Fenyvesi Glória: Miért nem választ a menüből? Miért mindig azt veszi a szájába amit a kezébe adnak? Ha bedobnak egy nevet maga már szajkózza is. Előtte azt se tudta eszik-e vagy isszák. Álljon már a saját lábára és gondolkodjon a saját fejecskéjével.

 • Utód
  2014 február 21
  6:41 de.
  Minden nyugati társadalomban, van és volt antisózemitizmus, ebben a franciák vezettek. Korábban betettem egy könyv címet, amit egy francia zsidó nő írt erről a korról.
  Igen, biztos voltak a magyarok között antiszemiták és nyilasok. A nyilasok, főleg egyszerű házmesterek és hentesek voltak. Ismertem néhányat. A házmester feljelentette a házban a bujkáló zsidót, majd mikor fordult az éra és a komcsik lettek az úrak, feljelentette az arisztokratákat és az úri lakosságot.
  Igen ilyen sok volt sajnos!
  Ezekről írta Wass Albert egyik könyvében: “Mindegy milyen színű inget hordanak (a nácik barnát hordtak),azok mind ÁLLATEMBEREK!”
  Ja, és tudomásom szerint homoszexuálisokat magyarok nem deportáltak…
  Igaza van abban, hogy igen fiatal voltam. De akkori kamasz sokat látott és megélt.
  Pl. láttam sárga csillagos embereket hajtani öreget, gyereket, asszonyokat. Láttam a háború után a Dunában felpuffadt hullákat úszni. Családomban is elvittek egy pár embert.
  Anyám is bujtatott egy 18 éves lányt.
  Ezért kérm ki magamnak a “szélsőjobbos” jelzőt, mert rágalom és NEM IGAZ!
  Csak én ragaszkodom a tényekhez és a gyülőlködés szításának ellensége vagyok, minden oldalról!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.